Blogin arkisto

Hintaraja

Torstai 1.4.2010 - Kari Uoti

Viro on pudonnut syvälle lamaan. Valtio ei velkaannu parantaakseen työttömyyttä. Valtio pitäytyy eurokriteereissä päästäkseen rahaliittoon, mikä pidentää työttömien jonoja entisestään. Eestiläiset tekevät samanlaista vahvan rahan politiikkaa kuin Mauno Koivisto aikanaan. Tästä seuraa suurta tuskaa ja kärsimystä, kun rahan sijasta kansa joustaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Viro, lama, työttömyys, euro, kustannustaso, kiinteistökauppa, kulttuurierot

Kirjanpito? Rikos?

Tiistai 23.3.2010 klo 12.22 - Kari Uoti

Yrittäjän velvollisuus on huolehtia, että kirjanpito antaa oikean ja luotettavan kuvan yhtiön taloudellisesta asemasta. Kirjanpidon tekemättä jättäminen tai vääristely on rikos. Rikos ei voi tapahtua vahingossa. Henkilöllä pitää olla pahaa tekemisen tahto ja tekeminen pitää olla selkeästi määritetty laissa rikokseksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: kirjanpito, kirjanpitorikos, pörssirikos, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate, lain tulkinta, arvostuserä

Tuloksettomina päättyneiden sopimusneuvotteluiden aiheuttama vahingonkorvausvastuu

Tiistai 9.3.2010 klo 9.01 - Anu Kangasniemi, Antti-Pekka Keränen

Korkein oikeus on kesäkuussa antamassaan ratkaisussa (KKO:2009:45) ottanut kantaa toisen osapuolen etujen huomioon ottamisesta pitkälle edenneissä sopimusneuvotteluissa sekä perusteettomien odotusten luomisen merkityksestä vahingonkorvausvastuun perusteena sopimusneuvotteluiden päättyessä lopulta tuloksettomina.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: vahingonkorvaus, sopimusneuvottelut, sopimusneuvottelujen sitovuus, vuokrasopimus

Oikeustieto

Keskiviikko 17.2.2010 klo 12.34 - Kari Uoti

Maailma on ruvellaan tietoa. Siitä ei ole kenellekään mitään iloa, jos sitä ei jaeta, anneta niille, jotka sitä tarvitsevat. Tätä varten meillä on toimittajia, jotka tutkivat ja kartoittavat maailmaa, havainnoivat ja tekevät johtopäätöksiä, täyttävät meidän tiedon aukkoja, tekevät meistä kokonaisia.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, toimittajat, journalismi, etiikka, oikeuslaitos, veropetos

Tiedonhankintaa

Keskiviikko 3.2.2010 klo 14.24 - Kari Uoti

Saksan hallitus haluaa kiihkeästi itselleen tietoja kansalaistensa tileistä Sveitsissä, sveitsiläisissä pankeissa. Hallituksella on luonteva ja hyväksyttävä tavoite, se haluaa varmistaa, että kunnon kansalaiset ovat muistaneet maksaa näillä tileillä olleista varoista ja niistä saamistaan tuotoista veroa isänmaalle, Saksaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, rahanpesu, oikeusvaltio

Idänkaupan suuri opetus

Perjantai 8.1.2010 - Heikki Ikonen

Tapasin jouluna sukulaiseni, jolla oli 1980-luvulla idänkaupassa mukavasti pärjäävä yritys. Neuvostoliiton romahtaessa yritys ajautui liki umpikujaan. Onnekseen sukulaiseni oli varovaista sorttia, joten yrityksellä ei ollut rajusti velkaa, ja se säästyi konkurssilta. Monen idänkauppayrityksen kohtalo oli karumpi. Valuuttaluottoihin haksahtaneet aiheuttivat markan pakkodevalvoinnin jälkeen konkurssiaaltoon, joka hakee teollisuusmaissa vertaistaan.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, idänkauppa, kysyntä, politiikka, Kekkonen, Neuvostoliitto, poliittiset suhdanteet, riskit, riskinhallinta, yrittäminen

Useat muutokset ja muutosehdotukset kiristävät yrittäjien verotusta

Lauantai 19.12.2009 - Jani Peräsarka

Tällä hetkellä valtionvarainministeriössä ja työryhmissä valmistellaan useita muutoksia Suomen verojärjestelmään samalla kun julkisessa keskustelussa nousee esiin erilaisia esityksiä verorasituksen kohdistamisesta uudelleen talouden taantuman aiheuttaman alijäämän kattamiseksi.

Useat näistä esityksistä ovat sellaisia, jotka toteutuessaan tulevat vaikuttamaan erityisesti yrittäjien verotukseen. Esillä olleet muutokset vaikuttaisivat olennaisesti jo yksittäisinä muutoksina, mutta yhdessä ne voivat johtaa yrittäjän verorasituksen kiristymiseen hyvin merkittävästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jani Peräsarka, verot, veroesitys, verotus, veroneuvonta, osinkoverotus, pääoman palautusten verotus, verorasitus, pääomatuloverotus, myyntivoittoverotus

USA harkitsee uutistaloille valtion tukea ja tekijänoikeuslakien tiukentamista

Torstai 3.12.2009 klo 8.00 - www.mediaviikko.fi

Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio harkitsee valtion tuen käynnistämistä uutisyhtiöille. Mainostulot laskevat yhä rajusti.

Internetin tuhotessa vuosisatoja vanhan liiketoimintamallin uutisia tuottavat yhtiöt ovat ajautuneet syviin talousvaikeuksiin ja niiden toimintaa uhkaa lopettaminen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tekijänoikeuslaki, lait, uutistalot, mainostulot

Oikeus vaieta

Torstai 3.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Korkeimmassa oikeudessa on kasvamassa uusi tuomaripolvi, joka esittelijöinä huolehtii tuomioistuimen toiminnan laillisuudesta. Timo Ojala on tästä porukasta se, josta olisi syytä leipoa oikeusneuvos, kun vanhemmat jäärät ymmärtävät lähteä kalaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, tuomari, oikeusneuvos, lähdesuoja, Sonera-kirja

Tehoja oikeuteen

Keskiviikko 4.11.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalousihmiset kävivät säätämässä Helsingin hovioikeutta. Tuomioistuin pystyi työn järkeistämisellä ja suunnittelulla tehostamaan toimintaansa oleellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsittelyaikojen lyhentämistä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, johtaminen, johtamistaito, johtaja, tuomioistuin, oikeudenkäynti

Salaisuus

Torstai 3.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Merisalo kaapitettiin, kuten ounastelinkin. Kaapitus, vankilaan passittaminen tapahtui hiljaisuudessa kuin paavin valinta. Käräjäoikeus käsittelee vangitsemisjuttuja yleensä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen savu tuprahtaa, uusi vanki on syntynyt. Osumaprosentti on noin 100.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Merisalo, vangitsemisoikeudenkäynti, oikeudenkäynti, tuomioistuin, poliisi

Hello hello hello - ne pienet erot

Torstai 20.8.2009 - Miia Godvin

Manner-Euroopan kierroksen jälkeen Isoon-Britanniaan muutto tuntuu lähes kotiinpaluulta. Monien suomalaisten tapaan eurooppalaisten eli "eurojen" ajatellaan täälläkin löytyvän ihan jostain muualta, lähinnä patonginpurijoiden ja schnitzelinkäristäjien naapurustosta. Monet tavat, makumieltymykset ja varsinkin sopivan sarkastinen huumori saa solahtamaan arkipäivän kuvioihin täällä melkein huomaamatta.

Toisinaan kuitenkin tuntuu, että vastapuolen kanssa ei olla edes samalla planeetalla, samasta Unionista puhumattakaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miia Godvin, Iso-Britannia, kulttuurierot, tavat, työskentely ulkomailla, aikakäsitys, opastus, puheenaiheet, small talk, eurooppalaisuus

Eikö Suomessa ole mahdollista evätä korporaatioilta päätösvaltaa?

Tiistai 18.8.2009 klo 17.25 - Ahti Pontinen

Tanskassa on hyvin toimiva malli työelämää helpottamaan ja samalla huomattavasti oikeudenmukaisempi yrittämistä kohtaan kuin Suomessa. Tämä lähti liikkeelle noin parikymmentä vuotta sitten, kun Tanska oli asioidensa kanssa vaikeuksissa. Mallin pääajatus on "flexicurity".

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Ay-liike, Ahti Pontinen, yrittäjäjärjestö, ammattiyhdistysliike, yrittäjäjärjestöt, puolueet, edustuksellinen demokratia, yrittäminen, vapaus suomessa, työllistämistuki, kuntapäättäjät, valtiovalta, vallan keskittyminen, työelämä, ihmisoikeudet

Yrittämisen ahneet kasvot

Torstai 30.7.2009 - Santeri Maunumäki

Myyttisin ammattiryhmä ei ole koskaan ollut johdannaismeklarit tai lennonjohtajat. Törmäsin tähän totuuteen vetäessäni viime vuosikymmenen puolessa välissä jossain määrin kuulusaksikin tullutta strategiaseminaaria, johon osallistuneet yritysten palkkajohtajat esittivät mitä ihmeellisimpiä "totuuksia" yrittäjistä ja yrittäjyydestä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Santeri Maunumäki, yrittäjä, yrittäminen, asenteet, stereotypia, ominaisuudet, ahneus

Selkärankainen mies

Keskiviikko 1.7.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Martin Scheinin on yksi hyvin harvoista suomalaisista oikeustieteen professoreista, joilla on virka ulkomailla arvostetussa yliopistossa. Mappe on proffana Firenzessä. Miksi näin? Perussyy tähän on tietysti suomalaisen oikeustieteellisen tutkimuksen heikkotasoisuus aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Martin Schein, oikeustieteen professori, oikeustieteellinen tutkimus, lähdesuoja, toimittajat, skuuppi

Suomalainen yrittäjähenki

Keskiviikko 17.6.2009 klo 21.01 - Sampo Terho

Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Yrittäjyyttä on pitkään arvostettu Suomessa harmillisen vähän. Yrittäjää pidetään usein jotenkin ahneena, järjestelmään sopeutumattomana yksilönä, jonka epäonnistumista naureskellaan ja menestystä kadehditaan.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Sampo Terho, yrittäjähenki, suomalaisuus, yrittäjyys, kateus, asenteet

Byrokratian kukkasia

Perjantai 5.6.2009 - Pekka Niskanen

Byrokratialla tarkoitetaan virkavaltaisuutta. Sanahan on itsessään ihan neutraali. Byrokratian pitäisi siis olla järjestäytyneen yhteiskunnan tukipilari. Mutta kun pilasivat sen, byrokraatit nimittäin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Byrokratia, Kela, työttömyyspäiväraha, byrokraatti, Ajoneuvohallintokeskus, parkkikiekko, pysäköintikiekko, pysäköintikiekkokirja, kiekkokirja, parkkimaksu, pysäköintimaksu, pysäköintivirhemaksu, liikenne- ja viestintäministeriö

Wincapita

Torstai 4.6.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Ovatko Wincapita ja siihen liittyvät varojen siirrot rikoksia, vai onko kyse jostakin muusta, uhkapelistä, jossa joku voittaa ja toinen häviää.

Sisäasiainministeriön pelipäällikkö, hallitusneuvos Laiho otti aika nopeasti kantaa rikoksen puolesta. Ihmiset, jotka olivat keränneet rahaa Wincapitaan olivat hänen mukaansa syyllistyneet rahankeräysrikokseen samalla tavalla kuin massaliikkeen aktivisti. Tämä ei vielä ole kovin suuri synti. Poliisi ryhtyi tutkimaan rahankeräystä. Olivatko rahankerääjät huijanneet ihmisiä kerätessään rahaa, oliko rahaa sijoittaneille annettu väärää tietoa systeemistä, joka tuntui generoivan uskomattomia tuottoja ja joka veti puoleensa niin rikollisia kuin poliisejakin sijoittajiksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Wincapita, rikos, veropetos, valuuttakauppa, rahankeräys, oikeudenkäynti

Totuuksia yrittäjyydestä

Torstai 28.5.2009 klo 12.00 - Tapani Korpi

Olen pitkään seuraillut eri henkilöiden tarinoita aiheesta yrittäjä/työnantaja sekä julkisuudessa olleita juttuja muutamien isojen yritysten johtohenkilöiden optioista ja kultaisista kädenpuristuksista. Nyt on aivan pakko kertoa muutama totuus pienyrittäjyydestä väärin leimautumisen ehkäisemiseksi, sillä uskon tietäväni aiheesta enemmän kuin moni kirjoittaja. Tämä perustuu siihen, että palkkatyöläisenä olemisen jälkeen ryhdyin yrittäjäksi, ja olen nähnyt ja kokenut asiat, joista kirjoitan.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Tapani Korpi, yrittäjyys, vaikeudet, menestys, sijoitukset, riskit, osingot, tuntipalkka, työnantajan velvoitteet, työllistäminen, toimintaedellytykset

Hyppy korkeimpaan

Perjantai 22.5.2009 klo 10.25 - Kari Uoti

Oikeusministeri Tuija Brax esittää hovioikeusvaiheen väliin jättämistä vaikeissa jutuissa ja asioiden käsittelyä suoraan korkeimmassa oikeudessa. Tällä on tarkoitus nopeuttaa tuomioistuinmenettelyä vaikeissa asioissa.

Tarkoitetaanko tällä, että hovioikeuden tuomarit ovat tyhmempiä kuin korkeimman oikeuden, vai sitä, että koska asia menee kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, jätetään yksi tuomioistuinvaihe väliin ja mennään suoraan sudenkoloon.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomioistuinmenettely, korkein oikeus, hovioikeus, tuomarit, EIT

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »