Blogin arkisto

Dogmaattisia oppeja arvoja ja asenteita

Torstai 29.9.2016 - Pauli Vuorio

Bruce Lee oli kiinalainen itämaisten taistelulajien taitaja ja Kung-fu-elokuvanäyttelijä. Elokuvissa hän päihittää kaikki vastustajat. Näistä kukin edustaa yhtä tyylilajia aina karatesta taekwondoon, kun taas Bruce Leen salaisuus oli se, että hänellä ei ollut mitään tunnistettavaa tyyliä. Hän pystyi mukautumaan tilanteisiin. Sen viestin hän halusi myös saada maailmalle. Bruce Lee neuvoi olemaan kuin vesi. Älä jumitu.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Asenne, arvot, ennakkoluulot, Pauli Vuorio, ihmiset eivät muutu, ihmiset voivat muuttua, työyhteisö, auktoriteetit, auktoriteetti, tottumuksen voima, kehittyminen

Sopivan rajoittunutta ja todella tylsää

Torstai 27.3.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgDuzu ikusten dut tarkoittaa baskinkielellä minä näen sinut. Kerropa mitä sinulle kuuluu ja miten jaksat? Tiesitkö muuten, että voisin katsoa hymyäsi ja silmiäsi joka päivä, ja kuunnella ajatuksiasi..

Halusin tänään kertoa sinulle keskustelustani Ystäväni PikkuT'n kanssa. Keskustelimme siitä miten ikä aiheuttaa rajoittuneisuutta ajattelussamme ja maailmankuvassamme.

Onko sinusta tullut suvaitsevampi, kuin nuorempana? Oletko huomannut ajatustesi ja arvojesi muuttuneen vuosien saatossa?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, muutos, ajattelu, arvot, muutos

Arvot puntariin muutamalla kysymyksellä Suzy Welchin opein päätösten edessä

Perjantai 24.1.2014 - Juha Ahola

juhaahola.jpg1. Mikä on suurin huolesi, mitä katuisit 75-vuotissyntymäpäivillä?

2. Mitä haluaisit, että ihmiset puhuvat sinusta, kun et ole läsnä? Välitätkö siitä?

3. Mitä rakastit, entäpä mitä inhosit lapsena? Tavoittele sitä, mitä rakastit…

"Epäaitoa onnellisuutta ei ole", sanoo viime vuosisadan johtajaksi valitun Jack Welchin vaimo Suzy Welch. Hänen mukaansa elämä on päätösten sarja. Suzy kertoi NbForumin seminaarissa 26.9. tarinan, kuinka oli oivaltanut itse munanneensa erään työ-casen valinnoillaan, kun ei ollut harkinnut asiaa riittävästi etukäteen. Tuolloin hän oppi, että hänen pitäisi tehdä päätökset metodologisesti ja oivalsi nk. 10–10–10 –menetelmän.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, arvot, päätös

Milloin harmaavarpusesta voi kasvaa kotka? Millaisten ihmisten ympäröimänä sytyt?

Perjantai 8.11.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgEthän vedä iltakahveja väärään kurkkuun, jos avaan ajatuskanavia sanaparilla "henkinen koti". Ihmisen tarvehierarkiassa varsin korkealla on tarve kokea yhteenkuuluvuutta toisten ihmisen kanssa. Ihminen haluaa kuulua johonkin yhteisöön.

Antaako tiimi?

Koetko työpaikalla kuuluvasi tiimiin, kuinka hyvin? Antaako rooli sinulle paljon? Mitä (arvoa) sinä annat toisille työyhteisössä, entäpä sidosryhmille (vaikkapa asiakkaille)? Oletko lähellä mahdollisuuksiesi täyttä mittaa ja koetko antavasi ihan parastasi?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenteet, asenne, yrittäminen, motivaatio, yhteisöllisyys, tiimi, arvot, tyytyväisyys

Miksi johtaja nousee sängystä joka aamu mennäkseen töihin?

Maanantai 28.10.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMiksi on tärkeä kysymys.

Miksi sinä menet aamulla töihin? Miksi juuri tiettyyn työpaikkaan? Syysi voi olla palkka. Tarvitset rahaa.

Syysi voi olla myös yrityksen kulttuuri. Käyt töissä juuri tietyssä yrityksessä, koska pidät sen kulttuurista, tavasta toimia ja työtoverisi jakavat käsityksesi sinun kanssasi. Teette työtä samoilla uskomuksilla ja arvoilla.

Työskentelet uskomustesi ja arvojesi puolesta edistämällä niiden toteutumista.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Luoma, asenteet, arvot, yritysarvot, yrittäminen, missio

Tunne on alkulähde

Perjantai 9.3.2012 - Olli Linjala

Tunteiden merkitystä ei ymmärretä työelämässä. Arvotamme kaikenlaisia muita asioita, kuten osaamista, rahaa, menestystä ja paikkaamme tärkeimmän vaikuttajan, eli tunteen, materiaalilla. Tunne on ihmisten välisen kanssakäymisen ainoa todellinen mittari. Tunne on myöskin jokaisen ihmisen toiminnan alkulähde.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, arvot, tunne, kanssakäyminen

Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on

Perjantai 2.3.2012 - Olli Linjala

Kysyin eräältä hyvin menestyvältä yrittäjältä salaisuutta siihen, miksi yhden miehen yrityksestä on kasvanut yli 60 hengen menestyjä. Sain vastukseksi kaikkien yhteisöjen menestyksen, henkisen hyvinvoinnin sekä taloudellisen kannattavuuden siemenen "Sovitahan kuinka toimitahan ja toimitahan niin ku sovittihin. Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on, kehutahan kun siihe on aihetta ja oikaastahan jos on menny mettähän." Nuo lauseet sisältävät huomattavasti enemmän kuin sanat kertovat. Niistä löytyvät  minkä tahansa yhteisön perusarvot. Keskinäinen avoimuus, puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja nimenomaan asioista, ei henkilökohtaisuuksista. Annetaan rehellistä palautetta, jolloin niiden arvo nousee saajan mielessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, arvot, palaute, itsetunto, vaikuttaminen

Lupa iloita

Maanantai 17.1.2011 klo 11.08 - Olli Linjala

Elämän arki on tulvillaan ilon aiheita. Luvallisia niistä ovat lapset, lastenlapset, erilaiset perhejuhlat ja tietenkin yllätysvoitot totossa, lotossa tai Suomeen tulleessa kultamitalissa. Hopeinen onkin sitten jo surun ja murheen paikka.

Suomalaisessa kulttuurissa saavat pettymyksestään tai onnistumisistaan avoimesti tunteilla ainoastaan urheilijat – paitsi suunnistajat. Se tuli toteen näytetyksi Vuoden 2010 urheilija -palkinnon voittaneen naisen riettaan ilon ja riemun paheksunnalla. Seitsemän maailmanmestaruuden ansiosta saadusta tunnustuksesta ei saisi näyttää tunteitaan. Mitähän muutkin meistä ajattelevat?

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, positiivisuus, tunteiden näyttäminen, avoimuus, elämänilo, kielteisyys, arvot, yhteisöllisyys, onnistumisen ilo, yhdessä kehittyminen

Voiko puhtaalla pelillä rikastua?

Tiistai 7.12.2010 - Hans-Peter Siefen

Eivätkö ne kovimmat myyjät myy vähän niin kuin väkisin, keinoja kaihtamatta? Ja eivätkö ne menestyneimmät liikemiehet ole käytännössä vaan huijanneet tyhmiltä kuluttajilta rahaa muita paremmin? Myy kalliilla halpaa tavaraa, joka menee rikki äkkiä, jotta pitää ostaa uutta tilalle. Eikö näin jatkuvuuskin sitten ole taattu?

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Hans-Peter Siefen, myyntitekniikka, myynnin moraali, myyntivalmennus, arvot

Uupumista voi ehkäistä

Tiistai 29.6.2010 klo 10.21 - Olli Linjala

Täysin väärä luulo on se, että työuupumusta, pohjaan palamista ja masennukseen sairastumista ei voisi ennalta ehkäistä. Yhtä väärä on uskomus, että työ uuvuttaa, harvoin siitä on kysymys.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työuupumus, masennus, arvot, hyvinvointi, jaksaminen, asenne, myönteisyys, kielteisyys, ihmissuhteet, johtaminen, työyhteisö, avoimuus, luottamus, työelämän pelisäännöt, pysähtyminen, arvostus, oikeudenmukaisuus, elämänmuutos

Hullu taiteilija

Maanantai 14.6.2010 klo 13.00 - Kari Uoti

Kaikki järjestyksessä, elämä sujuu, laskut maksetaan ajallaan, ei tapahdu mitään odottamatonta, naapurit nyökkäilevät, koira ei kuse sukille. Onko tämä hyvä ihminen, joka elää onnellisena elämän aamusta iltaan, tuottaa taloudellista hyvää ja jälkeläisiä, jotka ovat yhtä kunnollisia ja ymmärtävät kuolla ajoissa, jotta eivät rasita valtiokonttorin tilejä.

 

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, elämän järjestys, itsetuntemus, arvot, onnellisuus, boheemius, elämänfilosofia

Rekkakuskeista yrityskonsultteja

Tiistai 6.4.2010 - Olli Linjala

Kolmostiellä, Tampereen pohjoispuolella nääs, on paljon mäkiä. Sulkuviivat estivät ohituksen, joten jouduin ajamaan ylämäkeä raskaassa kuormassa olleen rekka-auton perässä. Kuljettajalla oli luontaisia selviytymiskykyjä, sellaisia, joita jokaisessa työyhteisössä tarvittaisiin kipeästi. Hänellä oli myös oivat edellytykset löytää mahdollisuuksia ja minulla perässähiihtäjänä tilaisuus huomata ja oivaltaa niitä. Samaa tarvittaisiin jokaisessa työyhteisössä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, arvot, asenne, työyhteisö, pelisäännöt, jaksaminen, yhteispeli, ammattitaito, rutiinien rikkominen

Arvottomassa työyhteisössä on tuhoon johtavat asenteet

Maanantai 11.1.2010 klo 8.00 - Olli Linjala

Olin voimakkaasti mukana nujertamassa 1990-luvun lamaa Suomessa. Kiivaimpana vuotena ajoin autolla 124 000 kilometriä ja yövyin 203 yötä hotelleissa. Tärkeimmät viestini olivat jaksamisen ratkaisevan suuri merkitys selviytymisessä, urautuneitten rutiinien rikkominen sekä halu selvitä olemassa olevassa tilanteessa. Henkilökohtaisena jaksamisen käyttövoimana oli pienistäkin onnistumisistani nauttiminen, ihmisiltä saamani palaute sekä erittäin korkea oman työn arvostaminen.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, rutiinit, urautuminen, laatu, laadukkuus, arvot, luottamus

Numeropeli

Keskiviikko 16.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Viime laman aikana - siis katson, että nykyinen on vielä voimissaan - silloinen pankkitarkastusvirasto antoi pankeille ohjeen tehdä tilinpäätöksensä siten, että vakavaraisuussäännökset täyttyvät.
Pankkeja siis ohjeistettiin tekemään kirjanpitonsa niin, että kirjataan tappioita sen verran kuin tase kestää, ei siten kuin laki edellyttää.

Tämä oli välttämätöntä, jotta säästyttiin suuremmalta tuholta, koko pankkisektorin kaatumiselta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, pankit, liikearvo, liikearvot, vakavaraisuus

Arvopolitiikkaa

Torstai 18.6.2009 - Aino Kauhanen

Suomalaisten arvoja on taas mittailtu. Tripod Research kyseli kansalaisilta sitä, millaisia yhteiskunnallisia teemoja he pitävät tärkeinä yleensä ja sitä, mitkä arvot ovat heille tärkeitä omassa elämässä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: politiikka, poliitikko, äänestäminen, arvot, pehmeät arvot, humaanisuus

Laman kauniimmat kasvot

Tiistai 16.6.2009 - Katri Lampela

Mistä johtuu, että lamavuosina syntyvyys kasvaa? Eräs irvileuka hoksasi päätellä, että tosi köyhällä ei tietenkään ole varaa huolehtia ehkäisystä... Oli miten oli, asiantuntijoilla on tapana selittää ilmiön johtuvan perhearvojen noususta. Mene ja tiedä, lamalapsia on joka tapauksessa enemmän kuin nousuhuumavauvoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Lama, syntyvyys, nousukausi, säästäminen, arvot, sentinvenytys, positiivisuus

Stereotyypitöntä kasvatusta

Keskiviikko 13.5.2009 klo 8.00 - Riikka M.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa syntyi 59 530 lasta, mikä oli 801 lasta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Saas nähdä mitä vuosi 2009 tuo tulleessaan, kun minä itsekin kannan korteni kekoon, ja tuttavapiirissäni tiedän tällä hetkellä olevan 10 ihmistä, jotka odottavat tai ovat juuri saaneet lapsen.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Stereotyyppi, kasvatus, syntyvyys, vauva, sukupuolisensitiivisyys, arvot, sukupuoliroolit

Oletko valmis monenkeskiseen maailmaan?

Tiistai 10.2.2009 klo 14.00 - Heikki Ikonen

Barack Obama on käyttänyt ensimmäiset päivänsä presidenttinä Yhdysvaltojen ulkoisen arvostuksen kohentamiseen. Siinä piisaakin urakkaa, sillä George W. Bushin puntarissa muun maailman mielipiteet eivät paljoa painaneet. Hän luotti tinkimättä supervallan asevoimaan ja vaurauteen, mutta niiden mahdin rajat tulivat äkkiä vastaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, monenkeskisyys, kulttuurit, kansainvälisyys, arvot, suurvalta, YK, Barack Obama, George W. Bush, itsekeskeisyys, globaali

"Ihminen on tärkein"

Torstai 5.2.2009 klo 8.00 - Matti Saarinen

Näin kirjoittaa metsäteollisuutemme Grand Old Man, kymmenvuotiaana sotaorvoksi jäänyt paperi-insinööri Pekka Rantala joulun alla ilmestyneessä kirjassaan Noususta Syöksykierteeseen. Rantalan kädenjälki on näkynyt vahvana sekä kotimaassa että ulkomailla. Erikoisen hyvin mies tunnetaan ainakin Lohjalla, Varkaudessa ja Raumalla. Hänellä on myös pitkäaikaiset kokemukset kansainvälisiltä paperimarkkinoilta aina Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa myöten. Hänen työuralleen mahtuu tehtäviä työmiehestä toimitusjohtajaan ja johdon konsultointiin.

Kirjassa käydään johdonmukaisesti ja asiantuntevasti läpi menneisyyttä, mutta visioidaan myös tulevaisuutta, tavalla mistä monien kannattaisi ottaa oppia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, Pekka Rantala, Noususta syöksykierteeseen, paperiteollisuus, ympäristökysymys, kestävä kehitys, Kemijärven sellutehdas, Bush, globalisaatio, vastuu, ympäristö, luontoarvot, ympäristökatastrofi

Talousrikosoikeuden yleiset opit

Tiistai 2.9.2008 klo 14.37 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti Helsingin yliopistosta on lanseerannut talousrikosoikeuteen yleiset opit, jotka mahdollistavat liike-elämässä toimivien henkilöiden tuomitsemisen rikoksesta, vaikka lakikirjasta rikoksen tunnusmerkistöä ei normaali laseilla löydä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, arvot, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu

Vanhemmat kirjoitukset »