Blogin arkisto

Ajattele isosti, tee pienesti

Tiistai 15.7.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAnssi Tuulenmäki piti mielenkiintoisen esitelmän Retoriikan kesäkoulussa. Hänellä oli siellä mukana hyvä ajatus eli pitää ajatella isosti ja toteuttaa pienesti. Ja ajatusta kannattaa pohtia hiukan tarkemminkin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, start-up, yksinkertaistaminen

Retoriikan kesäkoulussa

Tiistai 8.7.2014

karivahtolammi.jpgOlin eilen kuuntelemassa Hämeenlinnassa retotoriikan kesäkoulua. Listalla oli hyviä puhujia ja minua kiinnosti erityisesti Ajattelun Ammattilainen eli Lauri Järvilehto. Olen seurannut pitkään hänen blogiaan ja halusin kuulla häntä myös livenä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, retoriikka, kesäkoulu, aivot

Kirppusirkusta

Tiistai 1.7.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLueskelin tuossa jälleen kerran Ajattelun ammattilaista. Tällä kertaa aiheen oli kirppusirkus. Teksti oli lyhyt ja iskevä. Eli siinä kerrottiin kuinka kirpun hypyn pituutta voi säädellä. Eli laittamalla kirput laatikkoon, niin ne säätävät hypyn lyhyemmäksi. Ja vaikka kansi otettaisiin pois, niin hyppy ei pitene.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, kirppusirkus, rajoittaminen

Kuivaa koodausta

Tiistai 24.6.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgDRY – Don’t repeat yourself. Tämä on itsestään selvyys koodatessa, mutta aina kun on kiire niin sääntö meinaa unohtua. Eli Copy-Paste- koodaus valtaa ajatusmaailman. Eli yksinkertaisia asioita ei tule palasteltua ja kutsuttua. Vaan sen sijaan tekee Copy-Paste- koodausta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, koodaus, toisto, copy-paste, luominen

Nelkyt tuntia eikä enempää

Tiistai 10.6.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOn aika hauska huomata, että aina väliin muistutetaan nelikyt tuntisesta viikosta. Mutta aika harva tietää sen, että mistä syystä siihen on päädytty. Syitä on kaksi eli tehokkuus sekä mahdollisuus sosiaaliseen elämään.

Yllättävän moni ei osaa rajata työviikkoa järkevän mittaiseksi, vaan venyttää sitä pidemmäksi. Ja vain siksi, ettei kerkiä tekemään töitä määräajassa. Jossain aikasemmassa postauksessa olen pohtinut samoja asioita. Siellä pohdittiin muunmuassa Pareto periaatetta eli 20% työajasta tuottaa 80 % tuotoksesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työaika, työviikko, työteho

Saas, Asp vai mikä

Tiistai 3.6.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgNykyään joka tuutista tulee asiaa pilvipalveluista, Saas:sta, Aspista ja muusta sen sellaisesta. Ja aika usein kuulee vielä erilaisia versioita siitä, mitä mikäkin on. Ajattelin tänään kirjoittaa omasta näkemyksestäni eli mitä on Saas ja Asp.

Pilvipalvelut ovat päivän sana. Eli yksinkertaistetusti se tarkoittaa sitä, että oma konehuone on ulkoistettu jonnekkin muualle. Eli palvelu ostetaan palveluntarjoajalta, joka huolehtii teknisestä ylläpidosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, pilvipalvelu, saasl, asp, on-premise, tietotekniikka

Kiireellinen muttei tärkeä

Tiistai 27.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAina silloin tällöin huomaa sen, että elämä on pelkkiä tulipalojen sammuttamisia. Viimeistään asian huomaa siinä vaiheessa, kun alkaa opiskelemaan työn ohella. Lähes kaikista töistä tulee kiireellisiä ja tärkeitä ja elämä on pelkkää hosumista ja hätäilyä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, työ, ajanhallinta

Opiskelua ja projektinhallintaa

Tiistai 20.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAloin viikonloppuna pyörittämään ajatuksia opiskeluun liittyvissä asioissa ja pohdin mitä haluaisin opiskella. Kävin kursseja läpi ihan ajatuksella ja aikataulutin niitä. Ja yllättävän suuri tehtävä se olikin.

Yksi haaste oli se, että lähes kaikilla kursseilla on erilaiset suoritusvaatimukset. Jotkin pääsee läpi pelkällä tentillä, toiset harjoitustyö+ tentti- yhdistelmällä ja osassa on muitakin vaateita. Yksi omista ihmettelyn aiheista oli kurssit, joissa vaaditaan pakollista läsnäoloa. Ehkäpä kurssin pitäjä ei saa muuten opiskelijoita paikalle ja vaatii omaa egoaan pönkittääkseen kaikki luennoille.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, projekti, projektinhallinta

Muistikirja ja kalenteri roskiin(ko?)

Tiistai 13.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin ohimennen Tietoviikosta Microsoftin Areenasta lyhyttä blogitekstiä, joka käski heittää paperikalenterin roskiin. Mielestäni blogitekstin sanoma oli se, että sähköistäminen on tärkeänpää kuin prosessin kehittäminen. Eli siirtymällä paperikalenterista ja muistikirjasta sähköiseen versioon tuottavuus paranee.

Ajatus on hieno, mutta pelkkä siirtyminen sähköisiin työkaluihin ei ole ratkaisu. Oikeampi ratkaisu on oman työprosessin kehittäminen. Eli luoda työprosessista sellainen, että se tukee käytettäviä työkaluja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muistiinpano, kalenteri, ajankäyttö, työprosessi

Muistikirjan tarpeellisuudesta?

Tiistai 6.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHuomasin taasen illalla saman perinteisen ongelman, eli sen kuinka nopeasti ajatukset karkaa kun ei ole muistikirjaa paikalla. Eli luin illalla kirjaa, josta ajattelin saavani ideoita. Ja löysin sieltä muutamia mielenkiintoisia kohtia. Sellaisia jotka synnyttivät ideoita aivan johonkin muuhun aihealueeseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muistiinpano, kalenteri, ajankäyttö, työprosessi

Just in case opiskelua

Tiistai 29.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAina joskus nyppii tuo ns. just in case -opiskelu. Eli opiskellaan asioita muistiin varmuuden varalle. Olo on kuin pikkupojalla, joka kävi pänttäämässä tietoa kirjastossa. Tuli ahmittua tekniikkateoksia kilometrikaupalla ja tarkistettua asioita tietosanakirjoista. Kotonakin kirjahyllyssä ollut 24- osainen tietosanakirja oli usein auki ja tietoa kaivettiin sen uumenista ja viittauksia seuraamalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, koulutus, tieto, nippelitieto

Lättypannulla munia

Tiistai 22.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgMonta kertaa arjen innovaation ei tarvitse olla monimutkainen. Joskus niinkin yksinkertainen asia kuin jonkin laitteen väärinkäyttö kirvoittaa hyvän lopputuloksen. Itsellä yksi hyvistä ajatuksista oli kananmunien paistaminen lättypannulla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, innovointi, arki

Luovasta prosessista

Tiistai 15.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKoskakohan asian oppii, että ihmisen muisti on aika ihmeellinen. Eli hyväkin ajatus haihtuu olemattomiin minimaalisessa ajassa. Eli aina pitäisi olla jokin muistiinpanovälinen mukana.

Mikäli haluaa hyödyntää omia ideoitaan ja ajatuksiaan, niin ne olisi hyvä kirjata ylös. Luovassa työssä on useampia vaiheita ja ideoiden kerääminen on yksi niistä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työskentely, luovuus, ajattelu, luova työ, ideointi

Laajennettu mieli

Tiistai 8.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin mielenkiinnolla Filosofian Akatemian julkaisua Laajennettu mieli 1.0. Julkaisu herätti paljon hyviä ja mielenkiintoisia ajatuksia. Osa niistä peilaa omia mielipiteitäni opiskelusta ja opetuksesta ja ulkoa opettelusta. Ja osa ajatuksista on muuten vain mielenkiintosia.

Pikku poikana olin ahkera kirjaston käytäjä ja myös kotona olleet tietosanakirjat olivat kovassa käytössä. Mutta koska tiedonhaku oli aina aika hidasta, niin asioita tuli painettua paljon mieleen. Nykyisin informaatiotulvan täyttämässä maailmassa tiedon haku on muuttanut muotoaan eli kriittinen lukeminen on saanut tärkeän paikan tiedon etsinnässä ja suodattamisessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, tiedonhaku, informaatio, tieto, lukeminen

Opiskelua elämää vai tenttiä varten

Tiistai 1.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin aamulla tentissä ja pohdin samalla opiskelun mielekkyyttä. Kotona oli viikonloppuna juteltu siitä, että onko asian ymmärtäminen ja mahdollisuus soveltaa omaan elämään tärkeämpää kuin arvosana. Ja ainakin itse opiskelen siksi, että saan uutta tietoa tukemaan omia tietojani ja ehkä arvojanikin.

Mutta taasen aamulla mietin opiskelun mielekkyyttä. Tentin tekijä taisi taasen olla mennyt sieltä missä aita on matalin, eli pyrki tenttaamaan sitä, onko materiaali sisäistetty nippelitasolla sen sijaan että tarkistaisi asian ymmärtämystä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, oppiminen, koulutus, muisti

Ajattelusta ja ajatussikermästä

Tiistai 25.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin illalla sängyssä vuonna 1990 tehtyä kirjaa, jossa mm. puhuttiin ajatussikermistä eli MindMapeistä. Ja siellä korostettiin sitä, että ideointivaiheessa sikermä on parempi työkalu kuin ranskalaiset viivat ja itse alan olla asiasta aika samaa mieltä.

Miettikääpä kuinka hankalaa olisi kuvata ranskalaisilla viivoilla itseään.

  • Ikä 50 v
  • Ammatti: Nörtti
  • Jne..

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ideointi, ajattelu, mind map, jäsentely, suunnittelu

Ajanhallintaa kalenterin avulla

Tiistai 18.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen aika pitkään pohtinut sitä, miksi kalenterin avulla tapahtuva ajanhallinta ei vain toimi. Ja yksi syy sihen on varmaankin ollut kalenterin väärä käyttö. Eli olen pyrkinyt ajastamaan päivän tehtävien mukaan ja määritellyt tekoajan eri tehtäville.

Normaali peruskalenteri ohjaa helposti siihen, että päivän tehtävät laitetaan johonkin kellonaikaan suoritettavaksi ja tällöin nille yrittää keksiä jonkin kestoajan. Toisaalta taasen suunnittelemalla työ- tai opisekelupäivän pitäisi pystyä laatimaan työlista päivälle ja merkkaamaan pakolliset tapaamiset kalenteriin.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajanhallinta, tuotavuus, kalenteri, työtavat

Visiosta ja sen tarpeesta

Tiistai 11.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVisiota voisi kutsua unelmaksi ja usein se siksi jää. Vision toteuttamisessa on se ongelmana, että se vaatii useinmiten määrätietoista ja kovaa työskentelyä. Eli tahtoa saattaa oma unelma haavekuvasta joksinkin muuksi.

Itsellä tuppaa väliin visioita liikkumaan liiankin paljon ja pohtii erilaisia mahdollisuuksia ja toimintamalleja. Mutta harvoja tulee sen erikoisemmin toteutettua. Yksi omista visioista liittyy tuonne opiskelun pariin, eli olen jonain päivänä päättänyt saada insinööri tittelin korvattua di- tittelillä. Ja sitä visiota toteuttaessa joutuu tekemään muutakin kuin haaveilemaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, visio, näkemys, mielikuva

32 prosenttia projekteista onnistuu

Tiistai 4.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKävin Espoossa ja luin ajakulukseni Tietoviikkoa. Yhden artikkelin kainalojutussa kerrottiin, että 32 prosenttia tietojärjestelmäprojekteista onnistuu. Luin asia uudelleen ja ja edelleen siellä sanottiin, että 32% projekteista onnistuu. Tiedän kyllä että osa projekteista menee sudeksi, mutta että prosenttiluku olisi 68%.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, projekti, projektihallinta

Visuaalista oppimista

Tiistai 25.2.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgItse olen todennut opettaessa, että oppilailla on erilaisia tapoja oppia asioita eli on niitä visuaalisia, auditiivisiä sekä kinesteettisiä opiskelijoita. Ja omassa opiskelussa pitäisi oppia tuntemaan oma tyylinsä oppia. Itse kuulun aika suurelta osin visuaalisen opiskelijan muottiin.

Oman oppimistyylin tunnistaminen on loppujen lopuksi aika tärkeää, jotta saa kaiken irti opiskelusta. Jo pelkästään muistiinpanojen tekemistapa vaihtelee oman oppimistavan mukaisesti. Auditiivisen opiskelijan kannattaa keskittyä kuunteluun ja tälläisen visuaalisen opiskelijan kannattaa pohtia omaa strategiaa muistiinpanohjen tekemiseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, oppimistyyli, visuaalinen oppiminen, mind map

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »