Blogin arkisto

Tietohallintojohdolle myyvien virhe ja kuinka korjata se

Maanantai 1.2.2016 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMonet tietotekniikkaa myyvät pitävät tärkeänä esitellä teknologialaatikoita, -kaaviota ja lyhennyssikermiä. Niin piti Pekkakin. Kysyin häneltä miksi hän haluaa kertoa tekniikasta tietohallintojohtajille. Pekka vastasi, että he kysyvät tekniikasta.

Päällisin puolin Pekan vastaus on ihan ok, mutta syvällisemmin ajatellen ei olekaan. Palaan siihen tuonnempana.

Toimitusjohtaja Samin powerpoint-esitys oli yli 50 kalvoa tekniikkaa. Se oli ehkä massiivisin mitä olen koskaan eläissäni nähnyt. Luulen, etten selviäisi hengissä, jos Sami esittelisi sen minulle. En ainakaan pysyisi hereillä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, tietotekniikka, tieto, tietohallinto, teknologia

Lineaarista tietoa etsimässä

Tiistai 16.6.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKouluopetus perustuu pitkälti lineaariseen oppimisen malliin eli tietojen palastelemiseen. Mutta se ei ole ainoa tapa oppia, koska osa oppijoista on kokonaisvaltaisia oppijoita eli ryhmittelijöitä. Ja heille, ketkä ovat ryhmittelijöitä pienien kokonaisuuksien kautta oppiminen on hyvin tuskallista.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, oppiminen, tieto, lineaarinen tieto, oppija, oppiminen

Stressi ja tuloksellisuus

Tiistai 10.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOn hyvin mielenkiintoista, että samaan aikaan kun puhutaan työpäivän pidentämisestä niin samalla pohditaan työpahoinvointia. Eli kiireen ja päivän pitenemistä ei osata yhdistää siihen, että työntekijä voi huonosti. Luin TTY:llä teollisuustalouden laitoksella ihmisten johtamisen perusteista ja samalla jäin pohtimaan stressin ja  työhyvinvoinnin yhteyttä.

Aika usein näkee näitä arjen sankareita, jotka korostavat työpäivän pituutta ja omaa jaksamistaan. Ja ihmettelevät samaan aikaan sitä, että osa työntekijöistä voi pahoin. Mutta samalla eivät itse huomaa omien taitojensa  olevan laskussa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, stressi, työpahoinvointi, tulos, tuloksellisuus, tietotyö, työstressi

Pääoma, yrityksen pääoma

Tiistai 20.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgVierailuluennolla TTY:ssä Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen sanoi, että yrityksen pääoma valuu joka perjantai ulos konttorista ja se pitää saada palaamaan joka maanantai takaisin. Häne puheissaan oli vinha perä. Nykyajan tietotyöläiset ovat yrityksen todellinen pääoma.

Jim Collins sanoi kirjassaan Hyvästä Paras, että oikeiden ihmisten valitseminen on tärkeä tekijä yrityksen siirtymisessä hyvästä parhaaksi. Eli hän korosti samaa asiaa kuin myös Mikko Kutunen omassa puheenvuorossaan. Eli sitä että tietotyöläisten valloittamassa työpaikassa pääoma sitoutuu pääomaan eli osaajien tietotaitoon ja persoonaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, pääoma, työntekijä, tietotaito, tietotyö

Saas, Asp vai mikä

Tiistai 3.6.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgNykyään joka tuutista tulee asiaa pilvipalveluista, Saas:sta, Aspista ja muusta sen sellaisesta. Ja aika usein kuulee vielä erilaisia versioita siitä, mitä mikäkin on. Ajattelin tänään kirjoittaa omasta näkemyksestäni eli mitä on Saas ja Asp.

Pilvipalvelut ovat päivän sana. Eli yksinkertaistetusti se tarkoittaa sitä, että oma konehuone on ulkoistettu jonnekkin muualle. Eli palvelu ostetaan palveluntarjoajalta, joka huolehtii teknisestä ylläpidosta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, pilvipalvelu, saasl, asp, on-premise, tietotekniikka

Just in case opiskelua

Tiistai 29.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAina joskus nyppii tuo ns. just in case -opiskelu. Eli opiskellaan asioita muistiin varmuuden varalle. Olo on kuin pikkupojalla, joka kävi pänttäämässä tietoa kirjastossa. Tuli ahmittua tekniikkateoksia kilometrikaupalla ja tarkistettua asioita tietosanakirjoista. Kotonakin kirjahyllyssä ollut 24- osainen tietosanakirja oli usein auki ja tietoa kaivettiin sen uumenista ja viittauksia seuraamalla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, koulutus, tieto, nippelitieto

Laajennettu mieli

Tiistai 8.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin mielenkiinnolla Filosofian Akatemian julkaisua Laajennettu mieli 1.0. Julkaisu herätti paljon hyviä ja mielenkiintoisia ajatuksia. Osa niistä peilaa omia mielipiteitäni opiskelusta ja opetuksesta ja ulkoa opettelusta. Ja osa ajatuksista on muuten vain mielenkiintosia.

Pikku poikana olin ahkera kirjaston käytäjä ja myös kotona olleet tietosanakirjat olivat kovassa käytössä. Mutta koska tiedonhaku oli aina aika hidasta, niin asioita tuli painettua paljon mieleen. Nykyisin informaatiotulvan täyttämässä maailmassa tiedon haku on muuttanut muotoaan eli kriittinen lukeminen on saanut tärkeän paikan tiedon etsinnässä ja suodattamisessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, tiedonhaku, informaatio, tieto, lukeminen

Oletko ajatellut, että saisit paremman palkan ajattelemalla paremmin?

Maanantai 29.4.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgEhkä et ole koskaan ajatellut tuolta kannalta. Kuitenkin ajattelijoille maksetaan usein suurta palkkaa. Se voidaan tehdä, koska hyvän ajattelun tuottavuusvaikutus voi olla dramaattisen suuri.

Tyypillinen suurta palkaa ansaitseva ajattelutyöläinen on yrityksen ylin johtaja. Hänelle maksetaan ajattelusta, joka johtaa yrityksen menestykseen.

Ajattelutyöstä maksettavat palkkiot ovat vieläpä nousussa. Mitä isompi merkitys hyvällä ajattelulla on, sitä enemmän ollaan valmiita maksamaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, ajattelu, asiantuntijatyö, johtaminen, johtamisen kehittäminen, johtamisprosessi, motivaatio, motivointi, tietotyö

Mobiilinetin aika on nyt

Keskiviikko 24.4.2013 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgOkay. Tämä on hyvin erilainen, kuin aiemmat kirjeeni sinulle, ja niille ihmisille, jotka ovat vasta löytäneet itsensä tänne, tämä ei ole kovinkaan tyypillinen aihe minulle. Tämän juttu on hieman tavallista teknisempi, mutta tähän on syynsä. Ole huoleti :)

Ota kuppi kahvia tai teetä. Tänään minä itse juon aika siistin näköistä teetä, joka on Davidin Teestä hankkimaani Dragon Pearls -teetä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, mobiilinetti, sovellus, instagram, facebook, twitter, tietotekniikka, internet

Varo näennäis-osaamista

Tiistai 26.6.2012 - Oili Valkila

oili2.jpgSain äskettäin uuden tietokoneen, joka sisältää työohjelmieni lisäksi myös uudet Office-ohjelmaversiot ja uuden selaimen. Hieno juttu, sillä uusi vempele on aina kiinnostava, ja sillä saa aina tehdyksi ainakin jonkin asian paremmin, kätevämmin tai nopeammin kuin vanhalla. Uudet ohjelmaversiotkin muuttuvat aina niin vähän, että niitä pystyy käyttämään entisellä tiedolla. Siis 'pystyy käyttämään'. Se ei tarkoita, että niitä osaisi käyttää.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Oili Valkila, osaaminen, tietotekniikka, uudistukset, muutos

Taloudelliseen sekä henkiseen hyvinvointiin on olemassa reseptit

Keskiviikko 7.12.2011 - Mikko Sjögren

Henkisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän ytimessä on ymmärrys siitä, että elämä koostuu monelta osin valinnoista. Sen lisäksi pitää vielä ymmärtää, että kannamme itse vastuun niistä. Se että oppii hallitsemaan omaa valtaansa valita on haaste. Sen voittaminen alkaa siitä, että valitsemme mitä ajattelemme ja mitä asenteita meillä on. Valinta siis tavallaan tarkoittaa kykyä reagoida, koska olemme osallisia siihen mitä koemme. Ei siis se, mitä meille tapahtuu, vaan miten sen valitsemme kokea, ja minkä merkityksen sille annamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Sjögren, hyvinvointi, asenne, vastuu, uskomukset, tietoisuus

Ahneus voi olla myös hyve

Keskiviikko 12.1.2011 - Pauli Vuorio

Ahneuden synti kertoo itsekkäästä luonteesta. Ahne ihminen haluaa itselleen enemmän, ottaa toisenkin osan, eikä ahne luovu omastaan. Ahneus on tyytymättömyyttä nykyiseen siten, että mikään ei tunnu riittävän. Se voi olla röyhkeätä käytöstä, ylen määrin itselle haalimista.

Hyväntekeväisyys on ahneelle tuntematon käsite. Ahne on kiittämätön siitä mitä saa, koska haluaa vielä enemmän.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, ahneus, itsekkyys, kiittämättömyys, tyytymättömyys, yhteinen hyvä, epäitsekkyys, yrittämisen halu, päämäärätietoisuus

Wikileaks

Maanantai 13.12.2010 - Kari Uoti

Australialainen Julian Assange vuotaa Wikileaks-sivuston kautta julki Yhdysvaltojen suurlähetystöjen omalle hallinnolleen toimittamaa salaista tietoa. Julian ei kuulu suurlähetystöjen normaalijakeluun eli aineisto on saatu ilman jenkkien lupaa. Se on siis tavalla tai toisella varastettu jostakin.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Wikileaks, Julian Assange, tietovuoto, sananvapaus

Haittaohjelma

Maanantai 11.10.2010 klo 10.07 - Kari Uoti

Naamakirjassa leviää ohjelma, jota tykkäämällä tai linkin aukaisemalla tietämättään luovuttaa tietojaan ohjelman tekijän käyttöön. Ohjelma markkinoi itseään taitavasti, koska jo yli 100 000 suomalaista on tykännyt, klikannut ohjelman linkin auki. Kuka nyt ei klikkaisi ohjelmaa, joka kertoo miten kävi, kun isä näki tyttärensä webcam-esityksen. Minä en klikannut, mutta moni tuttavani klikkasi.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Facebook, haittaohjelma, tietojen kalastelu, virustorjunta, nettihuijaus, nettirikollisuus

Tieto on valtaa?Tiedätkö sinä, että tiedät?

Torstai 16.7.2009 klo 15.40 - Pauli Vuorio

Sanotaan, että tieto on valtaa. Jos ollaan ihan tarkkoja, niin en voi olla samaa mieltä. Pelkästään sillä, että on tietoa ei oikein tapahdu mitään, vaan tietoa pitää käyttää ja sitä pitää käyttää oikein.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tieto, luulo, asenne, usko, intuitio, myynti, tiedostaminen, uskomus, epäluulo, epäusko, asenne

Voiko nettitietoon luottaa?

Keskiviikko 3.6.2009 - Maria Lehtiniemi

Törmäät mielenkiintoiseen asiaan tai uutuuteen ja pohdit, mistä siitä löytäisi lisää tietoa. Tai vaikkapa toimittajana koetat etsiä taustatietoa artikkeliasi varten - mikäpä reitti ensimmäisenä mahtaa mieleesi juolahtaa... No nettipä tietenkin. Mutta voiko löytyneeseen tietoon luottaa?

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Internet, netti, tietolähde, tietolähteet, luotettavuus, Wikipedia, Google, hakukoneet

Talousrikollisuuden hyökyaalto - vai sensaatiojournalismin?

Maanantai 30.3.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Lehdistössä on uutisoitu laajasti Suomen Asiakastieto -yhtiön tiedotetta, jonka mukaan peräti 600 liiketoimintakiellossa olevaa henkilöä toimii vastuuasemissa yrityksissä - vaikka laki kieltää sen. Luku on hurja jo senkin vuoksi, että liiketoimintakieltoon tuomittuja on Suomessa kaikkiaan 900. Tuomio määrätään pääsääntöisesti talousrikosten nojalla. Liiketoimintakiellosta päättää aina tuomioistuin, ja sitä valvoo poliisi.

Pullisteleeko suomalaisten yritysten johto siis tunnettuja talousrikollisia - vieläpä oikeuslaitokselle keskisormea iloisesti heilutellen?

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Suomen Asiakastieto, liiketoimintakielto, tuomio, talousrikos, oikeuslaitos, yritysoikeus, kaupparekisteri, uutisointi

Lex Nokia

Keskiviikko 11.2.2009 klo 12.00 - Sampo Terho

Rakkaan puhelinyhtiömme kaipaama urkintalaki puhuttaa. Nokia haluaa oikeuden valvoa työntekijöidensä sähköpostin tunnistetietoja, ja väittämän mukaan on uhannut lähteä koko Suomesta, jollei tätä seurantaa mahdollistavaa lakia tule eduskunnalta. Tarkoituksena olisi tukkia mahdolliset tietovuodot kilpaileville yrityksille.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Sampo Terho, Nokia, urkintalaki, tunnistetiedot, sähköposti, laki, lainsäädäntö, tietovuoto, tietovuodot

Miksi yrityksen loppuminen on tabu?

Torstai 8.1.2009 klo 8.38 - Jorma Metsä-Ketelä

Mitä tapahtuu yrityksensä lopettaneelle yrittäjäperheelle? Se on vaiettu asia, kielletty keskusteluaihe.

Kaikki yritykset loppuvat joskus, ja kaikkitietävä Google sanoo siitä näin:
"Siinä missä papukaija ja ihminen voivat elää satavuotiaiksi, hevonen kolmekymmenvuotiaaksi ja koira 15-vuotiaaksi, niin yritysten keskimääräinen elinikä on sama kuin tavallisen monivuotisen ruukkukasvin. Yritysten keski-ikä on vain noin seitsemän vuotta."

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Jorma Metsä-Ketelä, yrityksen lopettaminen, ulosotto, konkurssi, konkurssiyrittäjä, yrittäjäjärjestö, luottotieto, luottotiedot, yrityksen ikä, häpeä, yritys kaatuu, Suomen Yrittäjien keskusliitto, Jussi Järventaus