Blogin arkisto

Keskiluokassa on perseaukisia ja ylpeys saattaa olla yksi syy siihen

Perjantai 1.4.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgJoku on joskus sanonut, että eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot. En allekirjoita tuota 100%, mutta tuossa on paljon viisautta.

Karkeasti ottaen rahankäyttöä voidaan jakaa kolmella eri tavalla ja nimeän nämä nyt A-, B- ja C-tyypeiksi.

A-tyypit saavat TULOJA ja kuluttavat kaiken, mitä tienaavat MENOIHIN.

B-tyypit saavat TULOJA, jolla hankkivat VELKAA ”velkavarallisuutta” kuten autoja, veneitä, kesämökkejä, jotka aiheuttavat lisää MENOJA.

C-tyypit saavat tuloja, mutta käyttävät siitä mahdollisimman paljon VAROJEN (varallisuus) kerryttämiseen vaikkapa sijoitusasuntojen tai muiden sijoitusten merkeissä. Nämä VARAT tuottavat lisää TULOJA ja he voivat hankkia lisää VAROJA ja positiivinen sykli. Tuottoja he voivat käyttää MENOIHIN.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, talous, luotto, menot, tulot, ihmistyypit

Ensimmäinen askel parempaa taloudellista tilannetta kohti!

Perjantai 30.10.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgEletään taloudellisesti edelleen tiukkoja aikoja. Tuntuu siltä, että luotolla myyminen kasvaa kasvamistaan. Verkkokaupat tarjoavat naurettavan pieniinkin ostoihin osamaksua tuntuvalla korolla, jotta saa asiakkaan helposti tuhlaamaan ja elämään yli varojensa ja toisaalta maksamaan “ylihintaa” korkojen muodossa, koska verkkokauppa tekee näin katetta enemmän.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, talous, luotto, osamaksu,

Myy silloin, kun myynti kulkee parhaiten!

Perjantai 20.2.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKysy itseltäsi:

  • Mitkä ovat kuumimmat kuukaudet tehdä kauppaa?
  • Mitkä ovat keskivertokuukaudet tehdä kauppaa?
  • Mitkä ovat huonoimmat kuukaudet tehdä kauppaa?

Joku konsultti voi sanoa, että hyvä myyjä tekee aina kauppaa! Kyllä näin on, mutta markkinoilla tilanne on erilainen eri tuotteilla eri aikoina vuodesta. Kukkakaupilla kysynnässä on selvä piikki mm. pääsiäisen, äitienpäivän ja kevätjuhlien aikaan. Ihmiset tilaavat siivousta innokkaammin joulua ja kevätjuhlia sekä juhannusta ennen, ikkunoita pesetetään keväällä ja syksyllä. Näitä kausivaihteluita ja sesonkeja ei kannata jättää huomioitta. Voidaan puhua rytmitaloudesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, dynaamisuus, myynti, rytmitalous, viikkosuunnitelma

Pankkikriisi ja pankkikriisi

Maanantai 13.1.2014 - Kari Uoti

uoti_kari_press.jpgTaloussanomissa oli ansiokas huomio Islannin pankkikriisin hoidosta. Islantilaiset pankit tulivat aikanaan hulluksi, kasvoivat ja työnsivät islantilaisten kurkusta alas valuuttaluottoja ja kaikista tuli rikkaita. kalanhaju muuttui kaviaariksi, maja tornitaloksi ja kaikille Range Rover, vaikka ei ollut ajokorttia.

No, kupla puhkesi ja ryhdyttiin selvittämään, että mitä helvettiä. No, ei ryhdytty samaan helvetiin kuin Suomessa eli pankkirikosoikeudenkäynnit jätettiin käymättä ja siirryttiin eteenpäin. Valtio alkoi nousta, mutta ihmiset ei. Monilla oli loputon piikki auki vanhojen valuuttaluottojen vuoksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, talous, pankkikriisi, valtio, velka

Super sell

Tiistai 29.10.2013 - Kari Uoti

uoti_kari_press.jpgJoku on joskus kuvitellut, että Nalle Wahlroos on talousnero ja rikas. No, hän on rakentanut rahakasaansa  yrittäjänä parinkymmenen vuoden ajan. Tehnyt hyvin diilejä, saanut Nordea pankin edeltäjältä oman investointipankin, listannut sen peräedellä entisen Interbankin kautta pörssiin, myynyt höskän valtiolle ylihintaan ja kasvattanut kauppahinnaksi saamaansa osakepotin arvoa siitä lähtien. Hän on nyt monimiljonääri ja kartanon omisjata kaiken tämän jälkeen,

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, talous, yrittäminen, työ, Super Cell

Tie parempaan huomiseen

Tiistai 18.6.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgKuulen toisinaan, että kasvu ei voi enää jatkua: yritysten ei tulisi kasvaa, väestön ei tulisi kasvaa eikä talouden tulisi enää kasvaa. "Se on kestämätöntä", kuulen väitettävän. Väite on liian kyyninen ja yksinkertaisesti väärä. Tie parempaan huomiseen on kasvu, mutta sitä ei taantuma takuulla ole.

Kasvu tekee elämästä helpompaa ja mukavampaa. Jos tarkastelet taloudellisessa alamäessä piehtaroivia maita, voit myös nähdä ihmiset kaduilla. Valitettavasti nuo ihmiset eivät ole huutolauseineen hyvällä tuulella. Etelä-Euroopassa ei tällä hetkellä ole vallalla onnen päivät, vaan pikemminkin kurjistuminen. Silloin kun työttömyysluvut kasvavat ja toiveet valoisammasta tulevaisuudesta haihtuvat, kasvu toivotettaisiin lämpimästi tervetulleeksi. Ilman kasvua valtion on hyvin vaikeaa maksaa velkojansa ja tarjota laadukkaita julkisia palveluita. Käytännössä tämä merkitsee korkeampia veroja, vähemmän julkisia palveluja ja enemmän pahantuulisia ihmisiä kaduilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, kasvu, talouskasvu, talous, työttömyys, työllisyys, yritystoiminta

Talousrikollisuus Hesarissa

Tiistai 14.5.2013 - Karu Uoti

uoti_kari_press.jpgHesari otsikoi: "Talousrikoksista jää miljardien lovi yhteiseen kassaan". Huh huh, jos tämä olisi totta, yhteiskunnan pitäisi satsata PALJON lisää resursseja asian korjaamiseen, talousrikollisuuden kuriin laittamiseen. Onko tämä sitten totta.

Artikkelissa ilmenee, että tutkittavana olevien juttujen epäilty rikosvahinkojen määrä on hieman yli 100 miljoonaa. Aika kaukana artikkelissa arvaillusta 5-7 miljardista. Miksi poliisi ei sitten iske näihin miljardeihin, laita konnia kuriin. No sen vuoksi, että tätä ei ole olemassakaan. Kyse on muutaman virkamiehen harhoista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, rikollisuus, talousrikollisuus

Tarvitseeko yrittäjä verosuunnittelua?

Torstai 18.4.2013 - Petri Manninen

petrimanninen.jpgHallitus on kehysriihessään esittänyt merkittäviä muutoksia verotukseen. Yhteisöjen verokantaa ehdotetaan pudotettavaksi 20 prosenttiin 24,5 prosentista. Yksityishenkilöiden pääomatulojen veroprosentti on tällä hetkellä 30 prosenttia ja 32 prosenttia 50.000 euroa ylittävältä osalta. Veroprosenttiero (10 % tai 12 %) on melko iso pääomatulojen ja yhteisöveron välillä, joten sijoittaminen yhtiön kautta on yhä houkuttelevampaa etenkin jos pääomatulojen verotusta vielä kiristetään.

Mitä huonoja puolia on sijoitettaessa yhtiön kautta? Tällöin menetetään mahdollisuus käyttää ns. hankintameno-olettamaa myytäessä omaisuus. Hankintameno-olettaman, jonka suurus on joko 20 % tai 40 % omistusajasta riippuen, voi vähentää omaisuuden myyntihinnasta. Yrityksen myydessä omaisuutta vähennetään hankintameno-olettaman sijaan todellinen hankintahinta. Lisäksi yrityksen maksamista osingoista joudutaan maksamaan veroa tulevaisuudessa. Veron määrä on kiivaan keskustelun kohteena.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Petri Manninen, vero, verotus, verosuunnittelu, sijoitus, sijoittaminen, talous, yrittäjä

Mikä ihmeen kriisi?

Torstai 11.4.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgJos olet seurannut uutismediaa viimeiset vuodet, niin ajattelet varmaankin kaiken mahdollisen olevan täysin pielessä. Talouskriisistä on viimeiset vuodet jauhettu sen verran paljon, että mikään ei enää yllätä. Ja kun oikein tosissaan ryhtyy selvittämään maapallon ongelmia, niin listahan on ihan loputon: sotia, nälänhätää, vesikriisi, luonnonmullistuksia jne. Verhot voisi aivan hyvin laittaa kiinni ja kiltisti vain odottaa sitä tuhoa, joka nurkan takana odottaa? Peli on selvä.

Vai onko sittenkään? Amerikkalainen insinööri, lääkäri ja yrittäjä, Peter Diamandis, valaa TED –puheessaan uskoa huomiseen. Hän huomauttaa, että menneen vuosisadan aikana ihmiselämän pituus on keskimäärin yli kaksinkertaistunut, inflaatiovaikutukset huomioiden ihmisten keskiarvoiset ansiot ovat kolminkertaistuneet ja lapsikuolleisuus on maailmassa vähentynyt kymmenkertaisesti. Lisäksi ruoan, sähkön, liikkumisen ja viestinnän kustannukset ovat tulleet menneen vuosisadan aikana alas kertoimilla kymmenestä tuhanteen. Kuulostaako enää niin pahalta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, talous, vastuullisuus, kasvu

Kustannustehokkuudesta on otettava hyöty irti

Keskiviikko 27.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgYrityksillä on pari keinoa kasvattaa tulostaan: ne voivat parantaa kustannustehokkuutta tai myyntiä, mieluusti tietysti molempia. Jos yrityksen markkinaosuuden kasvattaminen on syystä tai toisesta hankalaa, ainoaksi keinoksi jää kustannustehokkuuden nostaminen. Mutta sekään ei auta, jos yritys suttaa saamansa hyödyn.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, yritys, yritystoiminta, kustannustehokkuus, kannattavuus, tuottavuus

Kyproksen pankkisotkun opetukset

Keskiviikko 20.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgEU:n ja Kyproksen sopimus saarivaltion pankkisotkun selvittämiseksi sisältää muutaman keskeisen opetuksen. Ensinnäkin se osoittaa, kuinka kipeästi EU kaipaa pankkiunionia. Siihen sisältyvä valvonta pitäisi huolta, että mikään euroalueen pankki ei voi kasvattaa taseitaan vaarallisella tavalla siihen mittaan, että omistusten mätäneminen kaataa pankin. Sillä on aina vakavat seuraukset rahamarkkinoiden ja sitä kautta reaalitalouden vakauden kannalta. Pankkiunionissa valvoja ottaisi riskipankin haltuun hyvissä ajoin.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, EU, pankkiunioni, Kypros, pankkikriisi, talletussuoja

Venezuela on sääntelytalouden ankea esimerkki

Keskiviikko 13.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgVastikään kuolleita on rumaa haukkua, mutta en malta olla nostamatta esiin Venezuelan Hugo Chávezia hänen talouspolitiikkansa vuoksi. Se kuvaa hyvin, kuinka virheelliset taloudelliset analyysit ja yhteiskunnalliset toimet johtavat ihan muuhun kuin on tarkoitus.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, suunnitelmatalous, talouspolitiikka, yhteiskunta, sosialismi, kulutus

Ranska ohittaisi vaikeat päätökset devalvaatiolla

Keskiviikko 13.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgRanskan presidentti Francoise Hollande haluaa euron kurssiin julkista sääntelyä, koska vahva euro heikentää euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Saksa on ajatuksen tyrmännyt sanoen, että Ranskan on huolehdittava yritystensä kilpailukyvystä muun kuin devalvaation kautta.

Euro on vahvistunut puoli vuotta EKP:n pelastusohjelman ansiosta, mutta Hollanden vauhkoontumisen todellinen syy on euroalueen sisälle kehittynyt kilpailukykykuilu. Saksa on viime vuosina pitänyt palkkakehityksen tiukassa kurissa, ja sen hintakilpailukyky on aivan eri luokkaa kuin Ranskan – tai Italian ja Espanjan, Kreikasta puhumattakaan. Ranskassa työvoimakustannukset ovat nousseet kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia, Saksassa vain kymmenen. Ranskalaisten keskiansio on pitkälti päälle kolmekymppiä tunti, selvästi enemmän kuin muissa suurissa euromaissa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Euro, EKP, talous, Ranska, työvoimakustannukset, työ, palkka, tuottavuus

Parempaa uutta vuotta - uskon siihen oikeasti!

Maanantai 31.12.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgHyvää uutta vuotta 2013! Joskaan ei siitä taida hääppöinen sukeutua, sillä useimmat ennustelaitokset povaavat talouteen kurjaa säätä, vastaavaa kuin kulunut taantumavuosi 2012. Eli ei muuta kuin tuhkaa päälle ja konkurssihakemusta täyttämään?

Aktiivisena sijoittajana olen oppinut heittämään kuikkaa ennusteilla. Luotan vain yhteen ilmapuntariin – pörssiin. Sen kyky ennustaa taloutta on ylivertainen, ja syy siihen on yksinkertainen: pörsseihin kerääntyy kaikki maailman oleellinen taloudellinen tieto ja kokemus. Arvopaperikaupan lukemattomat osapuolet keräväät ja tulkitsevat reaaliaikaista tietoa ylivoimaisella teholla verrattuna mihinkään instituutioon. Pörssit eivät koskaan tuijota ajankohdan ilmapiiriä, olkoon se iloinen tai synkkä. Pörssit voivat liioitella liikkeissään, mutta niiden suunta osoittautuu aina oikeaksi. Tästä on todisteet myös viime vuosilta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, uusi vuosi, talous, taantuma, pörssi, EKP

Metakkaa!

Tiistai 13.11.2012 - Timo Kalliokoski

timo_kalliokoski.jpgMeillä on ongelma. Meillä on liian vähän rahaa. Ihan vaan yleensä. Kuulemma.

Sitten ongelma pitäisi kai ratkaista. Meillä ei ole tarpeeksi rahaa, koska meillä on keskuudessamme sellaisia, joilla ei ole rahaa. Ihan loogista. No nyt yhden puolueen nuori on avannut suunsa ja sanonut mitä se puolue oikeasti ajattelee tästä ongelmasta. Sitten avautui toinen, mutta ei se ole kiinnostavaa. Vaikka ehkä sitten einmal ist keinmal, tai jotain.

Vähän ovat kokeneemmat olleet käärmeissään, kun kloppi esittelee kortteja tuolla tavalla. Sitten on kauheasti kauhisteltu puolin ja toisin.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Timo Kalliokoski, raha, talous, velka, korko

5 askelmaa aloittavan yrittäjän kirjanpidossa

Keskiviikko 10.10.2012 - Jyri Pajamo

jyripajamo.jpgSinulla saattaa olla jo kaikkien aikojen liikeidea paperilla ja into kaakossa valmiina valloittamaan maailmaa. Ennen kuin lähdet toteuttamaan ideaasi niin taloushallinnon osalta on hyvä pysähtyä miettimään muutamia asioita.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jyri Pajamo, yrittäminen, yrittäjä, yritys, kirjanpito, taloushallinto

Draghin lääke luo luottamusta

Maanantai 1.10.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgMarkkinat vastasivat innostuneesti EKP:n lopulliseen päätökseen kriisimaiden tukemisesta velkakirjoja ostamalla. Kriisimaiden korot laskivat ja pörssit kiskaisivat nousuun. Euro on vahvistunut jo lähes kymmenen prosenttia suhteessa dollariin reilussa kuukaudessa. Ero kesän maailmanlopun tunnelmiin on melkoinen.

EKP tukahduttaa tukiostoilla pelkoja euron hajoamisesta, johon kriisimaiden korkea korkotaso oli johtamassa. Se onnistui: nyt sijoittajat tietävät, ettei keskuspankki päästä euromaita konkurssiin markkinapaniikkien iskiessä. Paniikeista tulee helposti itsensä toteuttavia ennusteita, sillä pohjimmiltaan vakavarainenkin valtio voi ajautua maksukyvyttömäksi, kun korkomenot räjähtävät käsiin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Draghi, talous, euro, EU, EKP, EVM, eurokriisi

Velka/BKT - mitä se tarkoittaa

Keskiviikko 26.9.2012 - Ville Kauppinen

villekauppinen.jpgSuomessa ja Euroopassa ollaan kovasti huolissaan valtioiden velkaantumisesta. Mittarina käytetään Etelä-Euroopassa hyväksi havaittua ja koeteltua velka/bkt-suhdetta. Hallitusohjelmaan on jopa kirjattu tämän kultaisen mittarin kasvun katkaisemiseen. Mainitaan heti alussa, että ymmärrän täysin velanoton yhtenä työkaluna tasaamassa suhdannevaihteluja. Mutta päinvastoin kuin yritykset, valtio ei pysty merkittävästi leikkaamaan menoja tulojen laskiessa, vaan tapahtuu itse asiassa päinvastoin.

Mutta miksi velka/bkt on kohtuullisen turha mittari?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Hätähuuto Suomen puolesta

Tiistai 18.9.2012 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät vaatii hallitukselta pikaisia toimia työllisyyden parantamiseksi ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Valtion verotulojen romahtaminen luo elementit kohtalokkaaseen taantumaan. Teollisuuden viennin jyrkkä alamäki lisää paineita pitää sisämarkkinamme vireänä. Valitettavasti Suomen hallitus ei näytä ymmärtävän eikä myöskään toimivan Suomen talouden kuntoon saattamiseksi.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, teollisuus, vienti, sisämarkkinat, talous

Kuinka yhteiskunta toimii?

Perjantai 14.9.2012 klo 10.55 - Hans-Peter Siefen

siefen.jpgVaikka olenkin vielä nuori mies, jolla on itselläänkin valtavasti opittavaa, on minua silti häirinnyt kuinka moni meistä ei tunnu tietävän miten hyvinvointipalvelut yhteiskunnassamme rahoitetaan.

Meidän jokaisen – poliitikoista puhumattakaan – olisi tärkeää ymmärtää millä mekanismilla me nykyistä hyvinvointia ylläpidämme. Ainoastaan sitä kautta on mahdollista ymmärtää miten hyvinvoinnin voi edes jollain tavalla turvata myös jatkossa. Me yksinkertaisesti tarvitsemme menestyjiä ja menestyviä yrityksiä, jotta tasa-arvo ja hyvinvointipalvelut pyörivät. Kateus on paha hyvinvoinnin vihollinen.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Hans-Peter Siefen, yrittäjähenkisyys, talous, vastuullisuus, video

Vanhemmat kirjoitukset »