Blogin arkisto

Miten älyllistä tulivoimaa voi lisätä kaistanleveyden hallinnalla

Share |

Maanantai 2.12.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgKun on nälkä, näkee nälkää. Miten osuvasti suomeksi sanotaankaan kun nähdään nälkää! Nälän näkee sielun silmin. Psykologisen tutkimuksenkin mukaan se mistä on puute, on se mihin mieli keskittyy. Kun on puute rahasta yrityksessä tai omassa elämässä, näkee hinnat ja kustannukset.

Se mistä on puute, voi täyttää mielen kaistan koko leveydeltä kuten silloin kun on nälkä näkee nälkää. Syntyy hienosti sanottuna kognitiivinen kuorma, koska puuttuva asia täyttää koko mielen. Kaistanleveytemme tulee täyteen.

On analogia tietokoneeseen, jolta puuttuu nopeutta. Kone on hidas koska useita ohjelmia on auki samanaikaisesti. Tietokoneessa ei ole mitään vikaa. Nopeus kasvaa sulkemalla joitakin ohjelmia.

Kun kaistanleveys täyttyy, loppuu oppiminen.

Psykologisen tutkimuksen mukaan kaistanleveyden täyttyminen näkyy jopa älykkyystesteissä niin, että täysi kaistanleveys laskee älyllistä tulivoimaa.

Kaistanleveyden täyttyminen voi ilmetä suunnitelmien toteutumattomuutena. Kiireisen ihmisen koko kaistanleveys kuluu menneisiin, menossa oleviin ja tuleviin projekteihin ja kun yksi projektisuunnitelma lisätään päälle, hän suunnittelee liian optimistisen aikataulun. Kaistaa ei riitä kaikkien niiden asioiden havainnoimiseen, jotka voivat hidastaa projektia.

Kaikkien hyväksi kokema hanke ei etene, koska puuttuu kaistaa hankkeen eteenpäin viemiseksi. Edes hankkeen puolesta puhuvat eivät edistä hankkeen toteutumista. Ehkä sinulla on sellainen hanke.

Myyjille kaistanleveys voi näkyä siinä, ettei asiakkaan päässä päätetä. Päättämisen valmistautumiseen ja itse päättämiseen voi osallistua moni ihminen ja päätöksen nopeudeksi voi muodostua kapeimman ja ahtaimman henkilön kaistanleveys, josta tulee pullonkaula.

Iso ja vaikeasti ratkaistava haaste ja ongelma voivat täyttää mielen täysin ja kun ratkaisun tekee, niin voi lähes konkreettisesti tuntea, miten kuorma on poissa ja kaistaan vapautuu. Siksi on hyvä tehdä ensin vaikea ja iso tehtävä. Niin kauan kuin sen tekeminen puuttuu, se vie suuren osan kaistanleveydestä eikä kaistaan mahdu edes pientä uutta tehtävää.

Henkilöstövähennykset ja niihin liittyvät YT-neuvottelut vievät johdon ja henkilöstön kaistanleveyden

Kustannussäästöjä puuttuu ja työpaikka tulee puuttumaan joiltakin. Sellaiset ajatukset täyttävät kaistanleveyden. On aika selvää, ettei tuollaisessa tilanteessa kaistalle mahdu uudet innovaatiot ja niiden kaupallistaminen.

Se mikä täyttää kunkin ihmisen kaistanleveyden riippuu henkilöstä ja hänen tilanteestaan. Älyllistä tulivoimaa omaavillekin kaistanleveys tulee vastaan.

Kaistanleveyden asettamia rajoituksia vastaan voi mielestäni toimia mm seuraavilla keinoilla:

  • tekemällä asioista selviä, se on, asioita ei tarvitse pohtia ja miettiä ja niistä tulee yksinkertaisempia. Selvä asia on prosessi, menetelmä tai tapa toimia, joka kertoo mitä on tehtävä seuraavaksi erikseen asiaa pohtimatta. Niitä ovat mm myyntimalli tai -prosessi ja johtamisjärjestelmä
  • luettelemalla kaistanleveydellä olevat asiat paperille. Kirjoittamalla asioita muistiin muistikirjaan, kalenteriin tms. Kaistanleveyden hallinnointi mielessä muistaminen kuormittaa kaistaa ja kaistaa vapautuu kun siirtää mielen kuormaa paperille tai biteiksi
  • tekemällä isot asiat ensimmäisenä vapautuu paljon kaistanleveyttä
  • poistamalla asia kaistasta väliaikaisesti. Se on sitä, että siirtää asian käsittelemisen tuonnemmaksi tiettyyn ajankohtaan tai tietyn tapahtuman jälkeen. Joskus on asioita, joihin ei tarvitse puuttua koskaan
  • ratkaisemalla asiat nopeasti vapautuu kaistaa uusille asioille

Asiantuntijaorganisaation tuottavuuden merkittävä rajoite on asiantuntijoiden ja johdon kaistojen leveys. Yhdessä ne muodostavat organisaation kaistan leveyden, joka tarkoittaa asioiden läpimenoaikaa. Läpimenoaika on aika, joka kuluu asian prosessoimiseen läpi organisaation koneiston.

Kaikki haluavat nopeutta. Teollisuudessa on pitkään tiedetty, että on pyrittävä lyhyeen läpimenoaikaan, joka nostaa tuottavuutta aikayksikköä kohti.

Asiantuntijaorganisaatioissa aavistetaan, että sama toimii, mutta ei oikein tajuta vielä, miten tulee tehdä asioiden läpimenon nopeuttamiseksi eli tuottavuuden kasvattamiseksi. Uskon että avain tuottavuuden nostoon on ihmisten ja organisaatioiden kaistanleveyden käsite ja sen määrittely ajattelukoneen maksimikapasiteettina.

 

——

Arvostan jos haluat antaa palautetta tai oman mielipiteesi alla olevaan kommenttikenttään tai lähetä minulle s-postia.

JAA artikkeli LinkedInissä kavereillesi!

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, ajankäyttö, ajattelukaista, älyllinen kapasiteetti, esimiestyö, itsensä johtaminen, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisjärjestelmä, johtamisprosessi, kaistanleveys, käyttäytyminen, muutoksen johtaminen, muutosjohtaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini