Joskus aikoinaan työkaverini sanoi, että kaipaan rinnalleni diplomaatin. Simo tarkoitti tällä sitä, että omaan nopean ituitiivisen tavan arvioida ratkaisuja ja sanon mielipiteeni töksähtävästi. Eli käytännössä kävelen muiden mielipiteiden yli.
Joskus aikoinaan työkaverini sanoi, että kaipaan rinnalleni diplomaatin. Simo tarkoitti tällä sitä, että omaan nopean ituitiivisen tavan arvioida ratkaisuja ja sanon mielipiteeni töksähtävästi. Eli käytännössä kävelen muiden mielipiteiden yli.
Tämä oli tuolla 2000- luvun alussa. Sen jälkeen meni aika pitkään, että valo syttyi ja ymmärsin oman toimintatapani. Eli näennäisempatian avulla peitin oman dominoivan luonteeni.
Mutta hiljalleen 2000- luvun aikana opin kuuntelemaan muidenkin ratkaisuja ja miettimään niiden järkiperäisyyttä. Ja samalla opin hahmoittamaan muidenkin toimintatapaa. Ja huomasin, että samankaltainen uusien ideoiden lyttääminen on monen ammattilaisen tapa toimia.
Eli harvemmin tulee vastaan tilanteita, joissa asioista keskustellaan aidosti ja pohditaan erilaisia ratkaisumalleja. Hämmästyksekseni olen viimeisen kuukauden aikana nähnyt tämän kaltaista toimintaa yllättävän paljon.
On yksinkertaista lytätä toisen idea, mutta vaikeampaa miettiä hetkinen sitä ja kysellä lisää. Jälkimmäisellä tavalla hauraasta ideasta saattaa syntyä se kultahippu.
Mutta tuohon dominointiin. Itse olen määrätietoisesti pyrkinyt pääsemään siitä eroon ja pyrin kuuntelemaan toisen mielipiteitä. Ja siihen on yksinkertainen ratkaisu. Nykyään pyrin miettimään asioita eri kantilta kuin ennen. Eli en etsi sitä syytä miksi toisen idea ei toimisi, vaan etsin niitä syitä miksi se toimisi.
Eli yritän tutkia ideaa positiivisesti entisen negatiivisen asenteen sijaan. Ja tuohon on aika yksinkertainen menetelmä. Eli annan idean esittäjälle viisi minuuttia kertoa ideastaan ja pohdin kuulemaani sen suhteen, että mikä siinä on hyvää. Ja kerron oman mielipiteeni.
Eli keskustelun pitää olla kaksisuuntaista. Molemmat saa sanoa mielipiteensä ja molempien mielipiteitä pitää kunnioittaa. Välttämättä kumpikaan ei ole oikeassa, mutta mielipiteiden välimaastosta saattaa löytyä se paras ratkaisu.
Sen sijaan, että suoraan lyttäät ideat sanoen, etteivät ne toimi tai ettei meillä noin toimita, niin pohdi niitä hetken ja anna niille mahdollisuus. Sitä kautta on mahdollista löytää uusia lähestymistapoja.
Kun kuulet uuden idean, niin käytä viisi minuuttia sen maisteluun. Kysele lisää, ajattele ja mieti mahdollisuuksia. Se on hedelmällisempi lähestymistapa kuin painaminen päälle ja ideoiden lyttääminen.
Kuhan pohdin hiljaisina yön tunteina, Kari…
Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com