Blogin arkisto

Katon harjalla

Keskiviikko 3.8.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlin aamulenkillä yhdessä omista mielikohteista eli Tampereella tulitikku- ja kattohuopatehtaalla. Käyn niillä kuvaamassa grafitteja ja katsomassa alueen muutosta. Sitä muutosta kait kutsutaan alueen kehittämiseksi.

Istuskelin kattohuopatehtaan katolla ja katselin vanhaa suojeltua ja palanutta paperitehdasta. Ihmettelin palanutta vanhaa luujauhotehdasta ja kummastelin useamman kerran palanutta kaunista ja suojeltua tulitikkutehdasta. Ja mietin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muutos, rakennemuutos, kehitys

Hanki ensin laatikko

Keskiviikko 1.6.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgYksi tehokkaimmista innovoinnin esteistä on on ensin hankkia laatikko, johon tuotoksen tulee sopia. Se laatikko voi olla haluttu teknologia, käytettävä tuotantomenetelmä tai pahimmillaan jollain perusteilla laadittu rajoitelista. Omassa ammatissa tuo laatikko on usein käytettävä ohjelmointikieli sekä toteutusympäristö.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, innovointi, kehitys, työ, työnteko, kouluttaja, koulutus

Toiminnallisuuden ei toteutuksen kautta

Keskiviikko 25.11.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgSurffasin ympäri verkkoa ja osuin hämmästyneenä lauseen äärelle, jossa mainittiin että sovellus toteutetaan toiminnallisuuden eikä suinkaan toteutuksen kautta. Jäin pohtimaan, että mitä muuta kautta järjestelmä voidaan toteuttaa kuin sen toiminnallisuuden kautta.

Lukiessani lausetta jäin pohtimaan asiaa eli mitä ihmettä lauseessa sanottiin. Eikö sovellukset toteuteta aina tarpeeseen vai luodaanko ensin tekninen sovellus jolla luodaan tarve. Lause on todellisuudessa fiksu eli siinä muistutetaan siitä, että sovelluksen tarkoitus tuoda lisäarvoa ja tukea toimintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, toiminnallisuus, toteutus, järjestelmä, teknologia, suunnittelu, kehitys, ohjelmistokehitys

Teknologia start-upit epäonnistuvat yhteistoiminnan puutteen vuoksi

Maanantai 16.2.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMika oli teknologia start-upin toimitusjohtaja kun tapasin hänet. Keskustelimme yrityksen historiasta, historia ei ollut pitkä, mutta se oli ehtinyt olla monivaiheinen.

Mika oli yksi teknologeista, jotka olivat perustaneet yrityksen. Pian perustamisen jälkeen teknologit olivat huomanneet, että he tarvitsevat henkilön, joka osaa myydä. Siispä he palkkasivat sellaisen henkilön.

Myyjän tehtävä on myydä ja teknologien tehtävä on kehittää teknologiaa. Aika selvää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtaminen, kehitys, markkinointi, myyjä, myynti, perustaja, start-up, teknologia, yhteistoiminta

Avoin innovaatio

Tiistai 2.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgOlen kait sitä koulukuntaa, joille on opetettu että innovaatioista ei saa puhua puhua ennenkuin ne on myyntikunnossa. Eli niiden pitää olla suljettuja ja omilla asiantuntijavoimilla saavutettuja. Eli markkinoilla pitää olla ensimmäisenä.

Mutta nykyään olen pohtinut asiaa eri kantilta. Aika moni softa kehittyy nykyään käyttäjien avulla ja jopa hyödyntäen open source- tuotteita. Eli enään ei ole pakko luoda omaa tuotetta ja saada sitä ensimmäisenä markkinoille.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, luovuus, innovointi, urautuminen, rutiinit, avoimuus, tuotekehitys

Asiakaskyselyiden pohjalta voi kalahtaa pahasti karille, muista se(kin)!

Perjantai 12.9.2014 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOtin eräällä vuorovaikuitteisella koulutuksella viikonloppuna muutaman puheenvuoron. Jotkut promottivat, että kysytäänpäs asiakkailta, mitä he haluavat? Tämähän sai tyypillisesti mentaalista kannatusta! Halusin kuitenkin herätellä myös vastattakkaista näkökulmaa asiaan. Sanoin, että se voi olla fiksua, mutta kääntöpuolena on aina muistettava, että asiakas saattaa johdattaa pahasti harharetkille.

Kuinka moni asiakas on oikeasti valmis ostamaan sen, mitä hän haluaa (lue: on haluavinaan).

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, asiakas, myynti, myyntityö, innovointi, tuotekehitys

Mikään ei ole itsestään selvää

Keskiviikko 15.1.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgJäin miettimään niitä asioita, joista haluaisin sinulle kertoa. Niitä on aika paljon. Yleensä ne liittyvät tekemisen kehittämiseen ja myyntiin.

Samalla tässä näitä juttuja miettiessäni päädyin lukemaan Kaija Pitkäniemen koskettavaa blogikirjoitusta välitilinpäätöksestä ja läsnäelosta

Mietin osaisinko itse kertoa sinulle siitä, että me tarvitsemme ylä ja alamäkiä erottaaksemme ne oikeasti arvokkaat asiat ja hetket toisistaan. En edes yritä. En tänään.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, myynti, kehittäminen, kehitys, jaksaminen

Ota mukaan, pidä mukana, auta eteenpäin!

Perjantai 4.10.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKuinka pitkä elinkaari työsuhteella on? Tietysti lähtökohtana on työntekijän omat tarpeet. Moni opiskelija hakee töitä tilapäisesti esim. vain kesän ajaksi. Uskon kuitenkin, että useat ihmiset hakevat sellaista työpaikkaa, jossa viihtyvät mahdollisimman hyvin. Ja on työnantajan intressin mukaista myös, että hyvät työntekijät pysyvät pitkään yrityksen palveluksessa.

Työpaikan hygieniatekijät (nyt muuten ei puhuta puhtaudesta) vaikuttavat erityisesti siihen, miten työntekijä viihtyy.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, johtaminen, alainen, urakehitys, perehdytys, kannustus, motivointi

Loistava tuote, jota kukaan ei tarvitse? Asiakasta kuuntelematta karille!

Perjantai 6.9.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKuulin vasta erään pk-yrityksen kehittäneen IT-alalla "maailman parasta tuotetta" jääräpäisesti menemättä asiakkaiden pariin kehitysprosessin aikana, vaikka eräs pienosakas sitä yritti sanoa toisille osakkaille. Kun tuote oli valmis (siis heidän mielestään riittävän valmis myyntikuntoon), se ei vetänytkään markkinoilla eli toisin sanoen asiakkaat eivät tarvinneet sitä. Se ei siis ratkaissut asiakkaan ongelmia. Arvo vs. hinta ei ollut asiakkaan mielestä kohdallaan. He hakkasivat päätä seinään.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, lanseeraus, tuote, jalkautuminen, asiakkaat, markkinatutkimus, tuotekehitys

Minä värähtelen, sinä värähtelet

Torstai 11.7.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgEnergiasta puhutaan päivittäin, mutta mistä siinä on oikein kysymys? Koska kyseessä on huikean laaja käsite, tarraan siihen kiinni useammasta eri vinkkelistä, pysyen kuitenkin visusti irti niistä, missä lukee Fortum tai Neste.

Minua lämmittää paljon enemmän se hienovaraisempi, ympärillämme leijuva energia. Maailmakaikkeudessa kaikki asiat ovat värähtelyä eli energiaa, olipa sitten kysymyksessä ympäristömme, kehomme, talomme tai tavaramme. Jokainen niistä värähtelee atomi- ja ennen kaikkea kvanttitasolla ja ovat siten myös jatkuvassa muutoksessa, aivan kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa. Tunnemme ja aistimme nämä värähtelyt ja energiat ja vaikka emme aina niitä pystykään selittämään, ovat ilmiöt kiistattomia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys, energia

Meditoiva Bisnesmies - Mielen vika?

Torstai 4.7.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgMielen vika?

Suuresti arvostettu opettajani, edesmennyt David Simon tutki mielen ja sairauksien riippuvuuksia pitkään ja tuli siihen johtopäätökseen että yli 90% kehomme sairauksista juontaa juurensa mieleen. Kehomme reagoi stressiin ja erilaisiin mielen epätasapainotiloihin suoraan ja armottomasti mutta myös välillisesti. Sairauden taustalta saattaa löytyä hyvin selkeä syy: Avioero, työttömyys tai jokin muu mielen tasapainoa heilauttanut tekijä, jota biolääketieteen mittaukset eivät löydä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys, äänimeditaatio

Meditoiva bisnesmies

Torstai 27.6.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgKynttilä palaa.

Elin noin vuotta 2005 ja poltin elämäni kynttilää sujuvasti molemmista päistä ja varmuuden vuoksi olin laittanut tulen pariin kohtaan päiden välillekin. Takana oli siinä vaiheessa noin 40 vuotta eloa ja lähes 20 vuotta erittäin vaiheikasta yrittäjän elämää, kaikkine vaikeuksineen ja riemuineen. Olin nähnyt 8 päivän kirjeitä ja muuta tiukkaa tavaraa pöydälläni, perhettä oli tullut ja kaikki piti sovittaa yhteen samalla kun työt veivät maailmalle. Yhtälö ei ollut helpoimmasta päästä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys

Onko yrityksessäsi valmistautumishankkeita? - Muuta ne nopeiksi tuloshankkeiksi ja saat tuloksiakin!

Maanantai 3.6.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgYritys ostaa kalliin myynnin koulutuksen ja yrityksen johto odottaa koulutuksesta tuloksia vuoden kuluttua koulutuksen jälkeen. Kehitysjohtaja kertoo, että hän tilaa uuden koulutuksen edellisen koulutuksen jalkauttamiseen.

Tai yritys käynnistää avainasiakasmyynnin kehittämishankkeen, josta johto odottaa tuloksia aikaisintaan ensi vuonna.

On uusi strategia, mutta se ei toteudu. Mikään ei muutu päivittäisessä toiminnassa. On liiketoimintasuunnitelma, mutta sitä ei pystytä toteuttamaan.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Luoma, coachaus, esimiestyö, jalkauttaminen, jalkautus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, kehityshanke, myyminen, myynnin muutos, myynti, myyntiprosessi, strategian jalkautus, tavoitteellisuus, tavoitteet, toteuttaminen, toteutus, tuloshanke

Keskisuuret yritykset tarjoavat vastavalmistuneille hyviä uramahdollisuuksia

Tiistai 12.1.2010 klo 10.13 - Kai Nyman

Minkälainen yritys tarjoaa vastavalmistuneelle parhaan ponnistuslaudan urakehitykselle? Yritys, joka tarjoaa parhaan ympäristön yhdelle ei ole optimi toiselle.


Seuraavassa muutamia seikkoja, joita kannattaa työpaikkaa hakiessaan harkita:

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Kai Nyman, urakehitys, työpaikat, uravalinta, työelämä

Yrittäjä elää kovassa taantuman paineessa

Keskiviikko 16.9.2009 - Heikki Sjöblom

Yrityksen kauppa ei käy. Varastossa seisoo liikaa valmiita tuotteita. Työntekijöille ei ole tarjota työtä. Laskuja on rästissä molempiin suuntiin ja pankinjohtajakin on yllättävän usein kiinnostunut yrityksen tilanteesta.

Kova henkinen ja fyysinenkin paine on suurelle osalle yrittäjiä tätä päivää.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Heikki Sjöblom, yrittäminen, stressi, paineet, taantuma, kriisi, kehitys, kehittäminen

Yleisohjeita myynnin maailmasta

Maanantai 31.8.2009 - Pauli Vuorio

Myynnin maailmassa ollaan vuorovaikutteisissa kontakteissa toisten ihmisten kanssa. Voisivatko myynnissä toimivat opit siten olla oppeja paljon muuhunkin? Ja pätisikö sama myös myynnissä tehtyihin virheisiin - voisivatko ne pohjimmiltaan olla samankaltaisia kuin ne, joita teemme ihmissuhteissa, liike-elämässä, työssä tai muuten elämässä?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pauli Vuorio, myynti, myyjä, vuorovaikutus, ihmissuhde, asenne, asiakas, kehitys, kehittyminen

Älä tuijota lamaleimaa, työhönottaja!

Perjantai 13.2.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Näinä päivinä työmarkkinoille tupsahtavat nuoret ovat paniikissa. Työpaikat ovat nyt kiven alla kokeneillekin, saati vastavalmistuneille. Työnantajat suhtautuvat lyhyisiinkin työttömyysjaksoihin kuin tartuntatautiin. Erityisen jyrkkiä ovat asenteet kaupallisella ja teknisellä sektorilla. Työnantajan silmissä työttömyys todistaa hakijan rakenteellisesti kyvyttömäksi vuosienkin päästä - tokihan pätevälle aina löytyy ottaja.

Logiikka on kaukana aukottomasta, sillä vaikeina aikoina työmarkkinat tukkeutuvat totaalisesti. Lamassa ainoan väylän avaavat yleensä suhteet. Nuoren työnhakijan kykyjen ja suhdeverkoston välillä leviää usein ammottava kuilu.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, urakehitys, lama, työttömyys, leima, Osuuspankki, sijoitusneuvoja, työhön otto, rekrytointi

"Ihminen on tärkein"

Torstai 5.2.2009 klo 8.00 - Matti Saarinen

Näin kirjoittaa metsäteollisuutemme Grand Old Man, kymmenvuotiaana sotaorvoksi jäänyt paperi-insinööri Pekka Rantala joulun alla ilmestyneessä kirjassaan Noususta Syöksykierteeseen. Rantalan kädenjälki on näkynyt vahvana sekä kotimaassa että ulkomailla. Erikoisen hyvin mies tunnetaan ainakin Lohjalla, Varkaudessa ja Raumalla. Hänellä on myös pitkäaikaiset kokemukset kansainvälisiltä paperimarkkinoilta aina Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa myöten. Hänen työuralleen mahtuu tehtäviä työmiehestä toimitusjohtajaan ja johdon konsultointiin.

Kirjassa käydään johdonmukaisesti ja asiantuntevasti läpi menneisyyttä, mutta visioidaan myös tulevaisuutta, tavalla mistä monien kannattaisi ottaa oppia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, Pekka Rantala, Noususta syöksykierteeseen, paperiteollisuus, ympäristökysymys, kestävä kehitys, Kemijärven sellutehdas, Bush, globalisaatio, vastuu, ympäristö, luontoarvot, ympäristökatastrofi

Nyt on piru merrassa - ja toinen oksalla

Perjantai 9.1.2009 klo 8.01 - Tapio Rissanen

Monille alkanut taantuma tuli täytenä yllätyksenä. Toisaalta joukko taloustieteilijöitä on veikkaillut taantuman alkua jo usean vuoden ajan. Nyt koko maailma voi olla yhtä mieltä siitä, että taantuma on alkanut. Sen luonne on poikkeuksellinen. Voidaan perustellusti todeta, että nyt on "piru merrassa". Miksi? Siksi, että tavanomaiseen suhdannetaantumaan yhdistyy tämä Yhdysvalloista peräisin oleva "arvottomien velkakirjojen" shokki ja samanaikainen globaalin talouden murroksen purkautuminen kansallisiin talouksiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Rissanen, taantuma, lama, suhdanne, suhdanteet, suhdannetaantuma, talous, kehitys, henkinen lama, innovointi, systemaattinen innovointi, innosystem