Blogin arkisto

Tuottavuutta määräajoilla

Keskiviikko 15.6.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgViimeisin esseeni valmistui muutama tunti ennen palautusajan päättymistä. Hiukan siihen vaadittiin nörttijuomaa (Coca-Cola), itsekuria ja musiikkia. Mutta se valmistui kuitenkin ajoissa. Pakko on paras muusa.

Ehkä tehokkain tapa saada jotain aikaiseksi on tiukka deadline. Jos sen ylittää, niin työtä ei hyväksytä tai saa sanktion. Sanktio voi olla vaikkapa pieni lisätyö. Deadline eli tarkka määräaika tehostaa toimintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, tuottavuus, työ, päiväraha

Onkohan pienyrittäjiinkin iskenyt suuruuden hulluus?

Tiistai 8.9.2015 - Kirsi Mäkinen

kirsimakinen.jpgJäin pohtimaan tätä kysymystä taannoin lukiessani muutamia yrittäjyyttä koskevia artikkeleita. Joskus kuvittelin, että tämä ongelma olisi vain isompien ja keskisuurten yritysten omistajilla, mutta nyt täytyy oikein miettiä omallakin kohdalla, kun digimarkkinat kehittyvät ja ala kiehtoo monia ehkä siitä syystä, että se mahdollistaa kassaviran aikaansaamisen 24/7.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kirsi Mäkinen, yrittäjä, raha, tavoite, markkinointi, digimarkkinat, e-kirja

Pökköä pesään - rauta on kuumaa nyt! Lapsellasi voi olla otollinen hetki kehittyä nopeasti!

Perjantai 26.12.2014 - Juha Ahola

juhaahola.jpgJoulun alla tyttäremme sai idean, että hän haluaa perustaa kaupan. Jalostimme ideaa ja seuraavina päivinä ja viikkoina tytär myi noin 130 eurolla vuosikalentereita. Koska rahaa kertyi kassalippaaseen, tuli luontevasti puheeksi se, miten rahan raha pysyisi hyppysissä. Yhden barbinuken Ella sai ostaa palkinnoksi tehdystä työstä, osa rahoista laitettiin pankkitilille ja loput jätettiin kassalippaaseen kauppaleikkejä varten.

On muuten selvästi motivoimampaa leikkiä kauppaleikkejä oikeilla rahoilla kuin leikkirahoilla. Ja lisäksi rahat pysyvät tallessa paremmin! =)

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kasvatus, rahankäyttö

Lomarahat pois ja heti!

Torstai 1.8.2013 - Juha Häkkinen

juhahakkinen.jpgTyöelämän uudistamiseen liittyen on jo parin vuoden ajan saatu kuulla hurjiakin ehdotuksia työmarkkinoiden uudistamisesta. Keskellä kesää tuli sitten taas tämä palkansaajien lomarahojen poistaminen.

Olen samaa mieltä, otetaan ne pois, loppuu jahkaaminen siitäkin.

Suomessahan – yksinkertaistetusti – maksetaan vakituisessa työsuhteessa olevalle henkilölle 11 kappaletta koko kuukauden palkkoja ja yksi kappale 1,5-kertaisia kuukausipalkkoja. Tuo puolikas on se lomaraha. Meillä on tällainen systeemi tässä maassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Häkkinen, työ, työelämä, loma, lomaraha, palkka

Riskirahasto tulisi tarpeeseen

Keskiviikko 6.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgHallituksen selvitysmies Pekka Ala-Pietilältä tilaama kasvuraportti esittää, että Suomeen perustettaisiin alkuvaiheessa oleville kasvuyrityksille rahasto. Se keräisi vuosittain 24-40 miljoonaa valtiolta ja 36-60 miljoonaa yksityisiltä kansalaisilta. Ehdotus on mainio moneltakin kannalta.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, sijoittaminen, rahoitus, pääoma, rahasto, riskinhallinta

Metakkaa!

Tiistai 13.11.2012 - Timo Kalliokoski

timo_kalliokoski.jpgMeillä on ongelma. Meillä on liian vähän rahaa. Ihan vaan yleensä. Kuulemma.

Sitten ongelma pitäisi kai ratkaista. Meillä ei ole tarpeeksi rahaa, koska meillä on keskuudessamme sellaisia, joilla ei ole rahaa. Ihan loogista. No nyt yhden puolueen nuori on avannut suunsa ja sanonut mitä se puolue oikeasti ajattelee tästä ongelmasta. Sitten avautui toinen, mutta ei se ole kiinnostavaa. Vaikka ehkä sitten einmal ist keinmal, tai jotain.

Vähän ovat kokeneemmat olleet käärmeissään, kun kloppi esittelee kortteja tuolla tavalla. Sitten on kauheasti kauhisteltu puolin ja toisin.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Timo Kalliokoski, raha, talous, velka, korko

Jääkiekko ei ole julkinen palvelu vaan bisnestä

Maanantai 14.5.2012 - Heikki Ikonen

Jääkiekon MM-kisojen lippujen hinnoista syntynyt sota sai hiukan huvittavia piirteitä. Protesteista sai vaikutelman, että huippukiekkoilu on julkista palvelua, jonka hinnasta pitäisi päättää osapuilleen demokraattisissa elimissä. Kiekkoyleisön näköharha johtuu siitä, että kiekko on ainoa iso palloilulaji, jossa menestymme. Kisojenkin pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla, koska menestystä janotaan ja juhlitaan kollektiivisesti.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, hinta, raha, mm-kisat, tuotantokustannukset, tuottavuus, tuotto, markkinat

Myyjän rooli

Tiistai 10.4.2012 - Pauli Vuorio

Ratkaisija, asiantuntija, auttaja, palvelija, isä, äiti, kaveri, opastaja, neuvoja, suosittelija, parantaja, tarpeen synnyttäjä, ymmärtäjä, johdattelija, asiakkaan johtaja,  jopa pelastaja tai vapahtaja. Näitä ja paljon muita olen saanut vastauksiksi myyjän roolista myyjiltä itseltään tai myyntijohdolta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, myyntitaito, kirja, raha, hyvä myyjä, asiakas, asiakaskohtaaminen

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Herätys, EU!

Keskiviikko 21.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueella on viime kuukaudet keskitytty säästöohjelmien luomiseen kuluja leikkaamalla ja veroja nostamalla. Mutta velkakriisin akuutti ongelma ei ole valtioiden maksukyvyn ratkaiseva heikentyminen muiden kuin Kreikan kohdalla. Sen ajautumista velkajärjestelyyn markkinat pitävät jo varmana, ja epäluottamus kohdistuu aiheellisesti niihin rahalaitoksiin, joilla tiedetään tai uskotaan olevan liikaa Kreikan velkakirjoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, EU, euro, säästöohjelma, Kreikka, velkakriisi, Italia, Espanja, velkasaneeraus, tukitoimet, pankkikriisi

Hajoaako euro?

Keskiviikko 14.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueen velkakriisi uhkaa jo yhteisvaluutan olemassaoloa, arvioi aikakauslehti Economist. Euro voisi hajota niin, että Kreikan kaltaiset heikot maat toteavat yhteisvaluutassa pysymisen käyvän kalliimmaksi kuin siitä eroamisen. Devalvaatio on normaali lääke talouskriiseissä, mutta euron jäsenillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Kuuri olisi armoton, koska se johtaisi pankkien konkursseihin ja entistä pahempiin sisäisiin levottomuuksiin. Kansalaiset yrittäisivät saada rahansa maasta ulos, mutta vain jotkut siinä onnistuisivat. Muiden säästöt devalvoituisivat raskaasti, eli suuri osa niistä sulaisi taivaalle. Mutta ennen pitkää devalvoitunut valuutta vetäisi niiden taloudet kasvuun.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, euro, euroalue, EU, velkakriisi, talouskriisi, pankkikriisi, velkajärjestely

Lukijan mielipide: Eivätkö poliitikot opi koskaan?

Maanantai 12.9.2011 - Nimimerkki Lex

Suomea johdetaan jälleen aivan kuin 90-luvulla. Ihmisiä pelotellaan ja juttuja julkaistaan perehtymättä oikeisiin tietoihin. Hyvänä esimerkkinä on metsäteollisuuden alasajo, missä kyse on vain palkkojen alasajosta ja tuloksen maksimoinnista.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: lukijan mielipide, Suomi, teollisuus, metsäteollisuus, tuki, tukirahat, Lex

Talouden notkahdus voi jäädä lyhyeksi

Tiistai 23.8.2011 - Heikki Ikonen

Pörssiromahdusta ja sitä seurannutta lamaa 2008 on verrattu 1930-luvun tapahtumiin. Myös tarinoiden jatkot ovat muistuttaneet toisiaan. Syvimmästä romahduksesta noustiin molemmilla kerroilla julkisella elvytyksellä, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio kiihtyi, elvytystä leikattiin ja pörssit sukelsivat. Yhdysvallat vajosi uuteen taantumaan 1937-1938.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, pörssi, elvytys, lama, pörssiromahdus, taantuma, inflaatio, deflaatio, EKP, IMF

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Reittaajat arvostelumyrskyn kohteena

