Blogin arkisto

IFO:n suhdannekellossa jo lupaavia oireita

Keskiviikko 30.11.2011 - Heikki Ikonen

Saksalaisen tutkimuslaitoksen IFO:n suhdanneindeksi osoittaa pientä piristymisen merkkiä. Ostopäälliköt ovat kaikkialla maailmassa nyt hieman positiivisempia kuin vain kuukausi sitten. Myös IFO:n suhdannekello, joka on ollut laskussa viime talvesta asti, on pysähtynyt. Yleensä suhdannekellon pysähtymistä seuraa jonkinlainen muutos. Tässä tapauksessa uusi suunta olisi tietysti ylös.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Ikonen, suhdanne, suhdanneindeksi, talous, IFO, eu, ekp, euro, velkakriisi

Kuinka eurosta erottaminen onnistuisi

Keskiviikko 23.11.2011 - Heikki Ikonen

Suomessa kuten muissakin taloutensa hyvin hoitaneissa euromaissa kansalaisten mielialat alkavat kallistua siihen, että ylivelkaantuneet ja säästökuurista kieltäytyvät maat pitäisi erottaa eurosta. Tämä koskee ennen kaikkea Kreikkaa, jossa tuore hallitus etsii hiukan epätoivon makuisestikin poliittista selkänojaa, jotta hallitus voisi täyttää luotottajien vaatimukset.

Eurosta erottamiseen on kuitenkin suuri juridistekninen este: eurosopimusta luotaessa ei otettu edes huomioon mahdollisuutta jonkun maan erottamisesta, vaikka poliittista halua siihen löytyisi. Sopimus ei siis mahdollista eurosta erottamista kuin sopimusta rikkomalla. Siitä seuraisi varmasti suuri sotku, jos erotettu ei päätöstä nielisi.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, euro, talous, euromaat, ekp, kassakriisi

Velan määrä on suorassa suhteessa itsenäisyyteen

Keskiviikko 16.11.2011 - Heikki Ikonen

Charles Bukowskin romaanissa "Kaupungein kaunein tyttö" naispuolinen päähenkilö tuskailee, kuinka tungettelevia miehistä tulee, kun antaa heille luvan tarjota ryypyn. Jos hyväksyt ryypyn, tilaat ongelmia, opastaa kaunotarta kirjailijan alter ego Henry Chinaski.

Kohtaus istuisi liike- ja valtiontalouden peruskurssiin. Euromaiden ja ylipäätään valtioiden ylivelkaantumisen yhteydessä luotottajat esittävät erinäisiä vaatimuksia, joilla halutaan varmistaa velallisen maksukyky. Valtioita vaaditaan rankkoihin säästökuureihin, veronkorotuksiin ja yksityistämisohjelmiin, jotka saavat raivoihinsa suuren osan väestöä. Vaatimuksia syytetään demokratian ja valtiollisen itsenäisyyden loukkauksiksi.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velka, velallinen, maksukyky, valtiontalous, euro, Kreikka

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Herätys, EU!

Keskiviikko 21.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueella on viime kuukaudet keskitytty säästöohjelmien luomiseen kuluja leikkaamalla ja veroja nostamalla. Mutta velkakriisin akuutti ongelma ei ole valtioiden maksukyvyn ratkaiseva heikentyminen muiden kuin Kreikan kohdalla. Sen ajautumista velkajärjestelyyn markkinat pitävät jo varmana, ja epäluottamus kohdistuu aiheellisesti niihin rahalaitoksiin, joilla tiedetään tai uskotaan olevan liikaa Kreikan velkakirjoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, EU, euro, säästöohjelma, Kreikka, velkakriisi, Italia, Espanja, velkasaneeraus, tukitoimet, pankkikriisi

Hajoaako euro?

Keskiviikko 14.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueen velkakriisi uhkaa jo yhteisvaluutan olemassaoloa, arvioi aikakauslehti Economist. Euro voisi hajota niin, että Kreikan kaltaiset heikot maat toteavat yhteisvaluutassa pysymisen käyvän kalliimmaksi kuin siitä eroamisen. Devalvaatio on normaali lääke talouskriiseissä, mutta euron jäsenillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Kuuri olisi armoton, koska se johtaisi pankkien konkursseihin ja entistä pahempiin sisäisiin levottomuuksiin. Kansalaiset yrittäisivät saada rahansa maasta ulos, mutta vain jotkut siinä onnistuisivat. Muiden säästöt devalvoituisivat raskaasti, eli suuri osa niistä sulaisi taivaalle. Mutta ennen pitkää devalvoitunut valuutta vetäisi niiden taloudet kasvuun.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, euro, euroalue, EU, velkakriisi, talouskriisi, pankkikriisi, velkajärjestely

Euroopan on tehtävä päätöksiä pankkisektorin vakauttamiseksi

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12.55 - Heikki Ikonen

Uudestaan hidastuneen talouskasvun takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Pankkien stressitestien tuloksien perusteella tilanteen ei pitäisi olla niin kehno, mutta testeissä ei huomioitu euromaiden ajautumista maksukyvyttömyyteen. Visio on mahdollinen ja markkinat tietävät sen, mikä nakertaa luottamusta pankkeihin. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa eurooppalaisissa pörsseissä.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, talous, talouskasvu, pankkikriisi, eurooppa, stressitesti, euromaat, euro, EU, pörssi, vakausmekanismi

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Italian tilanne on vaikea, muttei toivoton

Maanantai 8.8.2011 klo 10.02 - Heikki Ikonen

Rahamarkkinoilla koettiin viime viikolla pahin paniikki sitten syksyn 2008, kun markkinat käänsivät katseensa Italiaan, jonka korot nousivat rysäyksellä samaan aikaan kun pörssit rotkahtivat. Italia on ollut jo kauan euroalueen suuri huolen aihe, vaikka huomio on kiinnittynyt tähän asti Kreikkaan. Italian valtion velka-aste on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan suhdeluku on vain jonkin verran korkeampi, ja Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous.

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, rahamarkkinat, pörssi, euro, talouskriisi, Italia

Tuomarit vastuuseen

Torstai 5.5.2011 - Kari Uoti

Il Duce, Italian pääministeri Silvio Berlusconi haluaa laittaa tuomarit vastuuseen vääristä ratkaisuista. Miksi tuomari ei voisi joutua vastuuseen vääristä ratkaisuista, vallan väärinkäytöstä kuten kuka tahansa virkamies, joka käyttää kansalta saatua valtaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Silvio Berlusconi, Kari Uoti, valta, oikeus, mielivalta

Vetoomus heti-mulle-kaikki-tänne -sukupolven puolesta

Maanantai 21.2.2011 - Miia Godwin

Länsimaiden nuoret aikuiset tarvitsevat tukeasi enemmän kuin koskaan. Auta antamalla osa motivaatiostasi tulevaisuuden toivoille.

Katie, 20, on tavallinen, mariseva brittijuniori. Lontoon lähiseudulla lapsuuden kodissaan asuva nuori lady olisi kyllä kiinnostunut kaikesta, mutta haastava 20 minuutin lähijunamatka kaupunkiin on esteenä unelmien toteutumiselle. Vanhempien taksi toimii aivan liian harvoin, mutta toisaalta autokoulussa käyminenkin on monimutkaista. Isäkin painostaa lupaamalla ostaa uuden Minin ajokortin lisäksi. Ei ihme, että Katie kärsii masennuksesta.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Miia Godwin, motivaatio, motivaation puute, uusavuttomuus, asenne, asennevaikeus, todellisuudentaju, hemmoteltu sukupolvi

Hodorkovski

Keskiviikko 19.1.2011 - Kari Uoti

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) vaatii ulkoministeri Alexander Stubbilta (kok.) perusteluita Suomen vaikenemiselle Mihail Hodorkovskin asiassa. Monet länsimaat ovat tuominneet Venäjän oikeuslaitoksen öljymiljardöörin tuoreen vankilatuomion takia, mutta Suomessa presidentti Tarja Halonen, pääministeri Mari Kiviniemi ja ulkoministeri Stubb ovat olleet hiljaa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Mihail Hodorkovski, oikeusvaltio, hurskastelu, oikeuskäytäntö, oikeudenmukainen menettely

Ahneus voi olla myös hyve

Keskiviikko 12.1.2011 - Pauli Vuorio

Ahneuden synti kertoo itsekkäästä luonteesta. Ahne ihminen haluaa itselleen enemmän, ottaa toisenkin osan, eikä ahne luovu omastaan. Ahneus on tyytymättömyyttä nykyiseen siten, että mikään ei tunnu riittävän. Se voi olla röyhkeätä käytöstä, ylen määrin itselle haalimista.

Hyväntekeväisyys on ahneelle tuntematon käsite. Ahne on kiittämätön siitä mitä saa, koska haluaa vielä enemmän.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, ahneus, itsekkyys, kiittämättömyys, tyytymättömyys, yhteinen hyvä, epäitsekkyys, yrittämisen halu, päämäärätietoisuus

Korot nousevat, mutta tuskin hetkeen

Keskiviikko 1.9.2010 - Heikki Ikonen

Yritysten ja kuluttajien kannalta korkotaso on talouden tekijöistä keskeisimpiä. Korot ovat yhä historiallisen alhaisella tasolla, vaikka euriborit nykäisivät ylös kesän aikana; nyt sekin piikki on tosin jo taittunut. Kansalaisia varoitellaan silti hallitusta myöten varautumasta korkotason nousuun, mikä sinänsä on oikein. Jos lainat on sidottu liukuvaan korkoon, yritykset ja kuluttajat voivat ajautua vaikeuksiin, jos sietokyky on laskettu liian optimistisen korkokehityksen mukaan.

Lue lisää »

18 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, korkotaso, euribor, inflaatio, viitekorko, marginaali, ohjauskorko, suhdanteet, korkojen heilahtelu

Yrittäjähenki on hyvinvoinnin perusta

Torstai 26.8.2010 klo 13.10 - Sampo Terho

Kansakunnan suurin resurssi on kansanhenki. Siis kansan jakamat ihanteet, moraalikäsitykset, ajattelutavat ja niin edelleen. Tämä henkinen resurssi määrää miten kaikki muutkin resurssit lopulta hyödynnetään. Jos kansa on hengeltään työtä vieroksuvaa tai korruptioon taipuvaista, ei luonnonvarojen tai muiden olosuhteiden suosiollisuuskaan riitä luomaan hyvinvointia. Maailma on täynnä esimerkkejä tästä.

Lue lisää »

32 kommenttia . Avainsanat: Sampo Terho, yrittäjähenki, hyvinvointi, kansanhenki, resurssi, rohkeus, uhkarohkeus, ahneus, ahkeruus, menestys, halu menestyä

Nykyihminen luulee, että voi olla mukavuusalueella aina vaan

Keskiviikko 7.7.2010 - Ahti Pontinen

Maailmassa on miljardeja ihmisiä. Muutosta tapahtuu jatkuvasti. Kaikki on yhteydessä toisiinsa. Ihmiset vaikuttavat toisiinsa ja toistensa elämään. Ihmiset ovat erilaisia. Kaikenlaista tapahtuu.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti Pontinen, yhdenvertaisuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, elämänfilosofia, realismi, paineensietokyky, stressi, medikalisaatio, arjen sieto, elämänasenne

Uupumista voi ehkäistä

Tiistai 29.6.2010 klo 10.21 - Olli Linjala

Täysin väärä luulo on se, että työuupumusta, pohjaan palamista ja masennukseen sairastumista ei voisi ennalta ehkäistä. Yhtä väärä on uskomus, että työ uuvuttaa, harvoin siitä on kysymys.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työuupumus, masennus, arvot, hyvinvointi, jaksaminen, asenne, myönteisyys, kielteisyys, ihmissuhteet, johtaminen, työyhteisö, avoimuus, luottamus, työelämän pelisäännöt, pysähtyminen, arvostus, oikeudenmukaisuus, elämänmuutos

Otatsä naiselta pataan?

Maanantai 28.6.2010 - Kari Uoti

Oikeusasiamies antoi huomautuksen hätäkeskuspäivystäjälle, joka kysyi hätäkeskukseen soittaneelta, otatsä naiselta pataan? Oikeusasiamiehen mielestä hätäkeskuspäivystäjän tulee olla puheissaan ja käytöksessään korostetun asiallinen, siis viranomainen ei saa tiedustella ottelijoitten keskinäisiä suhteita, siis missä sarjassa herra painii ja painiiko rouva samassa sarjassa.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, hätäpuhelu, tasa-arvo, sukupuoli, miehisyys, naiseus, perheväkivalta

Uskoako

Keskiviikko 28.4.2010 klo 12.54 - Kari Uoti

Euroopassa Belgia ja Ranska suunnittelevat kieltävänsä burkhan käytön, siis tämän säiliön, minne nainen piilotetaan turvaan miesten katseilta. Burkha alentaa naista ja ylentää miestä. Se on liikkuva vankila ja häpeäpaalu. Onko tällaiselle kiellolle tarvetta ja onko siinä mitään mieltä?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, burkha, uskonto, suvaitsevaisuus, tasa-arvo, itsemääräämisoikeus, valta, vapaus, moniarvoisuus, alistaminen, oikeusvaltio

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »