Blogin arkisto

Tuottavuudesta ja tuottavuudesta, tai oikeastaan tuottavuudesta

Keskiviikko 6.7.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSelasin junassa puhelimella facebookia ja silmiin pisti pieni keskustelu, jossa todettiin että blogikirjoituksen ensimmäinen lause on väärin. Siinä kuulemma professoritason mies ei ymmärtänyt tuottavuus- sanan merkitystä. Väliin tuntuu, ettei tuolla julkisessa keskustelussa muutoinkaan ymmärretä kyseisen sanan merkitystä. Siellä aika usein mainitaan, että työajan pidennys kasvattaa tuottavuutta.

“1. Enemmän on enemmän Teollisen työn aikakaudella tunti lisää työaikaa tarkoitti automaattisesti vastaavaa lisäystä tuottavuudessa. Tietotyössä suhde ei ole lineaarinen, eikä välttämättä edes positiivinen.”, sanoo Pekka Mattila Ekonomien blogissa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, tuottavuus, työ, työaika, työskentely,

Tuottavuutta määräajoilla

Keskiviikko 15.6.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgViimeisin esseeni valmistui muutama tunti ennen palautusajan päättymistä. Hiukan siihen vaadittiin nörttijuomaa (Coca-Cola), itsekuria ja musiikkia. Mutta se valmistui kuitenkin ajoissa. Pakko on paras muusa.

Ehkä tehokkain tapa saada jotain aikaiseksi on tiukka deadline. Jos sen ylittää, niin työtä ei hyväksytä tai saa sanktion. Sanktio voi olla vaikkapa pieni lisätyö. Deadline eli tarkka määräaika tehostaa toimintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, tuottavuus, työ, päiväraha

200 vuotta sitten ymmärrettiin päivän pituuden päälle

Keskiviikko 3.2.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpg244 vuotta sitten syntyi mies nimeltä Robert Owen. Hän oli aikansa edelläkävijä, sillä hän kielsi omilla tehtaillaan alle 10-vuotiaiden työskentelyn ja lyhensi työpäivää. Ja samalla loi ajatuksen nykyaikaisesta työpäivästä. Eli nykyinen ajatus 8- tunnin työpäivästäkin on lähes 200- vuoden ikäinen.

Robert Owen lanseerasi vuonna 1817 ajatuksen joka kuului seuraavasti:

Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työaika, työpäivä, työviikko, tuottavuus

Hiukan tuottavuudesta

Tiistai 21.1.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, jossa muut ei ymmärrä omaa ajankäyttöä. Varsinkin sähköposteihin vastaamisessa ja yhtäaikaisten tehtävien suorittamisessa tulee näkemyseroja.

On aika jännä juttu, että harvemmin ymmärretään työpaikalla tehokkaan työnteon salaisuutta. Kriittinen lukutaito on jo osin menetty hektisessä työympäristössä, mutta usein myös pyritään hukkaamaan työntekijän tehokkuuskin. Varsinkin suunnittelutyössä ihmiselle pitäisi antaa mahdollisuus toimia tehokkaasti ja häiriöttömästi, mutta “pomo-portaassa” unohdetaan usein työnteon perusasiat. Maileihin pitäisi vastata välittömästi ja tehdä rinnakkain eri tehtäviä. Ja harvoin kiinnitetään edes huomiota siihen, että työympäristö olisi rauhallinen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, tuottavuus, ajankäyttö

Kustannustehokkuudesta on otettava hyöty irti

Keskiviikko 27.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgYrityksillä on pari keinoa kasvattaa tulostaan: ne voivat parantaa kustannustehokkuutta tai myyntiä, mieluusti tietysti molempia. Jos yrityksen markkinaosuuden kasvattaminen on syystä tai toisesta hankalaa, ainoaksi keinoksi jää kustannustehokkuuden nostaminen. Mutta sekään ei auta, jos yritys suttaa saamansa hyödyn.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, yritys, yritystoiminta, kustannustehokkuus, kannattavuus, tuottavuus

Palkkamaltti on perusteltua

Keskiviikko 27.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgVaikka työmarkkinaneuvottelut jumittavat, osapuolten yhteinen tahtotila vaikuttaa sentään olevan, ettei palkkaratkaisulla vesitetä Suomen kilpailukykyä. Tilastojen mukaan yhteisymmärrykseen on syytäkin. Valtiovarainministeriön tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan mukaan rahaliiton aikana yksikkötyökustannukset ovat kohonneet Suomessa keskimäärin 0,3 prosenttiyksikköä vuodessa muuta euroaluetta nopeammin. Economist-lehden mukaan kustannukset eivät ole nousseet yhtä nopeasti missään euromaassa.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työmarkkinat, palkkaratkaisu, tuottavuus, kilpailukyky, työkustannus

Ranska ohittaisi vaikeat päätökset devalvaatiolla

Keskiviikko 13.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgRanskan presidentti Francoise Hollande haluaa euron kurssiin julkista sääntelyä, koska vahva euro heikentää euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Saksa on ajatuksen tyrmännyt sanoen, että Ranskan on huolehdittava yritystensä kilpailukyvystä muun kuin devalvaation kautta.

Euro on vahvistunut puoli vuotta EKP:n pelastusohjelman ansiosta, mutta Hollanden vauhkoontumisen todellinen syy on euroalueen sisälle kehittynyt kilpailukykykuilu. Saksa on viime vuosina pitänyt palkkakehityksen tiukassa kurissa, ja sen hintakilpailukyky on aivan eri luokkaa kuin Ranskan – tai Italian ja Espanjan, Kreikasta puhumattakaan. Ranskassa työvoimakustannukset ovat nousseet kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia, Saksassa vain kymmenen. Ranskalaisten keskiansio on pitkälti päälle kolmekymppiä tunti, selvästi enemmän kuin muissa suurissa euromaissa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Euro, EKP, talous, Ranska, työvoimakustannukset, työ, palkka, tuottavuus

Pekkaset pakkiin

Tiistai 20.11.2012 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät vaatii pekkasvapaiden poistamista. Suomessa työssäoloaika on Euroopan lyhyin. Yritysten kilpailukyky on vaakalaudalla ja tuottavuutta ja tehokkuutta on saatava lisää. Viennin romahtaminen lisää yritysten irtisanomiskierrettä. Lisäksi on syytä vakavasti miettiä yrityskohtaisia joustoja, jottei riippakiveksi ja kuopattavaksi joutava raamiratkaisu saa aikaan yritysten konkurssiaaltoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, työsuhde, kilpailukyky, tuottavuus, pekkasvapaa, ammattiliitot, irtisanomissuoja

Jääkiekko ei ole julkinen palvelu vaan bisnestä

Maanantai 14.5.2012 - Heikki Ikonen

Jääkiekon MM-kisojen lippujen hinnoista syntynyt sota sai hiukan huvittavia piirteitä. Protesteista sai vaikutelman, että huippukiekkoilu on julkista palvelua, jonka hinnasta pitäisi päättää osapuilleen demokraattisissa elimissä. Kiekkoyleisön näköharha johtuu siitä, että kiekko on ainoa iso palloilulaji, jossa menestymme. Kisojenkin pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla, koska menestystä janotaan ja juhlitaan kollektiivisesti.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, hinta, raha, mm-kisat, tuotantokustannukset, tuottavuus, tuotto, markkinat

Optimismi - höyrähtäneiden jorinaako?

Maanantai 19.12.2011 - Hans-Peter Siefen

Mitä optimismi on? Eikö se ole vähän höyrähtäneiden jorinaa? Vastaus kuuluu: voi se olla sitäkin. Optimismi on positiiviseen psykologiaan erikoistuneen tohtori Ilona Boniwellin määritelmän mukaan yleinen luottamus tulevaisuuteen; siihen, että tekemisten lopputulemat ovat todennäköisesti myönteisiä.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Hans-Peter Siefen, optimismi, pessimismi, myönteinen ajattelu, positiivinen asenne, riskit, varautuminen, tuottavuus

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Hyvä investointi ei kysy suhdannetta

Torstai 29.4.2010 klo 14.41 - Heikki Ikonen

Yleinen uskomus on, että taloudellisesti tukalina aikoina ei kannata investoida. Näin etenkin kuluttajavetoisissa laskusuhdanteissa: kun kuluttajat ovat velkaantuneet raskaasti, kysyntä laskee, ja se tuhoaa investointien tuotto-odotukset. Totuus on mutkikkaampi – onneksi, sillä siinä tapauksessa kuluttajavetoisista taantumista syntyisi itseään ruokkiva eli päättymätön syöksykierre. Sellaista ei historia tunne. Selitykseen voi törmätä arkiympyröissään.

Lue lisää »

26 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, investointi, tuottavuus, kustannustehokkuus, automaatio, taantuma

Teollisuus ei ole auringonlaskun ala

Keskiviikko 21.4.2010 klo 14.10 - Heikki Ikonen

Nykyään kuulee tuutista jos toisesta väitteen, että Suomen tulevaisuus on palvelusektorissa, joten sinne on kohdistettava kansantalouden panostukset. Samat tuutit lyttäävät teollisuuden auringonlaskun alaksi, joten yrityskentälläkin kannattaa keskittyä palvelujen tuotantoon. Todisteena käytetään kehittyneimpiä talouksia kuten Yhdysvaltoja, Japania ja Saksaa, joissa teollisuus työllistää suhteellisesti vähemmän väkeä kuin Suomessa, ja palvelusektorin osuus on taas suurempi.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, palvelut, teollisuus, tuottavuus, ostovoima, hintataso, elinkustannukset, kansantalous, työllisyys

Korkeaa tuottavuutta kannattaa tavoitella aina

Keskiviikko 6.5.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Valtion tuottavuusohjelma on nostanut työntekijät barrikadeille, koska toiminnan tehostaminen merkitsee työpaikkojen karsimista. Työväki pelkää työttömyyden kasvua, sekä jäljelle jäävän porukan työtahdin kiristymistä kohtuuttomaksi.

En ota kantaa valtion ohjelman sisältöön tai toimeenpanoon, koska en sitä tunne. Lähtökohtaisesti tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan tuota kansantalouteen työttömyyttä, eikä sen tarvitse perustua tappavaan työtahtiin - enempää julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Lue lisää »

23 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, tuottavuus, työtahti, tuottavuuden kasvu, työttömyys, tuotantopanos