Blogin arkisto

Draghi pelasti euron, mutta johtaako hänen mallinsa inflaatioon?

Tiistai 11.9.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgEuroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi esitteli heinäkuussa suunnitelmansa euron pelastamiseksi, ja syyskuun alussa EKP:n neuvosto hyväksyi suunnitelman vain yhden maan äänestäessä vastaan – tuo maa oli tiettävästi Saksa. Siitä voi vielä seurata vaikeuksia, jos Saksa alkaa kapinoida Draghin ohjelmaa vastaan, mutta toistaiseksi se on nyt virallisesti voimassa.

Suomessa Draghin malli on jäänyt turhan vähälle huomiolle, vaikka se tarjoaa mahtavimman ja mielestäni pysyvän lääkkeen euron pelastamiseen. Draghi lupaa EKP:n tukevan kriisimaita jatkossa käytännössä rajattomasti, jotta niiden korot laskisivat siedettävälle tasolle. Eli EKP ostaa kriisimaiden lyhytaikaisia velkoja, jottei niiden tarvitse palata omaan valuuttaan korkomenojen tuhoamana. Se pitää euron koossa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, EKP, EU, EVM, Mario Draghi

Kirja, joka toivottavasti muutti minua

Keskiviikko 5.9.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgLuin juuri kirjan, jonka toivon muuttavan sekä suhdettani että suhtautumistani muihin ihmisiin loppuelämäkseni.

Kirja todistaa viimeisimpään aivotutkimukseen ja huippunsa vietyjen koejärjestelyjen avulla, kuinka me ihmiset tarvitsemme empaattisia, sosiaalisia kontakteja voidaksemme hyvin. Tämä tarve ei ole filosofinen tai aatteellisesti oikea, vaan erottamaton osa fysiologista minäämme.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Kolehmainen, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus, sosiaalinen äly, empatia, markkinatalous, markkinaehtoisuus

"Jokainen organisaatio oppii virheistään vain, jos ne otetaan esille"

Maanantai 3.9.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgOtsikko on lainattu kokeneen työyhteisöjen kehittäjän, Veli-Pekka Moisalon kirjasta "Arjen johtaminen – käytännön esimiestyötä (2010)". Eikö itse asiassa ole käsittämätöntä, että kyseisenlaisia itsestäänselvyyksiä täytyy painottaa esimiesasemassa oleville aikuisille? Miksi valta tekee meistä – tai paremminkin – koska valta tekee joistakuista meistä tietoa panttaavia hölmöjä, täytyisi olla mekanismi ko. "taudin" välttämiseksi.

Jo pitkään on puhuttu pelon sekaisin tuntein x-, y- ja viimeksi z-sukupolven "kummajaisten" tulosta työmarkkinoille ja kysytty, miten niiden kanssa perinteisissä työyhteisöissä pärjätään?

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Heikki Kolehmainen, työyhteisö, markkinatalous, organisaatio, johtaminen, kannustimet

Talous elpyy, jos poliitikot hoitavat tonttinsa

Maanantai 27.8.2012 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgTalousuutiset kautta maailman ovat olleet keväästä alkaen ikäviä, mutta siitä huolimatta osakemarkkinat ovat nousseet yli kaksi kuukautta. Kehitys ei olisi mahdollista ilman taloudellisen ilmapiirin merkittävää vahvistumista – pörssithän heijastavat tulevaa kehitystä, eivät reaaliaikaista tilannetta. Pörssien perusteella ensi talvesta on tulossa odotuksia parempi. Sitä puoltaa myös Kiinan mittava elvytyspaketti.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, osake, osakemarkkinat, pankkituki, EU, EVM

Ei koske Suomea

Maanantai 20.8.2012 - Ville Kauppinen

eikoskesuomea.jpg
Valtiovelan kehitys

Suomen bruttokansantuote supistui tilastokeskuksen julkistamien tarkistettujen tietojen mukaan vuonna 2009 kahdeksan prosenttia. Onneksi julkissektori oli kasvanut terveesti 56 %:iin taloudestamme BKT:lla mitaten. Myös asuntomarkkinat reagoivat iloisesti kasvun hidastumiseen, hinnat raketoivat Helsingissä 20 % ja pääkaupunkiseudulla 16 %. Julkissektori työllisti suoraan noin 650 000 ihmistä ja epäsuorasti julkisista tulonsiirroista riippuvaisia on valtaisa määrä. Tässä maassa ei perusteta yhtään yritystä ilman yritystukia, starttirahoja, tekes-tukiaisia ja niin edelleen. Jopa työntekijöiden palkkaukseen on kehitetty tukea tuen päälle. Kun kaikki ovat riippuvaisia julkissektorista, on julkissektorin karsimista turha edes ajatella.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Kiinasta joululahja maailmantaloudelle

Maanantai 6.8.2012 - Heikki Ikonen

Viime kuukausina olemme saaneet ikävää havainto-opetusta maailmantalouden keskinäisriippuvuuksista. Euroopan talouskriisin laineet rantautuivat jo keväällä Yhdysvaltoihin, jossa rahamarkkinoiden epävarmuus vähensi taloudellista aktiviteettia. Kesän mittaan talous alkoi yskiä myös siihen asti hyvin vetäneessä Aasiassa.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, talouskriisi, maailmantalous, Kiina, inflaatio

Jokaisen mahdollisuudet

Keskiviikko 20.6.2012 - Ahti Pontinen

Moni  tiedustelee työnantajan taloudellista tilannetta, joka  on hyväkin asia. Suurin osa kysyy tätä kuitenkin aivan vääristä lähtökohdista.He etsivät myyttistä turvallista työpaikkaa, jossa ei joutuisi murehtimaan tulevaisuudesta. Ne ajat, jos niitä nyt koskaan oli, jolloin työpaikkaan mentiin koko elämäksi ovat ohi. Turvallista työpaikkaa ei ole.Ikuinen työpaikka omassa yrityksessä? Se on ihan yhtä myytti, kuin olla jonkun palveluksessa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Ahti Pontinen, talous, työ, työpaikka, työnantaja

Suuret julkiset hankkeet kannattaa tehdä heikossa suhdanteessa

Maanantai 18.6.2012 - Heikki Ikonen

Tampereella pitkän taistelun kohteena olleesta Rantatien tunnelista saatiin valtuustossa lopulta päätös. En ota kantaa hankkeen puolesta tai sitä vastaan sinänsä, mutta yhtä vastustajien perustelua minun on pakko perata, koska se on taloudellisesti niin takapajuinen.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, Tampere, talous, taantuma, suhdanne

EU tienhaarassa - taas kerran

Tiistai 5.6.2012 - Heikki Ikonen

Rajua lamaa poteva Espanja rämpii pankkikriisissä. Sen pitäisi pääomittaa maan kolmanneksi suurinta pankkiaan Bankiaa 19 miljardilla, mutta rahaa ei ole, ja luottomarkkinoilta se on melkein jo ulkona. Espanja maksaa uusista veloistaan jo yli kuuden prosentin korkoa. Sitä pidetään yleisesti kipurajana, jonka takana on tukiluukku.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, velkakriisi, talous, euro, Espanja, EU, EVM, eurobondit, tuki, pankkituki

Kreikka lähtee eurosta ilman vaali-ihmettä

Maanantai 28.5.2012 - Heikki Ikonen

Kreikan lähtö eurosta on jo erittäin todennäköistä, ellei uusintavaali tuo suurta mullistusta toiseen suuntaan, eli kreikkalaiset säikähtävät tajutessaan paluun drakmaan olevan edessä. Kova halu heillä on kyllä pysyä eurossa – mutta ilman kustannuksia. Säästöjä ja talousuudistuksia ei pitäisi tehdä, ne kuulemma loukkaavat ulkoa saneltuina kansallista itsemääräysoikeutta.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Kreikka, vaali, Syriza, euro

Ranskan liikkumavara on pienempi kuin Hollande uhoaa

Keskiviikko 9.5.2012 - Heikki Ikonen

Ranskassa presidentiksi noussut vasemmiston Francois Hollande ajaa euromaiden budjettivajeet rajaavan vakauspaketin avaamista. Hän uhoaa hankkivansa kasvua vaikka velaksi. Kasvu on tietysti tarpeen jokaisessa maassa, mutta kuten suomalaiset tietävät 1980-luvun hullujen vuosien seurauksena, raskaasti velkavetoinen kasvu on hyvin riskialtista. Samasta syystä Kreikka on nyt syvällä nesteessä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, budjettivaje, kansantalous, vakauspaketti, luottoluokitus

Suomen kohtalo ei ole yhtä kuin Nokia

Keskiviikko 2.5.2012 - Heikki Ikonen

Kun Nokialla menee huonosti, synnyttää se Suomessa maailmanlopun tunnelman, niin suuri on ollut yhtiön merkitys työllistäjänä, yhtiöveron maksajana ja kansallisen itsetunnon kohottajana. Niin surullista kuin Nokian alamäkeä on seurata, ei suomalaisten pidä silti sortua näköalattomuuteen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Nokia, vientiyhtiöt, yritykset, Suomi

Pankkikriisien keskimääräinen kesto on neljä ja puoli vuotta

Keskiviikko 25.4.2012 - Heikki Ikonen

Velkakriisin jatkuva venyminen tuskastuttaa eurooppalaisia, niin myös suomalaisia, vaikka meihin vaikutukset kohdistuvat etupäässä välillisesti. Pari kuukautta kestänyt optimistinen vaihe rakoili pahan kerran, kun markkinoilla levisi pelko Espanjan maksukyvyn rapautumisesta. Lähiviikkoina siihen pitäisi saada jokin helpotus. Todennäköisesti EKP jakaa lisää halpaa luottoa pankeille tai ostaa Espanjan velkoja, ja markkinat saadaan rauhoittumaan. Siten ennusteiden lupaama elpyminen pääsisi taas vauhtiin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velkakriisi, euro, EKP, eurokriisi, pankkikriisi

Kuubakin oivalsi yrittäjyyden merkityksen hyvinvoinnille

Maanantai 16.4.2012 - Heikki Ikonen

Vain kourallinen maailman maista pitää enää yllä sosialismia, yhtenä niistä Kuuba, joka siirtyi sosialismiin yli 50 vuotta sitten Fidel Castron johtaman vallankumouksen kautta. Castrot ovat edelleen vallassa, joskin vakavasti sairastellut 85-vuotias Fidel jätti 2008 aktiivisen johtamisen viisi vuotta nuoremmalle veljelleen Raúlille. Poliittisia muutoksia Raúl on tuonut niukasti - autoritaarinen ja keskusjohtoinen järjestelmä pidetään yhä pystyssä kovin ottein. Silti Raúl on osoittautunut veljeään käytännöllisemmäksi johtajaksi.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, yrittäminen, sosialismi, Kuuba, markkinatalous

Finnairin kohdalla vaahdotaan epäoleellisista asioista

Maanantai 26.3.2012 - Heikki Ikonen

Finnairista syntyi julkinen sota, kun yhtiön johtajan Mika Vehviläisen epämääräinen asuntokauppa paljastui, antaen mielikuvan korruptoituneesta hyväveli-verkostosta, jossa herrat suhmuroivat etuja toisilleen. Asia vietiin poliisitutkintaan.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hyväveli, tulospalkkio, optio-ohjelma, talous, bonus

Sijoita yrityksiin, älä kultaan

Tiistai 13.3.2012 - Heikki Ikonen

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett tunnetaan suorista, osuvista ja usein perinteisestä talousajattelusta poikkeavista näkemyksistään. Sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn vuotuisessa sijoittajakirjeessä hän arvostelee – jälleen kerran – sijoittajien vimmaa pistää rahansa kultaan. Sen hintahan on moninkertaistunut viime vuosien aikana.

Maailmassa on tällä hetkellä kultaa 170 000 tonnia. Jos se sulatettaisiin kuutioksi, sivun pituus olisi noin 21 metriä, Buffet laskee. Kuution arvo on nykyään noin 9600 miljoonaa dollaria. Summalla voisi ostaa Yhdysvaltain kaikki viljelysmaat, tai 16 Exxon Mobil -öljy-yhtiötä.

Lue lisää »

13 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, sijoittaminen, kulta, arvometallit, taloustiede, hyödykkeet

Yrityksen tavoite on optimoida henkilöstön määrä

Torstai 23.2.2012 - Heikki Ikonen

Yhdysvalloissa republikaanien kilpailua presidenttiehdokkuudesta johtaa Mitt Romney, jonka vaalivaltti on talousosaaminen. Kuvernöörinä hän tasapainotti osavaltionsa Massachusettesin budjetin nostamatta veroja, ja sijoitusyhtiö Bain Capitalin omistajana ja johtajana hän siivitti yhtiönsä menestystarinaksi. Bain Capital osti taloudeltaan hoippuvia yhtiöitä, saneerasi ne kuntoon ja möi hyvällä voitolla. Toiminta teki Romneysta miljonäärin.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, saneeraus, irtisanominen

Nalle Wahlroos

Torstai 16.2.2012 - Kari Uoti

Nalle luki oman filosofiansa Hesarin sivuille: Ihminen on luonteeltaan omaa etuaan ajatteleva. Se on jokaisen elävän organismin perusominaisuus vuosituhansien saatossa... kapitalismi on järjestelmä, jossa kauppa on mahdollisimman vapaata ja jossa kuluttajien mieltymykset toisaalta ja tuottajien kekseliäisyys määräävät lopputuleman.

Näinkö me päästään yhteiskuntaan, jossa onnellisuus maksimoituu?

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, talous, kapitalismi, nalle, Wahlroos

Viinasen pörssihörinät ovat halpaa populismia

Maanantai 13.2.2012 - Heikki Ikonen

Joidenkin ihmisten kanssa ei vain tule toimeen. Kun kärvistelin 1990-luvulla suuren laman kourissa työttömänä lukemattomien suomalaisten tapaan, kokoomuksen Iiro Viinanen yritti keksiä konstin jos toisen, jotta valtion ei tarvitsisi kustantaa minulle välttämätöntä työttömyystukea. Nyt, kun olen taas työnmarkkinoilla ja yritän raapia kasaan piensijoittajana itselleni eläkettä, Iiro haluaa lakkauttaa pörssin. Näin hän uhoaa tuoreessa kirjassaan Vasen oikea, oikea vasen, jonka hän teki yhdessä toisen ex-poliitikon Esko Seppäsen kanssa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, lama, talous, pörssi, sijoittaminen, sijoittaminen, omistus

Oikeaa hintaa ei ole

Maanantai 30.1.2012 - Heikki Ikonen

Hinnoittelu on yrityksen menestyksessä yksi keskeisistä avaimista, ja toisaalta se hyödykkeen ominaisuus, joka ratkaisee pitkälti kuluttajan ostopäätöksen. Laadusta moni asiakas on valmis maksamaan, osa taas ei. Tarpeeksi halvalla menee usein aika kehnokin tuote, jos se täyttää edes jollain tapaa tarkoituksensa.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinnoittelu, talous, yritys, ostopäätös, laatu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »