Blogin arkisto

Et voi millään hinnalla ostaa muiden luottamusta, mutta voit rakentaa sen ilmaiseksi

Maanantai 22.4.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgSuunsoittaja … vastuuton … teknokraatti … vilpillinen…

Noilla sanoilla kuvataan henkilöä, joka on epäonnistunut luottamuksen luomisessa.

Miten uskottavia puheet ovat?

Moni pienen yrityksen toimitusjohtaja on valittanut minulle, että hänen yrityksellään on ongelmia uskottavuudessa.

Uskottavuutta on asiansa osaamista, mutta se on myös sitä miten me toimimme, reagoimme ja puhumme asiastamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtajuus, johtaminen, käyttäytyminen, luotettu neuvonantaja, luottamus, motivaatio, toteutus

Valtion mielivaltainen ulosotto - itsemurhat - velkavankeus johtaa sosiaalipummiksi

Tiistai 16.4.2013 - Kai Haavisto

kaihaavisto.jpgselvitys

- yrittäjän henkilökohtaisten riskien vähentämiseksi ja

- nuorten kannustamiseksi yrittämiseen

Selvitystyön tarpeellisuus:
1. Ministeri Jyri Häkämies haluaa helpottaa epäonnistuneen yrittäjän mahdollisuutta palata yrittäjäksi
2. EU haluaa antaa yrittäjälle toisen mahdollisuuden.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: takaus, ulosotto, velkavankeus, velkojenperintä

Kyproksen pankkisotkun opetukset

Keskiviikko 20.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgEU:n ja Kyproksen sopimus saarivaltion pankkisotkun selvittämiseksi sisältää muutaman keskeisen opetuksen. Ensinnäkin se osoittaa, kuinka kipeästi EU kaipaa pankkiunionia. Siihen sisältyvä valvonta pitäisi huolta, että mikään euroalueen pankki ei voi kasvattaa taseitaan vaarallisella tavalla siihen mittaan, että omistusten mätäneminen kaataa pankin. Sillä on aina vakavat seuraukset rahamarkkinoiden ja sitä kautta reaalitalouden vakauden kannalta. Pankkiunionissa valvoja ottaisi riskipankin haltuun hyvissä ajoin.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, EU, pankkiunioni, Kypros, pankkikriisi, talletussuoja

Jukka ei saanut otetta johtamiseensa, mutta sitten hän alkoi olla ihmisiksi

Maanantai 18.3.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKeskustelin toimitusjohtajan Jukan kanssa uudesta työntekijästä. Puhe siirtyi johtamiseen. Sen uuden ja muidenkin johtamiseen. Mitä se voisi olla?

Ymmärrän että moni on epävarma johtamisensa suhteen. Sitä testataan, sitä moititaan ja on mitä erilaisempia johtamisen temppuja.

On tunnejohtamista, tavoitejohtamista, aikajohtamista, stretegista johtamista jne. Termejä vilisee. Niistä on vaikea ottaa kiinni.

Jukkakin oli epävarma. Hän ei saanut otetta johtamiseensa.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: coachaus, DiSC, DiSC -profiili, esimiestyö, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisprosessi, käyttäytyminen, käyttäytymisprofiili, käyttäytymistyyli, motivaatio, motivointi, muutos, toteutus, valmennus

Ranska ohittaisi vaikeat päätökset devalvaatiolla

Keskiviikko 13.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgRanskan presidentti Francoise Hollande haluaa euron kurssiin julkista sääntelyä, koska vahva euro heikentää euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Saksa on ajatuksen tyrmännyt sanoen, että Ranskan on huolehdittava yritystensä kilpailukyvystä muun kuin devalvaation kautta.

Euro on vahvistunut puoli vuotta EKP:n pelastusohjelman ansiosta, mutta Hollanden vauhkoontumisen todellinen syy on euroalueen sisälle kehittynyt kilpailukykykuilu. Saksa on viime vuosina pitänyt palkkakehityksen tiukassa kurissa, ja sen hintakilpailukyky on aivan eri luokkaa kuin Ranskan – tai Italian ja Espanjan, Kreikasta puhumattakaan. Ranskassa työvoimakustannukset ovat nousseet kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia, Saksassa vain kymmenen. Ranskalaisten keskiansio on pitkälti päälle kolmekymppiä tunti, selvästi enemmän kuin muissa suurissa euromaissa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Euro, EKP, talous, Ranska, työvoimakustannukset, työ, palkka, tuottavuus

'Toiseus ja todellisuus' - antaa intiaanijohtajan kertoa meille

Keskiviikko 23.1.2013 - Riikka Söyring

Sain mielihalun suomentaa American Indian Movementin (AIM) edesmenneen johtajan, lakota-intiaani Russell Meansin ajatuksia. AIM ajaa alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta. Valitsemani katkelmat ovat osa pitkästä puheesta, jonka Means piti heinäkuussa 1980 Etelä-Dakotassa, Mustien vuorten lähellä järjestetyssä kansainvälisessä tapaamisessa.

Käännös ei ole sanatarkka ja orjallinen kopio, olen pyrkinyt tavoittamaan enemmänkin "puheen hengen" kuin akateemista täsmällisyyttä.  Intiaanit opettivat minua sulkemaan silmäni, jotta kuulisin puheen hengen. Tekstiä lukiessakin se onnistuu kyllä. Russell Meansin puheen nimi oli "For America to Live, Europe Must Die".

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riikka Söyring, Russel Means, AIM, Amerikka, Eurooppa, rationalismi

Neuvoja yrityksille jotka eivät tee tarpeeksi tulosta

Maanantai 7.1.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKun yritys – mikä tahansa yritys – ei tee sitä tulosta minkä ansaitsisit tai tarvitsisit yrittäjänä, on siihen aina syy tai monia syitä.

Vika voi olla liiketoimintamallissa. Strategisessa ajattelussa voi olla aukko. Tavassa myydä voi olla ongelma, johon suhtaudutaan välinpitämättömästi. Käytössä on ehkä vääriä markkinointikeinoja tai -keinoja on liian vähän.

Saattaa olla, että toteutus on väärä. Kommunikoidaan väärin. Kilpailukyky ja erottautuminen kilpailijoista saattaa olla heikko tai olematon. Tuote- ja palvelurepertuaari on ehkä liian suppea tai laaja. Ehkä myynnin edistäminen – markkinointi – on keinotekoista ja itsekeskeistä. Markkina saattaa edellyttää enemmän pureskelua ja seurantaa kuin mitä teet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, markkinointi, myynti, muutoksen suunnittelu ja toteutus, strategia, jalkauttaminen

Poista itseltäsi painolasti nyt lopettamalla se mitä sinun ja muiden ei pidä enää tehdä

Keskiviikko 2.1.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgVuosien mittaan – viime vuonnakin – sinulle ja organisaatioon on kertynyt jätettä, josta on aika ajoin päästävä eroon kuten kodeissa viedään jätteet roskikseen.

Kun muutetaan kotia, siivotaan ja heitetään pois sellaista, joka on tullut turhaksi.

Kun turha on heitetty pois, voi muuttaa uuteen kotiin kuorman kanssa, jossa ovat vain tärkeät asiat.

Sama koskee organisaatioita.

Ei voi muuttaa ja muuttua, jos riippana on paljon turhaa, aikaa ja voimavaroja vievää. Siksi on luovuttava ennen kuin voi muuttua ja muuttaa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, esimies, esimiestyö, muutos, muutoksen suunnittelu ja toteutus

Myyntitoiminnan innovaatiot - laiminlyöty yritystoiminnan alue

Perjantai 2.11.2012 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgInnovaatiot ovat asia, joka on lähes kaikkien huulilla. Uuden yritystoiminnan ja taloudellisen hyvinvoinnin ajatellaan perustuvan uusiin innovaatioihin koko yhteiskunnan tasolla.

Työ- ja elinkeinoministeriöllä on innovaatio-osasto. EU ja Tekes tukevat innovointia kehittämisohjelmissa. Aalto-yliopistossa on innovaatio- ja yrittäjyyspalvelut.

Luetteloa voisi jatkaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, innovointi, johtaminen, markkinointi ja myynti, muutoksen suunnittelu ja toteutus

Draghin lääke luo luottamusta

Maanantai 1.10.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgMarkkinat vastasivat innostuneesti EKP:n lopulliseen päätökseen kriisimaiden tukemisesta velkakirjoja ostamalla. Kriisimaiden korot laskivat ja pörssit kiskaisivat nousuun. Euro on vahvistunut jo lähes kymmenen prosenttia suhteessa dollariin reilussa kuukaudessa. Ero kesän maailmanlopun tunnelmiin on melkoinen.

EKP tukahduttaa tukiostoilla pelkoja euron hajoamisesta, johon kriisimaiden korkea korkotaso oli johtamassa. Se onnistui: nyt sijoittajat tietävät, ettei keskuspankki päästä euromaita konkurssiin markkinapaniikkien iskiessä. Paniikeista tulee helposti itsensä toteuttavia ennusteita, sillä pohjimmiltaan vakavarainenkin valtio voi ajautua maksukyvyttömäksi, kun korkomenot räjähtävät käsiin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Draghi, talous, euro, EU, EKP, EVM, eurokriisi

Draghi pelasti euron, mutta johtaako hänen mallinsa inflaatioon?

Tiistai 11.9.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgEuroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi esitteli heinäkuussa suunnitelmansa euron pelastamiseksi, ja syyskuun alussa EKP:n neuvosto hyväksyi suunnitelman vain yhden maan äänestäessä vastaan – tuo maa oli tiettävästi Saksa. Siitä voi vielä seurata vaikeuksia, jos Saksa alkaa kapinoida Draghin ohjelmaa vastaan, mutta toistaiseksi se on nyt virallisesti voimassa.

Suomessa Draghin malli on jäänyt turhan vähälle huomiolle, vaikka se tarjoaa mahtavimman ja mielestäni pysyvän lääkkeen euron pelastamiseen. Draghi lupaa EKP:n tukevan kriisimaita jatkossa käytännössä rajattomasti, jotta niiden korot laskisivat siedettävälle tasolle. Eli EKP ostaa kriisimaiden lyhytaikaisia velkoja, jottei niiden tarvitse palata omaan valuuttaan korkomenojen tuhoamana. Se pitää euron koossa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, EKP, EU, EVM, Mario Draghi

Talous elpyy, jos poliitikot hoitavat tonttinsa

Maanantai 27.8.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgTalousuutiset kautta maailman ovat olleet keväästä alkaen ikäviä, mutta siitä huolimatta osakemarkkinat ovat nousseet yli kaksi kuukautta. Kehitys ei olisi mahdollista ilman taloudellisen ilmapiirin merkittävää vahvistumista – pörssithän heijastavat tulevaa kehitystä, eivät reaaliaikaista tilannetta. Pörssien perusteella ensi talvesta on tulossa odotuksia parempi. Sitä puoltaa myös Kiinan mittava elvytyspaketti.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, osake, osakemarkkinat, pankkituki, EU, EVM

Suomalaisesta mentaliteetista

Torstai 16.8.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgAiheeni on tällä kertaa vaikea. Väitteeni ovat arvauksia ja tuntemuksia ns. suomalaisesta mentaliteetista ja yhteiskunnallisesta "ilmastosta", jossa kukaan ei saa kohota korkeammalle kuin toinen.

Me maksamme veromme, meitä haukutaan EU:n mallioppilaiksi, me avaamme sanaisen arkkumme ja uhoamme vain ollessamme humalassa. Onko tämän käytöksen toinen puoli se, että kukaan ei saa olla erilainen, että me asetumme machiavellimäisen hallitsijan alamaisen asemaan ilman todellista syytä siihen? Siksikö meitä kalvaa jatkuva kateus ja vastemielisyys menestymistä ja rikastumista kohtaan?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Kolehmainen, EU, suomalaiset, yhteiskunta, valta, hyvinvointi

EU tienhaarassa - taas kerran

Tiistai 5.6.2012 - Heikki Ikonen

Rajua lamaa poteva Espanja rämpii pankkikriisissä. Sen pitäisi pääomittaa maan kolmanneksi suurinta pankkiaan Bankiaa 19 miljardilla, mutta rahaa ei ole, ja luottomarkkinoilta se on melkein jo ulkona. Espanja maksaa uusista veloistaan jo yli kuuden prosentin korkoa. Sitä pidetään yleisesti kipurajana, jonka takana on tukiluukku.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, velkakriisi, talous, euro, Espanja, EU, EVM, eurobondit, tuki, pankkituki

Kreikka lähtee eurosta ilman vaali-ihmettä

Maanantai 28.5.2012 - Heikki Ikonen

Kreikan lähtö eurosta on jo erittäin todennäköistä, ellei uusintavaali tuo suurta mullistusta toiseen suuntaan, eli kreikkalaiset säikähtävät tajutessaan paluun drakmaan olevan edessä. Kova halu heillä on kyllä pysyä eurossa – mutta ilman kustannuksia. Säästöjä ja talousuudistuksia ei pitäisi tehdä, ne kuulemma loukkaavat ulkoa saneltuina kansallista itsemääräysoikeutta.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Kreikka, vaali, Syriza, euro

Itsekriminointisuojasta

Maanantai 21.5.2012 - Kari Uoti

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on ryhtynyt ihmisoikeusaktiiviksi virassaan, mitä ei voi pitää huonona asiana ottaen huomioon, että hänen johtamassaan porukassa in dubio pro patria vallitsee varsinkin entisten valtiosyyttäjien keskuudessa.

Ratkaisussaan KKO 2012:45 korkein oikeus varsin voimakkaasti lähti lukemaan lakia ja hyvin ihmisoikeusmyönteisesti syytetyn intressissä. Tämän voi katsoa olevan jatkoa korkeimman oikeuden uudelle linjalle, joka alkoi viimeistään ratkaisusta KKO 2009:80, jossa korkein oikeus muutti Suomessa tällöin varsin vakiintunutta linjaa, jonka mukaan epäilty voitiin pakottaa todistamaan itseään vastaan myös rikosmenettelyssä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, korkein oikeus, laki, rikos, rikosmenettely

Ranskan liikkumavara on pienempi kuin Hollande uhoaa

Keskiviikko 9.5.2012 - Heikki Ikonen

Ranskassa presidentiksi noussut vasemmiston Francois Hollande ajaa euromaiden budjettivajeet rajaavan vakauspaketin avaamista. Hän uhoaa hankkivansa kasvua vaikka velaksi. Kasvu on tietysti tarpeen jokaisessa maassa, mutta kuten suomalaiset tietävät 1980-luvun hullujen vuosien seurauksena, raskaasti velkavetoinen kasvu on hyvin riskialtista. Samasta syystä Kreikka on nyt syvällä nesteessä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, budjettivaje, kansantalous, vakauspaketti, luottoluokitus

Pankkikriisien keskimääräinen kesto on neljä ja puoli vuotta

Keskiviikko 25.4.2012 - Heikki Ikonen

Velkakriisin jatkuva venyminen tuskastuttaa eurooppalaisia, niin myös suomalaisia, vaikka meihin vaikutukset kohdistuvat etupäässä välillisesti. Pari kuukautta kestänyt optimistinen vaihe rakoili pahan kerran, kun markkinoilla levisi pelko Espanjan maksukyvyn rapautumisesta. Lähiviikkoina siihen pitäisi saada jokin helpotus. Todennäköisesti EKP jakaa lisää halpaa luottoa pankeille tai ostaa Espanjan velkoja, ja markkinat saadaan rauhoittumaan. Siten ennusteiden lupaama elpyminen pääsisi taas vauhtiin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velkakriisi, euro, EKP, eurokriisi, pankkikriisi

Pörssi kielii suhdanteen kohentumisesta

Maanantai 23.1.2012 - Heikki Ikonen

Kun pörssit lähtivät syöksyyn viime elokuussa, oli selvää, että reaalitaloudessa on edessä kurja talvi. Ikäviä uutisia virtasikin kohtapuoleen niin euroalueen velkakriisistä kuin yrityspuolelta. Tulosvaroituksia tippui ja yt-neuvotteluista uutisoitiin tuon tuosta.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, talous, euro, velkakriisi, yt-neuvottelut

Rakkaudesta uutena vuotena

Perjantai 6.1.2012 - Kari Uoti

Joku kehotti laittamaan osakkeet myyntiin, kun Uoti on alkanut kirjoittaa rakkaudesta :) En ihan ymmärtänyt, mutta myy sitten, jos siltä tuntuu.

Olen aloittanut uuden kirjan, jossa aion käsitellä rakkautta, myrkyllistä rakkautta, sellaista, joka lopulta voi olla hyvä päättyessään ja JOS siitä ottaa opikseen. Olen aikaisemmin suuntautunut kirjoissani oikeuteen, tämä on nyt sitten oikeutta jossakin isommassa mitassa, oikeutta rakkauteen.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, rakkaus, suhde, ihmissuhde, addiktio

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »