Blogin arkisto

Läsnätyö, ajansäästöä

Tiistai 19.8.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLaskeskelin tuossa niinkin yksinkertaista asiaa, että mikäli tekisin läsnätyötä 2-3 viikossa niin ajansäästö olisi melkoinen. Eli normaalin työpäivän molemmista päistä saisi leikata noin 1,5 tuntia pois. Eli käytännössä kolmellä läsnäpäivällä eli työn tekemisenä etänä säästyisi aikaa noin 9 tuntia muuhun. Eli yksi kokonainen työpäivä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, Läsnätyö, ajansäästö

Etätyöta, paikalla oloa vaiko läsnätyötä

Tiistai 22.7.2014 - Kari Vahtolammi

Olen aika pitkään pohtinut etätyön sekä paikallaolon etuja. Molemmilla on etunsa eli etänä saa enemmän aikaan ja paikalla ollessa sosiaaliset kontaktit toimivat. Mutta onko niiden välimaastossa paljon esillä oleva läsnätyö. Eli ollaan jossain, mutta kuitenkin läsnä.

Läsnätyö on sanana hankala niinkuin Katleena Kortesuo sanoo. Se ei ole oikein mikään omalla tavallaan oikea sana, mutta toisaalta se kertoo aika hyvin mistä on kyse. Eli vaikka ei olla paikalla niin ollaan läsnä. Eli läsnätyö vaatii uutta työkulttuuria, johtamista ja tekniikkaa.

Kuullostaa kauhealta eli muutetaan työtapoja. Mutta tässä tullaan siihen, että mitataan tavoitteita eikä suinkaan työssä vietettyä aikaa. Eli johdetaan tavoitteiden kautta. Nykyään kuitenkin lähes organisaatio lkuin organisaatio kuitenkin mittaa kulutettua työaikaa. Ja siksi ihmisten pitää olla paikalla, jotta työaikaa voidaan mitata.

Mutta mitä on läsnätyö, se on yksinkertaisesti sitä että ollaan läsnä. Ei välttämätä fyysisesti vaan henkisesti. Eli tehdään töitä etänä, mutta kurinalaisesti. Kokoustetaan teknisten apuvälineiden avulla. Microsoft- maailmassa Lyncin avulla ja muualla vaikkapa Messengerin tai Skypen avulla.

Avotiloista puuttuu selkeät kanssakäymisen pelisäännöt: keskeyttää saa kaikkialla ja kaiken aikaa, Jaana Vuori TechNet blogissa.

Eli läsnätyössä olllaan saavutettavissa tarpeen mukaan, mutta ei olla välttämättä samalla konttorilla. Mutta mitä hyötyä tuollaisesta on. Eihän työnteko voi luonnistua jos ei istuta samassa tilassa. Eihän. Vai voisiko.

Läsnätyötä on tutkittu jonkin verran ja se hyödyttää sekä työnantajia että tekijöitä. Esimerkiksi Teleworkin tutkimuksen mukaan siitä hyötyvät molemmat. Työnantajille läsnätyö tuo etuina muunmuassa tuottavuuden kasvua sekä säästöä toimistotilojen muodossa. Ja työntekijöille työn mielekkyys kasvaa yksinkertaisista syistä eli matka-ajat kutistuvat minimiin sekä läsnätyö mahdollistaa joustavemman työskentelyn.

Jos läsnätyö on tehokasta ja hyödyllistä, niin miksi sitä ei sitten tehdä. Ehkäpä syinä ovat pelko tekniikan toimivuudesta sekä se myös se, että työntekijää ei voi enään valvoa samalla tavalla. Mutta nuohan ovat vain ratkaistavia asioita eli tekniikka pilvestä oikein valittuina palveluina sekä työn määrittäminen ajallisesta mittaamisesta kohti tavoitteiden mittaamista.

Läsnätyö ja etätyö on aina kiinnostanut minua ja nyt tekniikan kehittyessä olen yhä enemmän niiden kannalla. Miksi mennä toimistolle työskentelmään kun toimisto on kuitenkin lähes aina mukana. Eli kun on työaikana saavutettavissa, niin sen pitäisi riittää. Eli läsnä vaikkei ole fyysisesti paikalla.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, etätyö, paikallaolo, läsnätyö