Blogin arkisto

Pakottaminen vai suostuttelu

Perjantai 17.5.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgMuinaiskreikkalaisen satusetä Aisopoksen tarinassa aurinko ja tuuli ryhtyivät kinaamaan siitä, kumpi on väkevämpi. Kesken väittelyään he näkivät matkamiehen kulkemassa tiellä. Silloin aurinko sanoi: "Minä tiedän tavan selvittää, kumpi meistä on vahvempi. Se, kumpi meistä saa tuon matkamiehen riisumaan viittansa, on voittaja. Ole hyvä ja aloita."

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, sosiaaliset taidot

8 tapaa parantaa luotettavuuttasi

Keskiviikko 8.5.2013 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgMyyjät pyytävät usein David Horsageria (The Trust Edge) opettamaan tuoreimpia temppuja kauppojen klousaamiselle. Hän vastaa tähän yhtä useasti sanomalla "Jos tiedät miten sinusta tulee luotettava et tarvitse mitään tekniikoita. Et tarvitse hissipuheita. Etkä mitään muutakaan. Kikkailusta ei ole mitään hyötyä nykypäivänä, eikä siitä ole ollut hyötyä koskaan aiemminkaan."

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pasi Rahikka, itsensä kehittäminen, asenne, myyjä, myynti

Mikä ihmisiä motivoi? Keppi - porkkana, vai jokin muu?

Perjantai 3.5.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgMitä tiede kertoo ihmisen motivaatiosta? Asiaa on tutkittu paljon. Kirjailija Daniel Pink, joka on toiminut mm. Al Goren vastaavana puheenkirjoittajana, luennoi asiasta intohimoisesti. Olin kuuntelmassa Pinkin esitystä Nordic Business Forumin seminaarissa viime syksynä.

Yllättävänä tuloksena voitaneen todeta, että palkkio – rangaistus –malli (jos –› niin) ei toimikaan kuin tietyin reunaehdoin. Milloin välitön palkinto toimii? Kun on kyse mekaanisesta, yksinkertaisesta lyhyen aikavälin tehtävästä, välitön palkkio toimii. Mikäli tehtävä on hivenen monimutkaisempi ja vaatii kongitiivisia ajattelutaitoja, palkitseminen toimii käänteisesti eli mitä parempi palkkio, sen huonompi lopputulos.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, itsensä kehittäminen, osaaminen, sitoutuminen, tavoite, vaikuttaminen, valmentaminen, yrittäminen, yritysjohtaminen

Neljä vinkkiä, joiden avulla saat itsestäsi enemmän irti

Keskiviikko 3.4.2013 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgKestävyyden treenaaminen ei ole tärkeätä vain urheilussa. Se on aivan yhtä tärkeätä kaikilla muillakin elämän alueilla ja kaikissa jutuissa joita teemme. Ultrajuoksija Marshall Ulrich kertookin, "jopa lasten kasvattaminen on kestävyyslaji".

Entä miten jaksamme viimeisetkin metrit kun onnistuminen näyttää epävarmalta?

Miten ylitämme ja rikomme omia rajojamme?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, itsensä kehittäminen

Kun ei ymmärrä lukemaansa? Miten osoittaa osaaminen?

Perjantai 15.3.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOsaaminen ei riitä, jos sitä ei hyödynnä tai sitä ei voi osoittaa. Ala-asteen toisen luokan keväällä opettaja oli rastittanut todistukseeni kohtaan "Luetun ymmärtäminen" -› Tarvitsee lisää harjoitusta. Eka luokan syksy ja kevät sekä toka luokan syksy menivät siten, että kaikki arvioinnin kohteet olivat ns. parhaassa, mutta tahra kilpeen tuli toka luokan keväällä tosiaan luetun ymmärtämisessä.

Miksi? Uskon, että pääsyy oli pitämässäni kirjaesittelyssä. Meillä oli tehtävän lukea jokin kirja ja pitää siitä kirjaesittely eli kertoa ja kuvailla kirjan sisältöä ja juonta läpi. Olin valinnut kirjaksi "Koiramäen talossa", jossa kerrotaan maatalon elämästä. Käytännössä kirjan sisältö oli täynnä erilaisia töitä, niinkuin ennenvanhaan maataloissa töitä oli.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, ssaaminen, itsensä kehittäminen, oppiminen, koulutus

Kouluttautuminen on elinehto!

Perjantai 15.2.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTämä artikkeli on kirjoitettu toisessa kontekstissa, Helpmaxin vuosijulkaisussa. Vaikka esillä olevat asiat ovat specifejä Helpmaxin kannalta, pointti on elinikäisen oppimisen taidoissa ja tarpeessa kehittyä ja kasvaa. Kun työpaikka ymmärtää kasvun tarpeet, on mahdollista kehittyä.
P.S. Eilen tein koulutusesityksen toimistolla asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä olevan työntekijän kanssa oppisopimustoimistoon liiketalouden perustutkinnon suorittamisesta.

Juha Ahola,  toimitusjohtaja, näyttötutkintomestari

"Jos teet suunnitelmia vuodeksi, kylvä viljaa. Jos teet suunnitelmia vuosikymmeneksi, istuta puita. Jos teet suunnitelmia elinäiksi, kouluta ihmisiä."

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, osaaminen, itsensä kehittäminen, oppiminen, koulutus

Huippumyyjä kehittää itseä jopa pomolta salaa

Perjantai 25.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgItsensä kehittäminen! Kuuletko siitä joka tuutista? "On tärkeä kehittää itseä!" Kuulostaako se kliseiseltä johtajan, esimiehen promotukselta, koulutus- ja valmennusyritysten lisämyyntiargumentilta tai kirjojen tms. oppimismateriaalikaupittelijoiden myyntipuheilta?

Olipa edellisissä totuudenhiventä tai ei, väitän itsensä kehittämisen olevan välttämätöntä. Ovatko 5 tai 10 vuotta vanhat tiedot riittäviä IT-alalla vai ovatko asiat menneet eteenpäin? Onneksi työkulttuuri ja markkinoiden kasvavat odotukset pakottavat meidät kehittymään, sillä muuten olisimme huutavassa hukassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, huippumyyjä, itsensä kehittäminen, osaaminen, sitoutuminen

Valjasta universaalien lakien hyöty puolellesi

Perjantai 18.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTiedätkö sähköstä ihan kaiken? Voitko selittää, mitä sähkö on? No, osaatko laittaa valot päälle valokatkaisimesta?

-> Johtopäätös. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, että sitä voi käyttää.

Kaikkea ei tarvitse ymmärtää niin silti se toimii. Jos päästää esineestä irti, se tippuu alas (maahan/ lattialle) voimassa olevan painovoiman takia. Fysiikan lakeja on paljon, mutta niin on myös universaaleja lainalaisuuksia. Ohessa 7 universaalia lakia, jotka ovat voimassa (aivan kuten fysiikan lait), uskommepa itse niihin tai emme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen, osaaminen

Mihin isän hepuli johti?

Perjantai 11.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKun olin kolmannella tai neljännellä luokalla, puukäsityötaidoiltani en ollut mikään puuseppä. Todistuksessa numero oli 7. En kyllä itsekään voinut kehua töitäni enkä siinä mielessä ollut missään illuusiossa osaamiseni osalta, kuten moni Idols-kokelas on. Päätin kuitenkin tehdä äidin nimipäivän kunniaksi tuolloin hyllyn kotona liiterissä. Pätkin erään raakalaudasta tehdyn levyn osiksi ja käytin ko. laudat hyllyyn. Lautojen höylääminen tai hiominen eivät käyneet mielessä.

Kun hylly oli valmis, siinä oli kaksi pystylautaa ja välissä hyllyinä kaksi lautaa. Annoin lahjan iloisin mielin äidille, joka kiitti lahjasta. Mutta minä odottelin iltaa, sillä isä oli palaamassa iltavuorosta klo 22 jälkeen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, itsensä kehittäminen, osaaminen

Pää pensaaseen ja vääjäämättä karille

Perjantai 4.1.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgMiten hyödymme Stockdalen paradoksin ymmärtämisestä liiketoiminnan parissa? Olemme jälleen taantumassa. Talousennuste ensi vuodelle on synkkä. Monet suuret yritykset ovat irtisanoneet (ja irtisanovat) lukuisia työntekijöitä. Mitä on tehtävissä? Avattakoon ajatusta toisen tarinan avulla.

Vähittäiskauppaa harjoittava yritys A&P oli 1950-luvun alussa maailman suurimpia yrityksiä, kun taas Kroger yli puolet pienempi ruokakauppaketju. 1900-luvun alkupuolella A&P:n toimintamalli oli aikaansa sopiva, mutta vuosisadan toisella puoliskolla vaurastuminen muutti amerikkalaisten ostokäyttäytymistä. He halusivat supermyymälöitä, joista saa ruokakauppapalveluiden lisäksi apteekki- ja pankkipalveluita ym. Ruokakaupoissa tuli olla lukuisia vaihtoehtoja kustakin tuotteesta. Parkkipaikkoja sekä kassoja piti olla paljon ja liikkeiden tuli olla edullisia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, itsensä kehittäminen, johtaminen, myyminen, myynti ja markkinointi, yrittäminen, yritysjohtaminen

Kadonneet aarteet - ajattomat, rikkaan elämän salat

Keskiviikko 19.12.2012 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgOlen juuri julkaissut uuden kirjan "Kadonneet aarteet - ajattomat, rikkaan elämän salat"!

Millaista on rikas ja hyvä elämä? Mistä menestys syntyy? Kuinka elämään voi löytää merkitystä? Kadonneet aarteet tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin katsomalla ajantestin kestäneisiin arvoihin. Lukuisat itsensäkehittämisoppaat tarjoavat vastauksia erilaisista tekniikoista, mutta todellisuudessa elämään tarvitaan syvempi perustus. Johdan kirjassa lukijan inspiroivasti tutustumaan elämisen avaimiin ja tarjoan yllättäviä oivalluksia menestymiseen. Tämä kirja on hyödyksi jokaiselle, joka haluaa omaan elämäänsä avuksi sen, minkä tutkimukset ja maailman suuret ajattelijat jo tietävät. Kadonneet aarteet ovat tämän teoksen myötä nyt jokaisen löydettävissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, menestys, itsensä kehittäminen

"Ota tukka pois silimiltä!"

Maanantai 3.12.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOlimme parikymmentävuotta sitten Keski-Pohjanmaa jalkapalloturnauksessa pelaamassa. Omien otteluiden tauolla seurasimme muiden joukkueiden välisiä pelejä. Eräs tapaus jäi mieleeni hyvänä opetuksena tulevaisuuteen, sillä tuskinpa asia muutoin nytkään mieleeni juolahtaisi.

Nokian Pyryn D-juniorit (12v.) taistelivat jatkoon pääsystä rangaistuspotkukilpailussa. Katsojia oli paikalla jonkin verran. Eräs katsoja (huutelija) oli huudellut jo pelin aikana useamman kerran Nokian Pyryn kaljupäiselle pelaajalle: "Ota tukka pois silimiltä". Huutelija kuveitteli varmasti olevansa hauska. Kun tuli kaljupäisen pelaajan vuoro vetää pilkku, huutelija toisti: "Ota tukka pois silimiltä, että näet ampua". ja rätkätti omalle vitsilleen. Pelaaja epäonnistui. Hän ampui pallon maalin yli ja huutelija pärskähti räkäiseen nauruun. Nokian Pyry hävisi ottelun tuon epäonnistumisen myötä ja tippui jatkosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, carpe diem, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, sosiaaliset taidot, tartu hetkeen, vaikuttaminen

Ensin päätä lyödään Karjalan mäntyyn, jotta opitaan?

Maanantai 26.11.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpg"It’s nothing so practical than good theory,
- practice is still the best  teacher" – Seppo Helakorpi, dosentti

Käytäntö on paras opettaja. Teoria edellä oppiminen on haastavaa. Yleensä teoriaoppiminen edellyttää käytännön kokemusta. Löytyykö tästä empiirisiä todisteita?

Oletko neuvonut lapselle, missä järjestyksessä vaatteet kannattaa laittaa päälle? Todennäköisesti “teoriaopit” menevät kuuroille korville ja oppiminen tapahtuu vasta, kun käsineet ja kurakäsineet ovat käsissä ja pitäisi miettiä, miten nyt kaulaliinan, päähineen, kenkien ja kurahousujen laittaminen nyt onnistuu? Järkipuhe etukäteen ei auta. Entäpä ymmärtääkö lapsi, että uunin luukku on kuuma pelkän puheen perusteella? Todennäköisesti utealisuus herää päästä kokeilemaan, miltä luukku tuntuu.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, osaaminen, perehdyttäminen, vastuu

Kun todellisuus hämärtyy ja on vain yksi oikea "uskonto"?

Maanantai 5.11.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgUskominen on tärkeä asia! Uskominen voi liittyä uskontoihin, mutta ilman muuta yhtälailla se liittyy tähän arkiseen ja normaaliin elämään. Uskomissanaa ei saa sekoittaa uskontoon. Tässä artikkelissa käyttämäni sanat "uskonto" tai "uskovainen" eivät viittaa uskontoihin, vaan yleisesti ottaen johonkin asiaan uskomiseen.

Toistan, että uskominen on tärkeää. Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että uskominen ei saa mennä yli. Olipa kyseessä urheilusta, uskonnosta tai liiketoiminnasta omaan asiaansa uskomisen ei pitäisi tehdä sokeaksi. Hyvä merkki siitä, milloin uskonto menee yli on se, kun erilaisuuden hyväksyminen vaikeutuu. Kun uskovainen höyryää omaa asiaansa raottamatta yhtään ajatusta sille, että vaikka ko. asiaan uskominen olisi itselle hyväksi, myös muita hyviä uskomisen kohteita olisi. Jos "vain minun juttu" on oikea niin silloin ollaan pahasti metsässä. Tällöin kaiken muun viestinnän polarisoi pois, mikä ei tue omaa uskoa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, osaaminen, itsensä kehittäminen, usko, viestintä, erilaisuus

Menesty - vähän kerrallaan

Tiistai 15.9.2009 - Juhani Töytäri

Ollessasi pieni lapsi matkustit ympäri maailmaa kontaten. Kaikki muut ympärilläsi kävelivät, mutta sinun kulkusi oli käsiesi ja polviesi varassa. Sitten eräänä päivänä sait päähäsi ajatuksen kokeilla tuota kävelyn taitoa itse. Vähän kerrallaan ja päivä päivältä taitosi kehittyivät.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Juhani Töytäri, saavutus, menestys, itsensä voittaminen, oppiminen

« Uudemmat kirjoitukset