Blogin arkisto

Ensimmäisenä mieleen tuleva ratkaisu on yleensä väärä

Share |

Maanantai 10.6.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgMeillä ihmisillä on luonnostaan halu yksinkertaistaa monimutkaisia asioita, jotta me voisimme käsitellä niitä helposti. Olemme luoneet kukin itsellemme mielikuvan maailmasta ja itsestämmme ja kun kohtaamme ongelman tai haasteen, sovitamme sen mielikuvaamme. Emme mielellämme muuta mielikuvaamme vaan kärkkäästi muutamme todellisuutta niin, että se vastaisi mielikuvaamme maailmasta. Jätämme aktiivisesti huomiotta sellaisia asioita, jotka ovat mielikuvamme kanssa ristiriidassa.

Tuo kaikki on ihmisille normaalia toimintaa. Se ei ole väärin.

Miljoonien vuosien ajan mielikuvamaailmamme on auttanut meitä ratkaisemaan nopeasti miten tulee toimia, että säilyisimme hengissä, mutta samalla se on usein toimimaton tapa ratkaista yritysten ongelmia.

Ensimmäinen ratkaisumalli, joka tulee mieleen, ei usein ole se paras.

Yksi ihminen on tavallaan mielikuviensa vanki ja samalla mielikuva on ihminen itse. Kun mielikuva muuttuu, muuttuu ihminenkin.

Päästäkseen oman mielikuvansa vankilasta tarvitaan toisia ihmisiä, joilla on toinen mielikuva maailmasta.

Johtajalla on hänen oma mielikuvansa. Alaisilla kullakin omansa.

Myynnin ongelmien ratkaisemiseen heillä kaikilla voi olla erilainen omien mielikuviensa mukainen ratkaisu. Välttämättä mikään niistä ei ole täydellinen.

Laajentamalla yhdessä mielikuvia isommiksi, löytyy paremmin ratkaisuja, jotka eivät ole vain nopeita reaktioita tilanteisiin vaan harkittuja tekoja.

Myynnin kehittämisessä käytän usein menetelmää, jossa pyydän myyntitiimin jäseniä lähettämään minulle ongelmia tai haasteita, joita hän toivoo ratkaistavan.

Laadin niihin oman ratkaisumallini, mutta ennenkuin esitän sen, keskustelemme tiimin esimiehen ja tiimin jäsenten kanssa ongelmat ja haasteet läpi.

Kunkin henkilön mielikuva jalostuu ja tarkentuu muiden esittämistä mielikuvista ja käsitys ongelmista ja niiden syistä muuttuu.

Tuloksena on vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Päätöstehtävä on, mikä ratkaisu monista otetaan käyttöön. Kun jokainen voi elää päätettävän ratkaisun kanssa, se vahvistaa toteutumisen mahdollisuutta.

Menetelmäni ottaa käyttöön tiimiläisten aivokapasiteetin. Oma tehtäväni on tuoda omat ehdotukset ja helpottaa toimivan ratkaisun löytämistä.

Voit toimia itsekin vastaavalla tavalla.

Arvostan palautettasi alla olevaan kommenttikenttään tai lähetä minulle s-postia.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, esimiestyö, fasilitointi, johtajuus, johtaminen, kehittäminen, motivaatio, motivointi, muutoksen johtaminen, muutosjohtaminen, myynnin suunnittelu, toteutus


Kommentit

12.6.2013 19.50  Pasi

Osallistaminen on mahtavaa! Heikki, mistä syystä esität oman ratkaisumallisi vasta valmentamasi tiimin vaihtoehtoisten ratkaisumallien jälkeen?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini