Blogin arkisto

Ymmärtämisen vaikeus

Torstai 9.8.2018 - Pauli Vuorio

Luetusta muodostetaan joskus kaikki mutu tuntumalta ihan pelkän otsikon perusteella ja olettamuksella sekä arvauksilla. 


Aiheesta yleisin versio onkin, että pitäisi olla luetun ymmärtämisen koulutusta ja medialukutaitoa.
Aiheen voi helposti kuitenkin laajentaa ymmärtämiseksi yleisesti.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, median lukutaito

Ole sittenkin itsekkäämpi?!

Perjantai 11.3.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpg– kuluta vähemmän kuin tienaat, säästä puskuria ja sijoita myös
– syö vähemmän kuin kulutat
– käy salilla, treenaa, venyttelet
– ota aikaa itselle, rentoudu, palaudu
– nuku enemmän
… Jne

Näistä aiheista luemme blogikirjoituksia, kirjoja ym. Keskustelemme ystävien, läheisten, tuttavien kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, itsekkyys, itsetuntemus

Millainen on itsetuntosi ja itsetietämyksesi?

Maanantai 19.10.2015 - Pauli Vuorio

paulivuorio_blogi.jpgNiin työ- kuin yksityiselämässä kaikkein tukevin jalusta on terve itsetunto. Heikolla itsetunnolla varustettu ihminen heijastaa ympärilleen huonoa oloa, syyllistyy ylilyönteihin ja kohtelee toisia huonosti, jotta pystyisi salaamaan omat heikkoutensa. Tasapainoinen ihminen tietää arvonsa, tuntee voimavaransa, osaa ottaa ne käyttöön ja kehittää itseään. Hän ei helposti loukkaannu eikä häkelly, vaan hallitsee tilanteen kuin tilanteen. Uskallan väittää, että kukaan ei voi tässä toimia ns.saavutetulla edulla. Itsetuntoa täytyy huoltaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, itsetunto, itsetietämys, minäkuva, myyjä, myynti, myyntityö

Neljä vinkkiä strategiseen suunnitteluun

Maanantai 8.12.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgYhtään suurta strategiaa ei ole syntynyt ilman huolellista ajattelua. Siksi strategian suunnitteluprosessi on tärkeä väline. Prosessi vaikuttaa ajatteluun, pistää pohtimaan asioita, jotka muuten jäävät huomiotta.

Huomioimaton asia on riski, joka lauetessaan yllättää.

Yritysjohto pyrkii välttämään yllätyksiä. Yllätys sisältää riskin, jota yritysjohto haluaa välttää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, jalkautus, johtaminen, kaavake, kysymys, lomake, oletus, prosessi, riski, strategia, suunnittelu

Kehu yrittäjä päivässä

Keskiviikko 13.8.2014 - Anja Kadziolka

kehu_yrittaja_paivassa-770x350.jpg

Itsetunto on yksi yrittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia – ja kehityskohteita! Itsetuntoon vaikuttaa vahvasti yksi asia, joka on Suomessa yhä retuperällä. Kehuminen. Palautteen antaminen. Sen vaikutus yhteiskuntaamme ja elämäämme on varmasti suurempi, kuin osaamme kuvitellakaan.

”I can live for two months on a good compliment.” Mark Twain

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Anja Kadziolka, kehuminen, itsetunto, luovuus

Itsensä kehittämisen lähteenä avoimuuden lisääminen, luottamuksen rakentaminen ja palautteen käsitteleminen

Perjantai 9.5.2014 - Juha Ahola

joharinikkuna

AVOIN: Itselle tunnettu – toisille tunnettu

  • avoin, hyväksytään toinen toisemme
  • isompi yhteinen eheä kuva
  • voi ottaa riskejä

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, itsensä kehittäminen, itsetutkiskelu, joharin ikkuna

Mitä hitusen parempaa sinulla on tarjottavana kuin kilpailijoilla?

Maanantai 1.7.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKun juokset sata metriä kilpaa, voitat juostessasi sadasosasekunnin nopeammin kuin toiseksi tullut.

Samat sadasosasekunnit koskevat yritystoimintaa ja myös sinua itseäsi. Jos olet kuten useimmat ihmiset, et tiedä missä olet sekunnin osasen parempi kuin muut.

Voittamisen kannalta sillä kuitenkin ratkaiseva merkitys, että yrityksesi tai sinä olette hitusen parempia kuin muut. Hitusta enempää et tarvitse.

Se missä yrityksesi tuotteet ja palvelut ovat hitusen parempia kuin muut, on kaivettava esiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, asiakasanalyysi, asiakasetu, kilpailu, markkinataistelu, markkinointi, palveluanalyysi, strategian jalkautus, tarjouskilpailu, toteutus, tuoteanalyysi, voittaminen

Kyproksen pankkisotkun opetukset

Keskiviikko 20.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgEU:n ja Kyproksen sopimus saarivaltion pankkisotkun selvittämiseksi sisältää muutaman keskeisen opetuksen. Ensinnäkin se osoittaa, kuinka kipeästi EU kaipaa pankkiunionia. Siihen sisältyvä valvonta pitäisi huolta, että mikään euroalueen pankki ei voi kasvattaa taseitaan vaarallisella tavalla siihen mittaan, että omistusten mätäneminen kaataa pankin. Sillä on aina vakavat seuraukset rahamarkkinoiden ja sitä kautta reaalitalouden vakauden kannalta. Pankkiunionissa valvoja ottaisi riskipankin haltuun hyvissä ajoin.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, EU, pankkiunioni, Kypros, pankkikriisi, talletussuoja

Minä olen olen paras. Minä, minä, minä eikä kukaan muu.

Maanantai 24.9.2012 - Pauli Vuorio

paulikuva.jpgMonien tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia autoilijoista arvioi kuuluvansa kuljettajien parhaaseen kolmannekseen. 80 prosenttia on kuitenkin aika paljon enemmän kuin kolmasosa. Niinpä enemmän kuin joka toisen parhaaseen ryhmään itsensä luokittelevista täytyy arvioida ajotaitonsa väärin eli liian myönteisesti.

Muiden ajatukset ja teot arvioidaan yleisesti ottaen tavalla tai toisella huonommiksi kuin omat. Tämä on havaittu kautta linjan psykologisissa testeissä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pauli Vuorio, itsetunto, omanarvontunto, minäkuva,

Firma ei tee mitään

Tiistai 12.6.2012 - Olli Linjala

Usein kuulee sanottavan kuinka firma myy, firma palvelee, firma maksaa tai sitten firmat ovat jopa asiakkaita. Totuus on kuitenkin se, että ihmiset tekevät. Olemme kehitelleet oivan tavan paeta vastuuta menemällä kilpien taakse piiloon. Työyhteisön hyvinvoinnin kehittämisessä on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sen ihminen ymmärtää olevansa firman tärkein henkilö. Todellinen vastuunkantaja.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, yritys, rutiinit

Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on

Perjantai 2.3.2012 - Olli Linjala

Kysyin eräältä hyvin menestyvältä yrittäjältä salaisuutta siihen, miksi yhden miehen yrityksestä on kasvanut yli 60 hengen menestyjä. Sain vastukseksi kaikkien yhteisöjen menestyksen, henkisen hyvinvoinnin sekä taloudellisen kannattavuuden siemenen "Sovitahan kuinka toimitahan ja toimitahan niin ku sovittihin. Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on, kehutahan kun siihe on aihetta ja oikaastahan jos on menny mettähän." Nuo lauseet sisältävät huomattavasti enemmän kuin sanat kertovat. Niistä löytyvät  minkä tahansa yhteisön perusarvot. Keskinäinen avoimuus, puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja nimenomaan asioista, ei henkilökohtaisuuksista. Annetaan rehellistä palautetta, jolloin niiden arvo nousee saajan mielessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, arvot, palaute, itsetunto, vaikuttaminen

Omanarvontunnosta ja itsekriittisyydestä

Keskiviikko 26.1.2011 - Pauli Vuorio

Monien tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia autoilijoista arvioi kuuluvansa kuljettajien parhaaseen kolmannekseen. 80 prosenttia on kuitenkin aika paljon enemmän kuin kolmasosa. Niinpä enemmän kuin joka toisen parhaaseen ryhmään itsensä luokittelevista täytyy arvioida ajotaitonsa väärin eli liian myönteisesti.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, itsetunto, minäkuva, omanarvontunto, itsetuntemus, itsekritiikki, itsearviointi

Itsekriikistä

Keskiviikko 29.9.2010 klo 8.36 - Pauli Vuorio

Monesti hahmotan asioita myyntikokemukseni, myyntitoiminnan ja esimerkiksi myynnin johtamisen kautta.

Aikanaan, ehkä noin viisi tai kuusi vuotta sitten, tein noin kolmellekymmenelle myyjälle kyselyn siitä, millaisiksi he kokevat taitonsa ja tulostensa suhteessa muihin. Tulos jonka sain, voi jonkun mielestä olla yllättävä. Itseäni se ei silloin yllättänyt. Kaikki myyjät tekivät samaa työtä, ja heillä oli ainakin halutessaan mahdollisuus tietää tarkkaan kaikkien muidenkin tulokset.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Itsekritiikki, itsetuntemus, itsearviointi, ego, motivaatio, onnistuminen

Kuka puhuu?

Maanantai 12.7.2010 - Nimimerkki "Puhuva pää"

"Ajattelen – siis olen". Tämän lainauksen nappasin Pauli Vuorion pääkirjoituksesta toukokuulta. Vaan kuka olen tai kuka sinä olet? Mitä oikeasti ajattelet ja miksi juuri nuo ajatukset tuot esille?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ajattelu, olemassaolo, ajatusten vaihto, oma minä, peiteminä, identiteetti, kommunikointi, elemaailma, virtuaalinen olemassaolo, kosketus

Hullu taiteilija

Maanantai 14.6.2010 klo 13.00 - Kari Uoti

Kaikki järjestyksessä, elämä sujuu, laskut maksetaan ajallaan, ei tapahdu mitään odottamatonta, naapurit nyökkäilevät, koira ei kuse sukille. Onko tämä hyvä ihminen, joka elää onnellisena elämän aamusta iltaan, tuottaa taloudellista hyvää ja jälkeläisiä, jotka ovat yhtä kunnollisia ja ymmärtävät kuolla ajoissa, jotta eivät rasita valtiokonttorin tilejä.

 

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, elämän järjestys, itsetuntemus, arvot, onnellisuus, boheemius, elämänfilosofia

Huippu-urheilu tosissaan huipulle

Keskiviikko 9.6.2010 - Paul Tiililä

Veikkausjohtaja Risto Niemisen työryhmä on laatinut ministeri Stefan Wallinille ehdotuksensa. Sen mukaan tarvittaviin muutosprojekteihin menisi 4-6 vuotta, joten nopeita muutoksia ei ole luvassa.

Yleisurheilun Ateenan MM-kisojen jälkeen 1997 kirjoitin urheilumme tilasta pitkähkön artikkelin, joka sisälsi ilmeisesti asiaa, koska Helsingin Sanomat julkaisi sen urheilusivuillaan 1.9.1997 ja Armas Valste Seuran Sanomat vuoden 1998 alussa.

Koska samat syyt huippu-urheilumme alennustilaan ovat edelleen olemassa, lienee syytä kerrata 13 vuotta sitten esittämäni näkemykset syistä ja parannusehdotuksista.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Paul Tiililä, huippu-urheilu, urheiluvalmennus, liikunnanopetus, lajivalikoima, urheilumäärärahat, urheilun tukeminen

Suomalaisilla ja kreikkalaisilla on oma vastuu elämästään

Perjantai 7.5.2010 - Pauli Vahtera

Kreikan valtion velka on noin 180 miljardia euroa. Maassa on kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Suomessa. Jos Suomi ei saa velkaantumistaan kuriin, olemme seuraavalla vaalikaudella samassa tilassa kuin Kreikka tänään.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vahtera, velkaantuminen, talouskriisi, sosiaaliturva, saavutetut edut, riskisijoitukset, pankkituki, pääomalaina, kriisi, julkiset menot, kansantalous

Tankeroenglannilla pärjää paremmin kuin ilman

Maanantai 12.4.2010 - Oili Valkila

Minä ainakin olen naureskellut tankerovitseille, joissa ulkoministeri Ahti Karjalainen töpeksi huonolla englannillaan. Anteeksi, en naura enää.

Kun nyt 40–60-vuotiaat kävivät koulua, oli pakko tietää aktiivin imperatiivin partisiippi ynnä muu, ennen kuin saattoi suunnitellakaan suunsa avaamista kielten oppitunneilla. Piti rakentaa hienostuneet ja kulttuurisesti oikeaoppiset lauseet, jotta ne kehtasi lausua. Ja ne piti tietenkin lausua virheettömästi. Kaikki muu olisi ollut täysin naurettavaa. Onko siis ihme, jos kotimaassa kielitaitonsa oppinut aikuinen arkailee puhua ulkomaita?

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oili Valkila, kielitaito, Ahti Karjalainen, tankerot, uskallus, itsekritiikki, itsetunto, virheet, virheiden pelko

Työsuhdeturvaan mallia Tanskasta

Torstai 18.3.2010 klo 15.33 - Heikki Ikonen

Ahtaajien lakko on nostanut työtaistelujen etulinjaan työsuhdeturvan. Työntekijät haluavat työnantajan kustantavan reippaan korvauksen irtosanomisen yhteydessä. Ahtaajien mukaan kyse on periaatteesta ja pikkurahasta. Työnantajat taas pelkäävät, että myönnytys johtaa yleiseen malliin, koska ahtaajien jälkeen sitä vaativat kaikki jonkin asteen työtaisteluun kykenevät.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: työsuhdeturva, lakko, irtisanominen, irtisanomiskorvaus, sosiaaliturva, työttömyys, työllistäminen, työttömyysturva, julkinen talous, työnantajan velvoitteet

Oikeus turvalliseen opetusympäristöön

Keskiviikko 3.3.2010 - Kari Uoti

Perusopetuslain 29 §:ssä taataan oikeus turvalliseen opetusympäristöön. Koululainen, joka on velvollinen käymään koulussa on oikeutettu suorittamaan velvollisuutensa ympäristössä, jossa koulunkäyminen on miellyttävää, läksyistä huolimatta.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, peruskoulu, oppivelvollisuus, opetusympäristö, säännöt, yhteisöllisyys

Vanhemmat kirjoitukset »