Blogin arkisto

Petos, törkeähkö

Maanantai 5.7.2010 - Kari Uoti

Kreikan valtio on saanut kasoissa lainaa, rahaa, jota se on käyttänyt holtittomasti. Valtio on toiminut rikollisesti. Valtio ei kuitenkaan joudu vankilaan, vaan muut valtiot antavat sille lisää fyffeä, koska se on ainoa tai tehokkain keino estää, että vahingot muille minimoituvat.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talouskriisi, holtiton taloudenpito, petos, velallisen epärehellisyys, lainaraha, konkurssi, velallisen vastuu

Euro vs. USD

Maanantai 21.6.2010 - Kari Uoti

Euro romahtaa, valuuttaliitto kaatuu, Eurooppa syöksyy kivikauteen. Olen aina ihmetellyt, mistä erilaisille ekonomisteille oikein maksetaan. Paljon turhempaa ammattikuntaa on vaikea kuvitella. Nyt nämä talousviisaat veisaavat loppua eurolle ja Euroopalle, koska valuutta on alkanut uupua suhteessa dollariin.

 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, valuuttakurssit, rahaliitto, talousennusteet, kurssiheilahtelu, taloudellinen vakaus

Huippu-urheilu tosissaan huipulle

Keskiviikko 9.6.2010 - Paul Tiililä

Veikkausjohtaja Risto Niemisen työryhmä on laatinut ministeri Stefan Wallinille ehdotuksensa. Sen mukaan tarvittaviin muutosprojekteihin menisi 4-6 vuotta, joten nopeita muutoksia ei ole luvassa.

Yleisurheilun Ateenan MM-kisojen jälkeen 1997 kirjoitin urheilumme tilasta pitkähkön artikkelin, joka sisälsi ilmeisesti asiaa, koska Helsingin Sanomat julkaisi sen urheilusivuillaan 1.9.1997 ja Armas Valste Seuran Sanomat vuoden 1998 alussa.

Koska samat syyt huippu-urheilumme alennustilaan ovat edelleen olemassa, lienee syytä kerrata 13 vuotta sitten esittämäni näkemykset syistä ja parannusehdotuksista.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Paul Tiililä, huippu-urheilu, urheiluvalmennus, liikunnanopetus, lajivalikoima, urheilumäärärahat, urheilun tukeminen

Kreikka on EU:n kääntöpiste

Torstai 6.5.2010 - Heikki Ikonen

Euromaiden ja IMF:n 110 miljardin luottopaketti Kreikalle kuumentaa tunteita ympäri mannerta, eikä ihme. Kuten valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi, järjestely on kuitenkin välttämätön, koska Kreikan maksukyvyttömyys olisi ajanut rahamarkkinat samanlaiseen paniikkiin kuin pankkikriisin laukaissut investointipankki Lehman Brothersin konkurssi syksyllä 2008. Se olisi johtanut kaksoislamaan, juuri kun ensimmäisestä on päästy helpottavaan nousuun.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talouskriisi, lama, pankkikriisi, luotto, velkaantuminen, konkurssi, yhteisvaluutta, rahaliitto, yhdentyminen, kontrolli

Arvoasteikko

Keskiviikko 24.2.2010 - Kari Uoti

Osinkoaika alkaa, olkaa valmiina, kohta ropisee. Yhtiöt lähettävät omistajilleen rahaa säkeissä tai kukkaroissa, riippuen hiukan omistuksen paksuudesta. Antti Herlin kuittaa 100 miljoonaa USD:tä johtamansa yhtiön kassasta, toiset omistajat hiukan, tai aika paljon vähemmän. Nalle Wahlroos joutuu tyytymään 12 miljoonaan euroon, siis milli kuussa. Kohtuu bonus.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, raha, osingot, omistaminen, onnellisuus

Tiedonhankintaa

Keskiviikko 3.2.2010 klo 14.24 - Kari Uoti

Saksan hallitus haluaa kiihkeästi itselleen tietoja kansalaistensa tileistä Sveitsissä, sveitsiläisissä pankeissa. Hallituksella on luonteva ja hyväksyttävä tavoite, se haluaa varmistaa, että kunnon kansalaiset ovat muistaneet maksaa näillä tileillä olleista varoista ja niistä saamistaan tuotoista veroa isänmaalle, Saksaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, rahanpesu, oikeusvaltio

Velallisrasismia

Perjantai 1.1.2010 - Nimim. Entinen yrittäjä

Velallisten tukijärjestö Fresh Start ry:n puheenjohtaja Jorma Metsä-Ketelä kirjoitti syrjäyttävästä velkajärjestelystä (Yrittäjälinja 8.12.2009).

Olen yli viisikymppinen perheellinen entinen yrittäjä. Hävittyäni riitaisen oikeusjutun jouduin ylipääsemättömiin velkoihin. Minulle myönnettiin kuitenkin pari vuotta sitten velkajärjestely, joka päättyy aikanaan. Pitkän oikeustaistelun ja velkajärjestelyn ajan olen joutunut elämään veronmaksajien elätettävänä kortistoituna työttömäksi työnhakijaksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: velkajärjestely, velka, yrittäminen, yrittäjä, starttiraha, työttömyys, velallinen, Jorma Metsä-Ketelä

Ei koira karvoistaan pääse

Perjantai 2.10.2009 - Liisa Leppänen

Viime aikoina mediassa on pyörinyt melkoinen myllytys useidenkin poliittisten persoonien osalta. Eräs näistä negatiivisen julkisuuden myrkynkarvaiseen valokeilaan vaaliraha- ynnä muiden taloussotkujensa vuoksi joutuneista ressukoista sattuu olemaan vanha luokkatoverini. Yhteisestä opiskelutaipaleestamme on kulunut vuosi jos toinenkin, mutta nykyinen uutisointi ei minua kyllä laisinkaan yllättänyt.

Tämä nimeltä mainitsematon opiskelutoveri kun paljasti oikean karvansa jo vuosia sitten. Totesin tuolloin, että vaikka karva ulospäin kuinka kiiltäisi, saattaa sen alta paljastua varsin takkuturkkinen totuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Liisa Leppänen, politiikka, poliitikko, vaaliraha, uutisointi, rehellisyys

Poliitikot rahanpesijöinä

Maanantai 28.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Nova-yhtiöitten tilanne näyttää nyt tutkinnan edistyessä olevan täsmälleen sellainen, jonka sen uumoilinkin olevan aikaisemmissa kirjoituksissani. Yhtiön toiminnassa epäillään velallisen rikosta, koska yhtiön varoja on käytetty yhtiön liiketoimintaan liittymättömiin hankkeisiin, rahaa on suomeksi heitetty roskikseen jotakin kivaa vastaan. Tämä kiva on ollut makea elämä ja makeat kaverit, joiden kautta on ajateltu selvittävän tavalla tai toisella.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti. Nova-yhtiöt, rahanpesu, poliitikot

Superlaman taustatekijä n:o 1 - Talousajattelu

Torstai 13.8.2009 - Aki Järvinen

Kasvun uskonto

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90 prosenttia ulos (jos reservivaatimus on 10 %). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen. Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat.

Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan. Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Aki Järvinen, nousukausi, lama, bittiraha, inflaatio, deflaatio, rahan arvo, derivatiivit, johdannaiset, subprime, pankit, asuntolainat

Pitkäjänteisyydellä tuloksiin

Maanantai 29.6.2009 - Maria Lehtiniemi

Oman kokemukseni mukaan taantuman tultua sopimusten aikaansaaminen vaatii vähintään kaksinkertaisen ajan "normaalioloihin" verrattuna. Pitkäjänteisyyden ja kärsivällisyyden tuloksena tuntuu nykyisellään syntyvän kaiken lisäksi entistä merkittävämpiä "diilejä".

Olisikin mielenkiintoista kuulla muilta eri alojen yrittäjiltä, ovatko kokemukset samansuuntaisia!

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Maria Lehtiniemi, sopimukset, diilit, rahakas sopimus, lama, taantuma

Byrokratian kukkasia

Perjantai 5.6.2009 - Pekka Niskanen

Byrokratialla tarkoitetaan virkavaltaisuutta. Sanahan on itsessään ihan neutraali. Byrokratian pitäisi siis olla järjestäytyneen yhteiskunnan tukipilari. Mutta kun pilasivat sen, byrokraatit nimittäin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Byrokratia, Kela, työttömyyspäiväraha, byrokraatti, Ajoneuvohallintokeskus, parkkikiekko, pysäköintikiekko, pysäköintikiekkokirja, kiekkokirja, parkkimaksu, pysäköintimaksu, pysäköintivirhemaksu, liikenne- ja viestintäministeriö

Wincapita

Torstai 4.6.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Ovatko Wincapita ja siihen liittyvät varojen siirrot rikoksia, vai onko kyse jostakin muusta, uhkapelistä, jossa joku voittaa ja toinen häviää.

Sisäasiainministeriön pelipäällikkö, hallitusneuvos Laiho otti aika nopeasti kantaa rikoksen puolesta. Ihmiset, jotka olivat keränneet rahaa Wincapitaan olivat hänen mukaansa syyllistyneet rahankeräysrikokseen samalla tavalla kuin massaliikkeen aktivisti. Tämä ei vielä ole kovin suuri synti. Poliisi ryhtyi tutkimaan rahankeräystä. Olivatko rahankerääjät huijanneet ihmisiä kerätessään rahaa, oliko rahaa sijoittaneille annettu väärää tietoa systeemistä, joka tuntui generoivan uskomattomia tuottoja ja joka veti puoleensa niin rikollisia kuin poliisejakin sijoittajiksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Wincapita, rikos, veropetos, valuuttakauppa, rahankeräys, oikeudenkäynti

Poliittisen järjestelmän rahankeräyskustannukset

Maanantai 27.4.2009 - Ahti Pontinen

Suomalaisessa järjestelmässä valtaapitävien puolueiden ja tahojen toimintaa tuetaan suoraan ja myös välillisesti yhteiskunnan/valtion varoista. Joudutaan tekemään melkoisesti kansantaloudelle tuottamatonta työtä, jotta itse järjestelmän koukerot tulisivat "lain kirjaimen" mukaiseksi.

Yksi - ja korostan, että vain yksi - pieni esimerkki tästä on lehdistötuki.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ahti Pontinen, eduskunta, lehdistötuki, ammattiliitto, ammattiliitot, rahankeräys

Yrittäjää autetaan usein tavoin!

Tiistai 10.2.2009 klo 15.00 - Anne Kalmari

Työnantajien kansaneläkemaksun poisto on noussut julkisuuteen vastaantulona elinkeinoelämälle. Todellisuudessa suurimmat hyötyjät ovat suuryritykset ja kuntasektori. Pienyrittäjille merkittävämpää kuin suora rahallinen hyöty onkin se, että työmarkkinajärjestöt pääsivät samalla sopuun monista työehtokysymyksistä, ja lakkoaaltoa ei tarvitse pelätä.

Kuitenkin valtion budjetissa tämä on 800 miljoonan euron tulon menetys. Näin iso vastaantulo hallitukselta siirtää katseet nyt suuryritysten suuntaan. Jos toisessa vaakakupissa on voittojen maksimointi ja toisessa työntekijöiden työllisyys ja heidän lisäkouluttaminen taantuman aikana, eikö tulevaisuuteen katsovan kannata pitää kiinni työvoimastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anne Kalmari, elvytyspaketti, rahoitus, riski, budjetti, työllisyys, bioenergia, verokortti, kotitalousvähennys, elvytysraha, paperiteollisuus

Arvot tilanteen mukaan

Torstai 1.1.2009 klo 20.52 - Ahti Pontinen

Pääministeri Vanhanen neuvoo kuluttajia aukaisemaan kukkaronnyörejä ja alkamaan kuluttamaan. Samaan aikaan Suomi on sitoutunut lähes koko muun maailman tavoin ilmastonmuutos talkoisiin. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Ahti Pontinen, Pääministeri, Matti Vanhanen, ekologista, kulutus, kuluttaja, politikointi, politiikka, usa, yhdysvallat, rahanväärennös, väärennetyt dollarit, ilmastonmuutos

Taantuma ei ole rikollinen poikkeustila

Maanantai 22.12.2008 klo 9.01 - Heikki Ikonen

Talouskriisiä toitotetaan nyt ikään kuin maailma olisi ajautunut aiemmin kokemattomaan poikkeustilaan. Ilmapiiriä kuvaa hyvin professori Arto Jokisen alakerta Aamulehdessä 15.12. Koska se heijastelee uskoakseni yleisemminkin käsityksiä talouden liikkeistä, on muutama reunahuomautus paikallaan.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: talouskriisi, aamulehti, arto jokinen, heikki ikonen, poikkeustila, taloudet liikkeet, lama, taantuma, kriisi, inflaatio, laskusuhdanne, rahan hinta, keskuspankki, talousennuste, raha

Yrittäjärasismia

Tiistai 11.11.2008 klo 9.10 - Ahti M. Pontinen

Kun työntekijä pienessä palveluyrityksessä sairastuu tai jää hoitamaan vaikkapa sairasta lastaan, hän on poissa tuottavasta työstä. Yrityksen on kuitenkin maksettava palkka kaikkine sivukuluineen. Vastaavalta ajalta jää laskutus kertymättä, eli juuri se raha, jolla yrityksen tulisi maksaa palkka. Mistä tämä raha otetaan?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Ahti Pontinen, yrittäjä, yritys, yrittäjärasismi, yhteiskunta, työntekijä, sairasloma, palkka, raha, ammattiliitot

Kontrollikyvyttömyys

Torstai 9.10.2008 klo 12.56 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomen pankkikriisi 1990-luvulla johtui valvovan viranomaisen, tässä tapauksessa Suomen Pankin ja pankkitarkastusviraston kyvyttömyydestä hallita markkinoiden ahneutta, markkinatalouden renkiä, joka hetkeksi pääsi isännäksi. Tänään tilanne on aivan samanlainen, pankkitoimintaa valvovien viranomaisten ymmärrys ja kyky hoitaa kontrollitehtäväänsä on huono, jossakin tapauksessa kelvoton.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kari, Uoti, Uoti Kari, pankkikriisi, pankit, pankki, pankkitoiminta, Islanti, markkinatalous, pankkitarkastusvirasto, rahanpesu

IMF ja Islanti

Tiistai 7.10.2008 klo 16.41 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomi oli 1990-luvun alkupuolella päätymässä IMF:n hoiviin kun valtiolle ei enää suostuttu antamaan lainaa maailmalta. Lainaa tarvittiin kun pankit olivat sössineet omat busineksensa antamalla rahaa lainaksi ilman vakuuksia ja valtion piti tulla pelastamaan poloiset pankit. Nyt USA:ssa on päädytty samaan tilanteeseen. Valtio pelastaa pankkirukat ostamalla näiltä niiden huonot lainat roskapankkiin, USA:n Arsenaliin. Hetken päästä kaikki taas rullaa kuin ennen vanhaan. Tämä on ensimmäinen vaihe USA:n talouden uudelle nousulle.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Lama, valtio, pankit, pankki, Islanti, IMF, talous, raha, konkurssi

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »