Blogin arkisto

Haetaanko töihin vai etsintääkö työntekijää

Torstai 29.9.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin yhtenä iltana Viking Linen Gabriellallan ravintolassa ja matkustin kohti Tukholmaa. Halusin nähdä Snösätrassa pidetyn Spring Remaken töitä. Ravintolassa soitti tyypilliseen tapaan itä-eurooppalainen neljästä miehestä ja yhdestä naisesta koostuva bändi. Ja musiikki oli tyypillistä kasaripoppia ja hiukan venäläisiä iskelmiä niiden seassa.

Bändi soitti ammattitaitoisesti, mutta hengettömästi. Laulaja lauloi hyvin, kiitti kappaleiden välissä ja väliin lauluvuoro vaihtui naissolisitilta miehille. Musiikki oli sellaista tanssittavaa muzakia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työskentely, työpaikka

Kokoustamista

Keskiviikko 25.5.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTehokkaan ja dynaamisen työyhteisön tunnistaa siitä, että käytävillä siirrytään ripeästi ja tehokkaasti kokouksesta toiseen. Kokouksissa istutaan ja päätetään vakavista asioista. Väliin vastataan kesken kokouksen puhelimeen ja keskeytetään kokous. Tätä tapahtuu niin valtion- ja kunnallishallinnossa ja yrityksissä.

Mutta onko kukaan miettinyt mitä se maksaa, että kesken kokouksen joku vastaa puhelimeen ja kokous keskeytyy. Pahimmillaan se maksaa melkoisen paljon. Joskus jopa hyvin johdetussa kokouksessa päästään lähes hurmiolliseen tilanteeseen eli kutsutaan flowsta. Eli asioihin paneudutaan, ideoita ja ajatuksia kehitetään ja päätöksiä saadaan aikaiseksi nopealla tahdilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työyhteisö, työpaikka, palaveri, kokous, flow

Työyhteisöissä eletään monikulttuurisuutta

Tiistai 25.8.2015 klo 11.07 - Aila Wallin

ailawallin.jpgNiin paljon on monikulttuurisuudesta nyt loppukesästä peistä väännetty, että luulisi sen olevan jonkinlainen puheenaihe työpaikoillakin. Etenkin sellaisissa työyhteisöissä, joissa useampien eri kulttuurien rinnakkaiselo on iloineen ja suruineen ihan todellisuutta ja työn arkea, ollut jo ehkä pitkäänkin. Sellaisia työpaikkojahan on tuhansia etenkin pääkaupunkiseudulla, Itä-Suomessa ja monella isolla paikkakunnalla muuallakin: kansainvälisiä yrityksiä, hoivakoteja, rakennustyömaita, logistiikka- ja siivouspalveluita, terveysasemia, asiakaspalvelukeskuksia, supermarketteja, päiväkoteja jne. Siellä ihan oikeasti eletään monikulttuurisuutta, ei vain kirjoiteta nettipalstoille tai julisteta toreilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aila Wallin, työ, työyhteisö, työpaikka, monikulttuurisuus, suvaitsevaisuus

Mitkä ovat säännölliset rutiinisi? Suunnitelmallisuutta peliin!

Perjantai 10.7.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKun muutamia vuosia sitten tein yhtenä osa-alueena toimistopalvelutehtäviä (tuntilistojen tarkistus, palkanlaskenta, palkkatukimaksatushakemusten täyttäminen, ostolaskujen tarkistaminen ja maksatus, myyntilaskujen lähettäminen sekä myyntireskontra, kirjanpitoaineiston koostaminen ja toimittaminen kirjanpitäjälle, TyEL / SoTu / Alv maksaminen ym., laadin checklistin Exceliin, jossa kukin työtehtävä oli omalla rivillään ja kunkin kuukauden päivämäärät sarakkeissa. Tiesin, mitä tehtäviä piti tehdä päivittäin, mitä viikoittain ja mitä vain kerran kuussa sekä lisäksi sen, mikä ajankohta kuukaudessa on deadline tekemiselle. Näin ollen laitoin ko. päivän kohdalle keltaisen maalauksen, joten hahmotin helposti koko kuukauden agendan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, työpaikka, rutiinit, suunnitelmallisuus, kiire

Vääriä päätöksiä vahvistetaan omilla mielikuvilla

Tiistai 31.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOletko ikinä miettinyt sitä, että paras tulos työpaikkahaastattelussa syntyy siten että tuntee etukäteen haastattelijan ja hänen ajatusmaailmansa. Eli tällöin pystyt tuomaan asioita oikealla tavalla esille. Todellisuudessa “kerro itsestäsi”- haastattelut taitavat olla yksi hyödyttämättömimmista tavoista haastatella ihmisiä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työpaikkahaastattelu, työ

Parempaa keskustelukulttuuria

Maanantai 2.2.2015 - Aila Wallin

ailawallin.jpgTyöyhteisön tapa keskustella ilmentää varsin usein paitsi työntekijöiden vuorovaikutusta ja hyvinvointia työssä, myös sen toimivuutta ja tehokkuutta. Avoimen keskustelukulttuurin tiedetään lisäävän suorituskykyä. Se rakentaa koko organisaatiota. Ei vain tunnu olevan ollenkaan niin yksinkertaista saada aikaan avointa ja rakentavaa keskusteluilmapiiriä, avointa ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Sille ei ole tilaa, ei aikaa eikä paikkaa. Ja kuka siitä sitten on vastuussa? Kun tullaan yhteen ja kokoustetaan, ihmisten vuorovaikutustaidot saattavat olla aika hukassa: yksi ei puhu lainkaan, toinen puhuu toisten päälle. Usein varsinainen keskustelu alkaa vasta kokouksen jälkeen - ja usein vasta, kun esimies ei enää ole paikalla. Ja joskus tuntuu siltä, että todetaan paremmaksi välttää koko keskustelua, ettei synny ristiriitoja, konflikteja ja ikäviä ehdotuksia työkaverin, esimiehen tai organisaation toiminnan muuttamiseksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aila Wallin, keskustelu, keskustelukulttuuri, vuorovaikutus, hyvinvointi, työ, työpaikka, työyhteisö, johtaminen

Rakkaudesta työhön

Torstai 30.10.2014 - Aila Wallin

ailawallin.jpgEihän töissä nyt aina niin kivaa ole. Jonkun mielestä ei koskaan, mutta kun on pakko käydä. On myös töitä, jotka jonkun vaan on tehtävä. Vähintäänkin ulkomaalaisten, kuten muissakin sivistysmaissa. Tämä siis provokatiivisesti ilmaistuna. Ja sitten on aina niitä, jotka sanovat rakastavansa työtään. On upeaa, suorastaan etuoikeutettua  jos ja kun saa tehdä työtä, johon on kouluttautunut, kasvanut ja jossa tuntee tekevänsä jotakin mielekästä ja jossa viihtyy. Tutkimusten mukaan erityisesti nuoret arvostavat työtä, joka on jollakin tavalla merkityksellistä. Puhutaan työn imusta, intohimosta työhön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aila wallin, työ, työyhteisö, työaika, työpaikka, työssä jaksaminen, työnohjaus, johtaminen

Jokaisen mahdollisuudet

Keskiviikko 20.6.2012 - Ahti Pontinen

Moni  tiedustelee työnantajan taloudellista tilannetta, joka  on hyväkin asia. Suurin osa kysyy tätä kuitenkin aivan vääristä lähtökohdista.He etsivät myyttistä turvallista työpaikkaa, jossa ei joutuisi murehtimaan tulevaisuudesta. Ne ajat, jos niitä nyt koskaan oli, jolloin työpaikkaan mentiin koko elämäksi ovat ohi. Turvallista työpaikkaa ei ole.Ikuinen työpaikka omassa yrityksessä? Se on ihan yhtä myytti, kuin olla jonkun palveluksessa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Ahti Pontinen, talous, työ, työpaikka, työnantaja

Työhyvinvointi - vakavasti otettava haaste johtamiselle

Maanantai 15.2.2010 klo 7.30 - Pirkko-Liisa Vesterinen

Kiire, jatkuva muutos, ennakoimattomuus, kasvavan tehokkuuden vaatimukset, kehittyminen ja kehittäminen, inhimillisyyden häviäminen työstä, vapaa-ajan ja työn rajan hämärtyminen ovat lähes kaikille työelämässä oleville tuttuja asioita, jotka saattavat kuormittaa. Puhutaan ajan hallinnan, muutoksenhallinnan jopa elämän hallinnan keinojen oppimisesta, jotta työntekijä selviää masentumatta ja katkeamatta ennenaikaisesti työssä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pirkko-Liisa Vesterinen, kiire, muutos, työelämä, työilmapiiri, työntekijä, työpaikka, työ, elämän hallinta, muutos, muutoksenhallinta, johto, johtaja, esimies

Metsäteollisuus ja sen työpaikat säilytettävä Suomessa

Keskiviikko 26.8.2009 klo 9.50 - Lauri Oinonen

Äskettäin esille tulleet metsäteollisuuden supistukset ja Varkauden tehtaiden sulkemisajatukset on voitava torjua. Kyse on koko Suomen kansantaloutta koskevasta asiasta. Jos puun käyttö tulisi vähenemään 15 miljoonaa kuutiometriä Suomessa, sillä olisi kielteisiä vaikutuksia metsätalouteen ja sen työpaikkoihin, kone- ja kuljetusyrittäjille maaseudulla ja seurannaisvaikutuksina paljon laajemmalti. Metsäkoneita valmistava teollisuus, korjaamoyrittäjät, tavarajunaliikenne ja laivakuljetukset aina luotsaustoimintaa myöten kokisivat menetyksiä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Lauri Oinonen, kansanedustaja, metsäteollisuus, työpaikka, työpaikat, supistukset, talous, metsä, kansantalous, työttömyys, työpaikka, työpaikat, yrityselämä

Yrittäjä, maailmanparantaja

Perjantai 5.12.2008 klo 8.14 - Pauli Vuorio

Kovin harva haluaa oikeasti parantaa maailmaa. Tai haluaa, mutta ei ole valmis tekemään mitään itse asian eteen. Käytännössä yrittäjä on kuitenkin juuri tällainen henkilö.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjä, työ, työpaikka, palkansaaja, pauli vuorio,