Blogin arkisto

Muutoksen Piru

Perjantai 10.8.2018 - Olli Linjala

Maailman varmin asia on muutos. Niihin me törmäämme päivittäin, isoihin ja pieniin piruihin. Muutos saa elämänmenon sekaisin? Muutosta vastaan täytyy taistella hinnalla millä hyvänsä? Aina joku muu keksii muutoksia? Ennen kaikki oli selkeää ja helppoa, sai vaan rauhassa tehdä töitä ja elellä omaa elämäänsä? Muutos tuo aina mukanaan hankaluuksia?

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, muutos, asenteet, onnistuminen

Talousrikollisuus Hesarissa

Tiistai 14.5.2013 - Karu Uoti

uoti_kari_press.jpgHesari otsikoi: "Talousrikoksista jää miljardien lovi yhteiseen kassaan". Huh huh, jos tämä olisi totta, yhteiskunnan pitäisi satsata PALJON lisää resursseja asian korjaamiseen, talousrikollisuuden kuriin laittamiseen. Onko tämä sitten totta.

Artikkelissa ilmenee, että tutkittavana olevien juttujen epäilty rikosvahinkojen määrä on hieman yli 100 miljoonaa. Aika kaukana artikkelissa arvaillusta 5-7 miljardista. Miksi poliisi ei sitten iske näihin miljardeihin, laita konnia kuriin. No sen vuoksi, että tätä ei ole olemassakaan. Kyse on muutaman virkamiehen harhoista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, rikollisuus, talousrikollisuus

Palvelu on myyntiä

Tiistai 5.3.2013 - Olli Linjala

linjala_nettikolumni.jpgPalvelun laatu ja ihmisten kohtelu ovat mitä suurimmassa määrin myyntiä. Kielteinen asenne tulee uskomattoman kalliiksi, koska sillä vaikeutetaan tai jopa estetään myyntitapahtuman syntyminen. 
Usein niin voimakkaasti, että asiakas tai työkaveri ei halua olla missään tekemisissä tällaisen henkilön ja/tai hänen edustamansa työyhteisön kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, työyhteisö, palvelu, myynti, myyntityö

Totuus on tarua ihmeellisempää, referaatti eräästä keskustelusta

Tiistai 19.2.2013 - Olli Linjala

linjala_nettikolumni.jpgNimet muutettu,paitsi kirjoittajan oma

"Voi kun saisi nuo muutkin tajuamaan myönteisyyden merkityksen työyhteisössä. Minä olen aina suhtautunut positiivisesti asioihin. Mutta on niin vaikeaa tämän porukan kanssa, kun kaikki muut vaan valittavat. Justiin kerroin työkaverille kuinka inhottava tuo Maisa on. Aina se on puhumassa pahaa selän takana. Itsellä sillä on ongelmia.Tiedätkö, se yrittää kaikilla tavoin vampata Jussia, joo sen pomoa! Joka päivä se menee sen huoneeseen, on mukamas jotain asiaa."

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, asenne, työyhteisö

Työvoimaa löytyy yrityksille - EU:sta

Tiistai 5.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgSuomi on erikoisessa tilanteessa. Monella sektorilla yritykset valittavat työvoimapulaa, vaikka työttömyys on noussut eurokriisin seurauksena, ja irtisanomiset hallitsevat talousuutisia. Yritysten mukaan kyseessä on paljolti rakenteellinen ongelma: työn tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Nuoret hakeutuvat ammatteihin, jotka he kokevat kiinnostaviksi ja seksikkäiksi. He haluavat toteuttaa itseään piittaamatta työmarkkinoiden realiteeteista. Oppilaitokset tukevat kehitystä tarjoamalla koulutusta, johon on paljon tulijoita. Ne saavat rahoituksensa valmistuneiden määrän perusteella, eivät työllistyneiden.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työvoimapula, työttömyys, työelämä, teollisuus

Palvelua

Keskiviikko 9.1.2013 - Pauli Vuorio

puolivaurio_blogi-paakirjoitus.jpgKovasti huudellaan teollisuuden menettämisen perään. Valtion ohjaus ja valtavirta kansalaisista luottavat edelleenkin ns. suurteollisuuteen.

Teollisuutta ei kuitenkaan ole ilman palvelua – jos ei  joissain tapauksissa kyllä toisinkaan päin. Onhan teollisuuden toiminnassakin oltava palvelua viimeistään silloin, kun tuotetta myydään. Konkretisoituu se muullakin tavoin. Esimerkiksi jopa  Koneelle hissi on väline, jolla solmitaan katteet tuovat ylläpitosopimukset.

Suomessa kuluttaja ei lisää tippejä ostamiinsa perinteisiin palveluihin. Ehkä ulkomailla tippikulttuuri vaikuttaa siten, että palvelu paranee kummasti,  kun ruoskaraha panee työntekoon vauhtia. Väitettä voi totta kai pitää teennäisenä, mutta onko "aito" ja kylmä epäystävällisyys sittenkään hyvä juttu?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pauli Vuorio, teollisuus, palvelu, palveluala, työ

Terve elinkeino ei tukea kaipaa

Torstai 3.1.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgElinkeinoelämän ja palkansaajajärjestöjen kellokkaat kiehuvat kiukusta, kun Turussa toimiva telakka STX Finland ei saanut kaipaamaansa 50 miljoonan lainaa, ja jättiristeilijän tilaus lipsahti Ranskaan yhtiön sisartelakalle. Valtion liki 30 miljoonan innovaatiotuki ei riittänyt.

Miljardiluokan kaupan olisi mieluusti jokainen saanut Suomeen, mutta ei millä tahansa ehdoilla. Eräiden asiantuntijoiden mukaan veronmaksajien vastuut olisivat voineet kasvaa mainittuja lukuja paljon suuremmiksi, etenkin jos valtio olisi lähtenyt telakan osaomistajaksi yhtiön toiveiden mukaisesti.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, elinkeinoelämä, palkansaajajärjestöt, elinkeino, tuki, yritystuki, telakkateollisuus

Politiikasta ja uskon asioista väittely ei johda mihinkään yleensä, koska?

Maanantai 17.12.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgVakaumus on yleiskielessä varma tai vakaa käsitys jostain perusluonteisesta asiasta. Vakaumus voi viitata etenkin vaikeasti yleispäteväksi todistettavaan asiaan esim. uskonnollinen, eettinen tai poliittinen vakaumus.

Ympäristöllä on suuri merkitys vakaumuksiimme niiden syntyvaiheissa. Kulttuuri on keskeisessä asemassa ja kasvatuksen myötä vanhemmat "aivopesevät" niin uskomuksiaan kuin vakaumuksiaan lapsilleen tiedostamattaankin. Näin vakaumuksia voi syntyä ilman omaa syvällistä pohdintaa.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, hyvästä paras, jim collins, johtaminen, vastuu, yrittäminen, yritysjohtaminen

Hätähuuto Suomen puolesta

Tiistai 18.9.2012 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät vaatii hallitukselta pikaisia toimia työllisyyden parantamiseksi ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Valtion verotulojen romahtaminen luo elementit kohtalokkaaseen taantumaan. Teollisuuden viennin jyrkkä alamäki lisää paineita pitää sisämarkkinamme vireänä. Valitettavasti Suomen hallitus ei näytä ymmärtävän eikä myöskään toimivan Suomen talouden kuntoon saattamiseksi.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, teollisuus, vienti, sisämarkkinat, talous

Firma ei tee mitään

Tiistai 12.6.2012 - Olli Linjala

Usein kuulee sanottavan kuinka firma myy, firma palvelee, firma maksaa tai sitten firmat ovat jopa asiakkaita. Totuus on kuitenkin se, että ihmiset tekevät. Olemme kehitelleet oivan tavan paeta vastuuta menemällä kilpien taakse piiloon. Työyhteisön hyvinvoinnin kehittämisessä on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sen ihminen ymmärtää olevansa firman tärkein henkilö. Todellinen vastuunkantaja.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, yritys, rutiinit

Tunne on alkulähde

Perjantai 9.3.2012 - Olli Linjala

Tunteiden merkitystä ei ymmärretä työelämässä. Arvotamme kaikenlaisia muita asioita, kuten osaamista, rahaa, menestystä ja paikkaamme tärkeimmän vaikuttajan, eli tunteen, materiaalilla. Tunne on ihmisten välisen kanssakäymisen ainoa todellinen mittari. Tunne on myöskin jokaisen ihmisen toiminnan alkulähde.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, arvot, tunne, kanssakäyminen

Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on

Perjantai 2.3.2012 - Olli Linjala

Kysyin eräältä hyvin menestyvältä yrittäjältä salaisuutta siihen, miksi yhden miehen yrityksestä on kasvanut yli 60 hengen menestyjä. Sain vastukseksi kaikkien yhteisöjen menestyksen, henkisen hyvinvoinnin sekä taloudellisen kannattavuuden siemenen "Sovitahan kuinka toimitahan ja toimitahan niin ku sovittihin. Puhutahan asioosta justihin niin ku ne on, kehutahan kun siihe on aihetta ja oikaastahan jos on menny mettähän." Nuo lauseet sisältävät huomattavasti enemmän kuin sanat kertovat. Niistä löytyvät  minkä tahansa yhteisön perusarvot. Keskinäinen avoimuus, puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja nimenomaan asioista, ei henkilökohtaisuuksista. Annetaan rehellistä palautetta, jolloin niiden arvo nousee saajan mielessä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olli Linjala, asenne, arvot, palaute, itsetunto, vaikuttaminen

Miksi elämä ei voisi olla mukavaa?

Maanantai 12.12.2011 - Olli Linjala

"Kyllä on mukavaa kun taas pääsee töihin!" Tämän lauseen kuulin torikahvilassa viereisestä pöydästä. Oletin auringonpistoksen sumentaneen kuullunymmärtämiskykyni. Salakuuntelun tuloksena minulle aukeni monta uutta näkökantaa työyhteisön ja työstä nauttimisen merkityksestä elämänlaatuun.

Avoin kiinnostus työkaveria ja hänen persoonaansa kohtaan on rakentava ominaisuus. Tunnemmeko työkaverimme? Paljonko tiedämme hänen arvomaailmastaan, erityisosaamisistaan, harrastuksistaan, perheestään tai elämän tavoitteista? Tiedänkö, mitä hän ajattelee minusta kaverina, työkaverina tai ylipäätään ihmisenä? Nämä ovat perustietoa, jotta voimme viihtyä työyhteisössämme, joka muodostuu aina ihmisistä

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, tahto, tunne, tunteet, onnistuminen, työyhteisö, hymy, asenne

Yrittäjäksi nopeasti

Perjantai 9.12.2011 - Ahti Pontinen

Teollisuuskomissaari Antonio Tajani haluaa nopeuttaa yritysten perustamista, kertoi Kauppalehti torstaina 24.2.2011. Nykyisin yrityksen perustaminen vie EU:ssa keskimäärin viikon.

Itse perustaminen kyllä, mutta käytännön toimintaan pääseminen kassavirran kanssa vie aikaa huomattavasti enemmän. Vaikka ennakkoveronumerolla voikin jo laskuttaa, vaatii vakuuttava yrityslaskuttaminen arvonlisäverovelvollisuuden rekisteröintiä ja monia muita käytännön asioita.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Ahti Pontinen, Teollisuuskomissaari, Antonio Tajani, YEL, yrityksen perustaminen

Henkilökuntaa ei kiinnosta

Keskiviikko 26.10.2011 - Olli Linjala

Kun yrityksen koko henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuutta löytää ajatuksia oman työyhteisönsä taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin kehittämiseen, vaikka aivan ilmaiseksi, niin vastauksena usein on, että porukka ei kiinnostunut asiasta. Kenen pitää silloin katsoa peiliin - ja pitkään?

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, henkilökunta, kehittäminen, työyhteisö, johtajuus, esimies, kuunteleminen, kannustus, luottamus, hyvinvointi, kielteisyys, onnistuminen, johtamistaito

Lukijan mielipide: Eivätkö poliitikot opi koskaan?

Maanantai 12.9.2011 - Nimimerkki Lex

Suomea johdetaan jälleen aivan kuin 90-luvulla. Ihmisiä pelotellaan ja juttuja julkaistaan perehtymättä oikeisiin tietoihin. Hyvänä esimerkkinä on metsäteollisuuden alasajo, missä kyse on vain palkkojen alasajosta ja tuloksen maksimoinnista.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: lukijan mielipide, Suomi, teollisuus, metsäteollisuus, tuki, tukirahat, Lex

Voitko luottaa? Voiko sinuun luottaa

Maanantai 4.4.2011 - Olli Linjala

olli_kasi_poskella_muokattu.jpgLuottamus, sana jota käytetään aivan liian heppoisasti. Ei oikein voi luottaa, aika hyvin voi luottaa, useimmiten voi luottaa! Luottamus on ehdotonta, joko luotetaan tai sitten ei luoteta. Muita vaihtoehtoja ei ole. Ilman 100 % luottamusta yksikään yhteisö ei voi toimia, ei yksikään parisuhde, ei yksikään yhdistys eikä työyhteisö. Riittääkö se, että puolisosi on sinulle uskollinen kahdeksankymmentäviisi prosenttisesti?

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, luottamus, työnantaja, lupaus

Lupa iloita

Maanantai 17.1.2011 klo 11.08 - Olli Linjala

Elämän arki on tulvillaan ilon aiheita. Luvallisia niistä ovat lapset, lastenlapset, erilaiset perhejuhlat ja tietenkin yllätysvoitot totossa, lotossa tai Suomeen tulleessa kultamitalissa. Hopeinen onkin sitten jo surun ja murheen paikka.

Suomalaisessa kulttuurissa saavat pettymyksestään tai onnistumisistaan avoimesti tunteilla ainoastaan urheilijat – paitsi suunnistajat. Se tuli toteen näytetyksi Vuoden 2010 urheilija -palkinnon voittaneen naisen riettaan ilon ja riemun paheksunnalla. Seitsemän maailmanmestaruuden ansiosta saadusta tunnustuksesta ei saisi näyttää tunteitaan. Mitähän muutkin meistä ajattelevat?

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, positiivisuus, tunteiden näyttäminen, avoimuus, elämänilo, kielteisyys, arvot, yhteisöllisyys, onnistumisen ilo, yhdessä kehittyminen

Mulla on oikeus!

Perjantai 17.12.2010 - Olli Linjala

Elämässä on paljon asioita, joihin ihmisillä on oikeus. Tämän oikeuden taakse on helppo piiloutua tehdäkseen tyhmyyksiä, ollakseen tahditon, loukatakseen kanssaihmisten arvoja, kylvääkseen epäsopua, tuhotakseen parisuhde tai työyhteisö. Ihmisellä on oikeus olla tyhmä, sivistymätön, likainen, haiseva – mutta onko noita oikeuksiaan pakko käyttää.

Presidentin vastaanotolla 6.12.2010 syntyi ristiriitaisia tunteita, tarvetta väkivallalla ja jopa tappouhkauksilla pelotteluun. Sukupuolineutraalien tanssimiseen ja lenkkarijalkineiseen frakkimieheen ihastuneitten ja vihastuneitten välistä torailua.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, asenne, käytöstavat, suvaitsevaisuus, tuomitseminen, yhteisöllisyys

Vie sinä, minä valitan?

Perjantai 5.11.2010 - Olli Linjala

Terve ihminen haaveilee. Pääsääntöisesti haaveet kohdistuvat parempaan elämään. Onnellisuus, terveys, talous, raittius, vaikuttaminen, arvostus… Luettelo on loputon. Sellaiseksi se myös jää, täyttymättömien haaveiden listaksi. Miten yhden kirjaimen eron ymmärtäminen voi muuttaa koko elämän? Täyttymätön – täyttämätön!

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, unelmointi, vastuun pakoilu, vastuun ottaminen, elämänhallinta, oma-aloitteisuus, henkinen vahvuus, asenne, tekosyyt, urautuminen, elämänlaatu

Vanhemmat kirjoitukset »