Blogin arkisto

Asennepolarisaatio rajoittaa oppimista ja kuulemista

Share |

Keskiviikko 24.10.2012 - Juha Ahola


juhaahola.jpgMitä asenne tarkoittaa? Asenne kuvastaa ihmisen suhtautumistapaa asioihin. Ihminen, joka on tunteidensa orja, ei ymmärrä, että asenne riippuu omista valinnoista ja merkityksen antamisesta asioille. Emme voi aina valita kokemuksiamme, mutta voimme valita reaktiomme kokemuksiimme.

Kun maitolasi kaatuu pöydälle, voimme valita suivaannummeko asiasta vai emme. Voimme valita otammeko liinan käteen ja siivoamme jäljet mukisematta vai jäämmekö nillittämään asiasta? Vai uskallatko väittää toisin?

Reagoitko asioihin samalla tavalla asioihin riippumatta siitä, onko paikalla perheenjäseniäsi vai onko paikalla muita? Suhtaudutko juomalasin kaatumiseen yhtä kärkkäästi kotona ja ravintolassa? Vaikka riitelisit puolisosi kanssa, etkö pysty muuttamaan tunnetilaasi ja asennettasi, kun ovikello soi ja huomaat, että anoppisi tai paras kaverisi on tulossa kylään?

En väitä, etteikö tunnetila vaikuttaisi asenteeseen, mutta lähtökohtaisesti asenteensa voi aina valita. Negatiivinen asenne kaventaa katsetta. Vuorovaikutuksessa "väärällä asenteella" oleva ihminen ei ole vastaanottavainen eli ts. hän polarisoi kommunikointia voimakkaasti. Viesti ei mene perille! "Sano sinä hänelle, koska hän ei minua kuuntele." "Mikset sinä kuuntele minua?"

Asennepolarisaatio voi johtua tietoisesta tai alitajuisesta valinnasta, jos ei ole luottamusta toiseen henkilöön tai vaikkapa organisaatioon. Yhtälailla asennepolarisaatio voi syntyä, jos ei ole halua oppia tai ymmärtää. Usein asenteesta johtuva polasaatio johtuu ihmiselle tyypillisestä tavasta käsitellä asioita. Käytämme "mieltä häiritsevien" asioiden käsittelyssä mm. defenssi- eli puolustusmekanismeja. "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa." pätee. Ihmisen puolustautuessa esim. kritiikiltä, asennepolarisaatio suojelee sisintä, jotta vanhasta uskomuksesta ei tarvitsisi luopua.

Kun havaitsee itse syyllistyvänsä asennepolarisaatioon, olisi hyvä miettiä, mistä moinen oikeasti johtuu? Miksi viesti ei saa tulla läpi, mikä siinä "satuttaa" itseä? Mitä pelkäämme? Vuorovaikuksessa kehonkieli kertoo paljon. Polarisaation voi havaita kehon asennosta, ilmeistä ja eleistä.

Joskus asennepolarisaatio puolestaan on tiedostaen järkevää, sillä esim. valittajan kanssa "takki tyhjenee" helposti, jos viestinnän päästää läpi. Voi olla viisaampaa ja itseä säästävämpää päästää antaa viestinnän mennä harakoille. Valittajan kanssa intokseen käyminen ei kovin usein ole viisasta, mutta jos keskusteluun kuitenkin tarttuu mukaan niin kannattaa esittää valittajalle kysymyksiä, jotka ovat ratkaisukeskeisiä ongelman osalta. Herättely on paikallaan.

Asenne ratkaisee – aina!

Juha Ahola
vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, asenne, suhtautumistapa, tunteet, reagointi, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus


Kommentit

25.10.2012 9.01  Hevimies

Miksi riidellä puolison kanssa kun voi olla riitelemättäkin?

asenne kysymys

25.10.2012 13.46  AP

Heh. Tosi yksinkertaista. Periaatteessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini