Blogin arkisto

Esiintymistaito kuntoon: Kehonkieli paljastaa todelliset tunteesi

Perjantai 17.3.2023 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Puhetaitoon ei kuulu vain se, mitä puhut, vaan myös se, miten puhut. Kehonkielellä voi luoda vakuuttavuutta, mutta epävarma tai ristiriitainen kehonkieli voi myös murentaa sitä ja saada kuulijat epäilemään sanomaasi. Siksi on tärkeää, että kehonkieli puhuu samaa kieltä sanojen kanssa.

Kehonkieli paljastaa, mitä oikeasti tunnemme ja ajattelemme; ajatuksemme ja tunteemme ikään kuin ”vuotavat” huomaamattamme ulos. Hyvin nopeat reaktiot näkyvät ennen niiden peittämistä niin sanottuina mikroilmeinä.

Jotta luomme puhujina uskottavuutta, meidän täytyy seistä sanojemme takana myös tunnetasolla. Esiintymiskammoiselle kehonkielen hallinta tarkoittaa sitä, että jos hän onnistuu tsemppaamaan itseensä luottamusta ja positiivista asennetta, varmuus huokuu myös ulospäin eikä jännitys näy yhtä pahasti kuulijoille – jos lainkaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

7 vinkkiä, joilla saat tiimisi loistamaan

Maanantai 16.1.2023 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Esihenkilöviestintä ja esihenkilön vuorovaikutustaidot ovat ratkaisevassa roolissa siinä, miten hyvin tiimi työskentelee ja miten hyvin sen tavoitteet täyttyvät. Esihenkilön viestintä- ja vuorovaikutustaidot vaikuttavat työilmapiiriin, työssä viihtymiseen ja sitä kautta yrityksen tai organisaation tuloksiin. Hyvillä vuorovaikutus- ja viestintätaidoilla esihenkilö saa tiiminsä loistamaan!

(Postaus sisältää lopussa myös kaupallisia linkkejä. Ne on merkitty *merkillä)

Kahdenkeskinen keskustelu on ”rikkainta” viestintää, koska silloin voit keskittyä täysin keskustelukumppanisi sanalliseen ja sanattomaan viestintään

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Pidä vaikuttava puhe - muista eetos, paatos ja logos!

Keskiviikko 26.10.2022 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Hyvä puhe vangitsee kuulijansa ja jää mieleen. Mutta mistä syntyy puhe-esityksen voima?

Yhteistyökumppanini Pauli Vuorio kertoo jokaisessa Vaikuttava puhe ja esiintyminen -koulutuksessamme yli kaksi tuhatta vuotta vanhoista vaikuttavan puheen peruspilareista eli eetoksesta, paatoksesta, logoksesta ja kairoksesta. Esittelen ne nyt myös Enerzian blogissa!

Antiikin Kreikassa vaikuttaneen retoriikan eli puhetaidon kehittäjän Aristoteleen mukaan puheen voima syntyy ethoksesta, toisin sanoen puhujan olemuksesta, pathoksesta eli tunteiden herättämisestä sekä logoksesta eli vakuuttavasta ja loogisesti jäsennellystä sisällöstä. Ethoksen, pathoksen ja logoksen toimivasta yhteispelistä syntyy kairos, toimiva ajoitus, jolla puhuja vakuuttaa kuulijansa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Johda viisaasti: 10 vinkkiä toimivampaan esihenkilöviestintään

Maanantai 6.6.2022 - Eila Mäntyjärvi

EILA_LOKKA.jpg

Johtamisella ja esihenkilötyöllä on valtava rooli työssä viihtymisessä, yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisessa ja tuloksen tekemisessä. Johtaminen ja esihenkilötyö ovat mitä suurimmassa määrin viestintää, joten ei ole ihme, että suurimmassa osassa organisaatioita sisäinen viestintä on yksi suurimpia kehittämisen kohteita.

Tässä blogissa saat kymmenen vinkkiä, joilla voit kehittää esihenkilöviestintääsi, kommentoithan, jos olet eri mieltä!

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Taikasanoja ja pari muuta pikku loitsua

Torstai 24.4.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgDobroye utro on hyvää huomenta venäjäksi. Ai mistäkö nyt tuulee? Idästä tietysti. Haluan oppia uuden kielen, uusia taikasanoja. Ai miksikö? Koska niiden avulla on mahdollista tehdä ihmeitä. Kokea pieniä onnistumisia.

Minua kiehtoo ajatus uuden oppimisesta. Olen sitä mieltä, että osaamisen jatkuvasta kehittämisestä on hyötyä. Minusta jatkuva oppiminen on ainoa vaihtoehto onnistua tulevaisuudessa. Ja taikasanoissa on magiikkaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, kieli, oppiminen, sanat

Blogin kirjoittamisen vaikeudesta

Tiistai 4.2.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgBlogin kirjoittaminen on loppujen lopuksi hyvin vaikeata. Itsellä on kaksi suurta estettä asialle: osaanko sanoa mitään kehittävää sekä vertaaminen muiden blogeihin. Eli perinteisesti suomalainenhan on tottunut pitämään kynttilää vakan alla ja myöskin on aika vaatimaton. Onneksi jopa kotimaisten blogien joukossa on niitä, joiden kirjoittajat ovat ylpeitä tuotoksestaan ja julkaisevat tekstejä esimerkiksi kirjan muodossa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, blogi, kirjoittaminen, kehittyminen, kieli

Vuorovaikutus on monimutkainen prosessi

Tiistai 1.2.2011 - Pauli Vuorio

Retoriikalla on tärkeä merkitys kaikissa tapahtumissa, joissa keskustelet ihmisten kanssa.

Et välitä vain sanoja ja merkityksiä, vaan herätät keskustelukumppanissasi monenlaisia tiedostamattomiakin tunteita. Äänensävy, äänen korkeus, puherytmi ja muut äänenkäytön osatekijät voivat joko edistää asiaasi tai kampittaa sitä. Äänesi on esiintymisen aseesi – tai heikkoutesi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, viestintä, viestintätaidot, elekieli, kommunikaatio, kulttuurierot, persoonaerot viestinnässä, tulkinta, retoriikka, vuorovaikutus

Lapset kielipolitiikan pelinappuloina

Keskiviikko 30.6.2010 - Tapio Prusti

Opetusministeriön päätöksellä on 3.4.2009 asetettu työryhmä valmistelemaan perusopetuksen tuntijaon uudistamista. Työryhmä on jättänyt mietintönsä opetusministerille kesäkuun 2010 alussa. Kuumimmaksi perunaksi lienee muodostunut kysymys ruotsin kielen asemasta opetuksessa. Kaiken järjen mukaan olisi ruotsista tehtävä valinnainen muiden vieraiden kielten tapaan, mutta työryhmä on mietinnössään lähtenyt hölmöilylinjalle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Prusti, pakkoruotsi, kielivalinnat, kielitaito, kielipolitiikka

Tankeroenglannilla pärjää paremmin kuin ilman

Maanantai 12.4.2010 - Oili Valkila

Minä ainakin olen naureskellut tankerovitseille, joissa ulkoministeri Ahti Karjalainen töpeksi huonolla englannillaan. Anteeksi, en naura enää.

Kun nyt 40–60-vuotiaat kävivät koulua, oli pakko tietää aktiivin imperatiivin partisiippi ynnä muu, ennen kuin saattoi suunnitellakaan suunsa avaamista kielten oppitunneilla. Piti rakentaa hienostuneet ja kulttuurisesti oikeaoppiset lauseet, jotta ne kehtasi lausua. Ja ne piti tietenkin lausua virheettömästi. Kaikki muu olisi ollut täysin naurettavaa. Onko siis ihme, jos kotimaassa kielitaitonsa oppinut aikuinen arkailee puhua ulkomaita?

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oili Valkila, kielitaito, Ahti Karjalainen, tankerot, uskallus, itsekritiikki, itsetunto, virheet, virheiden pelko

Softiksia, smoothieitä, pehmelöitä - mihin suomi on menossa?

Maanantai 1.12.2008 klo 12.31 - Eila Mäntyjärvi

Katoaako kaunis ja ilmaisuvoimainen kielemme kokonaan? Mikä kielessämme on vikana, kun yrittäjien ja mainosnikkareiden pitää vääntää kaikki englanniksi? Välillä käy sääliksi seniorikansalaisia, jotka eivät uutta "toista kotimaista" osaa, sillä ilman sitä ei Suomessa nykyään pärjää. Paras palvelu - myös Pirkanmaalla - toimii suomeksi.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Eila Mäntyjärvi, kieli, kielenhuolto, suomi, suomen kieli, suomennos, englanti, kirjoitustaito