Blogin arkisto

K***pää-kirjastotäti? Kun säännöt syrjäyttävät ajattelun

Perjantai 12.2.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgIstuin perjantaina kirjaston hiljaisessa työskentelytilassa nelisen tuntia. Sai todellakin työskennellä häiriöttä, kun salissa oli hiljaista, kuin huopatossutehtaalla. Eräässä vaiheessa kuitenkin syntyi häiriötä nimittäin harmaapäinen eläkeikää lähestyvä kirjastotäti päätti käyttää auktoriteettiasemaa todella fiksusti.

Tästä osansa sai kaksi n. 25 vuotiasta opiskelijaa (naapurintyttö-look), jotka työskentelivät vierekkäin. Työntekijä moitti ”tyttöjen” käytöstä inhottavalla äänensävyllä:

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kirjasto, ajattelu, säännöt, viestintä, kommunikointi

Me ollaan sankareita kaikki, kun silmiin katsotaan - vai ollaanko?

Perjantai 17.7.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOlet keskustelemassa jonkun henkilön kanssa ja yhtäkkiä hän alkaakin näpelöidä kännykkäänsä tai hänen katseensa suuntautuu ohitsesi jonnekin kaukaisuuteen.

Tuntuu kuin tällaista tapahtuisi yhä useammin –kokouksissa, aterioilla, jopa intiimeillä coctail-kutsuilla. Katsekontaktin väheneminen näyttäisi olevan kasvava ongelma, myös asiakaspalvelualalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kommunikointi, viestintä, samaistuminen

Pehmittele samastumissilta äläkä päätä toisten puolesta!

Perjantai 5.6.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgMuutama vuosi sitten ajattelin, että anoppini on niitä viimeisiä, jotka päästäisivät ulkopuolisen siivoojan asuntoonsa.

“Kyllähän se oma huusholli pitää itse siivota!”

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kommunikointi, viestintä, samaistuminen

Akateemiset ja muut muka älykkäät kommunikoinnin mestareita?

Perjantai 15.5.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKouluttautuminen lisää tiedon määrä. Samalla saattaa lisääntyä nöyryys ja ymmärrys, että mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tietää tietävänsä.

Siitä olen varsin pettynyt, että akateemisten (tässä artikkelissa mielelläni sanon) ja muiden muka älykkäiden keskuudessa kommunikoinnin taso on usein todella heikkoa. Vuorovaikutuksessa keskeistä on säilyttää oma mielipide on ainoa oikea ja tavoitteena on pitää siitä kiinni kynsin hampain.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kommunikointi, viestintä, kouluttautuminen, sivistys, koulusivistys

Näpäytätkö vai informoitko

Tiistai 7.10.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgNiinkin yksinkertainen asia kuin sähköpostin osoitekenttä on vaarallinen työkalu. Pelkällä vastaanottajien valinnalla voidaan viestin sisältö muuttaa muistutuksesta uhkaukseksi. Eli kannattaa muistaa, että yksinkertaisilla asioilla voidaan viestin merkitystä muuttaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, viestintä, kommunikointi, sähköposti

Vain viiden minuutin tähden

Tiistai 23.9.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJoskus aikoinaan työkaverini sanoi, että kaipaan rinnalleni diplomaatin. Simo tarkoitti tällä sitä, että omaan nopean ituitiivisen tavan arvioida ratkaisuja ja sanon mielipiteeni töksähtävästi. Eli käytännössä kävelen muiden mielipiteiden yli.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus, työyhteisö

Tunnepolarisaation vaikutus

Keskiviikko 31.10.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgToisena päivänä mies innostuu ideasta lähteä käymään Ikeassa vaimon kanssa ja toisena päivänä ajatus on "jyrkkä ei". Toisena päivänä nainen ilahtuu miehen ehdotettua lähtemistä ulos syömään, joskus taas ei. Joskus kaveri syttyy ajatukselle lähteä pyörälenkille, joskus ei. Joskus makaronilaatikko on "ihan ok" ja toisinaan "ihan huippua", vaikka valmistus olisi prikulleen samalla reseptillä suoritettu.

Käytännössä sama asia voi siis aiheuttaa erilaisen vastaanoton ja reaktion. Mistä tässä on kysymys? Tunnetilan merkityksestä. Olemme "tuuliviirejä" siinä määrin, että tunnetilamme vaikuttaa siihen, miten ajattelemme asioista juuri sillä hetkellä. Ihminen käsittelee asioita sekä järjen että tunteiden avulla. Senhetkinen tunnetila vaikuttaa keskeisesti asioihin reagoimiseen. Tunnepolarisaatio on kuvastaa tunnetilan vaikutusta viestin/ kommunikoinnin perille menosta. Jos vastaanottaja on negatiivinen, suurin osa viestinnästä polarisoituu, kun taas hyvätuulinen vastaanottaja on vastaanottavaisempi asioille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne, viestintä, kommunikointi, tunne, tunnepolarisaatio, tunnetila

Asennepolarisaatio rajoittaa oppimista ja kuulemista

Keskiviikko 24.10.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgMitä asenne tarkoittaa? Asenne kuvastaa ihmisen suhtautumistapaa asioihin. Ihminen, joka on tunteidensa orja, ei ymmärrä, että asenne riippuu omista valinnoista ja merkityksen antamisesta asioille. Emme voi aina valita kokemuksiamme, mutta voimme valita reaktiomme kokemuksiimme.

Kun maitolasi kaatuu pöydälle, voimme valita suivaannummeko asiasta vai emme. Voimme valita otammeko liinan käteen ja siivoamme jäljet mukisematta vai jäämmekö nillittämään asiasta? Vai uskallatko väittää toisin?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, asenne, suhtautumistapa, tunteet, reagointi, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus

Kirja, joka toivottavasti muutti minua

Keskiviikko 5.9.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgLuin juuri kirjan, jonka toivon muuttavan sekä suhdettani että suhtautumistani muihin ihmisiin loppuelämäkseni.

Kirja todistaa viimeisimpään aivotutkimukseen ja huippunsa vietyjen koejärjestelyjen avulla, kuinka me ihmiset tarvitsemme empaattisia, sosiaalisia kontakteja voidaksemme hyvin. Tämä tarve ei ole filosofinen tai aatteellisesti oikea, vaan erottamaton osa fysiologista minäämme.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Kolehmainen, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus, sosiaalinen äly, empatia, markkinatalous, markkinaehtoisuus

Aikataulutusta

Tiistai 9.11.2010 - Miia Godwin

Näin maahanmuuttajana on usein tullut mieleen, että meidän kaikkien olisi syytä joustaa niin asenteissamme kuin tavoissammekin. Mitähän siitä seuraisi, jos vain itsepäisesti pitäisimme kiinni omista tottumuksistamme? Ehkä työpäivä eurooppalaisten kollegoiden kanssa sujuisi jotenkin näin:
Soitan aamukahdeksalta toimistolle ja sieltä vastaa suomalainen Juhani.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Miia Godwin, kulttuurierot, maahanmuuttaja, tehokkuus, työkulttuuri, asenne, joustaminen, sosiaaliset taidot, kommunikointikyky

Kuka puhuu?

Maanantai 12.7.2010 - Nimimerkki "Puhuva pää"

"Ajattelen – siis olen". Tämän lainauksen nappasin Pauli Vuorion pääkirjoituksesta toukokuulta. Vaan kuka olen tai kuka sinä olet? Mitä oikeasti ajattelet ja miksi juuri nuo ajatukset tuot esille?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ajattelu, olemassaolo, ajatusten vaihto, oma minä, peiteminä, identiteetti, kommunikointi, elemaailma, virtuaalinen olemassaolo, kosketus