Blogin arkisto

Jääkiekko ei ole julkinen palvelu vaan bisnestä

Maanantai 14.5.2012 - Heikki Ikonen

Jääkiekon MM-kisojen lippujen hinnoista syntynyt sota sai hiukan huvittavia piirteitä. Protesteista sai vaikutelman, että huippukiekkoilu on julkista palvelua, jonka hinnasta pitäisi päättää osapuilleen demokraattisissa elimissä. Kiekkoyleisön näköharha johtuu siitä, että kiekko on ainoa iso palloilulaji, jossa menestymme. Kisojenkin pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla, koska menestystä janotaan ja juhlitaan kollektiivisesti.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, hinta, raha, mm-kisat, tuotantokustannukset, tuottavuus, tuotto, markkinat

Puukaupan opetus

Keskiviikko 23.6.2010 - Heikki Ikonen

Metsäteollisuudella menee vaihteeksi hyvin: kysyntä kasvaa, kannattavuus paranee, halventunut euro vauhdittaa vientiä. Hyvä markkinatilanne heijastuu raakapuun hintaan, ja sahat laulavat pöheiköissä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, metsäteollisuus, raakapuun hinta, puukauppa, tuotantokustannukset, markkinatilanne, myyntilama

Korkeaa tuottavuutta kannattaa tavoitella aina

Keskiviikko 6.5.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Valtion tuottavuusohjelma on nostanut työntekijät barrikadeille, koska toiminnan tehostaminen merkitsee työpaikkojen karsimista. Työväki pelkää työttömyyden kasvua, sekä jäljelle jäävän porukan työtahdin kiristymistä kohtuuttomaksi.

En ota kantaa valtion ohjelman sisältöön tai toimeenpanoon, koska en sitä tunne. Lähtökohtaisesti tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan tuota kansantalouteen työttömyyttä, eikä sen tarvitse perustua tappavaan työtahtiin - enempää julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Lue lisää »

23 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, tuottavuus, työtahti, tuottavuuden kasvu, työttömyys, tuotantopanos

Miten yritys ja sen henkilöstö varmistavat yrityksen toiminnan ja työpaikkoja taantumassa?

Torstai 2.4.2009 klo 8.00 - Veli Inget ja Heikki Sjöblom

Valtaosa yrityksistä tulee olemaan ahtaalla seuraavien vuosien aikana kysynnän edelleen vähentyessä tuotteiden ja palveluiden osalta. Asiakkaat siirtävät hankintojaan ajatellessaan ajan epävarmuutta. Talouskriisin aikana yritysten rakenteet ja toimintatavat kehittyvät nopeasti. Taantumassa on myös hyvää verrattuna ylikuumentuneeseen lähimenneisyyteen. Voimakkaassa murroksessa hyvä johtaminen palkitaan yritysten henkilöstössä positiivisesti verrattuna laaduttomaan johtamiseen.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: eläkeikäraja, johtaminen, valmennukset, tehokkuus, tuotanto, kehittäminen, elvytystoimenpiteet

Talouskriisi peittää energiakriisin

Keskiviikko 11.2.2009 klo 9.00 - Aki

Suomalaisia pitäisi kiinnostaa Euroopan lähialueiden öljyntuotannon lasku, varsinkin kun olemme Norjan jälkeen Euroopan kovimpia öljyn kuluttajia. Pohjanmeren öljyntuotanto on vuosituhannen vaihteen jälkeen laskenut kolmanneksen ja samalla UK:sta on tullut öljyn netto-ostaja (yksi lisäniitti UK:n arkkuun). Venäjästä ei ole pelastajaksi, viralliset instituutit ovat sielläkin myöntäneet öljyntuotannon laskut.

Tilanne ei tietenkään näytä niin pahalta, kun öljyn kysyntä (hinta) laskee vielä nopeammin. Samalla moni öljyntuottaja joutuu toteamaan budjettiensa mahdottomuuden. Kun heidän ainoa myyntituotteensa on öljy, niin sitä on tuotettava OPEC:in puheista huolimatta - ja näennäinen ylitarjonta vain pahenee. Itse odottelenkin OPEC:in hajoamista lähitulevaisuudessa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Öljyntuotanto, talouskriisi, energiakriisi, energia, kysyntä, UK, OPEC, öljykenttä, teknologia, uusiutuvat, tuulivoima, maalämpö, DOW, lama