Blogin arkisto

Firma ei tee mitään

Share |

Tiistai 12.6.2012 - Olli Linjala


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Usein kuulee sanottavan kuinka firma myy, firma palvelee, firma maksaa tai sitten firmat ovat jopa asiakkaita. Totuus on kuitenkin se, että ihmiset tekevät. Olemme kehitelleet oivan tavan paeta vastuuta menemällä kilpien taakse piiloon. Työyhteisön hyvinvoinnin kehittämisessä on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sen ihminen ymmärtää olevansa firman tärkein henkilö. Todellinen vastuunkantaja.

Ihmiset usein käyttävät firmaa suojakilpenään. On niin suuri talo takana, sellainen asema, ammatti tai työtehtävä, että sen suojassa voi huoletta sirkustella. Ei tarvitse ottaa huomioon työkavereita eikä paljon asiakkaitakaan ja voi halutessaan tölviä muita ihmisiä surutta.

Firmaa on myös helppo syyttää aivan mistä tahansa. Jos ei halua kantaa vastuuta, ei viitsi tai ei kykene tekemään jotakin, niin aina voi syyttää työtä. Kuinka usein kuulee sanottavan: "Pitäis nuo ikkunatkin kotona päästä pesemään, mutta kun on päivät töissä, niin ei millään enää jaksa." Selkeästi sanottu. Se on firman vika, kun kotona on paskasta!

Lasten kanssa leikkimisen voi siirtää firman piikkiin: "Mene nyt omaan huoneeseesi leikkimään. Minun pitää vähän aikaa levätä, kun olen tehnyt niin paljon töitä koko päivän." Jopa makuuhuoneessa: "Älä viitsi pökkiä, on niin kova stressi töissä, että aivan on pää kipeä!" Potenssivaikeudetkin vaan firman piikkiin.

Tuhoisaa terrorismia

Tämä on uskomattoman vaarallinen rutiini. Tämä on oman asenteen muokkausta työtään kohtaan. Kielteisten ajatusten, tekosyiden, jatkuva syöttäminen "mössöönsä" jalostuu asenteeksi, tavaksi toimia. Sillä me emme tapa vain omaa haluamme ja jaksamistamme, vaan tartutamme sen työkavereihimmekin. Se leviää kuin lentävä keuhkotauti.

Henkisen sontaämpärimme täyttyessä kätevin kaatopaikka on työyhteisö. Se on menestymisen kannalta tuhoisaa terrorismia. Tämänlaatuinen toiminta sotkee ihmissuhteet, tuottaa taloudellisia menetyksiä jopa konkursseja, johtaa työpaikkakiusaamiseen ja henkisiin sairastumisiin.

Jokaisen yksilön vastuu työyhteisöstään on uskomattoman suuri, koska jokaisella on niin suuri vaikutuskanava käytössään. Jo yksi ihminen omalla asenteellaan kykenee mitätöimään yhdessä aikaansaatuja hyviä asioita. Pystyy pilaamaan työyhteisönsä maineen, ihmissuhteiden sotkemisesta puhumattakaan.

Myönteisyydellä menestystä

Sellaista firmaa ei olekaan, jossa ihmisillä olisi hyvinvointia, jaksamista ja onnistumisen halua ja samalla joutuisi vetämään perässään tällaista asennevammaista työkaveria, joka asenteellaan torpedoi koko työyhteisön hyvinvoinnin pelimerkkejä.

Myönteisen, eteenpäin vievän asenteen merkitys on mittaamattoman arvokas. Se tulee olla jokaisella asemaan tai ammattiin riippumatta.

Myönteisyydestä on jokaiselle hyötyä. Sitä kannattaa kehittää ja viljellä. Keinoja on roppakaupalla, jos vain halu löytyy. Oiva ja onnistumisia tuova vinkki Uuden Vuoden Hyville Päätöksille, joita ihmiset tekevät, eivät firmat.

Olli Linjala
Asennekouluttaja

Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, yritys, rutiinit


Kommentit

30.11.2008 16.15  Tavallinen Virtanen

Sairaslomista huomattava osa johtuu muusta kuin oikeasta sairaudesta mm. ongelmista työpaikoilla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini