Blogin arkisto

Työtä tekevä pomo

Share |

Tiistai 11.6.2013 - Pauli Vuorio


puolivaurio_blogi-paakirjoitus.jpgPomoja on lähes yhtä monenlaisia, kuin ihmisiä on muutoinkin. Orkesterin johtajan ei voi olettaa harjoittelevan soittamista vieläpä samalla ajankäytöllä, kuin orkesterin soittajien, eikä se ole mahdollistakaan, jos aikoo hoitaa pomon tehtäviä. Tämäntapaista vaatimusta kuitenkin vieläkin saa rivien välistä kuulla.

Media ja poliittiset toimijat jauhavat työväestä ja työväenpuolueista, ikään kuin olisi täysi ero sillä kuka tekee työtä ja toiset vaan on pomoja. Aika paljon on sitä, että mielletään, että pomo on rooli ja muut tekevät ne oikeat työt, mutta oikeasti ne pomon tehtävät vaativat paljon asiantuntemusta ja ahekeruutta, vaikka se olisivatkin erilaista. On lähes yleisesti hyväksyttyjä väittämiä, että pomoiksi ohjautuvat narsistit tai, että suurin osa johtamisesta on Suomessa huonoa. Pomojen viat huomataankin herkästi, mutta muu saattaa sitten unohtua. Aika kovia ne pomonkin hommat yleensä ovat statuksesta riippumatta, kun pitäisi olla vielä  läheinen, että etäinenkin samaan aikaan ja hoitaa vielä muutkin tarvittavat hommat.

Pomon on pakko viitsiä tehdä asioita, joita muut eivät viitsi ja ajatella sellaisistakin kulmista asioita, joita ei muuten tarvitsisi, sekä  sopeutua muutoksiin Parasta olisi tietenkin valmistautua etukäteen hyvällä kokemusperäisellä koulutuksella perusasioihin.

Pomon tehtävä on usein hyvin keskeinen ja ilman pomoa ei tapahtusi jossain asioissa mitään. Mittarit ovat kovimpia  ja tulevat eteen todellisuutena usein yrittämisessä, josta uskallan väittää, että  siinä on usein  vastuita ja enemmän oman leipänsä tienaamista, jopa lähes kädestä suuhun, kuin ammattijohtamisessa. Väkisinkin siinä jyvät alkaa erottumaan yleensä akanoista pidemmän päälle. Yrittämisessä tämä on suuri haaste, koska varsinkin pienyrittäjä käyttää  aikaansa eniten siihen, josta tulee rahaa kassaan heti.

Työn imu on työuupumuksen vastakohta. Kun työssä on imua, ihminen on energinen, kokee työn iloa ja pitää omaa työtään tärkeänä. Pomolla onkin lähes pakko olla työn imua, sillä se on intohimoa vaativa ja vastuullinen tehtävä, varsinkin kun se oikea pomon homma, eikä vain titteli asiakkaita varten. Kun jokainen on itsensä pomo, sitä intohimoa pitäisi siis olla jokaisessa työtehtävässä.

Pomon tärkeä rooli on valmistautua, että mitä tahansa voi tapahtua, mihin et voi mitenkään valmistatua ja hoitaa sekin homma. Pomon tärkein tehtävä on henkilökunnan onnistumisen halun, ammattitaidon ja yhteishengen ylläpito. Jos henkilökuntaa ei ole, sen tilalle voit laittaa itsesi.

Pauli Vuorio
päätoimittaja

Lähteinä ja kannattavaa luettavaa  ja katsottavaa mm.

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/
2011/06/20/katso-paljonko-pomo-tekee-oikeasti-toita/20118629/139

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaameat_pomot

http://esimies.info/Esimiehen-persoona.php

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/
pomon+hailyva+rooli+on+erityisesti+italan+ongelma/
a341792?service=mobile

http://tyopiste.ttl.fi/Kyselyt/Sivut/Onko_sinulla_hyva_pomo.aspx

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=
dY7bWlYLD0o

Avainsanat: Pauli Vuorio, pomo, johtaja, esimies, esimiestyö


Kommentit

12.6.2013 19.57  Pasi

Niin, pomon pitää tehdä pomon töitä. Ei ole helppoa olla pomo. On varsin vaikeaa olla pomona omassa firmassaan. Tai olla pomona sellaisessa organisaatiossa, jossa aiemmin itse hoiti hommia, joita muut hoitavat nykyään. Pomomies on vähän niinkuin Setämies tuossa eräässä Suomalaisessa komediallisessa sarjassa. Pomon pitää tehdä pomon töitä ja on ihan kiva, että oikeita pomoja on olemassa.

Kuulisin mieluusti tuosta työn imun kehittämisestä lisää. Voiko sitä kehittää jotenkin?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini