Blogin arkisto

Epätasa-arvo ei ole vain sukupuolisidonnaista

Keskiviikko 28.10.2009 - Liisa Leppänen

Nykyään pikagalluppini perusteella useimmiten sanasta "epätasa-arvo" mieleen juolahtaa miesten ja naisten välinen ero, ja työelämässä olevien keskuudessa ennen kaikkea tuo taloudellinen juopa. Naisen eurohan kaiketi on tätä nykyä noin 20 prosenttia miehen euroa pienempi.

Epätasa-arvon lukuisat todelliset ilmenemistavat ovat niin moninaiset, että ei maksa vaivaa laatia listaa tähän yhteyteen, sillä tila on rajallinen jopa internetin ihmeellisessä maailmassa. Sen sijaan kerron pienen tarinan arkipäivän elämästä, jonka jälkeen ennen loppuratkaisua pyydän lukijoita arvaamaan, onko X nainen vai mies? Entä Y?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Liisa Leppänen, sukupuoli, epätasa-arvo, tasa-arvo, suosiminen

Myyjän tehtävä on välttämätön

Tiistai 6.10.2009 - Pauli Vuorio

Myyjän ammatin arvostus ei ole maassamme kovinkaan korkea. Ainakaan se ei ole riittävän korkea. Tämä näkyy paitsi toiveammateissa myös siinä, miten myyntitehtävät saavat työnhakuja suhteessa moniin muihin.

Myös erilaiset ammattien arvostuksia koskevat tutkimukset, joita jotkut mediat teettävät säännöllisesti kertovat arvostuksen puutteesta. Listojen häntäpäästä löytyy yleensä sellaisia ammatteja kuin pölynimurikauppias ja puhelinmyyjä. Tosin nämä eivät ole viime aikoina olleet  listojen vihonviimeisinä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, myynti, myyjä, ammatti, arvostus, mielikuva, myyminen, yrittäminen, tuputtaminen

Superlaman taustatekijä n:o 1 - Talousajattelu

Torstai 13.8.2009 - Aki Järvinen

Kasvun uskonto

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90 prosenttia ulos (jos reservivaatimus on 10 %). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen. Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat.

Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan. Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Aki Järvinen, nousukausi, lama, bittiraha, inflaatio, deflaatio, rahan arvo, derivatiivit, johdannaiset, subprime, pankit, asuntolainat

Tittelin ja testosteronin teho

Perjantai 19.6.2009 - Maria Lehtiniemi

En ole fanaattinen femakko, mutta silti on pakko puuttua mieltäni askarruttavaan seikkaan. Onko todellakin vielä tänäkin päivänä ihmisen älykkyys ja arvo yrityselämässä mitattavissa tittelin ja sukupuolen perusteella?!

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Maria Lehtiniemi, sukupuoli, titteli, arvostus, tytöttely, suhtautuminen

Arvopolitiikkaa

Torstai 18.6.2009 - Aino Kauhanen

Suomalaisten arvoja on taas mittailtu. Tripod Research kyseli kansalaisilta sitä, millaisia yhteiskunnallisia teemoja he pitävät tärkeinä yleensä ja sitä, mitkä arvot ovat heille tärkeitä omassa elämässä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: politiikka, poliitikko, äänestäminen, arvot, pehmeät arvot, humaanisuus

Kasvuyritykset ovat Suomen menestystekijä

Keskiviikko 17.6.2009 klo 8.00 - Kimmo Sasi

Haastavassa taloustilanteessa yritysten kasvu on olennaista kansantaloudelle. Työ on hyvinvoinnin perusta. Työstä saamillamme tuloilla me rahoitamme elämisemme. Yhteiskunnan tuki ja palvelut perustuvat yksinomaan siihen, että suuri osa kansalaisista luopuu työnsä tuloksista verojen muodossa. Hyvinvointivaltiota ei ole ilman työtä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään suhtautunut vallitsevaan hyvinvointiimme minimitasona, jonka eteen ei tarvitse juuri ponnistella. Todellisuudessa hyvinvointi on kuitenkin tehtävä joka päivä - saavuttaaksemme tavoitteemme tarvitsemme uudenlaisia avauksia ja uusia innovaatioita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Sasi, yrittäjyys, taloustilanne, yrittäjyyskasvatus, verot, verotus, yritysvero, yritysverouudistus, kasvuyritys, kasvuyrittäjyys, kasvu, mahdollisuusyrittäjyys, arvostus, osaaminen, suuret ikäluokat

Laman kauniimmat kasvot

Tiistai 16.6.2009 - Katri Lampela

Mistä johtuu, että lamavuosina syntyvyys kasvaa? Eräs irvileuka hoksasi päätellä, että tosi köyhällä ei tietenkään ole varaa huolehtia ehkäisystä... Oli miten oli, asiantuntijoilla on tapana selittää ilmiön johtuvan perhearvojen noususta. Mene ja tiedä, lamalapsia on joka tapauksessa enemmän kuin nousuhuumavauvoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Lama, syntyvyys, nousukausi, säästäminen, arvot, sentinvenytys, positiivisuus

Stereotyypitöntä kasvatusta

Keskiviikko 13.5.2009 klo 8.00 - Riikka M.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa syntyi 59 530 lasta, mikä oli 801 lasta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Saas nähdä mitä vuosi 2009 tuo tulleessaan, kun minä itsekin kannan korteni kekoon, ja tuttavapiirissäni tiedän tällä hetkellä olevan 10 ihmistä, jotka odottavat tai ovat juuri saaneet lapsen.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Stereotyyppi, kasvatus, syntyvyys, vauva, sukupuolisensitiivisyys, arvot, sukupuoliroolit

Oletko valmis monenkeskiseen maailmaan?

Tiistai 10.2.2009 klo 14.00 - Heikki Ikonen

Barack Obama on käyttänyt ensimmäiset päivänsä presidenttinä Yhdysvaltojen ulkoisen arvostuksen kohentamiseen. Siinä piisaakin urakkaa, sillä George W. Bushin puntarissa muun maailman mielipiteet eivät paljoa painaneet. Hän luotti tinkimättä supervallan asevoimaan ja vaurauteen, mutta niiden mahdin rajat tulivat äkkiä vastaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, monenkeskisyys, kulttuurit, kansainvälisyys, arvot, suurvalta, YK, Barack Obama, George W. Bush, itsekeskeisyys, globaali

"Ihminen on tärkein"

Torstai 5.2.2009 klo 8.00 - Matti Saarinen

Näin kirjoittaa metsäteollisuutemme Grand Old Man, kymmenvuotiaana sotaorvoksi jäänyt paperi-insinööri Pekka Rantala joulun alla ilmestyneessä kirjassaan Noususta Syöksykierteeseen. Rantalan kädenjälki on näkynyt vahvana sekä kotimaassa että ulkomailla. Erikoisen hyvin mies tunnetaan ainakin Lohjalla, Varkaudessa ja Raumalla. Hänellä on myös pitkäaikaiset kokemukset kansainvälisiltä paperimarkkinoilta aina Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa myöten. Hänen työuralleen mahtuu tehtäviä työmiehestä toimitusjohtajaan ja johdon konsultointiin.

Kirjassa käydään johdonmukaisesti ja asiantuntevasti läpi menneisyyttä, mutta visioidaan myös tulevaisuutta, tavalla mistä monien kannattaisi ottaa oppia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, Pekka Rantala, Noususta syöksykierteeseen, paperiteollisuus, ympäristökysymys, kestävä kehitys, Kemijärven sellutehdas, Bush, globalisaatio, vastuu, ympäristö, luontoarvot, ympäristökatastrofi

Tasa-arvolöpinää

Sunnuntai 23.11.2008 klo 12.41 - Ahti M Pontinen

Kauan on jauhettu sanontaa: "Naisen euro on 80 senttiä miehen eurosta." Onko kukaan huomannut, että yrittäjän euro on 50 senttiä palkansaajan eurosta?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: tasa-arvo, tasapalkka, ahti pontinen, yrittäjän edut, palkansaaja, palkkaerot, sosiaaliset edut

Talousrikosoikeuden yleiset opit

Tiistai 2.9.2008 klo 14.37 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti Helsingin yliopistosta on lanseerannut talousrikosoikeuteen yleiset opit, jotka mahdollistavat liike-elämässä toimivien henkilöiden tuomitsemisen rikoksesta, vaikka lakikirjasta rikoksen tunnusmerkistöä ei normaali laseilla löydä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, arvot, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu

Suvaitsevaisuutta etsimässä

Torstai 21.8.2008 klo 10.01 - Sampo Terho, tietokirjailija ja vapaa toimittaja

Nykypäivän moniarvoisessa yhteiskunnassa arvokeskustelua tarvitaan enemmän kuin koskaan. Kaikilla on oma, jatkuvasti yhä yksilöllisempi näkemyksensä hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: sampo terho, suvaitsevaisuus, arvokeskustelu, arvot, moniarvoisuus, yhteiskunta

« Uudemmat kirjoitukset