Blogin arkisto

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Sunnuntai 27.11.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngUseilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Maanantai 3.10.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngKun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Työsopimuksella määritellään työsuhteen ehdot. Laki lähtee siitä, että tällaisia sopimuksia ei voida yksipuolisesti muuttaa ja ne sitovat osapuolia sen ajan kun ovat voimassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työsopimus, työsuhde

Sinä olet samanlainen selittelijä! Keksi keinot!

Perjantai 27.5.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgAamulenkille klo 6.15-> 45 minuuttia hölkkää. ÄLÄ MISSAA TARINAA, vaikka kenties sinua ärsyttää, kun et itse viitsinyt aamulenkillä käydä.

Kohtasin reilu 2 vkoa sitten la iltana pitkästä aikaa kaverini Antin. Hän haastoi minut juoksulenkille ja sen perään saunomaan. Kesken lenkin hän sanoi, että ruvetaanpa Juha käymään kerta viikossa yhdessä lenkillä.

Kakistelin! Miksi, vaikka lenkkieily on kuulunut jo vuosien ajan kuvioihini?

Sama syy, kuin miksi sinä et todennäköisesti lenkkeile / käy salilla tai tee asioita, joita olisi kiva tehdä, mutta… AIKA!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, lenkki, aamulenkki, aikataulu, ajankäyttö

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Tiistai 12.4.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngOlenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Jopa lakiteksti antaa hyvinkin paljon tulkinnan varaa tässä asiassa. Toki tämä lähtee siitä, ettei sopimus ole varsinaisesti lainvastainen vaan siinä on jokin tai joitakin pätemättömiä kirjauksia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Tiistai 1.3.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngJos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Ei, ei ja vielä kerran ei. Myös tämä uskomus elää todella vahvana työtä tekevän kansan parissa. Kun tulet työvuoroosi vaikka sinulla olisikin edelleen sairaslomaa jäljellä, olet ihan samalla tavalla työtapaturmavakuutuksen piirissä kuin kuka tahansa työntekijä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työkyky, vakuutus

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Torstai 18.2.2016 - Petri Heinola

myytinmurtaja.pngJos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?

Saako sairauslomalla mennä töihin?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työkyky

Pidempiä päiviä, vähemmän lomaa

Keskiviikko 27.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHmmm….  luinpa taasen lehtiä ja totesin, että emme pärjää siksi, että työpäiväme on liian lyhyitä ja lomat liian pitkiä. Ja että palkkammekin on liian kova. Tälläisiä loihti sanomaan Raimo Sailas Karjalaisessa. Mietin vain, että miten niitä työuria pidennetään, päiviä pidennetään ja lomia lyhennetään, kun ei ole riittävästi töitä kaikelle kansalle. Pitäisköhän pohtia ihan muita ratkaisuja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, vapaa-aika, yt, palkka-ale

Kun työvoima kohtaa yrityksen

Keskiviikko 20.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYritysten kasvottomasta rekrytoinnista puhutaan paljon, ilmoitus, nippu cv:tä ja hiljaisuus. Se on pitkälti nykyajan trendi eli tilataan rekry-yritys hankkimaan kandidaatteja. Useinmiten hakijan kannalta se on melkoisen tylsää ja kasvotonta toimintaa. Onneksi on aina väliin toisenlaisia tapauksia eli kuten tämän päivän tilaisuus Uratehtaalla.

Eatech Oy oli esittelemässä toimintaansa ja mahdollisia työpaikkoja Uratehtaalla.  Nämä tilaisuudet ovat aina positiivisiä yllätyksiä ja täälläkin kuuntelijoitakin taisi olla parikymmentä. Se mikä näistä tekee hyviä tilaisuuksia on muutama pieni erityinen asia.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Huomenta sanoo päiväkotitäti

Keskiviikko 20.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKun pieni taapero tallustaa pitkin lumista polkua kohti päiväkotia, niin hän samalla miettii että mitä piti tädille sanoa. Ja lumisella polulla mieleen iskostuu, että ensin sanotaan huomenta ja sitten mennään katsomaan kavereita päiväkotiin. Päiväkodissa pienten taaperoiden mieliin yritetään iskostaa erilaisia tulevaisuudessa tarvittavia taitoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, taito, taidot, käytöstavat, tavat

Rekrytoinnin ihmemaa 2

Tiistai 27.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgEdellisessä postauksessa vertasin rekryttävää spitaaliseen eli pidin rekryfirmojen vastausmenetelmiä aika huonoina. Ja olen jutellut aiheesta rekryfirman omistajan kanssa ja saanut hyvän vastauksen heidän toimintaansa. Mutta jäin pohtimaan edelleen sitä miksi näkemykset tiedottamisesta eroavat niin paljon.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Rekrytoinnin ihmemaa

Tiistai 20.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuulin aina, että toimeentulotukea hakevia pidetään yhteiskunnassa melkoisen huonossa asemassa. Jotkuthan jopa puhuvat sosiaalipummeista. Mutta olen hiljalleen oppinut, että he ovat ihmisiä verrattuna erääseen toiseen ryhmään. Ja tämä ryhmä on rekrytointipalveluiden käyttäjät. He lienevät jo niin alhaisella tasolla, että heitä kohdellaan kuin spitaalisia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Pari myyttiä oppimisesta

Tiistai 25.8.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKun aikuisiällä itse opiskelen TTY:llä, niin olen eräänkin kerran kuullut samoja myyttejä oppimisesta ja ajattelin listata yleisimpiä niistä tähän kirjoitukseen. Eli yleisimmät myytit liittyvät älykkyyteen, ikään sekä siihen, ettei voi oppia oppimaan.

Monikin ajattelee, että koulusta valmistuessa on valmis hyödyntämään oppimiaan taitoja, mutta koulutus antaa vasta perustiedot asian hallitsemiselle. Eli kannattaa ajatella oppimista elinikäisenä prosessina ja unohtaa olevansa valmis. Elinikäinen oppiminen on ottamista vastuuta omasta elämästä ja omasta työstä. Ja elinikäinen oppiminen on myös sitä, että lopettaa uskomaan yleisimpiin myytteihin oppimisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, opinnot, myytti

3 ideaa pk-yrityksen johtoryhmän työskentelyyn

Maanantai 29.6.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKun yritys oli muutaman hengen kokoinen, kaikki istuivat samassa työtilassa ja asiat hoidettiin ruudun yli huikkaamalla. Silloin oli mikroyrityksen johtoryhmä paikalla ja samalla se oli koko henkilöstön kokous.

Muutamia työntekijöitä lisää ja yrityksen työntekijöiden tehtävät eriytyvät enemmän ja enemmän toisistaan. Kaikki eivät tee, eivätkä pysty tekemään kaikkea, eikä jokaista koske kaikkien muiden asiat.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, apu, johtaminen, johtoryhmä, joukkue, kokous, päätös, pk-yritys, pöytäkirja, työ, työskentely, työtapa

Jokin jäi hämäämään, mutta en osaa sanoa mikä? Intuitiot eivät ole aina selitettävissä?

Perjantai 29.5.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTapasin yrittäjäpariskunnan. Jostain syystä meillä tuli puheeksi intuition voima ja niiden vaikea selitettävyys. Sanoin lukeneeni aiheesta Malcolm Gladwellin kirjan Välähdys (Blink), jossa kerrottiin osuvia tarinoita siitä, miten ihmisillä on kyky tietää ”oikeita” ratkaisuja intuitiivisesti. Intuitiot ovat vain vaikeasti selitettävissä ja jos niitä alkaa selittelemään, ne vääristyvät helposti. Toisekseen tietoisella mielellä sitä pyrkii järkeilemään asioita siten, että tekee intuition vastaisia, huonompia, ratkaisuja ja valintoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, intuitio, aavistus, rekrytointi

Mitä teet, kun yritys polkee paikoillaan?

Keskiviikko 13.5.2015 - Anja Kadziolka

anjakadziolka.jpgTuntuuko sinusta joskus siltä, että yrityksesi polkee paikoillaan, innostuksesi on hukassa etkä oikein saa itsestäsi irti muuta kuin mitä arjessa on pakko? Silloin päivät voivat tuntua suorittamiselta ja ajatukset harhailevat asiasta toiseen. Silloin yrityksesi toiminnan fokus on kateissa.

Vuoden 2013 keväällä olin itse tässä tilanteessa. En nähnyt mihin suuntaan yritystäni pitäisi viedä, en osannut tehdä valintoja. Olin liian kiinni siinä, mitä olin alun perin ajatellut yrityksessäni tekeväni. Ajatus Mamaonbis-konseptista oli vasta epäselvä ja jäsentymätön kaikkien muiden ideoiden ja ajatusten seassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, ajankäyttö, yrittäminen, aikataulut, ajanhallinta

Osaatko varata aikaa itsellesi?

Keskiviikko 6.5.2015 - Anja Kadziolka

anjakadziolka.jpgMiten helposti arki karkaakaan käsistä! Olen monta kertaa kirjoittanut ajanhallinnasta, tavoitteellisuudesta ja siitä, miten arjen saa haltuun, mutta tunnustan, taas olen lipsunut. Eikö minulla ole itsekuria? Puuttuuko minulta säntillisyysgeeni, joka hillitsisi luovuuspuuskia ja pakottavaa tarvetta toteuttaa ideoitaan? Enkö vain osaa hillitä innostustani?

Olen siis kuten lapseni.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, ajankäyttö, yrittäminen, aikataulut, ajanhallinta

Pk-yrityksen pahin nettivirhe

Maanantai 27.4.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgOn sanottu, että pienikin yritys voi olla netissä saman arvoinen kuin suuri yritys. Teoriassa se pitänee paikkansa.

Käytännössä monet pk-yritykset hukkaavat mahdollisuuksiaan myydä ja markkinoida yhden varsin yksinkertaisen asian vuoksi.

Niillä on liian vähän sisältöä.

On yrityksiä, joiden sivut koostuvat lähes vain ranskalaisista viivoista eli bullit pointseista. Juuri muuta ei ehkä sivuilla olekaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, google, haku, kotisivut, liidien generointi, lyhyt, markkinointi, netti, pitkä, sisältö, teksti, uusasiakashankinta, vierailija

Tyhmä työnantaja maksaa tyhjästäkin! Käyttöaste paremmaksi näillä ajatuksilla?

Perjantai 6.3.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgHierojat, fysioterapeutit, parturit, kosmetologit ym. toimivat alalla, jossa käyttöaste on keskeinen mittari. Totta kai on tärkeä, että hinta työtuntia kohtaan on mahdollisimman hyvä, mutta toisaalta on typerää jättää hyppytunteja kalenteriin jatkuvasti. Tällöin resursseja ei ole optimoitu kunnolla. On ymmärrettävää, että rytmitalous, kysynnän vaihtelu sesongeittain alakohtaisesti, on haastavaa, mutta siihen on vain pystyttävä reagoimaan.

Jos kartta ja maasto eivät täsmää, maasto on voimassa!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asiakaspalvelu, käyttöaste, myynti

Myy silloin, kun myynti kulkee parhaiten!

Perjantai 20.2.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKysy itseltäsi:

  • Mitkä ovat kuumimmat kuukaudet tehdä kauppaa?
  • Mitkä ovat keskivertokuukaudet tehdä kauppaa?
  • Mitkä ovat huonoimmat kuukaudet tehdä kauppaa?

Joku konsultti voi sanoa, että hyvä myyjä tekee aina kauppaa! Kyllä näin on, mutta markkinoilla tilanne on erilainen eri tuotteilla eri aikoina vuodesta. Kukkakaupilla kysynnässä on selvä piikki mm. pääsiäisen, äitienpäivän ja kevätjuhlien aikaan. Ihmiset tilaavat siivousta innokkaammin joulua ja kevätjuhlia sekä juhannusta ennen, ikkunoita pesetetään keväällä ja syksyllä. Näitä kausivaihteluita ja sesonkeja ei kannata jättää huomioitta. Voidaan puhua rytmitaloudesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, dynaamisuus, myynti, rytmitalous, viikkosuunnitelma

Pökköä pesään - rauta on kuumaa nyt! Lapsellasi voi olla otollinen hetki kehittyä nopeasti!

Perjantai 26.12.2014 - Juha Ahola

juhaahola.jpgJoulun alla tyttäremme sai idean, että hän haluaa perustaa kaupan. Jalostimme ideaa ja seuraavina päivinä ja viikkoina tytär myi noin 130 eurolla vuosikalentereita. Koska rahaa kertyi kassalippaaseen, tuli luontevasti puheeksi se, miten rahan raha pysyisi hyppysissä. Yhden barbinuken Ella sai ostaa palkinnoksi tehdystä työstä, osa rahoista laitettiin pankkitilille ja loput jätettiin kassalippaaseen kauppaleikkejä varten.

On muuten selvästi motivoimampaa leikkiä kauppaleikkejä oikeilla rahoilla kuin leikkirahoilla. Ja lisäksi rahat pysyvät tallessa paremmin! =)

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kasvatus, rahankäyttö

Vanhemmat kirjoitukset »