Blogin arkisto

Sukupuolia stereotypisoiva mainos on vahingollinen lapsille

Keskiviikko 28.11.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgMainokset heijastelevat aina oman aikansa kulttuuria. Niiden on osuttava maaliin eikä tolppaan. Elämme aikakautta, jolloin ihmisten tietoisuus monista asioista on kasvanut varsin nopeasti – näin on käynyt myös yksilönvapauden ja sukupuoleen kasvattamisen kanssa. Mainostajan voi olla näin ollen vaikea pysyä vauhdissa mukana ja kantaa omaa osuuttaan kulttuurisesta muutoksesta.

Tiukkoja malleja siitä, miten ollaan tyttöjä ja poikia on alettu kyseenalaistaa enenevissä määrin. Yhä harvemmin kuulee lauseita "pojat eivät itke" tai "tytöt eivät pelaa jääkiekkoa". Itkeminen on ihmisen perusoikeus sukupuolesta riippumatta. Harrastukset ovat kaikkien harrastuksia eivätkä sukupuolen mukaan vain osalle kansaa oikeutettuja.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, perhe, mainos, stereotypiat, rooli, sukupuolirooli

Lopettakaa typerä pelleily ja tunnustakaa tosiasiat

Keskiviikko 14.11.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgOlen perin kyllästynyt tähän teatteriin, jota Suomessa käydään jatkuvalla syötöllä milloin kenenkin sanomisista. Pääasia kun tuntuu olevan, että pääsee loukkaantumaan, kauhistelemaan, irtisanoutumaan ja moralisoimaan. Sanomisten taustalla olevat asiat ovat toissijaisia, niin kuin tässä tuoreimmassa lapsilisäteatterissa, jossa nuori kokoomusvaikuttaja toteaa, että lapsilisät pitäisi poistaa "huonommalta ainekselta". Todellisuudessa lapsilisät on jo poistettu niiltä perheiltä, jotka ovat toimeentulotuen asiakkaina, joten ei kait tuollainen lausahdus niin kamala asia voi olla. Osoittaahan se tietämättömyyttä siitä, että niin on jo tehty, mutta eihän kaikkea voi tietää ja facebookiin sitä saattaa kirjoitella sellaistakin, josta tietopohja on heikko, mutta mielipide vahva.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, loukkaantuminen, moralisointi, asenne, ennakkoluulo

Kiitos Saul Schuback!

Perjantai 9.11.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgOletteko koskaan kuulleet, miten surkea maa Suomi on? Meille on rantautunut hiljattain päätöksentekoon sellainen puoluekin, joka keskittyy osoittamaan, mikä kaikki on pielessä ilman sen kummempia ratkaisuehdotuksia. Oletteko koskaan kuulleet, että Suomessa autetaan maahanmuuttajia, mutta ei oman maan kansalaisia? Onneksi maassamme on vastavoima tällaiselle ajattelulle: kokoomusnuoret, jotka ymmärtävät, että yhteiskunta auttaa liian kanssa kaikkia.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, suvaitsevaisuus, maahanmuuttajat, vähemmistöt

Emme tarvitse täydellisiä perheitä

Torstai 30.8.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgMillainen se on – täydellinen perhe? Täydellisiä perheitä on kuta kuinkin yhtä monenlaisia kuin sen tavoittelijoita. Ei ole olemassa standartoitua, laatuvaatimukset läpäissyttä täydellistä perhettä. Jonkun mielestä se on äiti, isä, kaksi lasta (tyttö ja poika) ja karvaturri. Toisen mielestä täydellinen perhe on maaseudun idyllisessä rauhassa asuva pullantuoksuinen suurperhe ja muutama kissa. Kolmas haaveilee cityperheestä, jossa kaksi aikuista tekee uraa, lapset soittavat pianoa ja pelaavat huipputasolla jalkapalloa. Entä se varsinainen sisältö, pelkkä kuorrutus ei riitä kakussakaan - rakkautta ja hellyyttä, yhteistä aikaa, kilttejä helppoja lapsia, joilla ei ole omaa tahtoa ja jotka tottelevat yhdestä kerrasta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Taru Jousia, perhe, ydinperhe, täydellisyys, vastoinkäymiset, epätäydellisyys

Ihmiset pois Suomesta

Keskiviikko 22.8.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgOn olemassa ihmisryhmä, joiden mielestä on olemassa vääränlaisia suomalaisia. Vääränlaiset suomalaiset ovat muun muassa maahanmuuttajataustaisia, seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, vihreitä, vasemmistolaisia, feministejä, muslimeja ja ruotsinkielisiä.

Lue lisää »

73 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, suvaitsevaisuus, maahanmuuttajat, vähemmistöt

Tahallinen väärinymmärtäminen on taitolaji

Maanantai 13.8.2012 - Taru Jousia

tarujousia.jpgSuomessa on valloillaan tahallisen väärinymmärtämisen kulttuuri. Se ei ole eteenpäin vievää rakentavaa vuorovaikutusta, joka kasvattaa osallistujien välistä luottamusta ja uskottavuutta vaan päinvastoin – tahallinen väärinymmärtäminen vie pohjan uskottavuudelta ja luotettavuudelta. Se ei ole hedelmällistä dialogia, joka auttaa oppimaan ja ymmärtämään. Se on asenteiden ja ennakkoluulojen kyllästämien päänsisäisten mörköjen ulospäästämistä. Tahallinen väärinymmärtäminen ei pyri ymmärtämään, mitä toisella on sanottavaa. Se pyrkii vahvistamaan omaa maailmankatsomusta ja omia ennakkoluuloja. Kun tälläinen tapa viestiä ottaa pikkusormen, se vie helposti koko käden, kuten jossain Suomen kolkissa näyttää nyt käyneen.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Taru Jousia, puheviestintä, viestintä, vuorovaikutus