Blogin arkisto

Kerro vitsi josta KUKAAN ei loukkaannu

Share |

Perjantai 5.10.2012 - Pauli Vuorio


paulikuva.jpgJoku vitsi tuntuu siltä, että eihän tämä ketään loukkaa, mutta kun vitsin purkaa osiinsa (ja pilaa tietysti sen sitten) löytyy sieltä jokin loukkaava osa. Mitä tarkemmin vitsi loukkaa, sen makoisampi se on.

Arvuutteluvitsit, kuten "mitä eroa on kravatilla- se on toisesta päästä leveämpi" loukkaa kuulijaa, aliarvioi kuulijan älykkyyttä kun tämä ei olisi ikinä keksinyt (tietenkään) moista vastausta. Vitsi on siis AINA loukkaava. Ja jos ei ole, ei se enää ole vitsi eikä taatusti naurata . Joku on loukkaantunut jopa siitä ettei itsev ole kyseistä vitsiä keksinyt.

Tilanne on väärä tai kertojan naama.Voit itse päättää oliko näistä joku vitsi.

Toimiva vitsi  kohdistuu kohteeseensa. Turkuvitsien pitää siis liittyä jotenkin Turkuun jne.... On liian helppoa ottaa rasistinen tai tyhmäksi haukkuva vitsi ja laittaa kohteeksi blondi, turkulainen, neekeri tai ruotsalainen. Eihän se ole hauskaa eikä kovin älykästä huumoria. Eli senkin takia loukkaannnutaan, vaikka vitsi naurattaisikin.

- Mitä mustaihoinen homoseksuaali sanoi tullessaan kotiin töistä? 
- Mitä on ruokana

(Mitäs sitten luulit, senkin rasisti? :-) )

Huumori taas voi olla eri asia kuin vitsi ja huuomori voi myös olla eri kuin huumori.

Joku saa käsityksen, että kertojan mielestä hyväntahtoinen vitsi olikin sarkasmia ja joku suivaantuu siitä kun oli kuullut kyseisen vitsin jo monta kertaa. Stand Up koomikoille kuulemma ehdotellaan ihan uusina ikivanhoja vitsejä, jotka ei suurinta osaa edes vitseinä naurata. Stand up komiikka sitäpaitsi on ihan eri asia kuin vitsien kertominen.

Ihmiset vitsailevat erilaisista asioista ja omaavat kukin ainutlaatuisen huumorintajun. Yleisesti onneen ja hyvinvointiin liitetään ilo, nauru ja näiden jakaminen sosiaalisesti. Se kuuluu ihmisyyteen. Kuitenkin alkeellisimpaankin puujalkavitsiin liittyy aina oletuksia, vaikkapa ennakko-oletuksia tai itsestäänselvyyksiä, jotka peitetään ovelasti harhauttamaan kuulijaa tai lukijaa. Esimerkiksi basistivitseihin liittyy oletus basistien musikaalisesta lahjattomuudesta tai muunlaisesta yksinkertaisuudesta verrattuna muiden instrumenttien soittajiin. Sitä harvoin mainitaan ääneen, mutta oletus on aina taustalla, vaikkei sitä nyt muka niin vakavasti otetakaan.

Mikä voi olla yllättävää masennuksella ja huumorilla on yllättävän paljon yhteistä ja ompa monia parisuhteitakin pilattu liialla huumorilla. Lue vaikka noista lähteistä.

Parhaimmillaan huumori ja sen alalaji vitsi vapauttaa mieltä ja pystyy ottamaan asioita avoimemmin vastaan.

Pauli Vuorio

Kirjoittaja on tämän median päätoimittaja sekä myyntikouluttaja.

Lähteitä:

http://jarrukanniainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103420-mille-huumor... http://www.kolumbus.fi/j.sahlberg/huumori.html

http://mielipaha.blogspot.fi/2007/03/huumori-ahdistus-masennus-ja.html

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Liika+huumori+voi+tuhota+aviolii...

Avainsanat: Pauli Vuorio ihmiset, vitsi, huumori, loukkaus, stand up, masennus, vapauttava, avoimuus, mieli, luulot, ennakkoluulot


Kommentit

5.10.2012 17.31  Jarmo Suomi

Kertoessamme vitsiä me tunnustelemme maaperää, tarkkailemme sen kuulijoiden reaktioita ja ymmärrämme siten heistä enemmän - Toisinaan tarinalla tahdotaan tieten tahtoen ravistaa toista osapuolta jonka reaktio on jo etukäteen tiedossa, muuttaa olemassa olevaa mielentilaa kyseiseen hetkeen paremmin sopivaksi, siis kertojan omia tarkoitusperiä palvelevaksi.

Eräällä internetin vitsipalstalla oli monta alikategoriaa, oli laihialaisvitsit, ruotsalaisvitsit, tuhmat vitsit.. erikseen löytyivät myös hauskat vitsit - absoluuttisen totta otsakkeistahan toki olivat muut paitsi viimeinen, hauskuus kun on jo hankalampi määre. Teatterissa on kauan naurettu yhdessä ja ilkeästi jollekin taholle, myöntäkäämme vain että se tuntuu jumalattoman hyvältä saada joskus olla edes pikkuisen ilkeämielinen.

Loukkaantuminen on mahtava reaktio, se on voimakas tunnetila joka saa poikkeuksetta aikaan kuohuvan tilan koko elinympäristössään. On sangen harmillista että tänä nykyaikana jona kaikesta näennäisesti loukkaannutaan, sitä ei juurikaan tehdä aidosti, elämme trendikkäiden kunnianloukkausoikeudenkäyntien yms. aikaa. Loukataan tulevaisuudessakin ympäristöämme vitsin keinoin ja vältetään ne karikot joissa olisimme kliinisiä puunaamoja joiden suusta saapuu vain harkittua saippuaa.

6.10.2012 16.11  Heikki Ikonen

Jos ei halua loukata vitsillään, on otettava huomioon yleisö, koska vitsithän perustuvat yleensä jollekin arvomaailmalle - ennen kaikkea kun nauretaan selkeästi erottuville ihmisryhmille.

Samasta syystä vitsin kertomalla paljastaa usein itsensä avoimemmin kuin kenties haluaa.

Se on sitten makuasia, kuinka vähän tai paljon varovainen kukin haluaa olla.

6.10.2012 22.45  Hevimies

Mulle nyt on ihan sama jos jonkun huumorintaju ei riitä, jos pikku jokeri rupee itkettää niin ehkä ois syytä hankkia elämä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini