Blogin arkisto

Kreikka on EU:n kääntöpiste

Torstai 6.5.2010 - Heikki Ikonen

Euromaiden ja IMF:n 110 miljardin luottopaketti Kreikalle kuumentaa tunteita ympäri mannerta, eikä ihme. Kuten valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi, järjestely on kuitenkin välttämätön, koska Kreikan maksukyvyttömyys olisi ajanut rahamarkkinat samanlaiseen paniikkiin kuin pankkikriisin laukaissut investointipankki Lehman Brothersin konkurssi syksyllä 2008. Se olisi johtanut kaksoislamaan, juuri kun ensimmäisestä on päästy helpottavaan nousuun.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talouskriisi, lama, pankkikriisi, luotto, velkaantuminen, konkurssi, yhteisvaluutta, rahaliitto, yhdentyminen, kontrolli

Kreikka

Tiistai 4.5.2010 klo 9.23 - Kari Uoti

Kreikan valtio on lainannut rahaa sijoittajilta kuin säästöpankin asiakas aikanaan. Tiskin molemmin puolin on järki ollut umpijäässä. Aivan kuin säästöpankissa aikanaan. Yhtäkkiä kaikille oli tarjolla halpaa rahaa mihin tahansa kivaan. Säästöpankin asiakas osti taloja ja tontteja, koska niiden arvo nousi, kun naapurisäästöpankin johtaja antoi rahaa toiselle asiakkaalle, joka osti kiinteistöt, kun rahaa sai. Arvot vääristyivät, niin taloudelliset kuin moraaliset.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, talouskriisi, velkaantuminen, velanhoito, lainananto, sijoitukset, luottolaitokset, korruptio, moraali, demokratia, valta, vallanhimo

Teollisuus ei ole auringonlaskun ala

Keskiviikko 21.4.2010 klo 14.10 - Heikki Ikonen

Nykyään kuulee tuutista jos toisesta väitteen, että Suomen tulevaisuus on palvelusektorissa, joten sinne on kohdistettava kansantalouden panostukset. Samat tuutit lyttäävät teollisuuden auringonlaskun alaksi, joten yrityskentälläkin kannattaa keskittyä palvelujen tuotantoon. Todisteena käytetään kehittyneimpiä talouksia kuten Yhdysvaltoja, Japania ja Saksaa, joissa teollisuus työllistää suhteellisesti vähemmän väkeä kuin Suomessa, ja palvelusektorin osuus on taas suurempi.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, palvelut, teollisuus, tuottavuus, ostovoima, hintataso, elinkustannukset, kansantalous, työllisyys

Suomi ei ole Kreikka

Torstai 8.4.2010 - Heikki Ikonen

Kreikan velkakriisi paisui sellaisiin mittoihin, että moni suomalainen säikähti oman valtiomme ylivelkaantuvan yhtä syvään kuoppaan. Hallituskin puhuu jo julkisen talouden kurista, ei elvyttämisestä. Joskus julkiset kulut on toki suitsittava, mutta Suomi ei ole Kreikka - ei lähelläkään, muistutti Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm maaliskuun lopulla Hämeen Sanomissa.

Lue lisää »

24 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, velkaantuminen, ylivelkaantuminen, kansantalous, korot, elvytys, taantuma, noususuhdanne, budjettivaje, talouspolitiikka, pankkikriisi

Konkurssia ei tehdä, vaan siihen joudutaan

Maanantai 29.3.2010 klo 10.18 - Jorma Metsä-Ketelä

Maanantaina 22.3.2010 Ylen asenteellisissa radiouutisissa kerrottiin konkurssiyritysten rikollisesta saattohoidosta. Sen sijaan, että olisi sanottu konkurssiin jouduttavan, jutussa kerrottiin, että vuodessa tehdään 3 300 konkurssia. Äänessä olivat toimittajat, konkurssiasiamies ja ylikomisario, joille tärkeintä oli väärintekijöiden kiinni saaminen ja rankaiseminen.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: konkurssi, konkurssirikos, yrittäjyys, kansantalous, lama, verovelka, yrittäjävihamielisyys, asenteellinen uutisointi

Työsuhdeturvaan mallia Tanskasta

Torstai 18.3.2010 klo 15.33 - Heikki Ikonen

Ahtaajien lakko on nostanut työtaistelujen etulinjaan työsuhdeturvan. Työntekijät haluavat työnantajan kustantavan reippaan korvauksen irtosanomisen yhteydessä. Ahtaajien mukaan kyse on periaatteesta ja pikkurahasta. Työnantajat taas pelkäävät, että myönnytys johtaa yleiseen malliin, koska ahtaajien jälkeen sitä vaativat kaikki jonkin asteen työtaisteluun kykenevät.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: työsuhdeturva, lakko, irtisanominen, irtisanomiskorvaus, sosiaaliturva, työttömyys, työllistäminen, työttömyysturva, julkinen talous, työnantajan velvoitteet

Yritystulon kaksoisverotus on järjetöntä

Perjantai 5.3.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Hallituksen yritystulon verolinjaukset ovat kauniisti sanoen omalaatuisia. Anni Sinnemäki haluaa poistaa alle 90 000 euron osinkotulojen verovapauden, Jyrki Katainen taas julistaa yritysten tuloverotuksen keventämistä talouden virkistämiseksi. Yritystulon verotuksen ristiriidoista kokonaisuutena hallitus ei saa ulos järjen sanaa. Epäjohdonmukaisuus on sinänsä loogista, koska soppaa keittävät niinkin erilaista talousfilosofiaa ajavat puolueet kuin vihreät ja kokoomus.

Lue lisää »

64 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, verotus, yritystulo, talouspolitiikka, kaksoisverotus, osingot, kustannukset, veromalli

Yrittäjä! Oletko miettinyt mitä tapahtuu, kun yrityksesi loppuu?

Maanantai 16.11.2009 - Jorma Metsä-Ketelä

Jos yrityksesi menee vararikkoon, konkurssiin, auttaako sinua kukaan?

Mietipä tätä:

- 50 %:lla suomalaisista ei ole velkaa, ja he ovat mielestään "hyviä ihmisiä".

- 40 %:lla suomalaisista on talous hallinnassa, ja hekin ovat "hyviä ihmisiä".

Sinä konkurssiin joutuessasi putoat vähemmistöön, jonka osuus on vain 10 prosenttia väestöstä. Sinua on silloin vastassa "hyvistä ihmisistä" koostuva enemmistön lauma, jonka kokonaismäärä on 90 prosenttia. Mitä silloin tapahtuu? Luuletko, että sinun ongelmiasi oikeasti ymmärretään, ja että sinua oikeasti halutaan auttaa?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Jorma Metsä-Ketelä, konkurssi, velkaantuminen, vararikko, talousapu

Madoff ja Madonna

Torstai 10.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Madoffista tulee maailman vanhin mies, jos hän kävelee ulos linnasta saatuaan kesäkuussa megametrikakun. Madoff tuomittiin 150 vuodeksi linnaan. Amerikassa kaikki on aika suureellista: 150 vuotta 71-vuotiaalle on aika paljon, oli hän sitten tehnyt mitä tahansa.

Mitä Madoff sitten teki? Hän keräsi rahaa ihmisiltä ja antoi sitä heille takaisin hyvällä tuotolla. Ainoa ongelma kuviossa oli, että tuottoja ei ollut, rahaa ei tullut mistään muualta kuin uusilta sijoittajilta. Tätä sanotaan pyramidihuijaukseksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Madonna, Madoff, pyramidihuijaus, talousjournalismi

Metsäteollisuus ja sen työpaikat säilytettävä Suomessa

Keskiviikko 26.8.2009 klo 9.50 - Lauri Oinonen

Äskettäin esille tulleet metsäteollisuuden supistukset ja Varkauden tehtaiden sulkemisajatukset on voitava torjua. Kyse on koko Suomen kansantaloutta koskevasta asiasta. Jos puun käyttö tulisi vähenemään 15 miljoonaa kuutiometriä Suomessa, sillä olisi kielteisiä vaikutuksia metsätalouteen ja sen työpaikkoihin, kone- ja kuljetusyrittäjille maaseudulla ja seurannaisvaikutuksina paljon laajemmalti. Metsäkoneita valmistava teollisuus, korjaamoyrittäjät, tavarajunaliikenne ja laivakuljetukset aina luotsaustoimintaa myöten kokisivat menetyksiä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Lauri Oinonen, kansanedustaja, metsäteollisuus, työpaikka, työpaikat, supistukset, talous, metsä, kansantalous, työttömyys, työpaikka, työpaikat, yrityselämä

Faabelimoraali

Perjantai 14.8.2009 klo 11.07 - Pauli Vuorio

Faabeli on vertauskuvallinen tarina, usein eläinsatu, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä. Usein faabeli on myös moraalisen opetuksen sisältävä tarina.

Tässä yksi: Afrikan savannilla gaselli aamulla herätessään on syvästi tietoinen siitä, että sen pitää sinä päivänä juosta nopeammin kuin nopeinkin leijona, pysyäkseen hengissä. Leijonalle puolestaan riittää, että juoksee hiukan nopeammin kuin hitain gaselli ja murua rinnan alle riittää.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, asenne, negatiivisuus, moraari, faabeli, markkinatalous

Kasvuyritykset ovat Suomen menestystekijä

Keskiviikko 17.6.2009 klo 8.00 - Kimmo Sasi

Haastavassa taloustilanteessa yritysten kasvu on olennaista kansantaloudelle. Työ on hyvinvoinnin perusta. Työstä saamillamme tuloilla me rahoitamme elämisemme. Yhteiskunnan tuki ja palvelut perustuvat yksinomaan siihen, että suuri osa kansalaisista luopuu työnsä tuloksista verojen muodossa. Hyvinvointivaltiota ei ole ilman työtä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään suhtautunut vallitsevaan hyvinvointiimme minimitasona, jonka eteen ei tarvitse juuri ponnistella. Todellisuudessa hyvinvointi on kuitenkin tehtävä joka päivä - saavuttaaksemme tavoitteemme tarvitsemme uudenlaisia avauksia ja uusia innovaatioita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Sasi, yrittäjyys, taloustilanne, yrittäjyyskasvatus, verot, verotus, yritysvero, yritysverouudistus, kasvuyritys, kasvuyrittäjyys, kasvu, mahdollisuusyrittäjyys, arvostus, osaaminen, suuret ikäluokat

Nyt tarvitaan tuloja

Perjantai 12.6.2009 klo 12.00 - Matti Saarinen

On ilkuttu, että sosialismi on kuilun partaalla. Viimeaikaiset tapahtumat kertovat kuitenkin karulla tavalla, että kapitalismi on ajanut sosialismin ohitse, sillä kapitalistinen maailmantalous on vapaassa pudotuksessa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, kapitalismi, sosialismi, veroelvytys, verotus, hallitus, rikkaat, köyhät, keskiluokka, talousrikollisuus

Jatkuva kasvu johtaa suuriin ongelmiin

Tiistai 9.6.2009 klo 8.00 - Veikko Vallin

Yksi poliitikkojen ja talousviisaiden eniten hokema "totuus" on, että lähes kaiken pitäisi aina kasvaa. Kansantuotteen eli bkt:n pitäisi kasvaa, jotta kaikkea hyvää voidaan jakaa kansalle. Kaupunkien pitäisi kasvaa, jotta ne voisivat pärjätä kilpailussa muita kaupunkeja vastaan. Jopa velanoton pitäisi kasvaa, jotta saadaan rakennettua asuntoja väestöllä, jonka senkin pitäisi kasvaa. Jos syntyvyystilastot näyttävät miinusta, puhuvat poliitikot ja media "uhkaavasta tilanteesta".

Tähän tilanteeseen usein ehdotetaan ratkaisuksi maahanmuuton kasvattamista. Harva kuitenkaan on miettinyt, että mihin jatkuva kasvu lopulta johtaa?

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Veikko Vallin, talousviisaat, jatkuva kasvu, bkt, velanotto, kasvu, uhka, syntyvyys, kasvuajattelu, kansantuote

Julkinen valta yllyttää talousrikoksiin

Torstai 28.5.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Helsingin Sanomat uutisoi konkurssirikosryöpystä Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä. Etunenässä rakennusalan yritykset, jotka kaatuvat kaavalla markkina alta, kassa taskuun ja kannet kiinni.

Rakennusbusiness ei kaadu yksin markkinoiden supistumiseen, tärkeä osa tuhoa on markkinoiden vääristymät, jotka suosivat yrityksiä, jotka eivät hoida julkisia maksuja. Suuri osa rakentamista tällä hetkellä tapahtuu julkisella rahalla, koska markkinaehtoinen rakentaminen on jäissä markkinoiden viilennyttyä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rakennusala, markkinat, konkurssi, konkurssit, valtio, talousrikokset, hintakilpailu

Pörssi enteilee taantuman taittumista

Perjantai 15.5.2009 klo 13.01 - Heikki Ikonen

Helsingin pörssi on noussut huimat 50 prosenttia parissa kuukaudessa, vaikka lamauutiset hallitsevat näkymiä. Joissakin maailman pörsseissä on loikattu ylös vielä hurjemmin. Niille kansalaisille ja yrittäjille, jotka eivät sijoittamista harrasta, asia voi tuntua yhdentekevältä. Sitä se ei ole - ainakaan parhaassa tapauksessa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, pörssikurssit, taantuma, suhdanteet, nousu, laskusuhdanne, osakemarkkinat, reaalitalous

Talousrikollisuuden hyökyaalto - vai sensaatiojournalismin?

Maanantai 30.3.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Lehdistössä on uutisoitu laajasti Suomen Asiakastieto -yhtiön tiedotetta, jonka mukaan peräti 600 liiketoimintakiellossa olevaa henkilöä toimii vastuuasemissa yrityksissä - vaikka laki kieltää sen. Luku on hurja jo senkin vuoksi, että liiketoimintakieltoon tuomittuja on Suomessa kaikkiaan 900. Tuomio määrätään pääsääntöisesti talousrikosten nojalla. Liiketoimintakiellosta päättää aina tuomioistuin, ja sitä valvoo poliisi.

Pullisteleeko suomalaisten yritysten johto siis tunnettuja talousrikollisia - vieläpä oikeuslaitokselle keskisormea iloisesti heilutellen?

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Suomen Asiakastieto, liiketoimintakielto, tuomio, talousrikos, oikeuslaitos, yritysoikeus, kaupparekisteri, uutisointi

Talousrikos ja seuraamukset

Perjantai 13.3.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Mihail Hodorkovski, Siperian tiikeri, saapui jälleen Moskovaan kuittaamaan haasteita omistamansa Jukos-öljy-yhtiön raunioilta. Syytteet ovat kuin kopio suomalaisista pankkirikosmenettelyistä. Ensin päätetään, että yrittäjän liiketoiminta oli alusta loppuun mätää ja rikollista, minkä jälkeen yrittäjän toiminnallaan ansaitsemat varat todetaan rikollisiksi ja kaikki niihin koskeneet syylliseksi rahanpesuun, ja taas alkaa uusi rikosmenettely samoilta raunioilta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Jukos, rikos, öljy-yhtiö, talousrikosmenettely, Venäjä, Novator

Lisää rahaa vai uudenlaista ajattelua?

Maanantai 9.3.2009 klo 12.00 - Hannakaisa Heikkinen

Suomalaisten terveys on nyt keskimääräisesti parempaa kuin koskaan aiemmin, mutta samanaikaisesti on havaittavissa monia suomalaisten terveyteen - ja kansantalouteen - vaikuttavia epätervettä kehitystä; väestö lihoo, alkoholin käyttö kasvaa ja masentuneisuus yleistyy. Lisääntyvien sairauksien kärjessä vyöryen etenee tyypin II diabetes.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Hannakaisa Heikkinen, terveys, sairaanhoitomenot, sairauslomat, jaksaminen, kuntatalous, ennaltaehkäisy

Mitä voisit tehdä maasi hyväksi?

Maanantai 2.3.2009 klo 8.18 - Päivi Räsänen

"Älä kysy mitä maasi voi vuoksesi tehdä, vaan kysy mitä itse voit tehdä maasi hyväksi." Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman virkaanastujaiskonsertissa muisteltiin J.F. Kennedyn legendaarista kehotusta.

Lue lisää »

21 kommenttia . Avainsanat: Päivi Räsänen, taantuma, Barack Obama, kuntatalous, kansallinen yhteishenki, yhteishenki, lamantappotalkoot, investointiohjelma, konkurssi, talouskriisi, elvytysohjelma

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »