Blogin arkisto

Pidempiä päiviä, vähemmän lomaa

Keskiviikko 27.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHmmm….  luinpa taasen lehtiä ja totesin, että emme pärjää siksi, että työpäiväme on liian lyhyitä ja lomat liian pitkiä. Ja että palkkammekin on liian kova. Tälläisiä loihti sanomaan Raimo Sailas Karjalaisessa. Mietin vain, että miten niitä työuria pidennetään, päiviä pidennetään ja lomia lyhennetään, kun ei ole riittävästi töitä kaikelle kansalle. Pitäisköhän pohtia ihan muita ratkaisuja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, vapaa-aika, yt, palkka-ale

Ikä ja työnkuvan muuttaminen

Tiistai 24.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTyöuran pidentyessä huomaa hiljalleen sen, että mielenkiinnon aiheet vaihtuvat. Ja siksi olisi hyvä suunnata myös omaa työuraa oikeaan suuntaan eli sinne, josta saa eniten tyydytystä. Tämä on omalla tavallaan melkoinen haaste ja erityisesti siksi, että suunnan löytyminen on haasteellista.

Uuden suunnan löytämiseen on monia tapoja, mutta itse olen käyttänyt yksinkertaista menetelmää. Idea lähti Lauri Järvilehdon blogikirjoituksesta, jossa hän esitteli kutsumuskartan. Eli siinä hän käskee listamaan asiat joista aidosti pitää ja pisteyttämään ne.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, ikä, miellekartta

Syy vai seuraus

Tiistai 17.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTieteellisessä maailmassa harvoin muistetaan, että teoriat ovat vain valistuneita arvauksia tai osatotuuksia tutkittavasta asiasta. Ja sitten pitää vielä muistaa, että tulokset voivat jopa olla tulkittu väärin.

Aika moni softanvääntäjä kertoo, että projektin onnistuminen johtui siitä ja siitä menetelmästä. Eli koska projekti onnistui ja menetelmä oli oikein valittu, niin lopputulos riippui työmenetelmistä ja työskentelymallista. Ja harvoin kehtaa kyseenalaistaa päätelmää. Mutta toisaalta ihminen on omien ennakkoluulojensa vanki, eli vääntää tulokset vastaamaan omia mielikuviaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, teoria, osatotuus, tulokset, seuraus, ennakkoluulo, ajattelu

Avoin innovaatio

Tiistai 2.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen kait sitä koulukuntaa, joille on opetettu että innovaatioista ei saa puhua puhua ennenkuin ne on myyntikunnossa. Eli niiden pitää olla suljettuja ja omilla asiantuntijavoimilla saavutettuja. Eli markkinoilla pitää olla ensimmäisenä.

Mutta nykyään olen pohtinut asiaa eri kantilta. Aika moni softa kehittyy nykyään käyttäjien avulla ja jopa hyödyntäen open source- tuotteita. Eli enään ei ole pakko luoda omaa tuotetta ja saada sitä ensimmäisenä markkinoille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit, avoimuus, tuotekehitys

Naula ja vasara, ulos laatikosta

Tiistai 25.11.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgJoskus tulee tilanteita näkee kuinka urautunut on. Itsellä se kohta tulee vastaan väliin nikkaroidessa eli en voi sietää nykyisiä torxilla tai ristipäällä variustettuja ruuveja, vaan haluan saada näkyviin osiin perinteiset messinkiruuvit normaalilla kannalla.

Softapuolella sama näkyy usein siinä, ettei  kyseenalaisteta omia toimintamalleja Eli tehdään töitä aina vain eteenpäin samoilla tavoilla miettimättä muita vaihtoehtoja. Eli ei katsota omia töitään ikinä ulkopuolelta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit

Luovuutta ja hulluutta

Tiistai 11.11.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin aamulla pikavuorossa opiskeluun liittyviä kalvoja eli siitä mitä on innovointi. Ja sitten töissä selaisin nopeasti läpi normaalisti seuraamani blogit. Ajattelun ammattilainen oli otsikoitu mielenkiintoisesti eli jokainen lapsi on taiteilija. 

Blogissa pohditaan sitä kuinka luovuus saadaan pidettyä aikuisiässä käynnissä ja siellä korsotetaan sitä, että huomisen ongelmia ei ratkota eilisen menetelmin. Eli "sisäinen lapsi" pitää pitää hengissä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit

Useimmat esimiehet elävät itse tehdyssä laatikossa joka rajoittaa mitä he voivat tehdä

Maanantai 26.5.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgOsa laatikon seinistä on organisaation rakennuspiirrustuksissa. On hierarkisen suhteet ja tehtävänkuvaukset.

Suuri osa laatikosta on itse mielessä rakennettua. Ne ovat itse itselle tehtyjä rajoituksia. Tehdään työtä turvallisessa suojassa. Olemme mukavuusalueellamme tarvitsematta pinnistää. Muutkin voivat haluta, että pysymme laatikossamme. Emme kokeile rakentamamme laatikon seiniä, mikä vain vahvistaa seiniä entisestään.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, esimiestyö, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, kannustus, laatikko, motivaatio, palkitseminen, seuraukset, tehtävänkuvaus, toteutus, valta, valtaannuttaminen, yhteistyö

Ota mukaan, pidä mukana, auta eteenpäin!

Perjantai 4.10.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKuinka pitkä elinkaari työsuhteella on? Tietysti lähtökohtana on työntekijän omat tarpeet. Moni opiskelija hakee töitä tilapäisesti esim. vain kesän ajaksi. Uskon kuitenkin, että useat ihmiset hakevat sellaista työpaikkaa, jossa viihtyvät mahdollisimman hyvin. Ja on työnantajan intressin mukaista myös, että hyvät työntekijät pysyvät pitkään yrityksen palveluksessa.

Työpaikan hygieniatekijät (nyt muuten ei puhuta puhtaudesta) vaikuttavat erityisesti siihen, miten työntekijä viihtyy.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, johtaminen, alainen, urakehitys, perehdytys, kannustus, motivointi

Mitä sitten ajatteletkin työpaikan poliittisesta pelistä voi käsityksesi muuttua luettuasi tämän

Maanantai 27.5.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMonet pitävät työpaikalla esiintyvää poliittista peliä epämiellyttävänä ja vastenmielisenä asiana. Ehkä sinäkin. Yleinen käsitys on, että työpaikan poliittisuus heikentää työtyytyväisyyttä, moraalia, sitoutumista ja lisää irtisanoutumisia.

Mutta tutkimustulokset osoittavat, että poliittinen taituruus ja vallan halu ovat omaajilleen kannattavia ominaisuuksia.

Olet ehkä joutunut tai olet parhaillaan tilanteessa, jossa joudut paimentamaan hanketta, jossa sinulla on paljon vastuuta, mutta ei juuri lainkaan käsky- ja määräysvaltaa hankkeeseen osallistuvien suhteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, käyttäytyminen, muutosjohtaminen, poliittinen, politiikka, toteutus, työpolitiikka, ura, valmennus, valta

Onnistuneet tavoitteet: Realismi lyhyellä aikavälillä, rohkeus pitkällä aikavälillä!

Torstai 9.5.2013 - Hans-Peter Siefen

hans_blogikuva.jpgJohtoryhmäkehittäjä Jarmo Manner kirjoitti hiljattain suositun blogitekstin: Tavoitekiima tuhoaa onnistumiset. Kirjoitus oli mielenkiintoinen ja siinä oli hyviä ajatuksia. Haluan kuitenkin pureutua pariin ajatukseen, jotka mielestäni olivat vaarallisia.

Blogissa Jarmo toteaa, että väite tavoitteiden merkityksen suuresta voimasta lepää täysin ilmassa. Jarmo on väärässä. On tietysti olemassa monenlaisia tutkimustuloksia (ja jopa olemattomia legendoja), mutta tässä muutama fakta:

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hans-Peter Siefen, tavoite, tavoitteet, työ, työura, osaaminen, kehittyminen

Opettajat arvoon - kuri kunniaan!

Perjantai 12.4.2013 - Pekka Siikala

pekkasiikala.jpgKansa eli sosiaalisessa mediassa mellastava väki vaatii opettajille oikeutta voimatoimiin ja kurin palauttamista kouluun.

Sillälailla, sanoi Tarvajärvi.

Ajatellaanpa mihin ollaan menossa. Jos kuria ryhdytään ylläpitämään voimatoimin niin lähes jokainen naisopettaja joutuu työttömäksi, kuin myös hyvin suuri osa miesopettajista. Hiiltyneen murkkuikäisen tytön tai pojan taltuttaminen ja tiloista poistaminen ei nimittäin ihan rääpäleeltä onnistu.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pekka Siikala, koulu, koulurauha, kuri, opettaja

Eläkkeellejäänti lisää verotuloja

Tiistai 28.6.2011 - Veikko Laamanen

Työuran pidentämis- ja työeläkeiän korottamiskeskustelu on seilaillut eduskunnassa ja hallituksessa edestakaisin. Mielestäni työeläkkeet eivät edes kuulu valtiovallalle. Työeläkejärjestelmä luotiin muistaakseni vuonna 1962, ja kanto-oikeudet jaettiin poliittisia puolueita lähellä oleville vakuutusyhtiöille. Kuinkahan on valvottu näiden yhtiöiden maksukyky tai halukkuus hoitaa vastuitaan?

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Veikko Laamanen, työura, eläke, eläkekeskustelu, eläkejärjestelmä

Luvassa vaihtelevaa uraa ja lisää koulutusta

Maanantai 23.5.2011 - Paula Toukonen

Läheinen täti jäi eläkkeelle, tehtyään vähän yli 45 vuoden uran samassa valtion virastossa. Noin pitkiä uria tuskin monelle enää tulee. Vaihtoi täti kuitenkin tehtäviä ja toimistoa muutaman kerran uransa aikana.

Moni asia oli muuttunut sitten 1960-luvun. Tulivat tietokoneet, työhön liittyvä lainsäädäntökin uudistui moneen kertaan. Osa asiakkaista muuttui kiukkuisemmiksi, yhä useamman asioita käsiteltiin enää paperilla, naamaa näkemättä. Vanhat pomot jäivät eläkkeelle ja tilalle tuli nuoria poikasia, joista monet pian jatkoivat urakiitoaan eteenpäin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Paula Toukonen, ura, ammattitaito, eläke, opiskelu

Vie sinä, minä valitan?

Perjantai 5.11.2010 - Olli Linjala

Terve ihminen haaveilee. Pääsääntöisesti haaveet kohdistuvat parempaan elämään. Onnellisuus, terveys, talous, raittius, vaikuttaminen, arvostus… Luettelo on loputon. Sellaiseksi se myös jää, täyttymättömien haaveiden listaksi. Miten yhden kirjaimen eron ymmärtäminen voi muuttaa koko elämän? Täyttymätön – täyttämätön!

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, unelmointi, vastuun pakoilu, vastuun ottaminen, elämänhallinta, oma-aloitteisuus, henkinen vahvuus, asenne, tekosyyt, urautuminen, elämänlaatu

Potkut tuli - onneksi!

Tiistai 9.2.2010 klo 9.18 - Miia Godwin

"Huoneessa on minun ja irtisanottavan lisäksi yleensä lasi vettä ja nenäliinapaketti." Näin kuvaili ystäväni tilannetta, johon hän on joutunut lukuisia kertoja. Yrityksessä oli vähennettävä suurehko joukko henkilökuntaa ja ystäväni oli saanut inhottavimman viestinviejän roolin. Koskaan irtisanomisilmoitusta ei annettu perjantaisin. Oli kuulemma vaarallista lähettää juuri pois potkittu työntekijä kotiin viikonlopuksi. Paras aika ilmoitukselle oli kuulemma viikon alku, jolloin velvollisuudesta suurin osa tuli töihin vielä tiistaina.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Miia Godwin, irtisanominen, uusi ura, taantuma

Keskisuuret yritykset tarjoavat vastavalmistuneille hyviä uramahdollisuuksia

Tiistai 12.1.2010 klo 10.13 - Kai Nyman

Minkälainen yritys tarjoaa vastavalmistuneelle parhaan ponnistuslaudan urakehitykselle? Yritys, joka tarjoaa parhaan ympäristön yhdelle ei ole optimi toiselle.


Seuraavassa muutamia seikkoja, joita kannattaa työpaikkaa hakiessaan harkita:

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kai Nyman, urakehitys, työpaikat, uravalinta, työelämä

Arvottomassa työyhteisössä on tuhoon johtavat asenteet

Maanantai 11.1.2010 klo 8.00 - Olli Linjala

Olin voimakkaasti mukana nujertamassa 1990-luvun lamaa Suomessa. Kiivaimpana vuotena ajoin autolla 124 000 kilometriä ja yövyin 203 yötä hotelleissa. Tärkeimmät viestini olivat jaksamisen ratkaisevan suuri merkitys selviytymisessä, urautuneitten rutiinien rikkominen sekä halu selvitä olemassa olevassa tilanteessa. Henkilökohtaisena jaksamisen käyttövoimana oli pienistäkin onnistumisistani nauttiminen, ihmisiltä saamani palaute sekä erittäin korkea oman työn arvostaminen.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, työ, asenne, kehittyminen, etu, rutiinit, urautuminen, laatu, laadukkuus, arvot, luottamus

Suomi ahkerammaksi

Maanantai 4.5.2009 klo 8.00 - Päivi Räsänen

Pääministeri Vanhanen teki palveluksen maallemme nostaessaan keskusteluun työurien pidentämisen. Miten saamme väestön työskentelemään tuottavammin ja kartuttamaan verotuloja, jotta ikärakenteen muutoksen ja kasvavan velkataakan kanssa pärjätään? Suomalainen yhteiskunta on rakentunut ahkeralle työlle ja myös tulevaisuuden haasteista selvitään työllä ja yrittämisellä.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Päivi Räsänen, työura, ikärakenne, yrittäminen, eläköityminen, ikärakenteen muutos, nuorten syrjäytyminen, verotulot

Älä tuijota lamaleimaa, työhönottaja!

Perjantai 13.2.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Näinä päivinä työmarkkinoille tupsahtavat nuoret ovat paniikissa. Työpaikat ovat nyt kiven alla kokeneillekin, saati vastavalmistuneille. Työnantajat suhtautuvat lyhyisiinkin työttömyysjaksoihin kuin tartuntatautiin. Erityisen jyrkkiä ovat asenteet kaupallisella ja teknisellä sektorilla. Työnantajan silmissä työttömyys todistaa hakijan rakenteellisesti kyvyttömäksi vuosienkin päästä - tokihan pätevälle aina löytyy ottaja.

Logiikka on kaukana aukottomasta, sillä vaikeina aikoina työmarkkinat tukkeutuvat totaalisesti. Lamassa ainoan väylän avaavat yleensä suhteet. Nuoren työnhakijan kykyjen ja suhdeverkoston välillä leviää usein ammottava kuilu.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, urakehitys, lama, työttömyys, leima, Osuuspankki, sijoitusneuvoja, työhön otto, rekrytointi