Blogin arkisto

Ladatkaa, tähdätkää, TULTA!

Share |

Maanantai 1.12.2014 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgUsein fiksut ja älykkäät yritysjohtajat ovat käsitelleet yritysongelmia sisäisesti kertomatta vaikeuksista ja ratkaisuista muille. Yritysjohto on voinut käyttää kuukausia aikaa asioiden miettimiseen ja pohtimiseen ja ratkaisun löytämiseen.

Jos heidän ajatusprosessinsa käy läpi, voi huomata, että jokin vaihtoehto on usein jäänyt huomiotta. Asiat ovat vaikeita, käsitteellisiä ja vaikuttavat pitkällä aikajänteellä, mikä tekee niistä monimutkaisia ja vaativia.

Yritysjohdo voi olla valmis etenemään nopeasti, koska se on miettinyt ja valmiiksi pohtinut, mutta on vielä saatava muu organisaatio mukaan ajattelemiinsa ratkaisuihin.

Eteneminen ei onnistu niin nopeasti ja sujuvasti kuin yritysjohto yleensä odottaa. Ladatkaa, tähdätkää, TULTA! ei toimi.

Strategian laatiminen on prosessina nopeampaa kuin laaditun strategian toteutus, joka koskee suurta joukkoa organisaation jäseniä, joiden pitää omaksua johdon miettimä ja pohtima uudistus nopeasti.

Dokumentoimatta ja viestittämättä johdon ajatteluprosessia ei muita saa mukaan muuten kuin raa’alla voimalla. Se ei toimi pitkän päälle, koska ihmiset vain jäävät odottamaan johdolta mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Kertomalla selkeästi ja vakuuttavasti miten johto on päätynyt johdopäätöksiinsä, syyt ja tavoitteet sekä niitä tukevat faktat, on muun organisaation helpompi hyväksyä uudistus ja alkaa toteuttaa sitä omassa päivittäisessä työssä.

Strategiset päätökset, isot muutokset organisaatiossa ja sen toiminnassa vaativat ajattelukapasiteettia, joka kuluttaa henkistä energiaa. Johtopäätöksen valmistuminen voi silloin tuntua helpotukselta. Se on kuitenkin helpotus vain niille, jotka ovat asiaa mielessään pyöritelleet ja muille se on vasta alku omiin pohdintoihinsa.

Muita auttaa kun johto avaa oman ajatteluprosessinsa kuviot. Muut kykenevät samaistumaan, hyväksymään ja, se mitä yritysjohto aina haluaa, tukemaan johdon tekemiä johtopäätöksiä.

Vain organisaation jäsenten aktiivisella tuella, johdon tekemät isot päätökset voivat toteutua käytännössä.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.f

Avainsanat: Heikki Luoma, ajatusprosessi, implementointi, jalkauttaminen, jalkautus, johtopäätös, organisaatio, ratkaisu, strategia, yritysjohto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini