Blogin arkisto

Kymmenes kerta toden sanoo

Tiistai 6.10.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgMeihin suomalaisiin on iskostettu melkoisen syvälle, että jos alkaa yrittäjäksi niin ensimmäisellä kerralla pitää onnistua. Konkurssi on melkoinen häpeä ja huono menestyskin katsotaan myöhemmin riippakiveksi. Eli jos yrittää, niin pitää suunnitella niin huolella ettei voi missään tapauksessa epäonnistua.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, yrittäminen, yrittäjä, yritys, konkurssi, sarjayrittäjä

Ajattele aina yksinkertaisimman mukaan

Tiistai 29.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJoskus kun käyn ekskursioilla tuotantolaitoksissa, niin pohdin sitä että miksi puhutaan yhtäaikaa hienoista prosesseista, huipputeknisistä työstökoneista ja leanista samassa lauseessa. Jotenkin tuo särähtää omaan korvaan.

Eli kun lähdetään puhumaan työstökoneiden hienouksista ja prosesseista, niin unohdetaan tuotannon perusasia. Eli unohdetaan, että tarkoitus on tehdä tuotteita. Ja jotenkin olen aina käsittänyt, että leanissa kiinnitetään huomiota tuotantoon ja siihen mitä valmistetaan. Eli tehdään vain työvaiheita, jotka lisäävät asiakasarvoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, start up, lean start up, prosessi, arvo, asiakasarvo

Kasvuyritys - vaiko kasvuyritys

Tiistai 22.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKaksi miestä keskusteli junassa kasvuyrityksestä ja siitä mikä on kasvuyritys. Keskustelua ei voinut olla kuulematta, kun se kaikui neljän penkkirivin päähän. Ja molemmilla oli melkoisen tiukat mielipiteet siitä, että mikä on kasvuyritys.

Keskustelussa vilahteli erilaisia kasvuyrityksen määritteitä ja muita termejä. Toinen puhui räjähdysmäisestä kasvusta, gaselli-yrityksistä ja oikeista tilastojen mukaisista kasvuyrityksistä Ja toinen yritti kampittaa määritelemällä kasvuyrityksen liikevaihdon tai kannattavuuden kasvamisen avulla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, yritys, yrittäminen, kasvu, kasvuyritys

Muistin syntejä - johdateltavuus

Tiistai 15.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKuluneella viikolla on ollut aikaa ajatella. Iskias iski ja jalka on niin mukavasti kipeä, että kaikki ylimääräinen kulkeminen on melkoista myrkkyä. Kun lääkäri taivutteli jalkaa, tunnusteli lämpötiloja ja pyysi kuvailemaan tuntemuksia, niin tuli mieleen se, että mitkä niistä  ovat tosia ja mitkä mielikuvituksen tuotetta.

Yksi ihmisen muistin synneistä on johdateltavuuden synti. Eli ihmistä voidaan johdatella muistamaan asioita, joita ei ole todellisuudessa tapahtunut. Hyvä esimerkki muistin johdateltavuudesta on hollantilaisen psykologiryhmän testi, jossa he testasivat mitä muistetaan EL Alin lentokoneen putoamisesta vuonna 1992.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muisti, muistaminen, mielikuva, johdattelu

Hulluutta on olla oppimatta

Tiistai 8.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAika usein kuulee valitusta siitä, että työ on rasittavaa, turhauttaava tai tylsää. Ja melkein samaan hengenvetoon puhutaan siitä, että halutaan vaihtaa työpaikkaa. Ja kun kysyy, että millaista paikkaa haet, niin vastaus on aina että nykyistä vastaavaa mutta parempaa.

”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.”, Alber Eistein

Voisiko olla, että palkkapohdinnan sijaan joskus kannattaisi pohtia mitä työltään haluaa. Eli etsiä niitä muitakin motivaattoreita kuin työsuhdebemari tai iso palkka. Eli etsiä niitä töitä joista saa aitoa tyydytystä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työnteko, työyhteisö, oppiminen, kehittyminen

Bloggaamisen lyhyt oppimäärä

Tiistai 1.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYhä useammin sosiaainen media alkaa kuulumaan eri työntekijöiden työnkuvaan. Ja aika usein bloggaaminen on ensimmäinen työkalu sosiaaliseen mediaan tutustuttaessa. Bloggaaminen voi olla muutakin kuin pelkkää asioiden viestintää ja blogia voi hyödyntää muutenkin kuin vain kirjoitusten alustana.

Mutta tällä kerralla käydään läpi vain lyhyt oppimäärä bloggaamisesta. Vaikkakin Katleena Kortesuo ehdottelee bloggaamiselle ammattitutkintoa, niin lyhyemmälläkin oppimäärällä pääsee liikeelle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, bloggaus, blogi, sosiaalinen media, kirjoittaminen, viestintä

Pari myyttiä oppimisesta

Tiistai 25.8.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKun aikuisiällä itse opiskelen TTY:llä, niin olen eräänkin kerran kuullut samoja myyttejä oppimisesta ja ajattelin listata yleisimpiä niistä tähän kirjoitukseen. Eli yleisimmät myytit liittyvät älykkyyteen, ikään sekä siihen, ettei voi oppia oppimaan.

Monikin ajattelee, että koulusta valmistuessa on valmis hyödyntämään oppimiaan taitoja, mutta koulutus antaa vasta perustiedot asian hallitsemiselle. Eli kannattaa ajatella oppimista elinikäisenä prosessina ja unohtaa olevansa valmis. Elinikäinen oppiminen on ottamista vastuuta omasta elämästä ja omasta työstä. Ja elinikäinen oppiminen on myös sitä, että lopettaa uskomaan yleisimpiin myytteihin oppimisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, opinnot, myytti

Flow - mielen virtausta

Tiistai 18.8.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgFlow on mielenkiintoinen käsite, jonka yhä useampi tunnistaa ainakin sanana. Eli se on tila, jossa ajantaju katoaa ja hommat tuntuvat menevän eteenpäin sujuvasti. Esimerkiksi nörteille tuo tila on tavoilteltava tila, jolloin syntyy hyvää ja toimivaa softaa.

Mihály Csíkszentmihályin mukaan Flow on tila, jossa kaikki psyykkinen energia käytetään tavoitteen saavuttamiseen. Eli flow- tilaan pääsemiseen vaaditaan selvä ja tarkka tavoite, joka on osaamisen rajamailla ja häiriötön tila. Eli aika yksinkertaisia asioita eli rauhaa, haastava tehtävä ja selvä päämäärä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kari vahtolammi, flow, asenne, työ, työilmapiiri

Vihellyspilli prosessissa

Tiistai 11.8.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJos kuulee jalkapallo- tai lätkäkentällä pillin vihellyksen niin tietää, että jollakulla on ongelmia. Samaten merkkivalon syttyminen ja äänimerkki kertoo tuotantohihnalla jonkun vetäneen andon- narusta. Eli on tullut jokin ongelmakohta vastaan.

Lätkä- tai jalkapallokentällä pillin vihellys tarkoittaa yleensä rangaistusta tai maalia. Ja mitä vähemmän oman joukkueen kohdalle sattuu näitä tapahtumia, niin sitä parempi suoritus on. Eli voi epäillä, että pelin lopputulos on vähintäin tasapeli ja omat pelaajat eivät ole saaneet rangaistuksia. Eli se kertoo, että pelaamisessa ei ollut suurempia ongelmia. Samalla tavalla tuotantolinjan pysäyttämiset kertovat ongelmia tuotantoprosessissa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, merkki, merkkiääni, andon, prosessi, kaizen, pdca, vuorovaikutus

Kertaaminen on opintojen äiti

Tiistai 4.8.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin Pekka Mattilan kirjoittaman blogitekstin Haluatko oppia nopeammin ja jäin ajattelemaan oppimisen eri osatekijöitä. Ja tuossakin blogitekstissä ja siiihen liittyvässä videossa tuli ilmi yksi hyvin tärkeä asia eli kertaaminen.

Vanha sananlasku sanoo, että kertaaminen on opintojen äiti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, opinnot, kertaus

Huoneistojen vuokraus ja Kaizen

Tiistai 28.7.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJari Parantainen ottaa omassa Pölli tästä- blogissaan kantaa siihen, että väliaikaisten asuntojen vuokraus on omalla tavallaan hunningolla. Eli hänellä on melkoisen negatiivinen kokemus väliaikaisen huoneiston vuokraamisesta. Asunto ei tainnut ihan vastata laatuluokituksia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, kaizen, kehittyminen, oppiminen, ongelma, ratkaisu

Henkilöstöjohtamisen tavoitteet

Tiistai 21.7.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin eilen illalla henkilöstöjohtamisen tentissä. Tämä on osa omia opiskelujani, joilla tähtään uusien taitojen oppimiseen eli haluan ymmärtää johtamista myös yliopistotasoisen koulutuksen kautta. Ja tämän kurssin avulla pyrin avaamaan itselleni näkemystä siitä, mitä on hyvä henkilöstöjohtaminen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, esimiestyö, henkilöstöjohtaminen

Pluralismi - Uusi päivä / Uusi asia

Tiistai 14.7.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgPluralismi ei ole oikeastaan uusi asia, mutta ajattelin kuitenkin laittaa sen tämän aihealueen alle. Pluralismi tarkoittaa moniarvoisuutta eli esimerkiksi kulttuureista puhuttaessa se tarkoittaa monikulttuurisuutta.  Ja filosofi Isaiah Berlinin mukaan se on sen tiedostamista, että kysymykseen on enemmän kuin yksi vastaus.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, plurismi, moniarvoisuus, monikulttuurisuus

Purskeinen aikakäsitys

Tiistai 30.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen lukenut opiskelujen takia erilaisia kirjoja ja yksi niistä on Janne Tienarin ja Rebecca Piekkarin kirja Z ja epäjohtaminen. Kirja kertoo kevyeen tyyliin johtamisesta hiljalleen työelämään siirtyvän Z- sukupolven osalta. Tämä uusi sukupolvi eroaa meistä vanhemmista monin eri tavoin ja tulee varmasti hämmentämään perinteistä Management by Perkele- johtamistyyliin oppinutta pomoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, epäjohtaminen, johtaminen, z-sukupolvi, motivaatio, työmotivaatio

Työelämän perustaito - Vuorovaikutus

Tiistai 23.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYksi työelämän perustaidoista on vuorovaikutustaito. Vaikka yleensä kuvitellaan, että vuorovaikutustaidot ovat luontaisia ja perittyjä, niin ne ovat kuitenkin opittuja taitoja. Eli niitä voi kehittää ja opetella. Ja kannataa muistaa se, etteivät ne ole sidottuja sukupuoleen vaan että kumpikin sukupuoli voi oppia niitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, vuorovaikutus, kollektiivisuus, työelämä

Lineaarista tietoa etsimässä

Tiistai 16.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKouluopetus perustuu pitkälti lineaariseen oppimisen malliin eli tietojen palastelemiseen. Mutta se ei ole ainoa tapa oppia, koska osa oppijoista on kokonaisvaltaisia oppijoita eli ryhmittelijöitä. Ja heille, ketkä ovat ryhmittelijöitä pienien kokonaisuuksien kautta oppiminen on hyvin tuskallista.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, tieto, lineaarinen tieto, oppija, oppiminen

Sanojen mahtava voima

Tiistai 9.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTuli aamulla kirjoitettua hiukan ilkikurisesti yhteen LinkedIn:n keskusteluun. Taisin pitää psykologisia testejä kristallipallosta ennustamisena ja rekrytointia hatusta vetämisenä. En vain muistanut, että nykysuomessa ilkirinen kirjoittaminen on pannassa. Eli kaikesta pitää keskustella vakavasti ja asiallisesti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, teksti, kirjoittaminen, viestintä

Tiimi- vaiko ryhmätyö

Tiistai 2.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHarva tulee pohtineeksi sitä, että mitä tiimityö on todellisuudessa. Suurimmalle osalle se on sitä, että samaan päämäärään tähtäävät ihmiset ahdetaan samaan työtilaan. Tuo pitää tiimityön sijaan kutsua ryhmätyöksi.

Aika moni kuvittelee, että tiimityö on sitä että samaan päämäärään tähtäävät ihmiset tekevät töitä yhdessä. Ja että työn tulos on työntekijöiden työrupeamien summa. Tämä ei ole tiimityötä vaan ryhmätyötä, jossa tulos on työntekijöiden työsuoritusten summa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ryhmätyö, tiimityö, tiimi, työryhmä

Luomakunnan kruunu, ei aina - Uusi päivä / Uusi asia

Tiistai 26.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIhmiset pitävät kaikilla mittapuilla mitattuna itseään luomakunnan kruununa. Osaamme kävellä kahdella jalalla, käyttää käsiä ja ajatella menneisyyttä ja tulevaisuutta. Ja kertoa sanallisesti kaikesta noista asioista. Vaikka aivokapasiteettimme on melkoisen mahtava, niin emme siltikään ole luomakunnan kruunu ainakaan työmuistin käytössä.

Kädellisistä ainakin simpanssit hyödyntävät työmuistia tehokkaammin kuin ihmiset. Ihmisen työmuistia kuvaillaan seuraavien asioiden avulla eli muistissa pysyy noin 7  asiaa yhtäaikaa ja tietoja talletaan noin 20 sekuntia. Eli muistamme aika pienen osan asioita kerralla ja hyvin vähän aikaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ihminen, työmuisti, osaaminen, sosiaalisuus, simpanssi

Oppia ikä kaikki, mutta onko se sallittua

Tiistai 19.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen aika pitkään seurannut LinkedInissä erilaisia keskusteluita liittyen rekrytointiin, työpaikan hakuun, testaukseen ja muihin hr- puolen asioihin. Eli oma kiinnostus on pelkän koodaamisen lisäksi kääntynyt kohti johtamista ja hr- toimintoja. Keskusteluissa on aika usein ilmennyt samankaltaiset ongelmat eli laaja-alainen osaaminen ja projektista toiseen hyppiminen nähdään negatiivisena asiana. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, kaizen, kehittyminen, oppiminen, ongelma, ratkaisu

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »