Blogin arkisto

Sääntöjä, kieltoja ja rekistereitä

Maanantai 28.11.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKiukkuinen valkopaitainen mies löysäsi kravattiaan ja karjui pöydän päässä. Sanoista tuskin sai selvää syljen roiskuessa lähimpien nöyristelevien alaisten päälle. Viesti oli kuitenkin selvä. Lisää sääntöjä, lisää kieltoja ja lisää rekistereitä. Niillä hoidetaan talous kuntoon ja Suomi nousujohteiselle uralle. Takaisin kolmen AAA:n valtakunnaksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, maksut, verotus

Arvonlisäverorajan nosto parasta elvytystä

Keskiviikko 21.8.2013 - Harri Jyrkiäinen

harrijyrkiinen.jpgTeksti / Pauli Vahtera, KHT/14.8.2013

Suomi voi pelastua katastofilta yrittämisellä, vastuun ottamisella omasta elämästä. Jos 50 000 suomalaista perustaisi yrityksen, se työllistäisi enemmän kuin tuhat kasvuyritystä.

Suomi voi pelastua parhaiten kehittämällä maamme yrittäjyysyhteiskunnaksi. Se tarkoittaa yhteiskunnan vastuulla olevan toiminnan vähentämistä ja ihmisten oman vastuun lisäämistä omasta elämästä.

Lue lisää »

29 kommenttia . Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen Pienyrittäjät, arvonlisävero, elvytys, arvonlisäveroraja, yrittäminen, pienyrittäjä, arvonlisäverotus

Rumputulta Suomen hallitukselle

Keskiviikko 24.4.2013 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät vaatii uudelleen arviointia hallituksen verolinjauksiin. Ministeri Kyllösen runnoma verottomien matkakulujen alentaminen on peruutettava ja pidettävä tämän vuoden tasolla. Ministeri Urpilaisen esitykset yhteisöveroasiassa saavat tylyn tuomion pk-yrityksissä. Yhteisövero olisi pitänyt laskea EK:n esittämälle tasolle ilman osinkoverojen huomattavaa kiristämistä. Palkansaajapuolella malli olisi nostanut yleislakon. Lisäksi työtekijöiden sairauspäivien karenssiajan poisto olisi ollut syytä jättää tekemättä. Suomen Pienyrittäjät vaatii Viron mallin mukaista yritysveromallia, jossa yritykset voisivat investoida kehittämiseensä huomattavasti helpommin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, verotus

Tarvitseeko yrittäjä verosuunnittelua?

Torstai 18.4.2013 - Petri Manninen

petrimanninen.jpgHallitus on kehysriihessään esittänyt merkittäviä muutoksia verotukseen. Yhteisöjen verokantaa ehdotetaan pudotettavaksi 20 prosenttiin 24,5 prosentista. Yksityishenkilöiden pääomatulojen veroprosentti on tällä hetkellä 30 prosenttia ja 32 prosenttia 50.000 euroa ylittävältä osalta. Veroprosenttiero (10 % tai 12 %) on melko iso pääomatulojen ja yhteisöveron välillä, joten sijoittaminen yhtiön kautta on yhä houkuttelevampaa etenkin jos pääomatulojen verotusta vielä kiristetään.

Mitä huonoja puolia on sijoitettaessa yhtiön kautta? Tällöin menetetään mahdollisuus käyttää ns. hankintameno-olettamaa myytäessä omaisuus. Hankintameno-olettaman, jonka suurus on joko 20 % tai 40 % omistusajasta riippuen, voi vähentää omaisuuden myyntihinnasta. Yrityksen myydessä omaisuutta vähennetään hankintameno-olettaman sijaan todellinen hankintahinta. Lisäksi yrityksen maksamista osingoista joudutaan maksamaan veroa tulevaisuudessa. Veron määrä on kiivaan keskustelun kohteena.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Petri Manninen, vero, verotus, verosuunnittelu, sijoitus, sijoittaminen, talous, yrittäjä

Suomen hallitus kehityksen jarruna

Torstai 21.2.2013 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät kummeksuu Suomen päättäjien toimimattomuutta taantuman taltuttamiseksi. Olemme kansakuntana matkalla kilpailukyvyttömyyden syvää ja pohjatonta kaivoa. EK:n esittämä yhteisöveron alentaminen 15 prosenttiin olisi ensimmäinen askel yritysten toimintaedellytysten parantamiseen Suomessa. Suomen Pienyrittäjät vaatii Viron mallin mukaista yritysveromallia, jossa yritykset voisivat investoida kehittämiseensä huomattavasti helpommin. Lisäksi vaadimme ammattiyhdistysliikettä lopettamaan esityksensä mielettömistä koulutusvapaista. Hallituksen ponnettomuuden johdosta tulemme kohtamaan tänä vuomme rajun PK-yritysten konkurssiaallon, joka saattaa johtaa maassamme massatyöttömyyteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, ammattiyhdistysliike, työ, työllisyys, irtisanominen, koulutusvapaa, hallitus, verotus

Velka/BKT - mitä se tarkoittaa

Keskiviikko 26.9.2012 - Ville Kauppinen

villekauppinen.jpgSuomessa ja Euroopassa ollaan kovasti huolissaan valtioiden velkaantumisesta. Mittarina käytetään Etelä-Euroopassa hyväksi havaittua ja koeteltua velka/bkt-suhdetta. Hallitusohjelmaan on jopa kirjattu tämän kultaisen mittarin kasvun katkaisemiseen. Mainitaan heti alussa, että ymmärrän täysin velanoton yhtenä työkaluna tasaamassa suhdannevaihteluja. Mutta päinvastoin kuin yritykset, valtio ei pysty merkittävästi leikkaamaan menoja tulojen laskiessa, vaan tapahtuu itse asiassa päinvastoin.

Mutta miksi velka/bkt on kohtuullisen turha mittari?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Ei koske Suomea

Maanantai 20.8.2012 - Ville Kauppinen

eikoskesuomea.jpg
Valtiovelan kehitys

Suomen bruttokansantuote supistui tilastokeskuksen julkistamien tarkistettujen tietojen mukaan vuonna 2009 kahdeksan prosenttia. Onneksi julkissektori oli kasvanut terveesti 56 %:iin taloudestamme BKT:lla mitaten. Myös asuntomarkkinat reagoivat iloisesti kasvun hidastumiseen, hinnat raketoivat Helsingissä 20 % ja pääkaupunkiseudulla 16 %. Julkissektori työllisti suoraan noin 650 000 ihmistä ja epäsuorasti julkisista tulonsiirroista riippuvaisia on valtaisa määrä. Tässä maassa ei perusteta yhtään yritystä ilman yritystukia, starttirahoja, tekes-tukiaisia ja niin edelleen. Jopa työntekijöiden palkkaukseen on kehitetty tukea tuen päälle. Kun kaikki ovat riippuvaisia julkissektorista, on julkissektorin karsimista turha edes ajatella.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Hallusinaatioita

Tiistai 30.8.2011 - Kari Uoti

Nalle Wahlroos ehdotti vapaa-ajan verottamista, koska se on täysin vapaana lilluva ilo, jota meillä kaikilla on aivan liikaa. Verottamalla vapaa-aikaa työnteko tulee kiinnostavammaksi, meidän kannattaa olla työpaikalla aamusta iltaan, 24/7.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, verottaminen, vapaa-aika, työ, työnteko, Nalle Wahlroos,

Pienyritykset verottajan hampaissa

Maanantai 14.2.2011 - Heikki Ikonen

Olen kuullut vinon pinon kauhutarinoita verottajan ja verolakien tavasta kohdella pienyrityksiä. Sain tästä makua perustaessani vuosi sitten toiminimen, jotta voisin veloittaa hiukan taloyhtiötämme isännöinnistä. Toiminnan liikevaihto oli pari tonnia vuodessa eli niin vähäinen, etten joutunut edes alv-velvollisuuden piiriin. Toiminimestä kertyvät vähäiset verot aioin hoitaa yliverottamalla verokortillisia normitöitäni.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, verotus, yritysverotus, ennakkoverot, ennakkoveroarvio, verorikkomus, byrokratia

Ne bis in idem

Tiistai 31.8.2010 - Kari Uoti

Korkein oikeus on tänä kesänä linjannut, että myös Suomessa on voimassa periaate ne bis in idem, ei kahdesti samassa asiassa. Jutut koskivat verotusmenettelyä ja sitä mahdollisesti seuraavaa rikosmenettelyä. Jos verotusmenettelyssä henkilölle on määrätty rangaistuksenluontoinen maksu, veronkorotus, ei samasta asiasta saa enää tuomita rikosmenettelyssä rangaistukseen.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, verotusmenettely, veronkorotus, kahdenkertainen tuomitseminen, verovalitus, kurinpitomaksu, yhteisösakko

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään

Torstai 26.8.2010 klo 14.01 - Ahti M. Pontinen

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään, jotta se saisi viimeisenkin pk-yrityksen eurot haltuunsa?

Tätä kysyy myös Pauli Vahtera Iltalehden kolumnissaan Kun yhteiskunta kaataa, niin iso haavi alle. Kirjoitus on loistava ja se kannattaa lukea: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/24/kun-yhteiskunta-kaataa-niin-iso-haavi-alle/

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti M. Pontinen, Pauli Vahtera, julkinen talous, yritysverotus, pk-yritykset, valtion varat, rahanjako, yritysmyönteisyys, talouspolitiikka

Yritystulon kaksoisverotus on järjetöntä

Perjantai 5.3.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Hallituksen yritystulon verolinjaukset ovat kauniisti sanoen omalaatuisia. Anni Sinnemäki haluaa poistaa alle 90 000 euron osinkotulojen verovapauden, Jyrki Katainen taas julistaa yritysten tuloverotuksen keventämistä talouden virkistämiseksi. Yritystulon verotuksen ristiriidoista kokonaisuutena hallitus ei saa ulos järjen sanaa. Epäjohdonmukaisuus on sinänsä loogista, koska soppaa keittävät niinkin erilaista talousfilosofiaa ajavat puolueet kuin vihreät ja kokoomus.

Lue lisää »

64 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, verotus, yritystulo, talouspolitiikka, kaksoisverotus, osingot, kustannukset, veromalli

Tiedonhankintaa

Keskiviikko 3.2.2010 klo 14.24 - Kari Uoti

Saksan hallitus haluaa kiihkeästi itselleen tietoja kansalaistensa tileistä Sveitsissä, sveitsiläisissä pankeissa. Hallituksella on luonteva ja hyväksyttävä tavoite, se haluaa varmistaa, että kunnon kansalaiset ovat muistaneet maksaa näillä tileillä olleista varoista ja niistä saamistaan tuotoista veroa isänmaalle, Saksaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, rahanpesu, oikeusvaltio

Useat muutokset ja muutosehdotukset kiristävät yrittäjien verotusta

Lauantai 19.12.2009 - Jani Peräsarka

Tällä hetkellä valtionvarainministeriössä ja työryhmissä valmistellaan useita muutoksia Suomen verojärjestelmään samalla kun julkisessa keskustelussa nousee esiin erilaisia esityksiä verorasituksen kohdistamisesta uudelleen talouden taantuman aiheuttaman alijäämän kattamiseksi.

Useat näistä esityksistä ovat sellaisia, jotka toteutuessaan tulevat vaikuttamaan erityisesti yrittäjien verotukseen. Esillä olleet muutokset vaikuttaisivat olennaisesti jo yksittäisinä muutoksina, mutta yhdessä ne voivat johtaa yrittäjän verorasituksen kiristymiseen hyvin merkittävästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jani Peräsarka, verot, veroesitys, verotus, veroneuvonta, osinkoverotus, pääoman palautusten verotus, verorasitus, pääomatuloverotus, myyntivoittoverotus

Verottaja vastaan yrittäjä

Maanantai 5.10.2009 klo 18.24 - Ahti Pontinen

Verotus vaikuttaa jokaisen suomalaisen yrityksen ja yrittäjän elämässä.Verotus on siten eräs merkittävimpiä yritystoiminnassa huomioonotettavia tekijöitä. Jokainen Yrittäjä myös tietää sen.Siitä huolimatta valtaosa yrittäjistämme toimii täysin verolainsäädäntöä ja kirjanpitolainsäädäntöä tuntematta antaen verottajan päättää mitä se yrityksestä ottaa, vaikka asian tulisi olla juuri päinvastoin, eli yrittäjän tulisi päättää mitä hän kunakin vuonna verottajalle veroina antaa.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: verotus, yritys, yrittäminen, Pentti J Siikarla, verotuslaisäädäntö, kirjanpito, tilinpäätös, yrittäjän perisynti, asiantuntija,

Kasvuyritykset ovat Suomen menestystekijä

Keskiviikko 17.6.2009 klo 8.00 - Kimmo Sasi

Haastavassa taloustilanteessa yritysten kasvu on olennaista kansantaloudelle. Työ on hyvinvoinnin perusta. Työstä saamillamme tuloilla me rahoitamme elämisemme. Yhteiskunnan tuki ja palvelut perustuvat yksinomaan siihen, että suuri osa kansalaisista luopuu työnsä tuloksista verojen muodossa. Hyvinvointivaltiota ei ole ilman työtä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään suhtautunut vallitsevaan hyvinvointiimme minimitasona, jonka eteen ei tarvitse juuri ponnistella. Todellisuudessa hyvinvointi on kuitenkin tehtävä joka päivä - saavuttaaksemme tavoitteemme tarvitsemme uudenlaisia avauksia ja uusia innovaatioita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Sasi, yrittäjyys, taloustilanne, yrittäjyyskasvatus, verot, verotus, yritysvero, yritysverouudistus, kasvuyritys, kasvuyrittäjyys, kasvu, mahdollisuusyrittäjyys, arvostus, osaaminen, suuret ikäluokat

Nyt tarvitaan tuloja

Perjantai 12.6.2009 klo 12.00 - Matti Saarinen

On ilkuttu, että sosialismi on kuilun partaalla. Viimeaikaiset tapahtumat kertovat kuitenkin karulla tavalla, että kapitalismi on ajanut sosialismin ohitse, sillä kapitalistinen maailmantalous on vapaassa pudotuksessa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, kapitalismi, sosialismi, veroelvytys, verotus, hallitus, rikkaat, köyhät, keskiluokka, talousrikollisuus

Suomi ahkerammaksi

Maanantai 4.5.2009 klo 8.00 - Päivi Räsänen

Pääministeri Vanhanen teki palveluksen maallemme nostaessaan keskusteluun työurien pidentämisen. Miten saamme väestön työskentelemään tuottavammin ja kartuttamaan verotuloja, jotta ikärakenteen muutoksen ja kasvavan velkataakan kanssa pärjätään? Suomalainen yhteiskunta on rakentunut ahkeralle työlle ja myös tulevaisuuden haasteista selvitään työllä ja yrittämisellä.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Päivi Räsänen, työura, ikärakenne, yrittäminen, eläköityminen, ikärakenteen muutos, nuorten syrjäytyminen, verotulot

Valtiolta loppuu rahat

Maanantai 12.1.2009 klo 19.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Ei tuu enää, huutaa verokassanhoitaja valtiovarainministeriön alakerrasta. Valtion verotulot putoavat huimaa vauhtia. Vienti on pysähtynyt. Kukaan ei enää osta autoja eikä juuri mitään muutakaan, mitä ei voi syödä. Ruoka sentään jaksaa kallistua. Keskusliikkeet, suomalainen ruokakartelli pitää hinnat pystyssä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, Verotulot, Julkinen sektori, Talous, Stakes, Verotulot, Yhteiskunta, Valtio, Kunta, Kunnat, Valtiovarainministeriö,

Koronkiskontaa ja heikomman hyväksikäyttöä

Maanantai 1.9.2008 - Ahti Pontinen

Muutama suomalainen poliitikko ja poliitikkokandidaatti on ollut huolissaan pikavippejä tarjoavien yritysten lainojen koroista. Vuosikorko niissä nousee sellaiseksi, että sen voidaan ajatella olevan kiskontaa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Mielipidekirjoitus, Pikavipit, Korko, Vuosikorko, verottaja, yhteiskunnan tuki verottajalta, verottajan ylivalta, suomalainen verottaja, verotus,

Vanhemmat kirjoitukset »