Perjantai 12.8.2011 - Heikki Ikonen

Luottoluokittaja Standard & Poorsin päätös laskea Yhdysvaltojen luokitus AAA:sta pykälää alemmas AA+:aan aiheutti vakavan markkinapaniikin ohella arvostelumyrskyn S&P:a ja ylipäätään reittaajia kohtaan. Taloustieteen nobelisti Paul Krugman muistuttaa, että reittaajat antoivat viime vuosikymmenellä huippuluokituksia roskalainapaketeille, joita sijoitusinstituutiot kauppaisivat ympäri maailmaa tuhoisin seurauksin. Investointipankki Lehman Brothers sai myös A-reittauksen vain hetki ennen konkurssiaan.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, USA, luottoluokitus, Standart & Poors, reittaaja, roskalaina, sijoittaminen, konkurssi

Italian tilanne on vaikea, muttei toivoton

Maanantai 8.8.2011 klo 10.02 - Heikki Ikonen

Rahamarkkinoilla koettiin viime viikolla pahin paniikki sitten syksyn 2008, kun markkinat käänsivät katseensa Italiaan, jonka korot nousivat rysäyksellä samaan aikaan kun pörssit rotkahtivat. Italia on ollut jo kauan euroalueen suuri huolen aihe, vaikka huomio on kiinnittynyt tähän asti Kreikkaan. Italian valtion velka-aste on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan suhdeluku on vain jonkin verran korkeampi, ja Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous.

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, rahamarkkinat, pörssi, euro, talouskriisi, Italia

Tälläinen on huippumyyjä, osa 2

Maanantai 16.5.2011 - Pauli Vuorio

Perinteinen myyjän rahavirran arvoketju menee tähän tapaan:
1. Rahaa omaan pussiin 2. Rahaa työnantajan pussiin 3. Mahdollisia hyötyjä/etuja asiakkaalle.

Huippumyyjä on sisäistänyt asiat eri järjestykseen, vaikka oma rahapussikin on tärkeä. 1. Hyötyä asiakkaalle 2. Hyötyä työnantajalle 3. Hyötyä itselle. Tämä näkyy nimenomaan asiakkaan kanssa vuorovaikutustilanteessa ollessa. Huippumyyjä totta kai osaa laskea katteen ja myy riittävällä katteella.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, myyntitaito, kirja, raha, hyvä myyjä

Demareistakin kuoriutui ehta markkinavoima

Keskiviikko 15.12.2010 - Heikki Ikonen

Demareiden sielunelämää on tänä päivänä surkuhupaisaa seurata. Vasemmistolaiseen retoriikkaan on aina kuulunut jyrkkä kriittisyys markkinavoimia kohtaan. Noita paholaisen juoksupoikia ovat ne, jotka toimivat markkinataloudessa omien etujensa puolesta. Heitähän ovat tietysti kaikki – paitsi vasemmistolaisessa mytologiassa, jossa hyvät ihmiset eli palkansaajat ovat epäitsekkäitä yhteisen hyvän puolustajia. Heidän sankarillinen tehtävänsä on tapella kynsin hampain pyyteettömyyden puolesta markkinoiden kylmää ahneutta vastaan. Kuluneen vuoden aikana demarien perinteinen retoriikka ja toimet ovat kirmanneet harvinaisen kaukana toisistaan.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, markkinavoimat, tukipaketti, vakausrahasto, yhteisvaluutta, riskiluototus, finanssikriisi

Rahaelvytys on kohdistettava paremmin

Keskiviikko 20.10.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Maailmantaloudessa riittää aina huolia. Finanssikriisi saatiin jollain tapaa hallintaan, nyt tuskaillaan valuuttasotaa. Suurimman arvostelun kohteena on Kiina, jota vaaditaan revalvoimaan juaninsa. Jopa 40 prosenttia alihintainen juan pitää Kiinan viennin vauhdissa, mutta samalla se heikentää toisten talouksien vientiä. Aiemmin Kiinan valuuttapolitiikkaa arvosteli etenkin Yhdysvallat, mutta joukkoon ovat liittyneet jo Japani, Brasilia ja Eurooppa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, finanssikriisi, valuuttapolitiikka, kauppapakotteet, rahaelvytys, devalvaatiokilpailu, kasinotalous

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään

Torstai 26.8.2010 klo 14.01 - Ahti M. Pontinen

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään, jotta se saisi viimeisenkin pk-yrityksen eurot haltuunsa?

Tätä kysyy myös Pauli Vahtera Iltalehden kolumnissaan Kun yhteiskunta kaataa, niin iso haavi alle. Kirjoitus on loistava ja se kannattaa lukea: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/24/kun-yhteiskunta-kaataa-niin-iso-haavi-alle/

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti M. Pontinen, Pauli Vahtera, julkinen talous, yritysverotus, pk-yritykset, valtion varat, rahanjako, yritysmyönteisyys, talouspolitiikka

Vanhemmat kirjoitukset »