Blogin arkisto

Outo kurssi nörtille: Henkilöstöjohtaminen

Tiistai 12.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgViime keväällä hiukan sorruin tutustumaan johtamisen ihmeelliseen maailmaan ja sama suunta näkyy tänäkin syksynä opiskeluissa eli tutustun johtamiseen uudelta suunnalta eli henkilöstöjohtamisen kautta. Eli työn alla on neljän opintopisteen kurssi.

Henkilöstöjohtaminen määritellään kurssilla aika mielenkiintoisesti. Eli sille asetetaan kurssin mukaan muutamia erilaisia haasteita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, henkilöstöjohtaminen

Spindoctor eli julkisuuskonsultti - Uusi päivä / Uusi asia

Tiistai 5.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSpindoctor on käsitteenä tuttu eli minulla on mielikuva julkisuuskonsultin työstä. Eli hehän opettavat esimerkiksi brittipolitiikkoja miettimään aina ensiksi sitä, miltä jokin asia näyttää julkisudessa. Ja myös sitä,että kuinka lukijat / kuulijat tulkitsevat asian.

Spindoctorit antavat aika tylyjä ohjeita julkisuuden hallintaan. Eli heillä on muutamia aika suoraviivaisia ohjeita siitä kuinka politiikot luovat omaa julkisuuskuvaansa. Eli aina kannattaa muistaa spindoctoreitten ohjeet siitä kuinka julkisuuskuva pysyy kiiltävänä ja puhtaana:

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, julkisuus, julkisuuskuva, totuus, johtaminen

Hiukan itsensä johtamisesta - Yksinkertaisia tapoja kannattaa noudattaa

Tiistai 21.4.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSilloin tällöin tulee pohtineeksi kuinka asiat saisi rullamaan paremmin. Ja yksi tapa on luoda rutiineita, joiden avulla saa asiat menemään eteenpäin. On muutamia yksinkertaisia asioita, joilla saa oman päivänsä tehokkaammaksi ja ajattelin nyt listata muutamia niistä tähän bloggaukseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, johtajuus, itsensä johtaminen, rutiini, tehokkuus

Kaizen - jatkuvaa kehittymistä

Tiistai 14.4.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLähes kaikissa organisaatioissa puhutaan jatkuvasta kehittymisestä. Ja kehittymistä tehdään harppauksittain eli pidetään vuosittain kehityspäiviä, joissa pohditaan mihin suuntaan menisimme. Eli kehittymistä pyritään tekemään suurilla askeleille. Mutta kehittyminen tapahtuu parhaiten silloin, kun se tehdään aina ongelman löytyessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, kaizen, kehittyminen, oppiminen, ongelma, ratkaisu

Kognitiivisia vinoumia - Uusi päivä / Uusi asia

Tiistai 7.4.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgViimeaikoina olen  ihmetellyt kognitiivisia vinoumia ja niiden hyödyntämistä. Tänään ajattelin uusi päivä / uusi asia- sarjassa vilkaista vielä kahta uutta vinoumaa eli haloefektiä ja virheellistä konsensusefektiä. Molemmat vinoumat monesti vastaavat kysymykseen siitä, että miksi toimimme määrätyllä tavalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, virhe, oppiminen, ongelma, konsensusefekti

Vääriä päätöksiä vahvistetaan omilla mielikuvilla

Tiistai 31.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOletko ikinä miettinyt sitä, että paras tulos työpaikkahaastattelussa syntyy siten että tuntee etukäteen haastattelijan ja hänen ajatusmaailmansa. Eli tällöin pystyt tuomaan asioita oikealla tavalla esille. Todellisuudessa “kerro itsestäsi”- haastattelut taitavat olla yksi hyödyttämättömimmista tavoista haastatella ihmisiä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työpaikkahaastattelu, työ

Yksinkertaiset palaveriohjeet

Tiistai 24.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVilkaisin keskustelua LinkedInissä, jossa puhuttiin työelämän ADHD:stä. Keskustelussa viitattiin Pure Median blogiin ja artikkeliin, jossa puhuttiin työelämän ADHD:stä.  Blogijutussa puhuttiin kokouskäytännöistä ja niiden tehottomuudesta eli palaveroinnista palaveroinnin vuoksi. Ja siksi ajattelin lyhyesti listata omat mielipiteeni hyvästä palaverista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, palaveri, työ, työelämä

Miksi - Yksi voimakkaimmista sanoista

Tiistai 17.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSiinä vaiheessa, kun miksi- sana muuttuu ei-sanaksi, peli on menetetty. Se kertoo siitä, että osaa jo kaiken ja uutta ei tarvitse opetella. Eli ihminen on täydellinen ja pyrkii vastaamaan liian usein kysymyksiin ei- sanalla ja jättää pohtimatta mahdollisuudet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ei, miksi, oppiminen

Deux Ex Machina - (Uusi päivä / Uusi asia)

Tiistai 10.3.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAntiikin kreikassa oli tapana ratkaista näytelmissä umpikujaan päättynyt juonenkäänne yksinkertaisesti. Eli avuksi otettiin nosturi, jolla tuotiin jumala ratkaisemaan ja muuttamaan juonta yllättävästi. Laite ja ratkaisu on nimetty Deux Ex Machina- nimellä.

Termi on latinaa ja sen käyttö alkoi antiikin Kreikasta, jossa nosturin avulla tuotiin jumalia ratkaisemaan ongelmia ja kuljettamaan juonta eteenpäin. Tyypillinen menetelmän käyttäjä oli kreikkalainen tragedioiden kirjoittaja Euripides, jolla puolessa tarnoita käytettiin nosturilla tuotua jumalaa juonen ongelmien ratkaisijana. Nykypäivän tarinoiden kirjoittamisessa samankaltaisen rakenteen käyttäminen, eli yllättävän juoneen kuulumattoman avun käyttäminen, kertoo kirjoittajan huonosta osaamisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ongelma, ratkaisu

Ikä ja työnkuvan muuttaminen

Tiistai 24.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTyöuran pidentyessä huomaa hiljalleen sen, että mielenkiinnon aiheet vaihtuvat. Ja siksi olisi hyvä suunnata myös omaa työuraa oikeaan suuntaan eli sinne, josta saa eniten tyydytystä. Tämä on omalla tavallaan melkoinen haaste ja erityisesti siksi, että suunnan löytyminen on haasteellista.

Uuden suunnan löytämiseen on monia tapoja, mutta itse olen käyttänyt yksinkertaista menetelmää. Idea lähti Lauri Järvilehdon blogikirjoituksesta, jossa hän esitteli kutsumuskartan. Eli siinä hän käskee listamaan asiat joista aidosti pitää ja pisteyttämään ne.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, ikä, miellekartta

Syy vai seuraus

Tiistai 17.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTieteellisessä maailmassa harvoin muistetaan, että teoriat ovat vain valistuneita arvauksia tai osatotuuksia tutkittavasta asiasta. Ja sitten pitää vielä muistaa, että tulokset voivat jopa olla tulkittu väärin.

Aika moni softanvääntäjä kertoo, että projektin onnistuminen johtui siitä ja siitä menetelmästä. Eli koska projekti onnistui ja menetelmä oli oikein valittu, niin lopputulos riippui työmenetelmistä ja työskentelymallista. Ja harvoin kehtaa kyseenalaistaa päätelmää. Mutta toisaalta ihminen on omien ennakkoluulojensa vanki, eli vääntää tulokset vastaamaan omia mielikuviaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, teoria, osatotuus, tulokset, seuraus, ennakkoluulo, ajattelu

Stressi ja tuloksellisuus

Tiistai 10.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOn hyvin mielenkiintoista, että samaan aikaan kun puhutaan työpäivän pidentämisestä niin samalla pohditaan työpahoinvointia. Eli kiireen ja päivän pitenemistä ei osata yhdistää siihen, että työntekijä voi huonosti. Luin TTY:llä teollisuustalouden laitoksella ihmisten johtamisen perusteista ja samalla jäin pohtimaan stressin ja  työhyvinvoinnin yhteyttä.

Aika usein näkee näitä arjen sankareita, jotka korostavat työpäivän pituutta ja omaa jaksamistaan. Ja ihmettelevät samaan aikaan sitä, että osa työntekijöistä voi pahoin. Mutta samalla eivät itse huomaa omien taitojensa  olevan laskussa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, stressi, työpahoinvointi, tulos, tuloksellisuus, tietotyö, työstressi

Sano yksinkertaisemmin; ole viisaamman oloinen

Tiistai 3.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLiian usein asiantuntijat käyttävät liian vaikeaa kieltä korostaakseen omaa osaamistaan. Eli omaa osaamistaan pönkitetään hienolla sivistyssanoilla, ammattislangilla ja koristelemalla tekstiä. Mutta useasti on todettu, että kyseinen asia ei tee asiantuntijasta viisaamman oloista.

Kathleena Kortesuo puhuu omassa blogissaan selkokielen puolesta. Hän kertoo, että koulutettavat valittavat useinkin joutuvansa akronyymien piirittämiksi ja presentaatioista tulee useinkin ahdistava kokemus.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, teksti, kirjoittaminen, viestintä, asiantuntijuus, blogi

Vapaus ja kurinalaisuus

Tiistai 27.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAika usein työtä haettaessa keskitytään siihen, että sieltä löytyy ne tärkeät asiat eli vapaus toteuttaa itseään. Mutta samalla unohdetaan, että on myös vastuu tuoda oma panoksensa käyttöön.

Vapaus on vain puolet tarinasta ja puolet totuudesta. Siksi ehdotan, että länsirannikolle pystytetään vapaudenpatsaan täydennykseksi vastuunpatsas- Viktor E. Frankl

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työnhaku, työaika, vastuu, vapaus

Pääoma, yrityksen pääoma

Tiistai 20.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVierailuluennolla TTY:ssä Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen sanoi, että yrityksen pääoma valuu joka perjantai ulos konttorista ja se pitää saada palaamaan joka maanantai takaisin. Häne puheissaan oli vinha perä. Nykyajan tietotyöläiset ovat yrityksen todellinen pääoma.

Jim Collins sanoi kirjassaan Hyvästä Paras, että oikeiden ihmisten valitseminen on tärkeä tekijä yrityksen siirtymisessä hyvästä parhaaksi. Eli hän korosti samaa asiaa kuin myös Mikko Kutunen omassa puheenvuorossaan. Eli sitä että tietotyöläisten valloittamassa työpaikassa pääoma sitoutuu pääomaan eli osaajien tietotaitoon ja persoonaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, pääoma, työntekijä, tietotaito, tietotyö

Tiimi vastaan työryhmä

Tiistai 13.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAina silloin tällöin puhutaan työryhmistä ja tiimeistä. Ja usein niillä kuvataan joukkoa ihmisiä, jotka puurtavat saman aiheen parissa. Mutta onko noilla käsitteillä eroa, mielestäni on.

Tiimi, työryhmä – eikös se ole joukko joka tekee yhdessä työtä saman päämäärän löytämiseksi. Niinhän se oikeastaan onkin, mutta onko käsitteillä eroa. Ja mielestäni on. Tiimi koostuu eri alojen ammattilaisista ja työryhmässä työn tulokset perustuvat joidenkin erikoisosaajien kädenjälkeen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ryhmätyö, tiimityö, tiimi, työryhmä

Tunnetko virtauksen

Tiistai 6.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJollakin Lean-kursilla kysyttiin, että tunnetko virtauksen ja kuinka se näkyy prosessisasi. Samaa tekisi mieli kysyä usein, kun näkee softaprosessin käytännössä.

Aika usein tulee katseltua prosesseja vierestä ja silloin tällöin tekisi mieli kiljua ettei tuo toimi. Liian usein prosesseja ei osata tulkita vaan tehdä perusvirheet prosessin tehostamisessa.

Tyypillinen ongelma on se, että projektin myöhästyessä lisätään tekijöitä. Eli tuodaan lisää muuttujia jo pielessä olevaan prosessiin. Kenellekään ei tule siinä vaiheessa kyseenalaistaa prosessia tai tuotetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, prosessi, projekti, tuote

Toisenlaista johtamista

Tiistai 30.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgMenin vapaaehtoisesti kuuntelemaan luentoa TTY:lle. Luennon aiheena oli raflaava eli Mitä ihmettä Jeesus oikein ajatteli. Ja puhujana oli Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen. Eli Yritysorganisaatiot ja ihmisten johtaminen- kurssilla kuulimme hänen ajatuksiaan menestyvän yrityksen johtamisesta ja rekrytöintiprosessista.

Luennon aihe oli aika raflaava ja myös ensimmäisten kalvojen viittaukset Jeesukseen ja Budhaan. Syy näille kalvoille tuli esille luennon loppupuolella ja hiukan yllättävällä tavalla. Harvoin kuulen kenenkään kyseenalaistavan moraalin perusteita ja onnistuvan siinä. Eli Mikko avasi lähimmäisenrakkauden uudella tavalla.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, johtajuus

Vastuunsiirtoa

Tiistai 23.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgNetti oikutteli ja soittelin palveluntarjoajalle asiasta. Eilisiltana asiakaspalvelija kertoi, että tutkii asian ja korjaus kestää tunnin pari.  Ja kuusitoista tuntia myöhemmin ongelma oli edelleen korjaamatta. Soitin aamulla ja asiakaspalvelija sanoi ensitöikseen, että siirtää asian edelliselle työntekijälle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, vastuunsiirto, asiakas, asiakaspalvelu

66 -keskustelu

Tiistai 16.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgErilaisia luovuustekniikoita on hyvin paljon ja yksi niistä on 66-keskustelu tai lempinimeltään surinaryhmä. Tekniikkaa voidaan käyttää tilanteissa, joissa on osallistujia on paljon. Kyseessä on menetelmä jossa kuuden hengen ryhmillä luodaan ideoita.

Menetelmä on kehitetty suurten ryhmien johtamiseen ja sen kehitti Don Phillips. Tekniikkaa voidaan käyttää tilanteissa, joissa  osallistujien määrä on normaalia suurempi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ideointi, innovointi, luovuustekniikka

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »