Blogin arkisto

Arvottomassa työyhteisössä on tuhoon johtavat asenteet

Share |

Maanantai 11.1.2010 klo 8.00 - Olli Linjala


Olin voimakkaasti mukana nujertamassa 1990-luvun lamaa Suomessa. Kiivaimpana vuotena ajoin autolla 124 000 kilometriä ja yövyin 203 yötä hotelleissa. Tärkeimmät viestini olivat jaksamisen ratkaisevan suuri merkitys selviytymisessä, urautuneitten rutiinien rikkominen sekä halu selvitä olemassa olevassa tilanteessa. Henkilökohtaisena jaksamisen käyttövoimana oli pienistäkin onnistumisistani nauttiminen, ihmisiltä saamani palaute sekä erittäin korkea oman työn arvostaminen.

ollilinjala.jpgValtavan työtarmon sekä onnistumisen innostuksen takana oli tieto siitä, miksi teen tätä työtä. Tietämättäni olin kehitellyt työlleni arvot ja kasvattanut niistä alitajunnassa toiminnalleni asenteet. Se teki työn arvokkaaksi, ammattiylpeyteni kasvoi ja rapautunut itsetuntoni tervehtyi pitkästä lamasta. Nämä samat asiat ovat myös tämän päivän selviytymiskeinoja. Ne eivät takaa selviytymistä, mutta niiden puuttuminen varmistaa oman ja työyhteisön hyvinvoinnin romuttumisen.

Arvot

Jokaisella ihmisellä on arvomaailmansa. Se on saatu perinnöksi tai kehittynyt ympäristön muokkaamana. Arvojen tulee palvella kaikenlaiseen hyvinvointiin pyrkiviä ponnisteluja. On tiedettävä mitä tahtoo elämältään, työltään, työyhteisöltään ja ennen kaikkea tulevaisuudeltaan. On pysähdyttävä ajattelemaan, on oltava valmis muutoksiin. Tänään selviytymisen kannalta työyhteisön tärkeimmät arvot ovat avoimuus, luottamus, yhteistyö, joustavuus sekä toiminnan kokonaisvaltainen laadukkuus.

Asenteena avoimuus

Pystymme keskustelemaan kaikista asioista jokaisen kanssa avoimesti. Keskustelemme ideoistamme, haluamme kehittää toimintaa, kerromme toiveistamme ja myös kielteisiksi kokemistamme asioista. Annamme palautetta ja otamme sitä avoimesti vastaan.

Asenteeni: Keskustelen avoimesti riippumatta siitä, mikä on työkaverini asema, ammatti, työ tai tehtävä.

Asenteena luottamus

Yksikään työyhteisö ei voi toimia ihmisiä tyydyttävällä tavalla ilman 100 % luottamusta. On pystyttävä luottamaan sovittuihin asioihin, saamiinsa tietoihin ja ennen kaikkea siihen, että myös muut työyhteisön ihmiset toimivat siten kuin on sovittu. Ovat valmiita laittamaan itsensä peliin.

Asenteeni: Sovitaan kuinka toimitaan – toimitaan niin kuin sovittiin.

Asenteena yhteistyö

Sooloiluille ei ole yksinkertaisesti tilaa. Olen osa yhteisöä, tehtäväni on auttaa joukkuettani taloudelliseen ja henkiseen menestymiseen. En ole firman palveluksessa, vaan omien työkavereitteni palveluksessa varmistamassa, että laadukkaan toiminnan ketju toimii moitteettomasti kaikissa olosuhteissa.

Asenteeni: Miten haluat minun muuttavan toimintatapojani, jotta sinun on helpompi onnistua omassa työssäsi?

Asenteena joustavuus

Maailma ja olosuhteet ympärillämme muuttuvat. Tälle emme todellakaan voi mitään. Mitä nopeammin kykenemme muuntautumaan uusiin tilanteisiin, sitä paremmat onnistumisen mahdollisuudet meillä on. Tämä koskee jokaista työyhteisön ihmistä asemaan, ammattiin, työhön tai tehtävään katsomatta. Näissä asioissa ei ole eriarvoisuutta. Tosimies menee läpi harmaan kiven, fiksu kiertää sen sujuvasti vaarantamatta työyhteisönsä menestymistä tai jopa sen olemassaoloa.

Asenteeni: Jokaisessa ongelmassa asuu uusi mahdollisuus.

Asenteena laadukkuus

Ihmissuhdelaatu, tuotteiden laatu, palvelun laatu, taloudellinen laatu ja oma elämän laatu pitää olla kunnossa. Se ei välttämättä takaa menestymistä, mutta niiden puuttuminen varmistaa tuhoutumisen.

Työyhteisö muodostuu aina ihmisistä, sen toiminta aina yksilösuorituksista. Koko työyhteisön toiminnan laadun taso muokkautuu heikompien lenkkien mukaan. Tästä syystä laadukasta toimintaa täytyy aina ajatella ihmislähtöisesti ja kokonaisvaltaisesti. Näihin täytyy jokaisen työyhteisön ihmisen kiinnittää erityistä huomiota hoitamalla omaa itseään ja auttamalla kaveriaan.

Asenteeni: Asenne ei ole yksityisasia, vaikutan sillä ratkaisevalla tavalla myös työkavereitteni onnistumiseen.

Olli Linjala
Asennekouluttaja

 

Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, rutiinit, urautuminen, laatu, laadukkuus, arvot, luottamus


Kommentit

19.1.2010 10.05  Eeva M.

Hyvä kirjoitus ja totta joka sana. Yhteiskuntamme on kuitenkin mennyt juuri tähän suuntaan, että arvoja ei ole kuin nettisivujen teksteihin präntättynä, osingot ja kasvu ovat niitä oikeita arvoja. Nyt kaivattaisiin äkkiä koulutusta, kuinka työntekijät jaksavat työpaikoilla, joissa kaikki on epävarmaa, tehdään asap, heti, pian, äkkiä jne., ei ehditä / haluta kouluttaa, ei perehdyttää, pitää olla monitaitoinen eikä sosiaalisia suhteita ole, meilejä tulee pari sataa päivässä jne. - Eli kertoa, miten olet positiivinen autoritääriseksi palautuneesta työkulttuurista huolimatta, kun omaa aikaa eikä mitään muutakaan ole. Tämä olisi realismia ja tästä olisi todella apua työelämään, vaikka onkin mukava tietää, minkälainen olisi se hyväkin työyhteistö. :-)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini