Blogin arkisto

Muistin syntejä - johdateltavuus

Tiistai 15.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKuluneella viikolla on ollut aikaa ajatella. Iskias iski ja jalka on niin mukavasti kipeä, että kaikki ylimääräinen kulkeminen on melkoista myrkkyä. Kun lääkäri taivutteli jalkaa, tunnusteli lämpötiloja ja pyysi kuvailemaan tuntemuksia, niin tuli mieleen se, että mitkä niistä  ovat tosia ja mitkä mielikuvituksen tuotetta.

Yksi ihmisen muistin synneistä on johdateltavuuden synti. Eli ihmistä voidaan johdatella muistamaan asioita, joita ei ole todellisuudessa tapahtunut. Hyvä esimerkki muistin johdateltavuudesta on hollantilaisen psykologiryhmän testi, jossa he testasivat mitä muistetaan EL Alin lentokoneen putoamisesta vuonna 1992.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muisti, muistaminen, mielikuva, johdattelu

Älä pyydä palautetta, jos et kestä myös kritiikkiä - Ota palaute vastaan kuin mies, jos sitä pyysit

Perjantai 28.8.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgSain taannon eräältä yrittäjätuttavalta haasteen katsoa eräs 8-sivuinen presentaatio läpi sijoittajan vinkkelistä. Ymmärsin, että tarkoitukseni oli katsoa sitä kriittisessäkin hengessä, jotta hän voi ottaa feedbackistä tarvittaessa onkeensa ja parannella esitystä ennenkuin ko. presentaatio menee sijoittajille. En jaksa uskoa, että “ihan ok” –kommenteista olisi mitään hyötyä. Kuitenkin jos sijoittajalta pyydetään 20 000 euron sijoituslainaa, uskon, että tällöin sijoittaja ei tee päätöstä ihan mutu-tuntumalta ja ilman muuta haluaa vakuuttua jo alkukeskustelun merkeissä lähetetty presentaatiosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, palaute, kommentointi, mielipide

Visiosta ja sen tarpeesta

Tiistai 11.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVisiota voisi kutsua unelmaksi ja usein se siksi jää. Vision toteuttamisessa on se ongelmana, että se vaatii useinmiten määrätietoista ja kovaa työskentelyä. Eli tahtoa saattaa oma unelma haavekuvasta joksinkin muuksi.

Itsellä tuppaa väliin visioita liikkumaan liiankin paljon ja pohtii erilaisia mahdollisuuksia ja toimintamalleja. Mutta harvoja tulee sen erikoisemmin toteutettua. Yksi omista visioista liittyy tuonne opiskelun pariin, eli olen jonain päivänä päättänyt saada insinööri tittelin korvattua di- tittelillä. Ja sitä visiota toteuttaessa joutuu tekemään muutakin kuin haaveilemaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, visio, näkemys, mielikuva

Suomalainen keskustelumenetelmä - Herne nenään

Tiistai 17.12.2013 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOsallistun aina silloin tällöin eri palstoilla keskusteluihin ja taidan omata aika kärkevän tavan tuoda esiin omia mielipiteitäni. Mutta minun mielestäni jokaisen ihmisen perustaitoihin pitäisi kuulua taito keskustella, väitellä ja puolustaa omaa kantaansa.

Suomalainen tapa puolustaa omaa kantaansa on kuoreen vetäytyminen, keskustelusta loukkaantuneena poistuminen ja väittäminen ettei kukaan ulkopuolinen voi ymmärtää asian vakavuutta ja oikeaa toimintatapaa. Ja tehokas tapa keskustelun lopettamiseen on myös auktoriteettiperustelu, eli jos muuten ei pärjää niin käytetään asemaa apuna.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, keskustelu, mielipide, vuorovaikutus

Kirjoita tälle palstalle!

Torstai 14.2.2013

Julkaisemme lukijoiden kirjoituksia työ- ja elinkeinoelämästä, taloudesta, yrittämisestä ja niihin liittyvistä aiheista yrittajalinja.fi-palvelun Blogit-osiossa. Palvelussamme on kommentointimahdollisuus, joten kirjoitukset saavat sen kautta suoraakin palautetta.

Tekstin toivottu pituus on 1000–3000 merkkiä. Kirjoita napakasti, ja varusta tekstisi oikealla nimelläsi, sähköpostiosoitteellasi ja nimimerkillä, jos haluat käyttää sellaista.

Yrittäjälinja pidättää itsellään oikeuden julkaista tai jättää julkaisematta lähetyt kirjoitukset yrittajalinja.fi-palvelussa ja käyttää niitä Yrittäjälinja-lehden toimituksellisissa jutuissa tai Mielipiteitä-osiossa.

Kirjoituksen pääset lähettämään tästä.

3 kommenttia . Avainsanat: blogi, mielipide, mielipidekirjoitus, kirjoitus

Kerro vitsi josta KUKAAN ei loukkaannu

Perjantai 5.10.2012 - Pauli Vuorio

paulikuva.jpgJoku vitsi tuntuu siltä, että eihän tämä ketään loukkaa, mutta kun vitsin purkaa osiinsa (ja pilaa tietysti sen sitten) löytyy sieltä jokin loukkaava osa. Mitä tarkemmin vitsi loukkaa, sen makoisampi se on.

Arvuutteluvitsit, kuten "mitä eroa on kravatilla- se on toisesta päästä leveämpi" loukkaa kuulijaa, aliarvioi kuulijan älykkyyttä kun tämä ei olisi ikinä keksinyt (tietenkään) moista vastausta. Vitsi on siis AINA loukkaava. Ja jos ei ole, ei se enää ole vitsi eikä taatusti naurata . Joku on loukkaantunut jopa siitä ettei itsev ole kyseistä vitsiä keksinyt.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio ihmiset, vitsi, huumori, loukkaus, stand up, masennus, vapauttava, avoimuus, mieli, luulot, ennakkoluulot

Sananvapaus

Perjantai 30.9.2011 - Kari Uoti

Sananvapaus on sitä että saa sanoa mitä mieltä on, sanoa tai huutaa oman itsensä kunhan ei loukkaa toista. Toisen loukkaaminenkin on jossakin tapauksessa sallittua, kun sillä on painava peruste. Puhumattomuus on pahasta. Puhuminen, pahankin puhuminen, toisten shokeeraaminen, on sallittua kunhan joku järki säilyy sanomisessa.

Sananvapauden rajat eivät ole kiveen hakattuja. Joskus sallitaan enemmän, joskus vähemmän. Suomessa ollaan korostettu yksityisyydensuojaa sananvapauden kustannuksela, mikä on tuonut meille pyyhkeitä ihmisoikeustuomioistuimesta.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, sananvapaus, loukkaaminen, loukkaus, shokeeraaminen, kunnianloukkaus, mielipide

Lukijan mielipide: Eivätkö poliitikot opi koskaan?

Maanantai 12.9.2011 - Nimimerkki Lex

Suomea johdetaan jälleen aivan kuin 90-luvulla. Ihmisiä pelotellaan ja juttuja julkaistaan perehtymättä oikeisiin tietoihin. Hyvänä esimerkkinä on metsäteollisuuden alasajo, missä kyse on vain palkkojen alasajosta ja tuloksen maksimoinnista.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: lukijan mielipide, Suomi, teollisuus, metsäteollisuus, tuki, tukirahat, Lex

Myyntityössä ihminen punnitaan

Maanantai 29.8.2011 - Pauli Vuorio

Ennakkoluulo myyjästä löyhämoraalisena pysyy yllättävän tiukassa ainakin mielikuvissa. Asiaa tuntemattomien mielissä yleistykset yksittäistapauksien kautta kärjistyvät kun puhutaan myyntityöstä. Todellisuudessa ei liene kovin montaa ammattia, jossa punnitaan ihmistä niin paljon kuin myynnissä.

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, myyntityö, ennakkoluulot, myyjä, mielikuvat, asiakaspalvelu

Kirjoita tälle palstalle!

Torstai 4.8.2011

Julkaisemme lukijoiden kirjoituksia työ- ja elinkeinoelämästä, taloudesta, yrittämisestä ja niihin liittyvistä aiheista yrittajalinja.fi-palvelun Blogit-osiossa.Myös muista aiheista kaikki asialliset kirjoitukset ovat tervetulleita.

Palvelussamme on kommentointimahdollisuus, joten kirjoitukset saavat sen kautta suoraa palautetta.

Tekstin toivottu pituus on 1 000-3 000 merkkiä. Kirjoita napakasti ja varusta tekstisi oikealla nimelläsi, sähköpostiosoitteellasi sekä nimimerkillä, jos haluat käyttää sellaista.

Yrittäjälinja pidättää itsellään oikeuden julkaista tai jättää julkaisematta lähetyt kirjoitukset yrittajalinja.fi-palvelussa ja käyttää niitä myöhemmin painetuissa materiaaleissa ellei erikseen muuta sopimusta asiasta tehdä.

Lähetä kirjoitus tällä lomakkeella.

1 kommentti . Avainsanat: mielipide, blogi, kirjoita, palsta, yhteiskunta, yrittäminen, työelämä, asenteet

Tuomarit vastuuseen

Torstai 5.5.2011 - Kari Uoti

Il Duce, Italian pääministeri Silvio Berlusconi haluaa laittaa tuomarit vastuuseen vääristä ratkaisuista. Miksi tuomari ei voisi joutua vastuuseen vääristä ratkaisuista, vallan väärinkäytöstä kuten kuka tahansa virkamies, joka käyttää kansalta saatua valtaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Silvio Berlusconi, Kari Uoti, valta, oikeus, mielivalta

Voiko vaalituloksen ennustaa sienisaaliista?

Maanantai 11.4.2011 - Juho Rahkonen

Nobel-kirjailija Günter Grass kertoo kirjassaan Minun vuosisatani, kuinka hän onnistui ennustamaan Saksan vaalituloksen sienisaaliistaan! Ihan näin kaukaa haettuihin ennusteisiin meidän ei sentään tarvitse tyytyä.

Näin vaalien alla meiltä mielipidetutkijoilta kysytään usein ennustetta siitä, kuinka paljon puolueet tulevat saamaan ääniä. Näihin kyselyihin täytyy vastata rehellisesti: me emme tiedä varmasti. 

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Juho Rahkonen, vaalit, mielipidetiedustelu, äänestäjät, puolue

Ilmaista mainetta ja markkinointia

Maanantai 17.5.2010 - Olli Linjala

Hyvissä arkipäivän käytöstavoissa ei ole mitään kielteistä, loukkaavaa tai järjellä vastustettavaa. Ne parantavat työyhteisöjen ja paikkakunnan mainetta ilmapiiriä, estävät pohjaan palamista, auttavat jaksamaan, vähentävät koulu- ja työpaikkakiusaamista. Hyvistä käytöstavoista hyötyvät kaikki niin kotioloissa kuin työpaikoilla. Hyvillä tavoilla ja käytöksellä voidaan kohentaa kaupunki- ja kuntakuvaa, vähentää väki- ja ilkivaltaa. Miellyttävällä kohtelulla parannetaan huomattavasti myös palvelulaadun mielikuvaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, markkinointi, mielikuvat, palvelu, käytöstavat, asenne, asennemuutos

Pysähtymisen taito

Maanantai 26.4.2010 klo 9.10 - Tarja Huttunen

Missä olet juuri nyt? Oletko todella siinä vai vaelteleeko mielesi jossain ihan muualla? Kenties suunnittelet, mitä kaikkea vielä pitäisi ehtiä tehdä, tai haaveiletkin lomamatkasta. Vai murehditko menneitä, pieleen mennyttä projektia, epäystävällisiä sanoja, jotka kuulit tai jotka itse lausuit?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Tarja Huttunen, stressi, stressinhallinta, rentoutuminen, pysähtyminen, uupumus, mielikuvaharjoittelu, kiire, positiivinen asenne

Konkurssia ei tehdä, vaan siihen joudutaan

Maanantai 29.3.2010 klo 10.18 - Jorma Metsä-Ketelä

Maanantaina 22.3.2010 Ylen asenteellisissa radiouutisissa kerrottiin konkurssiyritysten rikollisesta saattohoidosta. Sen sijaan, että olisi sanottu konkurssiin jouduttavan, jutussa kerrottiin, että vuodessa tehdään 3 300 konkurssia. Äänessä olivat toimittajat, konkurssiasiamies ja ylikomisario, joille tärkeintä oli väärintekijöiden kiinni saaminen ja rankaiseminen.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: konkurssi, konkurssirikos, yrittäjyys, kansantalous, lama, verovelka, yrittäjävihamielisyys, asenteellinen uutisointi

Myyjän tehtävä on välttämätön

Tiistai 6.10.2009 - Pauli Vuorio

Myyjän ammatin arvostus ei ole maassamme kovinkaan korkea. Ainakaan se ei ole riittävän korkea. Tämä näkyy paitsi toiveammateissa myös siinä, miten myyntitehtävät saavat työnhakuja suhteessa moniin muihin.

Myös erilaiset ammattien arvostuksia koskevat tutkimukset, joita jotkut mediat teettävät säännöllisesti kertovat arvostuksen puutteesta. Listojen häntäpäästä löytyy yleensä sellaisia ammatteja kuin pölynimurikauppias ja puhelinmyyjä. Tosin nämä eivät ole viime aikoina olleet  listojen vihonviimeisinä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, myynti, myyjä, ammatti, arvostus, mielikuva, myyminen, yrittäminen, tuputtaminen

Ei nimi postia pahenna

Maanantai 25.5.2009 klo 8.00 - Liisa Seppälä

Vai pahensiko? Vuoteen 1990 asti posti kulki, kunhan vain kusti polki. Tuolloin Posti-Tele muuttui liikelaitokseksi, jonka taloudenpito irrotettiin valtion ja tulo- ja menoarviosta. Kustin vauhti taisi tällöin hieman hidastua ja ruostetta ketjuihin alkoi ilmaantua enemmänkin vuoden 2001 myötä, kun Suomen Postista tuli julkinen osakeyhtiö.

Vuoden 2007 nimenmuutoksen jälkeen tuntuu usko postinjakelun toimivuuteen melkoisesti romahtaneen. Itella taisi sysätä Kustin pyörän pöpelikköön.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Posti, Itella, luottamus, mielikuvat, huono kokemus, postitus

Myyjä tekee sinulle hyvää

Tiistai 17.3.2009 klo 15.31 - Pauli Vuorio

Kauppamiehistä ja -naisista on huutavaa kovempi pula. Muutenhan maailman turut ja torit olisivat täynnä suomalaista high techiä, huonekalua ja rättiä.

Näin kirjoittaa Balaccon toimitusjohtaja ja Tietoviikon kolumisti Kim Väisänen kolumnissaan Myyjä tienaa SINUN palkkasi.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, myyjä, myyntityö, mielikuva

Kirjaoppineet Opastavat

Sunnuntai 11.1.2009 klo 20.12 - Ahti Pontinen

Hyvin koulutetut ja kokeneet ihmiset saattavat kirjoittaa fiksusti ja älykkäästi asioista, joista heillä ei ole henkilökohtaisella tasolla kuin pintapuolisia, hetken kokemuksia. Siinä asiaa tuntematon helposti uskoo auktoriteettiin. Myös työyhteisöissä työtä tekevät, itse käytännön kokemusta omaavat ihmiset helposti katsovat asiaa yhdestä näkökulmasta ja toteavat ohjeet hyviksi ja käytännössäkin oikeiksi todetuiksi.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Kirjanoppineet, työyhteisö, ylimieliset auktoriteetit, työyhteisö, yrittäminen, liike-elämä, Ahti Pontinen

Koronkiskontaa ja heikomman hyväksikäyttöä

Maanantai 1.9.2008 - Ahti Pontinen

Muutama suomalainen poliitikko ja poliitikkokandidaatti on ollut huolissaan pikavippejä tarjoavien yritysten lainojen koroista. Vuosikorko niissä nousee sellaiseksi, että sen voidaan ajatella olevan kiskontaa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Mielipidekirjoitus, Pikavipit, Korko, Vuosikorko, verottaja, yhteiskunnan tuki verottajalta, verottajan ylivalta, suomalainen verottaja, verotus,

Vanhemmat kirjoitukset »