Blogin arkisto

Ilmaista mainetta ja markkinointia

Share |

Maanantai 17.5.2010 - Olli Linjala


Bookmark and Share

Hyvissä arkipäivän käytöstavoissa ei ole mitään kielteistä, loukkaavaa tai järjellä vastustettavaa. Ne parantavat työyhteisöjen ja paikkakunnan mainetta ilmapiiriä, estävät pohjaan palamista, auttavat jaksamaan, vähentävät koulu- ja työpaikkakiusaamista. Hyvistä käytöstavoista hyötyvät kaikki niin kotioloissa kuin työpaikoilla. Hyvillä tavoilla ja käytöksellä voidaan kohentaa kaupunki- ja kuntakuvaa, vähentää väki- ja ilkivaltaa. Miellyttävällä kohtelulla parannetaan huomattavasti myös palvelulaadun mielikuvaa.

Tämän päivän yhteiskunnassa eivät hyvät tavat ole käytössä. Moukkamaisuutta nähdään Arkadianmäeltä alkaen. Kouluissakaan ei tervehditä, ovia ei auota saati että autettaisiin takkia päälle. Syödään, kätellään ja kuljetaan hississä lakki päässä, myöhästellään tapaamisista ja sinutellaan ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kiitoksista tai huomioimisesta puhumattakaan.

Huomiota ja arvostusta

Hyvien käytöstapojen kunniaan nostamisella saavutetaan valtavaa huomiota ja arvostusta. Oikein käytettynä ylitetään jopa valtakunnallinen uutiskynnys. Luodaan valmiuksia vanhojen kulttuurimaiden ihmisien kohtaamiseen Keski-Euroopassa. Siellä käytöstavat ovat itsestään selvyys, moukkamaisuus suorastaan tuomittavaa.

Asennemuutoksesta on kysymys. Käytöstavat ovat ihmisten välisen kanssakäymisen kulmakiviä, ne nostavat itsetuntoa, tuovat ihailua ja arvostusta sekä kertovat ihmisen sivistyksestä.

Hyvien käytöstapojen kampanja

Siitä saadaan koko paikkakunnan yhteinen asia, joka lähentää ihmisiä, luo huumorimieltä, avaa keskustelua, herättää uteliaisuutta ja jää elämään. Sitä tullaan kadehtimaan ja kopioimaan.

Kunnanisät liikkeelle houkuttelemaan moottoreiksi lastentarhat, koulut, yliopistot, kauppakamari, nuorkauppakamari, yritysjohtajat, yrittäjäjärjestöt, yrittäjänaiset, ammattiyhdistykset, Lions Klubit, eri yhdistykset ja urheiluseurat. Tiedotusvälineitä luulisi kiinnostavan tämä kampanja.

Käytännön toteutuksesta

Kutsutaan koolle em. tahojen edustajat, satoja paikkakuntalaisia. Kerrotaan suunnitelmat, laaditaan toiminta-ajatus, otetaan heidät mukaan rakentamaan kohteliaampaa kotikuntaa.

Höylätään aloituskynnys matalaksi, vaikka tervehtimiseen aktivoimisella sekä sanojen kiitos, olkaa hyvä, hyvää päivää ja näkemiin takaisin käyttöön ottamisella.

”Hyvien Käytöstapojen Uutiset”

-julkaisu pari kertaa vuodessa jokaiseen kotiin. Yhteisöt ja firmat tiedottavat kampanjassa mukana olostaan. Selvitetään kampanjan merkitys ja tavoitteet sekä luodaan palautuskanavat ruusut ja risut -viesteille. Valitaan kuukausittain kohteliain yritys, konttori, työpaikka…

Kerrotaan kampanjan edistymisestä, ulkopuolelta saadusta palautteesta ja sen vaikutuksesta paikkakunnan hyvinvointiin. Kerrotaan kiusaamisten, töhrimisten ja vahingontekojen vähenemisestä. Viikon teemaa toistetaan paikallisissa tiedotusvälineissä, järjestetään hyvien käytöstapojen seminaareja. Tiedotusvälineissä julkaistaan juttuja käytöstavoista ja niiden merkityksestä. Tuodaan julki kohteliaan käytöksen edut liikenneturvallisuudessa ja huomaavaisuuden vaikutus liikenteen sujumiseen.

Oppilaitoksissa, tarhoissa, työpaikoilla ja urheilutapahtumissa parin minuutin avauksissa esitellään viikon hyvien tapojen teema, esim. kätteleminen, anteeksi, lakki pois päästä jne…
Seurakuntien tilaisuudet alkavat lähimmäisen huomioon ottamisen merkeissä. Kunnan kaikissa kokouksissa korostetaan hyvien käytöstapojen merkitystä.

Ehkä päästään Itävallan TV-uutisten tasolle. Ne alkavat: ”Guten Tag meine Damen und Herren”.

Olli Linjala
Suomen suosituin työyhteisöjen asennemuokkaaja

Avainsanat: Olli Linjala, markkinointi, mielikuvat, palvelu, käytöstavat, asenne, asennemuutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini