Blogin arkisto

Kun ei ymmärrä lukemaansa? Miten osoittaa osaaminen?

Perjantai 15.3.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOsaaminen ei riitä, jos sitä ei hyödynnä tai sitä ei voi osoittaa. Ala-asteen toisen luokan keväällä opettaja oli rastittanut todistukseeni kohtaan "Luetun ymmärtäminen" -› Tarvitsee lisää harjoitusta. Eka luokan syksy ja kevät sekä toka luokan syksy menivät siten, että kaikki arvioinnin kohteet olivat ns. parhaassa, mutta tahra kilpeen tuli toka luokan keväällä tosiaan luetun ymmärtämisessä.

Miksi? Uskon, että pääsyy oli pitämässäni kirjaesittelyssä. Meillä oli tehtävän lukea jokin kirja ja pitää siitä kirjaesittely eli kertoa ja kuvailla kirjan sisältöä ja juonta läpi. Olin valinnut kirjaksi "Koiramäen talossa", jossa kerrotaan maatalon elämästä. Käytännössä kirjan sisältö oli täynnä erilaisia töitä, niinkuin ennenvanhaan maataloissa töitä oli.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, ssaaminen, itsensä kehittäminen, oppiminen, koulutus

Kouluttautuminen on elinehto!

Perjantai 15.2.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTämä artikkeli on kirjoitettu toisessa kontekstissa, Helpmaxin vuosijulkaisussa. Vaikka esillä olevat asiat ovat specifejä Helpmaxin kannalta, pointti on elinikäisen oppimisen taidoissa ja tarpeessa kehittyä ja kasvaa. Kun työpaikka ymmärtää kasvun tarpeet, on mahdollista kehittyä.
P.S. Eilen tein koulutusesityksen toimistolla asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä olevan työntekijän kanssa oppisopimustoimistoon liiketalouden perustutkinnon suorittamisesta.

Juha Ahola,  toimitusjohtaja, näyttötutkintomestari

"Jos teet suunnitelmia vuodeksi, kylvä viljaa. Jos teet suunnitelmia vuosikymmeneksi, istuta puita. Jos teet suunnitelmia elinäiksi, kouluta ihmisiä."

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, osaaminen, itsensä kehittäminen, oppiminen, koulutus

Yrittäminen

Keskiviikko 11.1.2012 - Marko Pyhäjärvi

Yksi hienoimpia juttuja yrittämisessä on yhteisöllisyys. Aina kun tapaan uusia yrittäjiä huomaan, että meidän välille syntyy nopeasti keskusteluyhteys ja tavanomaista tiiviimpi suhde. Ei, ei "sellainen" suhde sentään, vaan toista osapuolta arvostava ja kunnioittava suhde. Yrittäjät lähtökohtaisesti arvostavat toisia yrittäjiä. Ehkä se johtuu siitä, että jokainen vakavissaan liiketoimintaa rakentava yrittäjä sitoutuu tiukasti haasteeseensa, ja toinen yrittäjä tiedostaa sen. Yrittäjät tietävät millaista on olla yrittäjä sekä hyvinä, että vaikeina aikoina, ja jokainen samaa polkua tallaava on hengenheimolainen. Ei lienee ihme, että kun aina kun meille tulee kylään yrittäjäkavereita kuuluu joka kerta vaimon ja lasten tervehtimisen jälkeen ensimmäinen kysymys "noh, mites bisnes?" Se on juuri se yhteinen "juttu" joka meitä yhdistää.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Marko Pyhäjärvi, yrittäminen, yhteisöllisyys, tavoite, tavoitteet, oppiminen, menestys

Osaaminen ei saa muuttua itsestäänselvyydeksi

Keskiviikko 15.6.2011 klo 12.47 - Maria Lieto

Elinikäinen  oppiminen tarkoittaa jatkuvaa, koko elämän ajan kestävää oppimista. Se auttaa ihmisiä pääsemään jatkuvasti lähemmäs henkilökohtaisia tavoitteitaan ja toiveitaan.

Elinikäinen oppiminen voi liittyä omaan työhön, harrastuksiin tai vaikkapa ihmissuhteisiin. Yhteistä kaikelle oppimiselle on ihmisen halu kehittää itseään ja omia intohimojaan.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Maria Lieto, koulutus, oppiminen, kurssi, kilpailukyky, työelämä

Tappeletko ajan kanssa?

Maanantai 9.11.2009 - Lenita Lehtonen

Ei minulla ole aikaa. Olisipa minulla aikaa... Mistä otan sen ajan? Se vie niin paljon aikaa. Taas meni paljon aikaa. Sitten kun minulla on aikaa...

Siis mitä? Mitä se aika on, jonka perään me niin usein haikailemme? Onko aika jokin, jota meillä on vähän? Jotain, josta meillä on pulaa? Näin moni meistä uskoo. Mitä siitä seuraa? Pelkoa, stressiä ja taistelua. Ei ihme, että olemme kietoneet ajan ympärille kiireen ja kellon. Siinä sitä on oravanpyörää.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Lenita Lehtonen, aika, kiire, rauhattomuus, itsetunto, oppiminen

Menesty - vähän kerrallaan

Tiistai 15.9.2009 - Juhani Töytäri

Ollessasi pieni lapsi matkustit ympäri maailmaa kontaten. Kaikki muut ympärilläsi kävelivät, mutta sinun kulkusi oli käsiesi ja polviesi varassa. Sitten eräänä päivänä sait päähäsi ajatuksen kokeilla tuota kävelyn taitoa itse. Vähän kerrallaan ja päivä päivältä taitosi kehittyivät.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Juhani Töytäri, saavutus, menestys, itsensä voittaminen, oppiminen

« Uudemmat kirjoitukset