Blogin arkisto

Miten pitkä aikajänne työhösi kuuluu kertoo asemasi organisaatiossa

Maanantai 22.9.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMitä pidempi aikajänne tehtäviisi kuuluu, sitä korkeammassa asemassa olet organisaatiossa. Jos aikajänteesi on alle kolme kuukautta, olet alimmalla organisaation tasolla.

Yrityksen toimitusjohtajan tehtäviin kuuluu muun muassa yrityksen visio ja strategia, joiden aikajänne on muutamia vuosia. Suurissa yrityksissä toimitusjohtajan aikajänne on pidempi kuin pienissä yrityksissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, alainen, asema, esimies, johtamisjärjestelmä, organisaatio

Klo 8-16 ei toimi enää?

Perjantai 19.9.2014 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKuka tekee työtä vain arkisin klo 8–16 (tai muutoin yhtäjaksoisesti) eikä ole millään tavalla sidoksissa työhön työajan ulkopuolella? Saa huutaa hep! Kuvaile samalla tarkemmin työn luonne ja työhön liittyvä roolisi? Kuka / ketkä työpaikallasi puolestaan venyvät?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, työ, työaika, etätyö

Oletko aikaoptimisti?

Keskiviikko 27.8.2014 - Anja Kadziolka

aikaoptimisti-770x350.jpg

Yrittäjä-äiti on mestarijonglööri. Hän miettii jatkuvasti, miten saisi enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa ja mitä tehtäviä voisi hoitaa samanaikaisesti. Hampaita ei voi pestä samaan aikaan kun juo kahvia, mutta lasta voi pukea samalla kun syö aamiaista, ruokaa voi laittaa samalla kun kirjoittaa ja tyhjentää pyykkikonetta ja puhelimessa voi puhua, no, melkein missä vain. Aika juoksee vauhdilla, itse on juostava kovempaa.

"Aikaoptimisti ehtii hoitaa vielä yhden homman ennen seuraavaa palaveria. Hän on innokas tyyppi, joka saa paljon aikaan.” Gloria 11/2013

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, aikataulutus, optimismi, priorisointi

Etätyöta, paikalla oloa vaiko läsnätyötä

Tiistai 22.7.2014 - Kari Vahtolammi

Olen aika pitkään pohtinut etätyön sekä paikallaolon etuja. Molemmilla on etunsa eli etänä saa enemmän aikaan ja paikalla ollessa sosiaaliset kontaktit toimivat. Mutta onko niiden välimaastossa paljon esillä oleva läsnätyö. Eli ollaan jossain, mutta kuitenkin läsnä.

Läsnätyö on sanana hankala niinkuin Katleena Kortesuo sanoo. Se ei ole oikein mikään omalla tavallaan oikea sana, mutta toisaalta se kertoo aika hyvin mistä on kyse. Eli vaikka ei olla paikalla niin ollaan läsnä. Eli läsnätyö vaatii uutta työkulttuuria, johtamista ja tekniikkaa.

Kuullostaa kauhealta eli muutetaan työtapoja. Mutta tässä tullaan siihen, että mitataan tavoitteita eikä suinkaan työssä vietettyä aikaa. Eli johdetaan tavoitteiden kautta. Nykyään kuitenkin lähes organisaatio lkuin organisaatio kuitenkin mittaa kulutettua työaikaa. Ja siksi ihmisten pitää olla paikalla, jotta työaikaa voidaan mitata.

Mutta mitä on läsnätyö, se on yksinkertaisesti sitä että ollaan läsnä. Ei välttämätä fyysisesti vaan henkisesti. Eli tehdään töitä etänä, mutta kurinalaisesti. Kokoustetaan teknisten apuvälineiden avulla. Microsoft- maailmassa Lyncin avulla ja muualla vaikkapa Messengerin tai Skypen avulla.

Avotiloista puuttuu selkeät kanssakäymisen pelisäännöt: keskeyttää saa kaikkialla ja kaiken aikaa, Jaana Vuori TechNet blogissa.

Eli läsnätyössä olllaan saavutettavissa tarpeen mukaan, mutta ei olla välttämättä samalla konttorilla. Mutta mitä hyötyä tuollaisesta on. Eihän työnteko voi luonnistua jos ei istuta samassa tilassa. Eihän. Vai voisiko.

Läsnätyötä on tutkittu jonkin verran ja se hyödyttää sekä työnantajia että tekijöitä. Esimerkiksi Teleworkin tutkimuksen mukaan siitä hyötyvät molemmat. Työnantajille läsnätyö tuo etuina muunmuassa tuottavuuden kasvua sekä säästöä toimistotilojen muodossa. Ja työntekijöille työn mielekkyys kasvaa yksinkertaisista syistä eli matka-ajat kutistuvat minimiin sekä läsnätyö mahdollistaa joustavemman työskentelyn.

Jos läsnätyö on tehokasta ja hyödyllistä, niin miksi sitä ei sitten tehdä. Ehkäpä syinä ovat pelko tekniikan toimivuudesta sekä se myös se, että työntekijää ei voi enään valvoa samalla tavalla. Mutta nuohan ovat vain ratkaistavia asioita eli tekniikka pilvestä oikein valittuina palveluina sekä työn määrittäminen ajallisesta mittaamisesta kohti tavoitteiden mittaamista.

Läsnätyö ja etätyö on aina kiinnostanut minua ja nyt tekniikan kehittyessä olen yhä enemmän niiden kannalla. Miksi mennä toimistolle työskentelmään kun toimisto on kuitenkin lähes aina mukana. Eli kun on työaikana saavutettavissa, niin sen pitäisi riittää. Eli läsnä vaikkei ole fyysisesti paikalla.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.
www.karivahtolammi.com

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, etätyö, paikallaolo, läsnätyö

Nelkyt tuntia eikä enempää

Tiistai 10.6.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOn aika hauska huomata, että aina väliin muistutetaan nelikyt tuntisesta viikosta. Mutta aika harva tietää sen, että mistä syystä siihen on päädytty. Syitä on kaksi eli tehokkuus sekä mahdollisuus sosiaaliseen elämään.

Yllättävän moni ei osaa rajata työviikkoa järkevän mittaiseksi, vaan venyttää sitä pidemmäksi. Ja vain siksi, ettei kerkiä tekemään töitä määräajassa. Jossain aikasemmassa postauksessa olen pohtinut samoja asioita. Siellä pohdittiin muunmuassa Pareto periaatetta eli 20% työajasta tuottaa 80 % tuotoksesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työaika, työviikko, työteho

Yrittäjän äitiys, osa I

Torstai 14.11.2013 - Anja Kadziolka

sekuntielamaablogi.jpgÄitienpäivän aikaan olin Helsingin Yrittäjänaisten aamukahveilla puhumassa yrittäjän äitiydestä. Tämä aihe onkin nyt kovasti kartalla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Milli Lahtinen. Puhuimme monesta äitiyteen liittyvästä asiasta, yrittäjän näkökulmasta tietysti.

Yleisin naisten yrityksen perustamisikä on 47 vuotta. Ja varmasti syystä. Silloin lapset ovat usein jo muuttaneet pois kotoa, asuntolainoja on maksettu jo jonkin aikaa ja ammatillinen varmuus on kasvanut. Nykyään kuitenkin myös nuoremmat suunnittelevat yrityksen perustamista, muistan jonkun kommentoineen keskustelussa. Kuitenkin uskon, että juuri kysymykset oman yrityksen ja äitiyden yhdistelmästä arveluttavat nuoria naisia. Moni hakee äitiyslomalle turvaa vakituisesta työpaikasta. Mutta kuinka yrittäjän käy äitiyslomalla?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Anja Kadziolka, naisyrittäjät, yrittäminen, äitiysloma, vauva-aika

Muista, että olet itsellesi tärkein

Keskiviikko 19.10.2011 - Ilkka Koppelomäki

Kuulin viikonloppuna, että pappani on todella huonossa kunnossa. Viimeiset kuukaudet olen pitänyt vauhtia päällä niin, että en ole käynyt kotiseudullani pariin kuukauteen katsomassa isoja vanhuksia. Mulla siis on sekä äidin että isän vanhemmat elossa ja vielä olleet viime aikoihin asti todella hyvässä vedossakin. Mummo täytti helmikuussa 80 ja ostin hänelle trampoliinin. Sanoin, että jokaisella itseään kunnioittavalla 80-vuotiaalla mummolla tulee olla oma minitrampoliini. Jopa lonkkavaivainen mummonikin saa sillä kehoon liikettä ja mieleen virkeyttä ja on muuten tosi hyvä tasapainollekin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Ilkka Koppelomäki, asenne, motivaatio, jaksaminen, vapaa-aika

Hallusinaatioita

Tiistai 30.8.2011 - Kari Uoti

Nalle Wahlroos ehdotti vapaa-ajan verottamista, koska se on täysin vapaana lilluva ilo, jota meillä kaikilla on aivan liikaa. Verottamalla vapaa-aikaa työnteko tulee kiinnostavammaksi, meidän kannattaa olla työpaikalla aamusta iltaan, 24/7.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, verottaminen, vapaa-aika, työ, työnteko, Nalle Wahlroos,

Määräaikainen työsopimus - hämmentynyt yrittäjä

Maanantai 24.1.2011 - Antti Haanpää

Lakimiehen työssäni olen kohdannut ajoittain hämmentyneen yrittäjän, joka on ihmetellyt, miksi määräaikaista työsopimusta ei voi solmia. Eräs tällainen tilanne syntyi, kun nimeltä mainitsematon yrittäjä oli rutiininomaisesti solminut määräaikaisen työsopimuksen uuden työntekijän kanssa.

Työntekijä esitti jälkikäteen määräaikaisen työsopimuksen päättyessä vaatimuksena yrittäjälle, että työsopimuksen tulee jatkua toistaiseksi voimassaolevana ja että määräaikaisen työsopimuksen solmimiselle ei ole ollut perustetta.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Antti Haanpää, määräaikainen työsopimus, työlainsäädäntö, perusteltu määräaikaisuus, työsopimus, työnantaja, yrittäjä

Keskisuuret yritykset tarjoavat vastavalmistuneille hyviä uramahdollisuuksia

Tiistai 12.1.2010 klo 10.13 - Kai Nyman

Minkälainen yritys tarjoaa vastavalmistuneelle parhaan ponnistuslaudan urakehitykselle? Yritys, joka tarjoaa parhaan ympäristön yhdelle ei ole optimi toiselle.


Seuraavassa muutamia seikkoja, joita kannattaa työpaikkaa hakiessaan harkita:

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kai Nyman, urakehitys, työpaikat, uravalinta, työelämä

Lahja jota moni kaipaa

Tiistai 22.12.2009 - Lenita Lehtonen

Anna lahjaksi aikaa.

Kuulin Ylen Radio Vegasta, että Englannissa jotkut mummot ja papat olivat kertoneet reippaasti toiveistaan. Ei lisää villasukkia ja suklaakonvehteja. Opeta pappa surffaamaan netissä tai maalaa mummon mökki. Tule käymään. Ollaan ja istuskellaan. Tai mitä jos veisit mummon elokuviin tai kauppahalliin kahville?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Lenita Lehtonen, kiire, joululahja, aika

Me ollaan sankareita kaikki...

Maanantai 23.11.2009 - Olli Linjala

Arjen sankariksi määritellään usein ihminen, joka tekee työtä vuorotta, ei pidä koskaan lomia, ahertaa jopa viikonloput. Tällä mielettömyydellä kerskutaan, röyhistellään rintaa ja ollaan valmiit vaikka vetäsemään turpaan, mikäli joku uskaltaa arvostella tällaista mielettömyyttä. Äiti joka ei koskaan pitänyt vapaapäivää, lomasta puhumattakaan, on arjen sankari. Yrittäjä, tuuperruttuaan verstaansa lattialle, saa kirkkaimman kruunun. Peruja niiltä ajoilta kun perunatkin kaivettiin kyykkäkepeillä, peltoja raivattiin kuokalla ja pettua pistettiin jauhojen jatkeeksi.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, yrittäminen, jaksaminen, arki, työaika, rutiinit, loma

Tappeletko ajan kanssa?

Maanantai 9.11.2009 - Lenita Lehtonen

Ei minulla ole aikaa. Olisipa minulla aikaa... Mistä otan sen ajan? Se vie niin paljon aikaa. Taas meni paljon aikaa. Sitten kun minulla on aikaa...

Siis mitä? Mitä se aika on, jonka perään me niin usein haikailemme? Onko aika jokin, jota meillä on vähän? Jotain, josta meillä on pulaa? Näin moni meistä uskoo. Mitä siitä seuraa? Pelkoa, stressiä ja taistelua. Ei ihme, että olemme kietoneet ajan ympärille kiireen ja kellon. Siinä sitä on oravanpyörää.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Lenita Lehtonen, aika, kiire, rauhattomuus, itsetunto, oppiminen

Metsäteollisuus ja sen työpaikat säilytettävä Suomessa

Keskiviikko 26.8.2009 klo 9.50 - Lauri Oinonen

Äskettäin esille tulleet metsäteollisuuden supistukset ja Varkauden tehtaiden sulkemisajatukset on voitava torjua. Kyse on koko Suomen kansantaloutta koskevasta asiasta. Jos puun käyttö tulisi vähenemään 15 miljoonaa kuutiometriä Suomessa, sillä olisi kielteisiä vaikutuksia metsätalouteen ja sen työpaikkoihin, kone- ja kuljetusyrittäjille maaseudulla ja seurannaisvaikutuksina paljon laajemmalti. Metsäkoneita valmistava teollisuus, korjaamoyrittäjät, tavarajunaliikenne ja laivakuljetukset aina luotsaustoimintaa myöten kokisivat menetyksiä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Lauri Oinonen, kansanedustaja, metsäteollisuus, työpaikka, työpaikat, supistukset, talous, metsä, kansantalous, työttömyys, työpaikka, työpaikat, yrityselämä

Hello hello hello - ne pienet erot

Torstai 20.8.2009 - Miia Godvin

Manner-Euroopan kierroksen jälkeen Isoon-Britanniaan muutto tuntuu lähes kotiinpaluulta. Monien suomalaisten tapaan eurooppalaisten eli "eurojen" ajatellaan täälläkin löytyvän ihan jostain muualta, lähinnä patonginpurijoiden ja schnitzelinkäristäjien naapurustosta. Monet tavat, makumieltymykset ja varsinkin sopivan sarkastinen huumori saa solahtamaan arkipäivän kuvioihin täällä melkein huomaamatta.

Toisinaan kuitenkin tuntuu, että vastapuolen kanssa ei olla edes samalla planeetalla, samasta Unionista puhumattakaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Miia Godvin, Iso-Britannia, kulttuurierot, tavat, työskentely ulkomailla, aikakäsitys, opastus, puheenaiheet, small talk, eurooppalaisuus

Enemmän roinaa, vähemmän aikaa

Keskiviikko 10.6.2009 klo 11.16 - Päivi Räsänen

Kauppojen sunnuntaiaukiolon vapauttaminen on vihreiden politiikan mahalasku ja ikävää on, että se tapahtuu uuden puheenjohtajan tarttuessa ohjaksiin. Millä tavalla tämä esitys toteuttaa puolueen ekologisia ja inhimillisiä tavoitteita, jotka olivat kiteytyneet vaalisloganiin "Enemmän aikaa, vähemmän roinaa"?

Olen pettynyt myös Keskustaan. Oppositiossa nykyiset keskustaministerit olivat ryhdikkäästi vastustamassa kokoomuslähtöisiä ehdotuksia liikeaikalain laajentamiseksi.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Päivi Räsänen, sunnuntaityö, sunnuntaikauppa, aukiolot, sunnuntai-aukiolot, liikeaikalaki, lepopäivä

Kansainvälistymiseen luotava paremmat mahdollisuudet

Torstai 7.5.2009 klo 8.00 - Mikko Savola

Etelä-Pohjanmaa on maailman suomenkielisin maakunta. Kulttuurimme on tietyllä tavoin hyvin itsellinen ja omaperäinen. Olemme yritteliäs kansa, jolla on tahtoa mennä vaikka läpi harmaan kiven. Se onkin pitänyt maakuntamme elävänä ja hyvinvoivana kaikki muutosten vuodet, joita esimerkiksi EU on ajan mittaan meille tuonut.

Vahvat perinteet ovat erinomainen asia, mutta tiettyihin muutoksiin meidänkin on varauduttava pärjätäksemme tulevaisuudessa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Mikko Savola, Etelä-Pohjanmaa, perinteet, muutos, kansainvälistyminen, nuoret, koulutus, kansainvälistymiskoulutus, ulkomaille vaihtoon, harjoittelupaikat, maakuntaliitto

Mediamaksu puhuttaa

Maanantai 27.4.2009 klo 14.00 - Riikka M.

Viime vuonna suomalaiset katsoivat päivässä televisiota keskimäärin 2 tuntia 57 minuuttia. Analogisen tv:n aikaan maksoin kiltisti tv-lupani, vaikka 224 euron kokoinen summa pelkästä television katselusta tuntui itsestä mielettömältä - varsinkin kun YLE:n ohjelmat eivät kuulu mieliohjelmiini.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Mediamaksu, tv-maksu, tv-lupa, YLE, digiaika

« Uudemmat kirjoitukset