Blogin arkisto

Deux Ex Machina - (Uusi päivä / Uusi asia)

Share |

Tiistai 10.3.2015 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgAntiikin kreikassa oli tapana ratkaista näytelmissä umpikujaan päättynyt juonenkäänne yksinkertaisesti. Eli avuksi otettiin nosturi, jolla tuotiin jumala ratkaisemaan ja muuttamaan juonta yllättävästi. Laite ja ratkaisu on nimetty Deux Ex Machina- nimellä.

Termi on latinaa ja sen käyttö alkoi antiikin Kreikasta, jossa nosturin avulla tuotiin jumalia ratkaisemaan ongelmia ja kuljettamaan juonta eteenpäin. Tyypillinen menetelmän käyttäjä oli kreikkalainen tragedioiden kirjoittaja Euripides, jolla puolessa tarnoita käytettiin nosturilla tuotua jumalaa juonen ongelmien ratkaisijana. Nykypäivän tarinoiden kirjoittamisessa samankaltaisen rakenteen käyttäminen, eli yllättävän juoneen kuulumattoman avun käyttäminen, kertoo kirjoittajan huonosta osaamisesta.

Nykypäivän elämässä samaa laitetta toivotaan käytettävän monissa eri merkityksissä. Lotto on tavallisen työläisen Deux Ex Machina eli sieltä haetaan yllättävää ratkaisua elintasokilpailussa pärjäämiseen. Projektipäälliköille ulkopuoliset konsultit ovat niitä Deux Ex Machinan avulla tuotuja jumalia, jotka ratkaisevat aikataulustaan jälkeen jääneen projektin ongelmat ja softanvääntäjille esimerkiksi ketterät menetelmät ovat niitä jumalia, joilla ratkaistaan kaikki projektin ongelmat.

Mieti joskus sitä, mikä on sinun oma masiinasi, jolla tuot yllättävän ratkaisun jumiinjääneeseen tilanteeseen. Eli toivotko yllättävää onnenpotkua vai etsitkö ratkaisun realistisesti.

Tälläistä tänään, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, ongelma, ratkaisu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini