Blogin arkisto

Kalastamaan siniselle merelle

Maanantai 1.11.2010 klo 10.56 - Pekka Maunumäki

VIA Groupin Leaders´ Forum -seminaarissa 28.10. oli laadukkaita puhujia ja näkemyksiä. Tässä muutama seminaarin synnyttämä ajatus.

Avauksen piti valtakunnan kakkoshenkilö, puhemies Sauli Niinistö. Hänenkin näkemyksensä käsitteli maailmassa tapahtuvia liiketoimintaamme koskettavia muutoksia.
 

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Pekka Maunumäki, liiketoimintastrategia, markkinatutkimus, kilpailutilanne

Puukaupan opetus

Keskiviikko 23.6.2010 - Heikki Ikonen

Metsäteollisuudella menee vaihteeksi hyvin: kysyntä kasvaa, kannattavuus paranee, halventunut euro vauhdittaa vientiä. Hyvä markkinatilanne heijastuu raakapuun hintaan, ja sahat laulavat pöheiköissä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, metsäteollisuus, raakapuun hinta, puukauppa, tuotantokustannukset, markkinatilanne, myyntilama

Devalvaatiosta ja kilpailukyvystä

Maanantai 7.6.2010 klo 8.36 - Heikki Ikonen

Euron jyrkkä pudotus toisia valuuttoja vastaan on nostanut uumoilut yhteisvaluutan saapumisesta umpikujaan eli hajoamiseen. Uhka pakotti monet euromaat koviin ja nopeisiin budjettileikkauksiin – Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoi suoraan, että leikkausten tavoite on euron pelastaminen. Luottamusta sekään ei palauttanut, vaan suhteessa dollariin euro putosi alimmalle tasolleen viiteen vuoteen. Euron hajoamisen uhka joka tapauksessa väheni.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, yhteisvaluutta, devalvaatio, kilpailukyky, ostovoima, kustannustehokkuus, globaalit markkinat

Tavara liikkeelle, osa 1.

Tiistai 30.3.2010 - Miia Godwin

Tässä reippaalle export-yrittäjälle liuta ilmaisia sisäpiirin tuotevinkkejä. Seuraavalla kerralla listaan ohittamattomat neuvot tuontiyritykselle.

 

 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Miia Godwin, vienti, tuonti, tuotevinkki, kysyntä, markkinat

Faabelimoraali

Perjantai 14.8.2009 klo 11.07 - Pauli Vuorio

Faabeli on vertauskuvallinen tarina, usein eläinsatu, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä. Usein faabeli on myös moraalisen opetuksen sisältävä tarina.

Tässä yksi: Afrikan savannilla gaselli aamulla herätessään on syvästi tietoinen siitä, että sen pitää sinä päivänä juosta nopeammin kuin nopeinkin leijona, pysyäkseen hengissä. Leijonalle puolestaan riittää, että juoksee hiukan nopeammin kuin hitain gaselli ja murua rinnan alle riittää.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, asenne, negatiivisuus, moraari, faabeli, markkinatalous

Protektionismi on vääristelevä käsite

Maanantai 1.6.2009 - Heikki Ikonen

Kuten aina laskusuhdanteissa, protektionismi on vahvistunut kautta maailman. Protektionismihan tarkoittaa taloudellisten suojamuurien rakentamista. Sen yleisimpiä keinoja ovat erilaiset tuontitullit ja tuontirajoitukset. Vaikka maailman johtajat vakuuttivat huhtikuussa Lontoon G 20 -kokouksessa vastustavansa protektionismismia, käytäntö todistaa muuta. Suurista kauppakumppaneistamme etenkin Venäjä on kunnostautunut protektionistina. Protektionistisia vaatimuksia rummutetaan myös EU:ssa ja Suomessa.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, protektionismi, hankinnat, kauppasodat, vienti, kotimarkkinat, tuonti, tuontitulli, palveluyritykset, yksikkökustannukset, kansainvälinen kauppa, isolationismi, eristäytyminen

Julkinen valta yllyttää talousrikoksiin

Torstai 28.5.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Helsingin Sanomat uutisoi konkurssirikosryöpystä Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä. Etunenässä rakennusalan yritykset, jotka kaatuvat kaavalla markkina alta, kassa taskuun ja kannet kiinni.

Rakennusbusiness ei kaadu yksin markkinoiden supistumiseen, tärkeä osa tuhoa on markkinoiden vääristymät, jotka suosivat yrityksiä, jotka eivät hoida julkisia maksuja. Suuri osa rakentamista tällä hetkellä tapahtuu julkisella rahalla, koska markkinaehtoinen rakentaminen on jäissä markkinoiden viilennyttyä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rakennusala, markkinat, konkurssi, konkurssit, valtio, talousrikokset, hintakilpailu

Pörssi enteilee taantuman taittumista

Perjantai 15.5.2009 klo 13.01 - Heikki Ikonen

Helsingin pörssi on noussut huimat 50 prosenttia parissa kuukaudessa, vaikka lamauutiset hallitsevat näkymiä. Joissakin maailman pörsseissä on loikattu ylös vielä hurjemmin. Niille kansalaisille ja yrittäjille, jotka eivät sijoittamista harrasta, asia voi tuntua yhdentekevältä. Sitä se ei ole - ainakaan parhaassa tapauksessa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, pörssikurssit, taantuma, suhdanteet, nousu, laskusuhdanne, osakemarkkinat, reaalitalous

Taantuman aikana kannattaa panostaa ihmisiin

Perjantai 6.2.2009 klo 8.30 - Arto Satonen

Finanssikriisin seuraukset heijastuivat nopeasti työmarkkinoille. Rekrytointivaikeuksista siirryttiin hetkessä yt-neuvottelujen aikakauteen. Lomautettujen määrä hipoo jo viittäkymmentä tuhatta ja myös irtisanottujen määrä kasvaa.

Näyttää siltä, että talous lähtee kasvuun pohjanmaan kautta. Nyt on hyvin tärkeää sekä tukea työllisyyttä että löytää ne toimintamallit, joilla irtisanotut ja lomautetut saadaan pidettyä työkykyisinä taantuman yli.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Arto Satonen, finanssikriisi, lomautus, irtisanomiset, koulutus, kysyntä, kilpailukyky, markkinatalous, ratkaisu

Jouluksi pilkottaa valoakin

Maanantai 15.12.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Huonoista talousuutisista ei ole nyt pulaa, mutta lohdullisiakin kuulemme jo. Keskuspankit kautta maailman ovat alentaneet ohjauskorkoja rutkasti. Yhdysvalloissa se on jo prosentissa ja ennusteet vilauttelevat nollaa. Euroopan keskuspankin pelisilmää ei voi kehua, nostihan se korkoa vielä viime kesänä. Euroalueen ja Yhdysvaltojen korkoero ei ole kuitenkaan koskaan päässyt leveäksi, joten EKP voi ensi vuonna pudottaa ohjauskoron alle kahden prosentin.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssit, osakemarkkinat, talousuutiset, keskuspankki, keskuspankit, ohjauskorko, pankki, EKP, korko, korot, Fed, pörssi

Tuho tulee

Torstai 13.11.2008 klo 8.19 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Finanssimarkkinoiden tuho näyttää potkaisevan reaalitalouden samaan monttuun. Pankit kieltäytyvät antamasta jo lupaamiaan luottoja yrityksille, jotka katkeavat likviditeettikonkursseihin ennemmin kuin myöhemmin. Työttömyys lisääntyy ja ihmisten kyky kuluttaa vähenee. Vienti ei vedä. Kotimarkkinoilla ihmiset laittavat päätä puskaan tuskaillessaan alenevien omaisuusarvojen ja kohoavien lainanhoitokustannusten välissä. Velat ovat tapissa samaan aikaan kun omaisuusarvot katoavat.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, finanssimarkkinat, talous, pankki, pankit, työttömyys, ostovoima, yhteiskunta, velka, velat

Kontrollikyvyttömyys

Torstai 9.10.2008 klo 12.56 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomen pankkikriisi 1990-luvulla johtui valvovan viranomaisen, tässä tapauksessa Suomen Pankin ja pankkitarkastusviraston kyvyttömyydestä hallita markkinoiden ahneutta, markkinatalouden renkiä, joka hetkeksi pääsi isännäksi. Tänään tilanne on aivan samanlainen, pankkitoimintaa valvovien viranomaisten ymmärrys ja kyky hoitaa kontrollitehtäväänsä on huono, jossakin tapauksessa kelvoton.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kari, Uoti, Uoti Kari, pankkikriisi, pankit, pankki, pankkitoiminta, Islanti, markkinatalous, pankkitarkastusvirasto, rahanpesu

Kilpailu on kuin tornado

Keskiviikko 17.9.2008 klo 9.32 - Tapio Rissanen

Kilpailujärjestelmä markkinataloudessa on kuin tornado. Ken sen silmään joutuu, niin se pyyhkii yritykseltä kannattavuuden ja usein tuhoaa koko yrityksen. Suhdannetaantuman myötä kilpailun ymmärtäminen ja sen  hallinta on tullut jälleen kovin ajankohtaiseksi. Suomen talouselämän valtavirta seuraa maailman suhdannekehityksen alamäkeä muutaman kuukauden viiveellä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Tapio Rissanen, kilpailujärjestelmä, talouselämä, valtavirta, työyhteisö, kilpailu, markkinatalous, suhdanne, elinkeinoelämä, taantuma, kannattavuus, palvelu, asiakastyytyväisyys

« Uudemmat kirjoitukset