Blogin arkisto

Neuvokset ja prenikat

Keskiviikko 9.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Tasavallan presidentti jakaa ansioituneille kansalaisille titteleitä ja prenikoita. Hän nimittää alamaisia neuvoksiksi ja koristelee näitä prenikoilla. Presidentin oikeus antaa armoa ja arvoa tekee hänestä arvokkaan. Jos presidentiltä otetaan pois oikeus antaa arvoa ja armoa, hän muuttuu tavalliseksi Haloseksi.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, titteli, presidentti, arvostus, valta, arvo, mitali, prenikka

Oikeus vaieta

Torstai 3.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Korkeimmassa oikeudessa on kasvamassa uusi tuomaripolvi, joka esittelijöinä huolehtii tuomioistuimen toiminnan laillisuudesta. Timo Ojala on tästä porukasta se, josta olisi syytä leipoa oikeusneuvos, kun vanhemmat jäärät ymmärtävät lähteä kalaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, tuomari, oikeusneuvos, lähdesuoja, Sonera-kirja

Tehoja oikeuteen

Keskiviikko 4.11.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalousihmiset kävivät säätämässä Helsingin hovioikeutta. Tuomioistuin pystyi työn järkeistämisellä ja suunnittelulla tehostamaan toimintaansa oleellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsittelyaikojen lyhentämistä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, johtaminen, johtamistaito, johtaja, tuomioistuin, oikeudenkäynti

Sananvapaus

Maanantai 12.10.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Taas tuli syyskuussa uusi "satiirinen" kirja, joka kertoo toimittajan seksifantasioista Ilkka Kanervan kanssa. Jari Tervon Koljatti ei ole paljon ehtinyt viilentyä ennen tätä viimeistä pläjäystä. Taiteen nimissä kirjailijat pääsevät nyt lausumaan julkisuuden henkilöistä sitä ihteään. Kun kyse on taiteesta, ei kenenkään kunniaa saa helposti loukatuksi.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, yksityisyyden suoja, yksityisyys, paljastuskirja, sensuuri, paljastus, kirjallisuus

Poliitikot rahanpesijöinä

Maanantai 28.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Nova-yhtiöitten tilanne näyttää nyt tutkinnan edistyessä olevan täsmälleen sellainen, jonka sen uumoilinkin olevan aikaisemmissa kirjoituksissani. Yhtiön toiminnassa epäillään velallisen rikosta, koska yhtiön varoja on käytetty yhtiön liiketoimintaan liittymättömiin hankkeisiin, rahaa on suomeksi heitetty roskikseen jotakin kivaa vastaan. Tämä kiva on ollut makea elämä ja makeat kaverit, joiden kautta on ajateltu selvittävän tavalla tai toisella.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti. Nova-yhtiöt, rahanpesu, poliitikot

Ylen uutiset

Maanantai 21.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Yle esitti 30. elokuuta dokumentin omasta uutistoiminnastaan. Asetelma ei ollut kovin kriittinen, oma toimittaja haastatteli kavereitaan ja kyseli mukavia. Jotakin dokumentti kuitenkin paljasti. Normaali uutistoimittaja on hyvin tavanomainen ja täysin kritiikitön henkilö, joka palvelee herraansa, valtiota, ei sananvapautta, kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnallisista ja merkityksellisistä asioista rehellistä tietoa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Yle, uutiset, dokumentti, sananvapaus, kritiikki, sensuuri, rikosjournalismi

Madoff ja Madonna

Torstai 10.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Madoffista tulee maailman vanhin mies, jos hän kävelee ulos linnasta saatuaan kesäkuussa megametrikakun. Madoff tuomittiin 150 vuodeksi linnaan. Amerikassa kaikki on aika suureellista: 150 vuotta 71-vuotiaalle on aika paljon, oli hän sitten tehnyt mitä tahansa.

Mitä Madoff sitten teki? Hän keräsi rahaa ihmisiltä ja antoi sitä heille takaisin hyvällä tuotolla. Ainoa ongelma kuviossa oli, että tuottoja ei ollut, rahaa ei tullut mistään muualta kuin uusilta sijoittajilta. Tätä sanotaan pyramidihuijaukseksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Madonna, Madoff, pyramidihuijaus, talousjournalismi

Salaisuus

Torstai 3.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Merisalo kaapitettiin, kuten ounastelinkin. Kaapitus, vankilaan passittaminen tapahtui hiljaisuudessa kuin paavin valinta. Käräjäoikeus käsittelee vangitsemisjuttuja yleensä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen savu tuprahtaa, uusi vanki on syntynyt. Osumaprosentti on noin 100.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Merisalo, vangitsemisoikeudenkäynti, oikeudenkäynti, tuomioistuin, poliisi

Selkärankainen mies

Keskiviikko 1.7.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Martin Scheinin on yksi hyvin harvoista suomalaisista oikeustieteen professoreista, joilla on virka ulkomailla arvostetussa yliopistossa. Mappe on proffana Firenzessä. Miksi näin? Perussyy tähän on tietysti suomalaisen oikeustieteellisen tutkimuksen heikkotasoisuus aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Martin Schein, oikeustieteen professori, oikeustieteellinen tutkimus, lähdesuoja, toimittajat, skuuppi

Toimittaja kertoi totuuden

Keskiviikko 24.6.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Pekka Lehtiseltä tilattiin Hesariin yleisönosastokirjoitus, jossa hän kertoi, että Supo ei paljastanut Alpo Rusin rikosepäilyä.

Pekka Lehtinen valehtelee, koska jos Supo ei paljastanut rikosepäilyä, niin miten Lehtinen tuli siitä tietämään? Hän ei ehkä saanut tietoa suoraan Ratakadulta, vaan kahviosta, kuten Lehtinen kertoo, mutta Ratakadulta tieto oli alunperin peräisin. Poliisi oli siis vuotanut tiedon jollekin, joka vuoti sen Lehtiselle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Pekka Lehtinen, toimittajat, lähdesuoja, Alpo Rusi, salassapito, poliisi, rikosepäily

Huumemiestä ahistaa

Maanantai 15.6.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Helsingin poliisin huumeyksikön vetäjä ja muutama vedettävä sai rikossyytteen. Poliisit puhalsivat helpotuksesta, pikkujuttu, mutta kyllä oli asiatonta esitutkintaa. Meitä yritettiin johdatella eivätkä jutun tutkijat noudattaneet esitutkintalain edellyttämää puolueettomuutta, vaan pitivät epäiltyjä rikollisina.

Voi voi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Helsingin poliisin huumeyksikkö, poliisi, rikostutkinta, esitutkintalaki, huumeet, kuulustelu, puolueettomuus

Wincapita

Torstai 4.6.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Ovatko Wincapita ja siihen liittyvät varojen siirrot rikoksia, vai onko kyse jostakin muusta, uhkapelistä, jossa joku voittaa ja toinen häviää.

Sisäasiainministeriön pelipäällikkö, hallitusneuvos Laiho otti aika nopeasti kantaa rikoksen puolesta. Ihmiset, jotka olivat keränneet rahaa Wincapitaan olivat hänen mukaansa syyllistyneet rahankeräysrikokseen samalla tavalla kuin massaliikkeen aktivisti. Tämä ei vielä ole kovin suuri synti. Poliisi ryhtyi tutkimaan rahankeräystä. Olivatko rahankerääjät huijanneet ihmisiä kerätessään rahaa, oliko rahaa sijoittaneille annettu väärää tietoa systeemistä, joka tuntui generoivan uskomattomia tuottoja ja joka veti puoleensa niin rikollisia kuin poliisejakin sijoittajiksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Wincapita, rikos, veropetos, valuuttakauppa, rahankeräys, oikeudenkäynti

Julkinen valta yllyttää talousrikoksiin

Torstai 28.5.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Helsingin Sanomat uutisoi konkurssirikosryöpystä Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä. Etunenässä rakennusalan yritykset, jotka kaatuvat kaavalla markkina alta, kassa taskuun ja kannet kiinni.

Rakennusbusiness ei kaadu yksin markkinoiden supistumiseen, tärkeä osa tuhoa on markkinoiden vääristymät, jotka suosivat yrityksiä, jotka eivät hoida julkisia maksuja. Suuri osa rakentamista tällä hetkellä tapahtuu julkisella rahalla, koska markkinaehtoinen rakentaminen on jäissä markkinoiden viilennyttyä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rakennusala, markkinat, konkurssi, konkurssit, valtio, talousrikokset, hintakilpailu

Hyppy korkeimpaan

Perjantai 22.5.2009 klo 10.25 - Kari Uoti

Oikeusministeri Tuija Brax esittää hovioikeusvaiheen väliin jättämistä vaikeissa jutuissa ja asioiden käsittelyä suoraan korkeimmassa oikeudessa. Tällä on tarkoitus nopeuttaa tuomioistuinmenettelyä vaikeissa asioissa.

Tarkoitetaanko tällä, että hovioikeuden tuomarit ovat tyhmempiä kuin korkeimman oikeuden, vai sitä, että koska asia menee kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, jätetään yksi tuomioistuinvaihe väliin ja mennään suoraan sudenkoloon.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomioistuinmenettely, korkein oikeus, hovioikeus, tuomarit, EIT

Tuomarin vastuu

Tiistai 28.4.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Yhteiskuntarauhan kannalta on välttämätöntä, että ihmiset luottavat, että tuomarit toimivat rehellisesti ja oikeudenmukaisesti ja heidän päätöstensä perusteena on demokraattisin perustein säädetyt lait. Vaihtoehto tälle on mielivalta, jossa tuomarit ratkaisevat asioita sen mukaan, mistä heille itselleen on tavalla tai toisella eniten etua.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, oikeudenmukaisuus, tuomarit, tuomiot, harkintavalta, virkarikos, virkavastuu, ihmisoikeustuomioistuin, korkeimman oikeuden tuomio, vastuu

Korkein oikeus rikkoi ihmisoikeuksia

Perjantai 24.4.2009 klo 11.25 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi äskettäin tuomion jutussa Marttinen vs. Suomi ja tuomitsi Suomen valtion ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan loukkaamisesta.

Kysymys oli rikoksesta epäillyn oikeudesta vaieta seikoista, joilla voisi olla merkitystä näyttönä häntä vastaan vireillä olleessa rikosasiassa. Oikeuskysymys on täsmälleen sama kuin korkeimman oikeuden viime perjantaina antamassa tuomiossa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, ihmisoikeussopimus, ihmisoikeudet, korkein oikeus, Marttinen, ihmisoikeustuomioistuin

Talousrikos ja seuraamukset

Perjantai 13.3.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Mihail Hodorkovski, Siperian tiikeri, saapui jälleen Moskovaan kuittaamaan haasteita omistamansa Jukos-öljy-yhtiön raunioilta. Syytteet ovat kuin kopio suomalaisista pankkirikosmenettelyistä. Ensin päätetään, että yrittäjän liiketoiminta oli alusta loppuun mätää ja rikollista, minkä jälkeen yrittäjän toiminnallaan ansaitsemat varat todetaan rikollisiksi ja kaikki niihin koskeneet syylliseksi rahanpesuun, ja taas alkaa uusi rikosmenettely samoilta raunioilta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Jukos, rikos, öljy-yhtiö, talousrikosmenettely, Venäjä, Novator

Rehabilitaatio-periaate

Perjantai 27.2.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Kansan sielun syvin olemus heijastuu suomalaisesta poliittisesta kulttuurista. Näin sen pitääkin olla, tämä on demokratian perimmäinen idea. Kovin kauan tämä sielu on ollut ilkeä, katkera ja vihamielinen, sosialidemokraattisen tasapäistävä siten, että kun yhden pää nousee, se tulee veroilla tai muuten tasoittaa kaulan kohdalta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, velat, velka, yrittäjyys, oikeus, rehabilitaatio

Oikeudellinen ongelma

Tiistai 24.2.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Työnantaja voi vaatia työntekijää riisuuntumaan selvittääkseen, ettei työntekijä kanna mukanaan yrityssalaisuuksia ulos firmasta. Näinkö se sitten on?

Meillä ministeri luki lakia hieman ironisoiden työnantajan valtaoikeuksia työntekijäänsä nähden. Ministeri Linden kuvaili lausunnossaan alistussuhdetta, joka on lähempänä orjuutta kuin työsuhdetta. Hämmentävä harha ministeriltä, joka on jo kertaalleen saanut kenkää sekoilujensa vuoksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, tekstiviestikohu, yksityisyyden suoja, yksityisyys, julkisuus, Linden, oikeudet, yrityssalaisuus, oikeudenkäynti, sakot, rapsut

Linnanmäki

Maanantai 19.1.2009 klo 12.24 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Korkein oikeus avasi vuoden vahdikkaasti heittämällä TJ Groupin veljekset kaappiin muistelemaan vuosituhannenvaihteen temppuja. Osakeannilla ja myynnillä kerättiin yhteensä 250 miljoonaa euroa, joista 60 miljoonaa tippui kummallekin loppujen valuessa yhtiöön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, suomen laki, talousrikos, yleinen etu, osakeanti, veropetos, pankkirikos

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »