Blogin arkisto

Luovuttavia asioita

Keskiviikko 30.3.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgMarja Leena Toukonen on kirjoittanut kirjan nimeltä Unelmatyöskentely. Se on työkirjamainen opas, jolla ohjataan ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Yksi aiheista on se, kuinka luopua asioista. Tai oikeammin, kuinka saa muutoksen aikaiseksi ja samalla kiinnittää huomion nykyhetkeen ja tärkeisiin asioihin.

Olin käymässä Tredun kirjastossa ja selailin kirjoja. Yksi kirja kiinnitti huomiota eli Unelmatyöskentely, jossa ohjataan omanlaiseen elämään. Kirjassa on harjoituksia, jotka ohjaavat ajattelua löytämään otteen oman elämänsä ohjaamisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, unelmatyöskentely, työskentely, vastuu

Bemaria ostamassa

Keskiviikko 23.3.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHiukan pönäkkä toimitusjohtaja meni bemarikauppaan, kierteli, kaarteli ja katseli. Oli kolmesataasarjalaista, pikkuista avomallia ja tummaa isoa farmaria. Ja silmät kiiluen johtaja jäi katselemaan tummaa isoa farmaribemaria, sellaista joka sopii hyvin menestyvän firman pomolle. Urheillinen ja hiukan ylellinen, sellainen pomon auto.

Retein elkein pomo meni myyjän luo ja kysyi, että mitä maksaa ja maksetaanko osissa. Myyjä kertoi hinnan, sopi maksuaikataulun ja lupasi toimittaa ajokin. Kaupasta sovittiin, kättä lyötiin päälle ja avaimet luovutettiin pomon käsiin. Ja samalla tehtiin lippusia ja lappusia, joku niistä meni rekisteröintiin ja toisessa sovittiin osamaksuista.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, autokauppa, auto, maksu, maksuhuomautus

Suojelin etujani sanoi yrittäjä

Keskiviikko 16.3.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgPuhiseva kiukkuinen mies istui oikeussalissa ja sanoi, että maksoin laskut myöhässä koska pyrin suojelemaan etujani. Tiesin jo valmiiksi, ettei tuote tule valmiiksi ja siksi en maksanut ensimmäistäkään laskua eräpäivänä. Oma liiketoimintamallini perustuu siihen, että pyrin hakemaan korvauksia alihankkijoilta.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, lasku, laskutus, maksut, sopimus, sopiminen

Huonoja valokuvia saa entistä nopeammin

Keskiviikko 2.3.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJoskus aikoinaan kuvaaja asetteli ihmiset muotoon, poistui kameran taakse ja tuijotti mattalasia peiton suojassa, laittoi filmin paikoilleen ja valotti kuvan. Eli teki kuvan vakaata harkintaa käyttäen. Kuvaaminen oli aikaa ja taitoa vaativaa puuhaa. Piti osata valottaa, kehittää ja kopioida kuva paperille oikein. Eli kuvaaminen ei ollut jokaisen kaduntallaajan taito.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, asiantuntijuus, työ, osaaminen, valokuvaus

Multitaskauksen sijaan puhutaan keskittymisestä

Keskiviikko 10.2.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJoskus aikoinaan istuin kuulokkeet päässä ja koodasin. Koodasin, kuuntelin musiikkia ja koodasin. Kunnes tunsin koputuksen olkapäällä. Ajatus katkesi ja puolen tunnin pähkäily menetti merkityksen. Koputtaja oli taloupäällikkö joka piti työrauhan rakentamista musiikkia kuuntelemalla turhana. Ja hänen kysymyksensä oli aika yksinkertainen: “Kuinka voit keskittyä kun hevi pauhaa kuulokkeissa?”

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työtapa, tapa, tavat, multitasking, moniajo

200 vuotta sitten ymmärrettiin päivän pituuden päälle

Keskiviikko 3.2.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpg244 vuotta sitten syntyi mies nimeltä Robert Owen. Hän oli aikansa edelläkävijä, sillä hän kielsi omilla tehtaillaan alle 10-vuotiaiden työskentelyn ja lyhensi työpäivää. Ja samalla loi ajatuksen nykyaikaisesta työpäivästä. Eli nykyinen ajatus 8- tunnin työpäivästäkin on lähes 200- vuoden ikäinen.

Robert Owen lanseerasi vuonna 1817 ajatuksen joka kuului seuraavasti:

Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työaika, työpäivä, työviikko, tuottavuus

Pidempiä päiviä, vähemmän lomaa

Keskiviikko 27.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHmmm….  luinpa taasen lehtiä ja totesin, että emme pärjää siksi, että työpäiväme on liian lyhyitä ja lomat liian pitkiä. Ja että palkkammekin on liian kova. Tälläisiä loihti sanomaan Raimo Sailas Karjalaisessa. Mietin vain, että miten niitä työuria pidennetään, päiviä pidennetään ja lomia lyhennetään, kun ei ole riittävästi töitä kaikelle kansalle. Pitäisköhän pohtia ihan muita ratkaisuja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, vapaa-aika, yt, palkka-ale

Kun työvoima kohtaa yrityksen

Keskiviikko 20.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYritysten kasvottomasta rekrytoinnista puhutaan paljon, ilmoitus, nippu cv:tä ja hiljaisuus. Se on pitkälti nykyajan trendi eli tilataan rekry-yritys hankkimaan kandidaatteja. Useinmiten hakijan kannalta se on melkoisen tylsää ja kasvotonta toimintaa. Onneksi on aina väliin toisenlaisia tapauksia eli kuten tämän päivän tilaisuus Uratehtaalla.

Eatech Oy oli esittelemässä toimintaansa ja mahdollisia työpaikkoja Uratehtaalla.  Nämä tilaisuudet ovat aina positiivisiä yllätyksiä ja täälläkin kuuntelijoitakin taisi olla parikymmentä. Se mikä näistä tekee hyviä tilaisuuksia on muutama pieni erityinen asia.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Huomenta sanoo päiväkotitäti

Keskiviikko 20.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKun pieni taapero tallustaa pitkin lumista polkua kohti päiväkotia, niin hän samalla miettii että mitä piti tädille sanoa. Ja lumisella polulla mieleen iskostuu, että ensin sanotaan huomenta ja sitten mennään katsomaan kavereita päiväkotiin. Päiväkodissa pienten taaperoiden mieliin yritetään iskostaa erilaisia tulevaisuudessa tarvittavia taitoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, taito, taidot, käytöstavat, tavat

Pukuja on kahdenlaisia - sinisiä ja harmaita

Keskiviikko 13.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgBarack Obama  harmaassa puvussa, Barack Obama sinisessä puvussa. Harmaassa, sinisessä, sinisessä ja harmaassa. Miksi ihmeessä päämies pukeutuu aina samalla tavalla, eikö hänellä ole muun värisiä pukuja. Ja hän itse sanoo, että kaksi väriä riittää.

Obamasta on on hyvin haastavaa löytää pukukuvaa, jossa hänellä ei olisi harmaata tai sinistä pukua käytössä. Vanity Fairin mukaan hän pyrkii minimoimaan turhien päätösten määrää ja siksi yksinkertaistaa omaa pukeutumistaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, pukeutuminen, puku, päätös, päätöksenteko

Kulttuuritörmäyksiä

Keskiviikko 30.12.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin TTY:llä ja katselin ihmisiä. Intialaiset papatti tavallaan, kaksi espanialaista heilutteli käsiään ja jutteli kiihkeästi. Suomalaiset keskustelivat omalla tavallaan jäyhästi faktoihin perustuen. Ja siinä jäin pohtimaan samalla ihmisten erilaisuutta.

Richard D. Lewis on menestynyt kokoustaitojen kouluttaja ja kirjailija, joka on kertonut paljon kulttuurien törmäämisestä ja siitä kuinka väärinymmärryksiä syntyy. Hänellä on yhdessä kirjassa mukava kaavio siitä, kuinka kokous aloitetaan eri maissa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, kokous, palaveri, kokoustaito

Lean, hukka ja sen poistaminen

Keskiviikko 16.12.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLeanissa yksi pääperiaatteista on hukan poistaminen. Kaikki mikä ei lisää asiakasarvoa on hukkaa. Mutta mikä on hukka, jonka voi poistaa prosessista, jossa kaikki osaset ovat tarpeellisiä. Yksi tapa on katsoa prosessia tekijöiden näkökulmasta, mutta toinen on katsoa samaa prosessia asiakkaan katsantokannalta.

Parantaisen Jari kuvaa yksinkertaista renkaanvaihtoprosessia Huippuunsa hiottu huono palvelu–kirjoituksessa. Ja käskee kääntämään katseen prosessista asiakkaan kokemaan tapahtumaan. Eli pohtimaan sitä asiakasarvoa jonka asiakas saa rutiinitoimenpiteestä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, lean, rutiini, asiakasarvo

Tulevaisuutta kristallipallosta vaiko oraakkelilta

Keskiviikko 9.12.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTulevaisuuden tutkijoita pidetään melkoisina heppuina. Ottavat kristallipallon käteen ja kertovat mihin suuntaan tulevaisuus menee. Ajammeko lentävillä autoilla, käytämmekö päässä olevia elektrodeja kodinkoneiden ohjaamiseen vai onko tänne tullut ydintalvi.

Aloitin TTY:llä uuden kurssin, jonka nimi on teknologian ennakointi ja sillä kurssilla oppilaat joutuvat luomaan oman ennusteensa. Mutta kuinka niitä ennusteita luodaan vai vedetäänkö ne hatusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, tulevaisuus, tutkiminen, tutkimus, ennustus

Turha byrokratia pois - ajatuksia leanista

Keskiviikko 2.12.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen seurannut muutaman päivän Petri Hollmenin Perjantaikokki-blogia, jossa hän kritisoi työsuojelutarkistusta ja sen pikkutarkkuutta. Teksti on kyllä osin kirjoitettu kieliposkessa, mutta takana on mielestäni ihmettelyä myös siitä miksi määrättyjä rutiineja pitää noudattaa. Tekstin eräässä kommentissa yksi lukijoista puhuu myös lean managementista ja mainitsee sen olevan huonon byrokratian poistoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, lean, rutiini, byrokratia

Toiminnallisuuden ei toteutuksen kautta

Keskiviikko 25.11.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSurffasin ympäri verkkoa ja osuin hämmästyneenä lauseen äärelle, jossa mainittiin että sovellus toteutetaan toiminnallisuuden eikä suinkaan toteutuksen kautta. Jäin pohtimaan, että mitä muuta kautta järjestelmä voidaan toteuttaa kuin sen toiminnallisuuden kautta.

Lukiessani lausetta jäin pohtimaan asiaa eli mitä ihmettä lauseessa sanottiin. Eikö sovellukset toteuteta aina tarpeeseen vai luodaanko ensin tekninen sovellus jolla luodaan tarve. Lause on todellisuudessa fiksu eli siinä muistutetaan siitä, että sovelluksen tarkoitus tuoda lisäarvoa ja tukea toimintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, toiminnallisuus, toteutus, järjestelmä, teknologia, suunnittelu, kehitys, ohjelmistokehitys

Insinööri ja tarinankertomisen taito

Keskiviikko 18.11.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVanha hiukan pyöreä insinööri makaa sängyllä ja lukee violettikantista kirjaa. Pohtii, harmaantuvat kulmakarvat rypistyy ja aina väliin kuuluu hiljainen huokaus. Pitäisikö hänenkin oppia kertomaan tarinoita pelkän tiukan faktan sijaan. Insinööri kääntää kylkeä ja jatkaa lukemista, huokaa hiljalleen ja pohtii tarinoiden vaikutusta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, tarina, narratiivi, kerronta, puhetaito

Laatua, leania vaiko asiakasarvoa

Tiistai 3.11.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSoftapuolella aika usein annetaan ymmärtää, että laatu ja lean kuuluvat olennaisena osana yhteen. Toisaalta tehtaalla lean ja laatu eivät kuulu yhteen vaan laatua mitataan ja synnytetään vaikkapa six sigman avulla. Ja leanilla synnytetään asiakasarvoa.

Tylysti voisi sanoa, että leanin tarkoitus ei ole luoda laatua vaan kasvattaa asiakasarvoa. Eli tehdä vain työvaiheita, jotka kasvattavat asiakkaan saamaa arvoa. Eli sen avulla pyritään tunnistamaan ne vaiheet, jotka tuovat lisäarvoa. Ja kaikki muu on hukkaa. Eli sen avulla pyritään prosessin pullunkauloja avartamaan, prosessin soljumista varmistamaan. Eli aika tyypillinen mittari lean-maailmassa on läpimenoaika.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, lean, six sigma, asiakasarvo, laatu, prosessi

Rekrytoinnin ihmemaa 2

Tiistai 27.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgEdellisessä postauksessa vertasin rekryttävää spitaaliseen eli pidin rekryfirmojen vastausmenetelmiä aika huonoina. Ja olen jutellut aiheesta rekryfirman omistajan kanssa ja saanut hyvän vastauksen heidän toimintaansa. Mutta jäin pohtimaan edelleen sitä miksi näkemykset tiedottamisesta eroavat niin paljon.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Rekrytoinnin ihmemaa

Tiistai 20.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuulin aina, että toimeentulotukea hakevia pidetään yhteiskunnassa melkoisen huonossa asemassa. Jotkuthan jopa puhuvat sosiaalipummeista. Mutta olen hiljalleen oppinut, että he ovat ihmisiä verrattuna erääseen toiseen ryhmään. Ja tämä ryhmä on rekrytointipalveluiden käyttäjät. He lienevät jo niin alhaisella tasolla, että heitä kohdellaan kuin spitaalisia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, rekrytointi, työnteko, työskentely, rekrytointipalvelut

Yrittämistä yrittämisen vuoksi

Tiistai 13.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYrittämisestä on tehty monessa mediassa itseisarvo. Eli yrittämistä lisäämällä kansakunta lähtee nousuun. Mutta kun kirjoitin viimeviikolla yhden työn ja viikonloppuna toisen, niin huomasin että yriiäjyys ei ole itseisarvo. Pahimmillaan mikroyrittäminen huonontaa kansakunnan tilaa ja antaa mahdollisuuden sosiaaliturvan huonontamiseen.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »