Blogin arkisto

Useimmat esimiehet elävät itse tehdyssä laatikossa joka rajoittaa mitä he voivat tehdä

Share |

Maanantai 26.5.2014 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgOsa laatikon seinistä on organisaation rakennuspiirrustuksissa. On hierarkisen suhteet ja tehtävänkuvaukset.

Suuri osa laatikosta on itse mielessä rakennettua. Ne ovat itse itselle tehtyjä rajoituksia. Tehdään työtä turvallisessa suojassa. Olemme mukavuusalueellamme tarvitsematta pinnistää. Muutkin voivat haluta, että pysymme laatikossamme. Emme kokeile rakentamamme laatikon seiniä, mikä vain vahvistaa seiniä entisestään.

Organisaatio on laatikosto, joka on tavaran säilyttämistä varten.

Varma keino rakentaa pieni ja ahdas laatikko on antaa jokaisen työntekijän rakentaa oma laatikkonsa. Silloin kaikki tekevät pienen laatikon. Tausta-ajatuksena on pieni oman vastuun alue. Joku Muu saa suuren laatikon. Joku Muu ei vaan ole töissä organisaatiossa.

Jotta organisaatio menee eteenpäin on laatikoston staattisuus murrettava. Seiniä on kaadettava.

Miten se tapahtuu?

Ensimmäiseksi on tiedettävä mitä laatikoissa on. Se tarkoittaa, että on selvitettävä mitä kukin tekee. Mikä on sinun, alaistesi ja kollegojesi todellinen työ tehtävänkuvausten (jos sellaisia on) takana ja pinnan alla.

Kun myyjänä myyn jotain niin minun on tiedettävä mitä se tarkoittaa toimitusprojektille ja toimitusprojektista vastaavan on tunnettava mitä hänen työnsä vaikuttaa myyntiin.

Toiseksi on vahvistettava esimiesten asemaa laatikostojen välisen yhteistyön toteuttamiseen. Heillä on oltava valtaa ja kiinnostus yhteistyön toteutukseen. Esimiesten valtaa voi kasvattaa karsimalla valtaa rajoittavia sääntöjä.

Vallan määrän kasvattaminen on tavoite. Kun vallan määrä kasvaa esimiehet ja alaiset voivat käyttää enemmän omaa harkintaa ja älyä sekä siirtää laatikoittensa seiniä.

Ihmisten tekojen ja tekemättämyyksi seuraukset on paljastattava. On oltava palautekieppi, joka paljastaa mitä tapahtui tekojen seurauksena ja pidettävä tekemättömyyttä myös tekona.

Itseriittoisuus estää yhteistyötä ja johtaa omiin laatikkoihin. Kaikki mitä henkilö työssään tarvitsee on hänen omassa laatikossaan. Ota sellaiset asiat pois. Tee alaisista riippuvaisia toisistaan ja yhteistyöstä tulee pakollista.

Palkitse yhteistyöstä. Jos joku epäonnistuu älä rankaise epäonnistumisen vuoksi vaan rankaise siitä, jos hän ei tehnyt yhteistyötä onnistuakseen. Se muuttaa paljon asioita, koska heikkoudet on paljastettava. Heikkouksia ei saa peitellä ja epäonnistua peittelyn vuoksi vaan niihin on haettava apua. Palkitse toisten auttamisesta ja avun pyytämisestä.

Mitä tuosta aiheutuu?

Sääntöjen ja rajoitusten noudattamisen sijasta sinä esimiehenä seuraat alaisten keskinäistä yhteistyötä ja edistät sitä. Oma työsi tulee mielenkiintoisemmaksi. Alaisesi ovat tyytyväisempiä työhönsä ja tulokset paranevat. He eivät ole laatikossa.

—-

Arvostan jos haluat antaa palautetta alla olevaan kommenttikenttään tai lähettämällä s-postia.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, esimiestyö, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, kannustus, laatikko, motivaatio, palkitseminen, seuraukset, tehtävänkuvaus, toteutus, valta, valtaannuttaminen, yhteistyö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini